Of zijn het maar politici?

Toen Jan Peter Balkenende, het Nederlandse opperhoofd, en zijn schatbewaarder, Gerrit Zalm, eind 2005 stralend van trots terug kwamen uit Brussel en aan hun onderdanen kond deden dat zij hadden geregeld dat er in het vervolg 1 miljard euro belastinggeld minder nodig was om voor hun EU-club te betalen, waren we een heel klein beetje blij.
Maar tegelijk ook heel sceptisch. We vroegen ons meteen af wat zouden ze daarvoor betaald hebben?*)

Immers het Europarlement moet daar nog steeds mee akkoord gaan, en zou er wel eens iets van kunnen afknabbelen. Want die willen alleen maar meer belastinggeld.

De NRC van het afgelopen weekend onthulde het geheim. Voor die ene miljard korting, zal door de EU aan Nederland 1,8 miljard euro minder subsidie worden terugbetaald.
Big deal! Om de show op te voeren dat “Nederland” minder betaalt, gaat datzelfde “Nederland ” er dus 800.000.000 euro op achteruit.
Met zulke “zakenmensen” aan de top is het duidelijk waarom de belastingen zo hoog zijn!

Maar het is allemaal niet zo erg. De Algemene Rekenkamer publiceerde op 9 februari jl. een rapport waarin (voor het vierde achtereenvolgende jaar) werd geconstateerd dat het helemaal vaag was of die 5 miljard belastinggeld die Nederland betaald had, wel juist waren besteed. Net zoals er weinig bekend is over de juistheid en effectiviteit van de besteding van de Europese subsidies die Nederland ontvangt.
Onduidelijkheid in de betaling, onduidelijkheid in de ontvangsten, het enige wat duidelijk is, is de betaling door de belastingbetaler.

De NRC schrijft: “We weten niet wat er met het geld gebeurt dat naar Brussel gaat, en we hebben ook niet echt een idee of het geld dat terugkomt, zinvol wordt besteed.”

Het ziet er niet naar uit dat er een einde komt aan dit zinloos rondpompen en afromen van geld via de EU.
Er is maar één oplossing: Nederland uit de EU!
De vraag is hoeveel Nederlanders durven daar aan mee te werken?

9 REACTIES

 1. Yep, doe Van Baalen de groeten namens de échte liberalen van Nederland 🙂

 2. Nederland uit de EU (en dan nemen we de Navo ook nog even mee) : ik denk wel 60% die dat willen, deze zaak is een referendum meer dan waard. Anne

 3. Wat is er mis met een EU-light, een vrijhandelszone gereguleerd door wat normalisatieinstituten en een paar economische/monetaire waakhonden? Dat Europa veel onheil veroorzaakt wil niet zeggen dat alle Europese smanewerking fout is.

 4. [4] Wij zijn helemaal niet tegen "samenwerking". Hoe meer hoe liever!
  Voor samenwerking hebben we echter geen politieke unie nodig.
  Lees maar wat er in voorgaande artikelen op de Vrijspreker staat.
  Wij zijn tegen een politieke unie waar nog meer mensen, uit nog verder afgelegen landen, via de clan in Brussel gaan uitmaken wat jij en ik mogen/moeten doen.

 5. "Er is maar één oplossing: Nederland uit de EU! De vraag is hoeveel Nederlanders durven daar aan mee te werken?"

  Geert W.

 6. De EU een los samenwerkings verband van staten. Dat levert meerwaarden een politieke unie levert ellende zie de president van de VS die God nodig heeft om de oorlog in Irak te voeren

 7. CORRECTIE:
  Ik zie net in een NOS bericht dat dekorting niet 1,8 maar 2 miljard euros bedraagt.
  Dat maakt het rekenwerk makkelijker:
  Elke euro die je minder gaat betalen, kost je TWEE euros!

Comments are closed.