Op op vrijdag 30 mei 2003 schreef Hub onder die titel al een artikel op de vrijspreker. Tijden veranderen, maar moeten principes nu ook mee veranderen?

Hub verwees daar naar een lezenswaardig stuk “Spam and the State” by Tibor R. Machan van 28 May 2003, waarin het dillema geschilderd wordt tussen het accepteren van SPAM, en het door de overheid laten reguleren (=verbieden) daarvan.

Ook de Vrijspreker wordt het laatste jaar regelmatig bezocht door spammers die ons online poker of blackjack of nog betere erectie-middelen proberen aan te smeren. Alsof wij of onze lezers dat nodig hebben!!!!

Hopelijk lukt het ons om de meeste ongevraagde rommel te verwijderen voor dat u er last van heeft. We doen ons best, al kost het de nodige moeite. Steeds is het de kunst om – de veelal automatische – spammer buiten de deur te houden, zonder onnodige beperkingen op te leggen aan de reageerders, voor wat betreft het toevoegen van woorden als ‘poker’, of verwijzingen naar andere sites.

Natuurlijk lijkt een overheidsverbod – en handhaving – een oplossing. Een ‘haagse oplossing’: het is verboden, dus het komt niet meer voor….
Zo werkt het natuurlijk niet. Er zal voor kapitalen toezicht op gezet moeten worden, zonder dat het echt helpt. Het spammen kan vanuit elke plek op deze wereld worden geactiveerd, en uitgevoerd door bijvoorbeeld de slecht beveiligde PC bij u thuis! (zogenaamde zombie-PC’s). Ook door gebruik te maken van zogenaamde ‘anonieme proxy’s’, is het onmogelijk de bron te achterhalen. Weggegooid geld dus.

Nee, een overheidsingrijpen zou ook hier meer kwaad doen dan dat het oplost. Maar hoe komen we dan ooit van de SPAM af?

Gewoon door de vrije markt z’n werk te laten doen. De enige reden dat een SPAM-er de moeite neemt om u en ons te bestoken met z’n mailtjes of ongevraagde inzendingen, is OMDAT HET WERKT. Zolang er nog mensen eerst klikken op een link, en dan pas lezen, heeft het nut om dit soort mail te versturen. Als er niemand meer reageerd, bloedt het vanzelf dood.

Net als bij de door TPG verspreidde SPAM (die stapel folders op de mat), zal het doorgaan zolang die folders ook klanten opleveren. En tot die tijd zullen we met het verschijnsel moeten leren leven.

Dus ook hier: Verbeter de wereld, begin bij uzelf! Bent u niet gediend van SPAM, koop dan NOOIT bij bedrijven die zich daarvan bedienen om hun waren aan te prijzen. En mocht u onverhoopt toch problemen hebben ‘om u staande te houden’, dan is een bezoekje aan de huisarts misschien een betere oplossing 😉

64 REACTIES

Comments are closed.