Dit bericht lezen we op enkele nieuwssites en in het Algemeen Dagblad, waarbij dan opvalt dat het NOS-Nieuws er nog helemaal NIETS over vermeldt.

Ruim 100 militairen”ontbinden” hun contract. Daarnaast zijn er nog eens 1000 die twijfelen om te gaan.

Twee vakbonden voor militairen, de AFMP en de ACOM, bevestigen dat bericht. Voorzitter Wim van den Burg van de AFMP voorspelt in het dagblad dat de komende weken ‘de ene na de andere militair zal afhaken’. De ACOM zegt honderden twijfelaars onder zijn leden te tellen.

Het ministerie van Defensie weet nog van niets! “Pas bij een zwaarwegende reden zoals ziekte hoeft een militair niet deel te nemen aan de missie. Als dit niet het geval is en hij weigert naar Afghanistan te gaan, dan wordt het contract ontbonden. “, zegt woordvoerder Nico van der Zee in het dagblad.

Is hier nu sprake van “dienstweigering”? Maar dat bestaat toch niet meer nadat de dienstplicht (terecht) is afgeschaft? Maar dan hebben die militairen toch een langdurig contract? Kunnen ze dat dan zo maar “ontbinden”?
Dat is dan wel gemakkelijk. Je kiest dan voor een luizenbaan met veel sport en veel in de buitenlucht, maar als het gevaarlijk wordt, dan ontbind je het contract maar!

We kunnen ons goed voorstellen dat die lieden niet graag naar Uruzgan, Afghanistan, gaan en dat ze er onderuit kruipen als daarvoor de kans is. Zou ik misschien ook wel doen! Maar dan hadden ze niet voor dat beroep moeten kiezen.
Dit alles nog los van de feiten dat er door deze weigeringen grote hoeveelheden belastinggeld nodeloos verspild zijn aan allerlei opleidingen, en dat we vinden dat er helemaal geen belastinggeld geïnd mag worden om missies uit te voeren aan het andere eind van de wereld. (Trouwens ook niet voor andere doeleinden!!)

12 REACTIES

 1. Maar Hub,we willen geen militairen daar naar toe van onze armzalige belastingcenten.Dus is het wel goed dat die mannen zich terugtrekken.Misschien kunnen ze met hun opleiding ergens anders terecht.Dat is het ergste niet. Misschien begint er nu uit te komen van wat Einstein ooit zei: een wereld zonder oorlog komt er pas als men weigert om naar de oorlog toe te gaan.Wij hadden een vriend (hij is inmiddels overleden) die zijn hele leven getreiterd en gepest is door de overheid omdat hij ui principe deserteurs heeft geholpen,die niet naar Indië wilden.De legerleiding was toen geschokt door het grote aantal dienstweigeraars en probeerden dat angstvallig te verbloemen. Een een jongeman,die er aan werd herinnerd dat hij voor nederlands grondgebied,voor koningin en vaderland moest gaan,sprak toen de historische woorden:ik heb geen grond,de enige grond die ik heb is de aarde in de potjes geraniums in de vensterbank.En zo is het ook.l2 miljoen die net zo’n beetje kunnen rondkomen .En de elite die wel even zal beslissen wie of er naar die gevaarlijke toestand moet. totale weigering,dat is de oplossing.Dat wordt net zo’n schok als toen met de grondwet.Anne

 2. [1] Deze zaak heeft twee kanten, Anne.
  Aan de ene kant heb je gelijk, ze hoeven niet naar Afghanistan om daar te vechten. Daar hebben wij niets te zoeken.
  Aan de andere kant tekenen ze wel. Halen hun salaris wel op (door ons betaald), terwijl ze weten dat een deel daarvan wordt betaald omdat ze kunnen worden uitgezonden.
  Daarbij komt dat de soldaat met geraniums in dat geval ook niet voor Nederland zal vechten. En daarvoor is het leger wel!

 3. Hub, die ned soldaten zijn toch alleen maar getraind om te helpen bij dijkdoorbraken?

 4. [2] peterk,ja je hebt daar wel een punt,maar ik heb nog liever dat ons geld dan aan een opleiding wordt besteed,want opleiding is nooit weg.En inderdaad kunnen ze ingezet worden bij dijkdoorbraken. Ik heb altijd al gepleit voor terugtrekking uit Navo en alleen maar Rode Kruisleger zijn bij rampen.En daarin kan een klein land dan nog heel groot worden! Anne

 5. [2] Peterk,

  Vergeet al die sprookjes over "van voor Nederland vechten" nou maar.

  Dat leger is er in de eerste plaats om
  lieden die wat al te ijverig regime-change in Den Haag nastreven daarvan af te houden en te zorgen dat de huidige machthebbers in het zadel blijven.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. [2] Een leger werkt alleen met een verregaande gehoorzaamheid. Bevel is bevel anders loopt iedereen weg als er echt geschoten wordt. Dat maakt legerdienst iets totaal anders dan een gewone arbeidsverhouding. Weigering nu mee te gaan zou wat mij betreft bestraft moeten worden als er inderdaad sprake is van desertie. Dit ook los van het feit dat we weinig te zoeken hebben daar.

 7. [6] Het gekke is dat in de publicaties niet van "contractbreuk" of iets dergelijks gesproken wordt. Dat zou inderdaad strafbaar moeten zijn.
  Maar ze hebben het over een gewone "ontbinding"!

 8. [5] Jawel, jawel, maar het gaat er om waar wij als libertariërs het mee eens zouden kunnen zijn als legitieme onderdelen van een bestaande en wel gedragen overheid(justitie, politie en leger). Over hoe het nu wordt gebruikt zijn wij het over alledrie segmenten niet eens (neem ik aan).

 9. [5Precies, en met onwillige honden is het slecht hazen vangen.Anne]

 10. Belgisch: Het Nieuwsblad schrijft:

  Nederlandse soldaten bang voor Afghanistan.

  Ruim honderd Nederlandse militairen zijn al uit het leger gestapt omdat ze bang zijn naar de roerige Afghaanse provincie Uruzgan te worden gestuurd. Ruim duizend anderen denken eraan hetzelfde te doen.

 11. Ze hebben mijn broertje erheen gestuurd om een functie uit te oefenen waarvan hij de betekenis niet eens kent en waar hij niet voor is opgeleid. Hij zit er nu alweer een tijdje en tot op vandaag weet hij nog niet wat hij nou doen moet, behalve sporten en feesten! Ongelooflijk.

  Ik ben het 1000% eens met Anne Hilverda!!! Zo hoor je nog eens wat voor corrupte bende het is! Het geld kunnen ze beter gebruiken voor de inwoners hier die tegenwoordig erg veel moeite hebben om rond te komen. Of opleidingen.

  Straks komen die jongens thuis, hebben ze een zogenaamd "zandbaksyndroom" en zijn ze binnen voor de rest van hun leven. Hoeven ze nooit meer te werken en krijgen ze nog geld ook.

 12. Iedere militair is zelf verantwoordelijk. Wie daar sterft door welke oorzaak dan ook offert zijn leven voor de economische belangen van een klein groepje gewetenloze superrijken. Wie dat begrijpt heeft alle recht om te weigeren en zijn militaire uniform in te leveren.
  Beter laat dan nooit.

  Goeie recente literatuur over dit onderwerp: John Perkins, Confessions of an economic hitman; The shocking story of how America really took over the world.

Comments are closed.