Deze globale vuistregel komt maar al te vaak uit.

Regelmatig wordt dat zelfs geconstateerd door een bureau of afdeling van de overheid zelf.

Voorbeeld:

–Betuwelijn. Het blijkt nu dat niemand die wil exploiteren.

–Woningtekort komt door fout beleid.

Betuwelijn.
De staat gaat nu zelf een maatschappij oprichten voor de exploitatie. Dit met de toezegging dat de verliezen van de eerste vijf jaar door de belastingbetaler betaald zullen worden. Daarna misschien ook, maar dat moet je nu niet al te hardop zeggen. Zo nodig worden de belastingen verhoogd of de AOW verlaagd! Of wat dan ook. Het valt toch onder een andere regering!

Woningnood.
Al direct na de oorlog zou de overheid de woningnood wel eens gaan oplossen. Nu, meer dan 60 jaar later, is dat nog niet gelukt!
In het Nederlands Dagblad lezen we:
“De bouw van te veel duurdere koopwoningen, de inrichting van grote vinex-wijken en verkeerd beleid in de jaren negentig zijn de oorzaak van het woningtekort in Nederland. Dat schrijft het Ruimtelijk Planbureau in de gisteren gepresenteerde studie Woningproductie ten tijde van Vinex”.

Het Ruimtelijk Planbureau zegt het dus zelf! Let wel op, ze zeggen “ten tijde van Vinex” omdat het rapport daar over gaat. Het zou eerlijker, duidelijker geweest zijn als ze erbij hadden vermeld dat het beleid ook fout was vóór Vinex en na Vinex.
Het volledige artikel in ND is te vinden op:
www.nederlandsdagblad.nl/Do…

Dit zijn slechts twee actuele voorbeelden. Ik ben ervan overtuigd dat onze bezoekers die met talloze andere kunnen aanvullen.

11 REACTIES

 1. Ja, de staat heeft het wonderbaarlijke vermogen om van goud lood te maken. Een soort omgekeerde alchemie dus.

 2. [1] In lood, danwel in stroop. Mijn voorbeeld: de bouw van het Rijksmuseum is met 1,5 jaar vertraagd, zo bleek afgelopen week. 1,5 jaar extra is een van de belangrijkste toeristentrekkers niet goed toegankelijk door tijdvretende procedures, waaronder over de beslissing of het fietspad onder het museum moest blijven bestaan.

 3. "Everything the government touches turns into crap"
  (Ringo Starr)

 4. Inderdaad, bewust houden ze die huizenmarkt anemisch; dat heb ik op een pijnlijke wijze kunnen ondervinden. Als Belg ben ik na mijn studies in nedeland komen werken.
  k’wou daar een huis huren maar neen hoor onmogelijk, als je meer dan het salaris van een ‘kuisvrouw’ verdiend ‘KRIJG’ je geen woning van de overheid. Een privé-verhuringsmarkt was al evenmin voorhanden (van wegen een woningtekort). Er zat dus niets anders op dan een woning te kopen wat in Nederland ook al niet goedkoop is. Dus ook braaf mijn ‘aankooptax betaald’ wat bijna een jaarloon betekende. Na twee jaren terug gekeerd naar Belgie wegens heimwee (en een flitsfrustratie in de auto.K’heb mijn woonst kunnen verkopen aan dezelfde prijs als bij aankoop: Netto verlies =TAX. Mijn woonst is in 4 jaar tijd 3 maal van eigenaar veranderd. Reken dus maar uit wat de overheid daar telkens aan over houd? De burgen daartegen die zit telkens met een financiele kater.
  Had ik kunnen huren al is het maar op de privemarkt zoals dat in belgie bestaat dan had ik nooit zo vroeg een huis gekocht.
  Bedankt overheid.

 5. Het is in Nederland enkel nog erger dan in Vlaanderen (Wallonie blijft wonderwel vrij gespaard van het woningnoodprobleem hoewel ook daar de prijzen stijgen).
  Maar in Vlaanderen is het ook erg. Op 10 jaar tijd zijn de prijzen voor bouwgrond verdrievoudigd en in Brussel zijn de prijzen voor appartementen op 1 jaar tijd 50 % gestegen. Een standaard nieuwbouw appartement kost meer dan 200.000 euro en dat is ongeveer het maximum dat een TWEEverdienend koppel ( met behoorlijke diploma`s!) kan opbrengen. Dat is veel minder dan Nederlanders (schijn)kunnen, want Belgen kennen geen volledige fiscale aftrek van hypotheekinteresten en ook niet de hypotheek zonder kapitaalsaflossingen (verboden in B). Dat is meteen de reden dat Nederlanders het makkelijker hebben dan Belgen om in Belgie een huis te kopen. Dat is meteen een reden van frustratie van Belgen tegen `hollanders` want die worden gezien als de `schuld` van hoge vastgoedprijzen. Eerlijk gezegd is die migratie van Nederlanders naar Vlaanderen voor mij zeer welkom omdat ik denk dat dat de Vlaamse of Groot-Nederlandse zaak ten goede komt. Maar dat is slechts een gunstig bij-effect van een kwalijke scheeftrekking.
  Zo wordt de woningnood van Nederland enigszins verlicht maar ook geexporteerd.
  De reden van alle woningnood is enkel en alleen overheidsinterventie, vooral de bestemmingsplannen. Die zijn een vorm van diefstal (als je zelf niet mag beslissen wat je doet met je eigendom, wiens eigendom is het dan?) en verstoren de vrije markt aanzienlijk. Ofschoon nagenoeg alle bestemmingsplannen aan socialistische geesten ontsproten is, is het effect allesbehalve sociaal, omdat de socialist net het tegengestelde bereikt van wat hij wenselijk acht: wie heeft wordt nog meer gegeven: vastgoedeigenaars worden slapend rijk dank zij dit (anti)woonbeleid.
  Dus: oplossing voor woningnood = afschaffing bestemmingsplannen.

 6. [7] "Dus: oplossing voor woningnood = afschaffing bestemmingsplannen."

  Op dit web-log zijn al veel wijze woorden gesproken Bud. Dit woord van jou valt zelfs in de kwalificatie "Goddelijk"!

 7. Dat komt allemaal omdat beleidsmakers niet ter verantwoording worden geroepen als ze er een puinhoop van maken. Ivoren torentjes zijn inderdaad bom- en kogelvrij, en het ergste wat zo’n mislukte ambtenaar kan overkomen als hij/zij de boel weer eens in het honderd heeft laten draaien, is met een dozijn jaarsalarissen als gouden handdruk te worden weggepromoveerd naar alweer een overheidspositie waar het iets moeilijker wordt om de boel te verstieren. En verdomd, vaak lukt dat toch nog….

 8. [5] "Een privé-verhuringsmarkt was al evenmin voorhanden (van wegen een woningtekort)."
  En dat tekort is enkel en alleen vanwege de huurbescherming. Kortom, het tekort is willens en wetens door de overheid veroorzaakt (zie [4] )

Comments are closed.