Jaarlijks wordt in Nederland voor minimaal 18,5 miljard euro zwart geld witgewassen. 14,7 mrd komt uit het buitenland en de rest uit Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van de Utrecht School of Economics in opdracht van het ministerie van Financiën.

Dit moet een aanzienlijke bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

Immers op de een of andere manier komt dit geld in circulatie. Er worden dingen voor gedaan, gekocht, gemaakt. En dat levert weer bij velen brood op de plank. Zonder dit geld, zou dat allemaal niet gebeuren en bvb de werkloosheid alleen maar groter zijn.

Een ander punt is dat het zwarte geld aan de staat onttrokken wordt. De staat ontvangt minder en wordt daardoor dus zwakker. De witwassers zijn dus moreel bezig! Vandaar dat de staat dit proces tot crimineel heeft verklaard.

Te vermoeden is dat veel van deze miljarden komen uit het drugscircuit. Maar ook dat is door overheden gecreëerd. Zodra ze drugs vrij laten, is het grootste deel van de “criminaliteit” verdwenen.
Extra voordeel is dat politie en rechters en gevangenissen enz. kunnen worden ingezet tegen “echte” misdadigers.

Minister Gerrit Zalm van Financiën onderzoekt of het rapport aanleiding is extra maatregelen tegen witwassen te nemen.
Als hij het echt moeilijk maakt voor de “wassers” dan komen ze niet meer naar Nederland maar gaan elders aan hun trekken komen. Gevolg is dat ergens anders mensen ervan gaan profiteren en in Nederland de armoede verder zal stijgen.
————————————————–
Op de Vrijspreker en op www.libertarian.nl kunt u via de zoekmachines een groot aantal stukjes over drugs en zwart geld vinden.
Zie o.a. “Verbod op drugs en geld witwassenwww.vrijspreker.nl/blog/?it…

1 REACTIE

 1. Geld heeft geen kleur (en stinkt niet).
  Het is net als met (overige) criminaliteit: de overheid definieert een begrip en ineens is een volkomen legitieme activiteit "crimineel" of is geld "zwart" en dan moet je an sich nutteloze acties ondernemen om het te witten. Dat die niet "echt" productief zijn moge duidelijk zijn.
  Vergelijk het met belastingen: als de overheid de wetgeving alsmaar complexer maakt (wat volstrekt nutteloos is), komt er ineens een nieuwe beroepsgroep: "de belastingadviseur".
  Is die nuttig? Tja, als je de belastingwetgeving als gegeven beschouwt, kan hij heel wat nuttigs voor je betekenen, maar als je uitgaat van een heel transparante oersimpele vlaktaks zoals veel libertariers die voorstaan, dan is zo’n kerel dus volslagen overbodig.
  Zo bekeken is hij dus net zo nuttig als een door de overheid in voormalig communistische landen tewerkgestelde liftboy die op een knopje moest drukken. Neen, werkloosheid bestond achter het ijzeren gordijn niet…

  En zo is het ook met zwart geld. Dat witten is helemaal niet moeilijk maar het kost een hoop administratieve en juridische verrichtingen die eigenlijk overbodig waren geweest als de wetgeving anders in mekaar gestoken had.
  De banken en juristen verrichten dus wel handelingen die de bezitters van zwart geld voordeel opleveren als je de wetgeving als uitgangspunt neemt, maar ECHT productief zijn die natuurlijk niet.
  Zonder de achterlijke wetgeving zouden deze mensen hun energie in activiteiten kunnen stoppen die niet slechts "defensief" van aard zijn, maar ook echt iets creeren.
  Jammer dat de overheid dus ongewild zoveel beslag legt op hersencapaciteit die zoveel nuttiger aangewend had kunnen worden.

Comments are closed.