Op op vrijdag 30 mei 2003 schreef Hub onder die titel al een artikel op de vrijspreker. Tijden veranderen, maar moeten principes nu ook mee veranderen?

Hub verwees daar naar een lezenswaardig stuk “Spam and the State” by Tibor R. Machan van 28 May 2003, waarin het dillema geschilderd wordt tussen het accepteren van SPAM, en het door de overheid laten reguleren (=verbieden) daarvan.

Ook de Vrijspreker wordt het laatste jaar regelmatig bezocht door spammers die ons online poker of blackjack of nog betere erectie-middelen proberen aan te smeren. Alsof wij of onze lezers dat nodig hebben!!!!

Hopelijk lukt het ons om de meeste ongevraagde rommel te verwijderen voor dat u er last van heeft. We doen ons best, al kost het de nodige moeite. Steeds is het de kunst om – de veelal automatische – spammer buiten de deur te houden, zonder onnodige beperkingen op te leggen aan de reageerders, voor wat betreft het toevoegen van woorden als ‘poker’, of verwijzingen naar andere sites.

Natuurlijk lijkt een overheidsverbod – en handhaving – een oplossing. Een ‘haagse oplossing’: het is verboden, dus het komt niet meer voor….
Zo werkt het natuurlijk niet. Er zal voor kapitalen toezicht op gezet moeten worden, zonder dat het echt helpt. Het spammen kan vanuit elke plek op deze wereld worden geactiveerd, en uitgevoerd door bijvoorbeeld de slecht beveiligde PC bij u thuis! (zogenaamde zombie-PC’s). Ook door gebruik te maken van zogenaamde ‘anonieme proxy’s’, is het onmogelijk de bron te achterhalen. Weggegooid geld dus.

Nee, een overheidsingrijpen zou ook hier meer kwaad doen dan dat het oplost. Maar hoe komen we dan ooit van de SPAM af?

Gewoon door de vrije markt z’n werk te laten doen. De enige reden dat een SPAM-er de moeite neemt om u en ons te bestoken met z’n mailtjes of ongevraagde inzendingen, is OMDAT HET WERKT. Zolang er nog mensen eerst klikken op een link, en dan pas lezen, heeft het nut om dit soort mail te versturen. Als er niemand meer reageerd, bloedt het vanzelf dood.

Net als bij de door TPG verspreidde SPAM (die stapel folders op de mat), zal het doorgaan zolang die folders ook klanten opleveren. En tot die tijd zullen we met het verschijnsel moeten leren leven.

Dus ook hier: Verbeter de wereld, begin bij uzelf! Bent u niet gediend van SPAM, koop dan NOOIT bij bedrijven die zich daarvan bedienen om hun waren aan te prijzen. En mocht u onverhoopt toch problemen hebben ‘om u staande te houden’, dan is een bezoekje aan de huisarts misschien een betere oplossing 😉

64 REACTIES

 1. Feit blijft, dat SPAM ongevraagd in de mailbox van mensen terecht komt, die daar niet om gevraagd hebben. Zo’n mailbox is geen openbare afvalbak, waar te pas en te onpas van alles in gedeponeerd mag worden. Ik zie een mailbox, net als een brievenbus, als een privé-eigendom. En zolang ik geen toestemming geef om dat eigendom te vervuilen met wat voor troep dan ook, pleegt de verzender van SPAM in mijn ogen een misdaad, namelijk het vervuilen van mijn eigendom.

 2. De anti spam wetten zijn in mijn ogen ook een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting op internet. In theorie moeten bedrijven vooraf toestemming hebben gekregen om iemand een email met een zakelijke aanbieding te sturen. Hoe verkrijgt men deze toestemming? Daarnaast is Spam een subjectief begrip. Wat voor de een ongewenste post is, kan voor een ander een geschenk uit de hemel zijn (goedkopere Vi@gr@). De spamfilters van mijn internet provider onderscheppen regelmatig gewone email die helemaal geen spam is. De beste en goedkoopste oplossing is: installeer het gratis email programma "Thunderbird". Behalve dat het gratis is, heeft het ook een ingebouwd en gratis ‘junk mail filter’ dat uitstekend werkt en bovendien kan leren wat je wel of geen spam vind. Te downloaden op http://www.mozilla.com/
  Oeps… is deze post nu ook spam?

  De volkomen overbodige ambtenaren van de http://www.spamklacht.nl/ kunnen dan een echte baan gaan zoeken.

 3. Het schijnt dat TV reclame de komende jaren steeds minder voor zal komen omdat web reclame (niet spam, maar advertenties op sites) veel betere resultaten oplevert.

  Zo zal het ook met Spam zijn. Op dit moment bestaat tussen de 60% en 80% van ALLE e-mail verkeer uit spam. Wanneer de klanten van de spammers niet meer willen, zullen de verzenders ophouden.

  De pest is dat één spammer miljoenen aan schade kan veroorzaken. DAT moet gewoon strafbaar blijven (want initieren van geweld tegen anderen en hun belangen). Onder dezelfde logica kun je ook redeneren dat iemands mailbox vol spammen zodat zijn zakelijke mail niet meer binnen komt óók geweld initieren is. Dan zou ook dat strafbaar moeten zijn. Wat mij betreft moeten we denk ik gewoon stellen dat wanneer iemand de spam niet meer pikt hij van de middelen van justitie gebruik moet kunnen maken (via een aangifte) om de spammer boven water te krijgen, want betrokkene zorgt er natuurlijk voor om zo moeilijk vindbaar als mogelijk te blijven.

 4. Domme mensen blijven er altijd maar de oververzadiging en het niet reageren op spam zullen uiteindelijk bewerkstelligen dat ook dit probleem verdwijnt. Reclame op tv heeft ook zijn nut.Kopje thee zetten.even de hond uitlaten, wc-bezoek,wij zijn er meesters in om net weer op tijd terug te zijn.Anne

 5. Het huidige systeem van email zal niet blijven bestaan. Omdat het verzenden van email voor de afzender niest kost bestaat al meer dan 3/4 van alle mail uit rommel.

  Op een gegeven moment wordt deze ‘gratis’ email onbruikbaar en zal met naar een beter communicatiesysteem gaan zoekn. namelijk een systeem waarbij de afzender, net zoals bij de "gewone" post moet betalen om iets te versturen.

 6. [4]
  Ik heb nu een Sony DVD recorder die opnames automatisch in hoofdstukken indeelt. Reclameblokken worden feilloos herkend en als aparte hoofdstukken neergezet. Voordat ik het programma bekijk of op DVD inbrand wis ik eerst alle reclame.

  Een van de beste investeringen die ik op Audiovisueel gebied heb gedaan 🙂

 7. [5] Ik las laatst ergens dat Yahoo of Gmail met zo’n service is begonnen. Je betaalt voor verzending, zij garanderen dat de email aankomt en niet in een spamfilter verdwijnt (benieuwd hoe zij dat aan de PC kant willen oplossen). En als zij ook nog een simpel alternatief bieden voor Pretty Good Privacy is het best de moeite waard om voor belangrijke emails te betalen.

 8. Ik heb de email adressen van mijn kinderen reeds enkele malen moeten wijzigen vanwege het spam probleem. Ook zij krijgen allerhande, zeker niet voor kinderen geschikte, mails toegestuurd.
  Erg onhandig, vooral met je achternaam als domeinnaam want dan zit je er wel mee.
  Zelfs 3 jaar later (buiten gebruik gestelde en dus 3 jaar lang onbestaande adressen) zijn onze favoriete adressen nog steeds besmet.
  Ik vind dit een ontoelaatbare vrijheid van derden t.o.v. van mijn persoon.
  Het is namelijk het onbruikbaar maken van mijn eigendom zonder het evenwel te vernielen. Net zoals vorig jaar in Frankrijk en Brussel toen bij vele 4X4 wagens de stop uit de banden werd gehaald. Geen vernieling maar wel 4 platte banden. Gezellig hoor!

 9. [8] Ik zou dan toch maar eens kijken wat je kinderen allemaal uitspoken op internet.
  Spam krijg je pas als je jouw mailadres ergens achterlaat. Blijkbaar gaan je kinderen daar erg makkelijk mee om. Tja…
  Net zoals je kinderen dient op te voeden hoe zich te gedragen op straat, moet je ze ook leren hoe ze zich op internet dienen te gedragen.
  En dat is dus niet door overal maar je mailadres achter te laten.

 10. [9] Dat weet je lang niet altijd Kim. Zo kan een kind door op een website van auto’s op een plaatje van een mooie sportwagen te klikken ongemerkt zijn emailadres versturen. En zo zijn er nog honderden andere manieren.

 11. Ik maak al zeer lang gebruik van het internet en heb nog NOOIT last gehad van spam. Dit terwijl ik best intensief gebruik maak van het internet. Mijn idee is dan ook dat het vaak de eigen schuld is van mensen. Daar komt bij dat je toch steeds betere spamfilters krijgt.

  Dat iemands mail volspammen gezien kan worden als het initieren van geweld vind zeer vergezocht, bovendien is het natuurlijk zo dat het maar zeer zelden 1 dezelfde spammer is die je mail volspamt. Dat is vergelijkbaar met het probleem dat je ook niet 1 automobilist verantwoordelijk kunt stellen voor de zure regen of smog in de lucht. (over het algemeen een probleempje van het libertarisme als er meerdere daders zijn die afzonderlijk eigenlijk niet echt iets verkeerds doen maar samen wel een probleem veroorzaken)
  Niet zo zeuren dus over dat spammen en een beetje vertrouwen hebben in de zelforganisatie van het internet dat vanzelf wel met oplossingen komt. Dat heeft het mijns inziens gedeeltelijk al gedaan.

 12. [10] Alle kinderen hebben toch tegenwoordig een hotmail adres (voor bijv MSN)

 13. [11] Btw, de meest gebruikelijke manier om email adressen te vergaren is het toch vergaren van emailadressen uit webpagina’s (crawling). Dat gaat via een speciaal programma (ik heb er een, ongebruikt weliswaar :)) die alle pagina’s van bijv google na loopt op emailadresssen. Tevens is het mogelijk om voor een klein bedrag bijv honderd miljoen email adressen te kopen.

 14. Ik heb de pest aan spam. Soms denk ik ook dat men beter spam kan toelaten, dan kan ik hen tenminste onstrafbaar een koekje van eigen deeg bezorgen.
  Feit blijft wel dat de meeste spammers aan allerlei andere illegale activiteiten doen zoals identiteits vervalsingen.. en door hacking zombie pc’s gebruiken om als mailservers te dienen.

  Verder vind ik het ontoelaatbaar dat ik me niet op ’n eerlijke manier kan uitschrijven. Ik zit er niks mee in als deze stalkers hard worden aangepakt.

 15. [11] Post maar eens wat informatie in grote online newsgroups met ’n werkend adres.. of op je eigen domein. Sterkte.

 16. [14] "Ik zit er niks mee in als deze stalkers hard worden aangepakt." Onmogelijk, deze spammers houden hun identiteit meestal heel goed geheim. Denk aan bijv de zombie pc’s, de bullet-proof servers in Iran & China, cloaking, etc

Comments are closed.