Een klein berichtje over een ruzietje tussen het UWV en minister de Geus: “De Geus en het UWV hadden eerder ruzie over de kosten die de instantie maakt voor de uitvoering van de uitkeringen. De minister heeft het UWV-budget nu met 63 miljoen euro verhoogd naar 1,8 miljard euro. Dit is 100 miljoen euro minder dan UWV eiste.”

Even denken…1,8 miljard Euro per jaar om uitkeringen te verstrekken. Alsof je een emmer leeggooit. Hoe moeilijk kun je het maken?

Het UWV verstrekt, volgens eigen zeggen, 280.000 WW-uitkeringen, 636.000 WAO-uitkeringen, 152.000 WAJong-uitkeringen, 14.700 IVA-uitkeringen en ook nog eens 9.800 WGA-uitkeringen.

Nederland is ziek, zwak en misselijk, dat kan niet anders met zulke cijfers. In totaal 1.092.500 uitkeringen! En dan hebben we de bijstandsuitkeringen dus nog niet gehad!
Om dat ruime miljoen aan uitkeringen te verstrekken heeft het UWV dus 1,8 miljard nodig, zo’n 1650 euro per uitkering. Een beetje ambtenaar verdient/kost zo’n 3500 euro per maand, dus gemiddeld behandelt een UWV-medewerker 2 uitkeringen per maand. Uitgaande van een 36-urige werkweek is dat dus 72 uur werk per verstrekte uitkering. Da’s een hele hoop tijd voor een paar formuliertjes!

Natuurlijk, er zijn allerlei dure kantoren, reclamecampagnes, consultants, specialisten en allerlei -ogen nodig (psychologen, sociologen, agogen, pedagogen, verzin het maar), maar stel nou eens heel simpel dat we de verstrekking van deze uitkeringen aan de markt zouden overlaten. Zou er dan ook maar één verzekeringsmaatschappij zijn die deze opdracht niet zou aannemen voor, zeg, 1 miljard per jaar?

Het nadeel is dan wel dat mijnheer Aard-Jan de Spilzuchtige geen vriendjes meer kan droppen op dikbetaalde directeursposten bij het UWV. En dát zou natuurlijk véél erger zijn dan het wegsmijten van een paar honderd miljoen belastinggeld.

5 REACTIES

 1. Echt weer een vinger op de juiste wond gelegd!
  Hoe gek is het toch dat heel Nederland dat alles maar slikt!
  Hoeveel feiten moeten we nog produceren om iedereen gillend de straat op te laten lopen?
  Maar we houden vol!! We will overcome!

 2. Je hebt helemaal gelijk Kim. Prima artikel! Ik wil echter wel een klein beetje ‘advocaat van de duivel’ spelen t.a.v. Aard-Jan. Met de nadruk op klein beetje, maar toch…

  Indien je de uitlatingen van de minister (persoonlijk) het afgelopen jaar inzake dezes een klein beetje hebt gevolgd dan zou je daar uit kunnen concluderen dat HIJ drommels goed weet wat er speelt. Deze ‘uitlatingen’ komen niet al te groot in het nieuws! Aard-Jan beseft dat de grote werkverschaffers (buiten de overheid zelf) massaal ons land ontvluchten. Hij beseft dat de individuele werkloze ZELF zal moeten gaan ondernemen!! Ja, ja, Aard-Jan heeft zelfs zeer recent en bijna wanhopig oproepen gedaan aan alle uitkeringsinstanties(!) om indien een uitkeringsgerechtigde noch slechts iets durft te mompelen over ‘eigen zaak’ er massaal door de ambtenaren op moet worden ingesprongen! Maar ja, die ambtenaren moeten eerst nog even 50 jaar collectivisme uit de oren gewassen worden. En stel je eens voor; alle ‘uitkeringsgerechtigden’ morgen ondernemer… Wat moeten die ambtenaren dan? Die zijn er een beetje gek zeg!

 3. Hoezo weggegooit geld.
  Die mensen hebben recht op die uitkeringen, maar vind 1,8 miljard wel veel.

 4. [3]
  joost,
  "Die mensen hebben recht op die uitkeringen, maar vind 1,8 miljard wel veel."
  Hebben die mensen allemaal DEZELFDE rechten volgens jou ?

 5. nog even een aanvulling ;
  als het UWV met ‘professionals’ 1,8 miljard kost om een miljoen uitkeringen te verzorgen, wat kost het dan wel niet het bedrijfsleven om zeg 5 miljoen salarisberekeningen te maken, incl loonbelasting, bijtellingen etc etc, Laten we stellen dat het bedrijfsleven 2 keer zo effecient is, maar omdat het om 5 keer zoveel mensen gaat, betekent dat gauw uitgerekend 5 miljard aan administratieve lasten.

Comments are closed.