Hoewel links meent armoede te bestrijden, doet onderstaand bericht toch anders vermoeden…

AMSTERDAM – Medewerkers van de voedselbank in Zuidoost worden uitgescholden door mensen die geen voedsel kunnen krijgen, omdat de voedselbank een tekort aan opslagruimte heeft.

”Van bedreigingen of geweld is nog geen sprake, maar er zal heel gauw betere beveiliging moeten komen,” zegt Regina Mac-Nack van de voedselbank.

Dagelijks komen meer dan twintig aanvragen voor hulp binnen bij de voedselbank in Zuidoost, die dagelijks open is. Bij het uitdeelpunt in de flat Klieverink staat nu al een vrijwilliger die bij een beveiligingsbedrijf werkt.

”Mensen zijn onterecht boos op mij. Ik kan niet de hele wereld helpen. Ze zien eten staan en gaan niet weg voordat ze het hebben,” zegt Mac-Nack. ”Een Turkse vrouw zei dat ik discrimineerde. Dan sta je raar te kijken.”

Ja, je kunt wel de hele wereld helpen. Pas als jij net zo arm bent als de rest van de wereld, dan mag je stoppen. Althans, dat lijkt het credo van de linkse partijen in A’dam.

Vrijwilligster Yvonne Wolthuis-Olf spreekt van een grimmige sfeer. ”De situatie dreigt uit de hand te lopen. Als mensen echt honger hebben, kunnen ze agressief worden. Of ze zeggen: ‘Als u me niet helpt, spring ik voor de trein.”

Bij alles wat gratis is krijg je een enorme toeloop. Dat is de wet van vraag en aanbod. Is het aanbod goedkoop, dan is er veel vraag, net zoals naar uitkeringen.

De voedselbanken in Zuidoost, Noord, Zeeburg, Oost/Watergraafsmeer, Osdorp en Geuzenveld verstrekken gezamenlijk bijna achthonderd voedselpakketten per week. Sinds februari nemen ze geen nieuwe klanten aan, vanwege gebrek aan opslagruimte.

Klanten? Betalen die mensen er dan voor?

Alleen bij de vestiging in Zuidoost leidt dit tot problemen met klanten. De andere vestigingen zijn alleen open als er voedsel wordt verdeeld.

Mac-Nack is verder verbijsterd door de houding van de Sociale Dienst. Twee van haar klanten kregen van die instantie te horen dat ze mogelijk worden gekort op hun uitkering. ”Schandalig. Zij kregen te horen dat het geld naar de schuldsanering kan. Je krijgt voedsel om de week door te komen, niet om minder geld te krijgen.”

Een woordvoerder van de Dienst Werk en Inkomen, voorheen de Sociale Dienst spreekt van een broodje-aapverhaal. ”Dit is absoluut geen beleid of werkvoorschrift.”

Affijn, we voorspellen in de toekomst nog veel meer van dergelijke gebeurtenissen als Wouter Bos aan de macht komt

14 REACTIES

 1. Misschien kunnen de hongerigen aanbellen op Nieuwendammerdijk 481, Amsterdam Noord voor een voedselpakket?

 2. [1]
  En die politici almaar harder roepen, dat Nederland zo’n rijk land is. Waar blijft dat geld dan, vraag je je af.

 3. Regina MacNack’s initiatief is puur particulier geweest waarbij ze eerder tegenwerking van de (linkse) deelraad heeft gehad dan hulp. Nu de voedselbanken ‘hot’ zijn, duikt de linkse politiek er bovenop voor eigen gewin. In Noord bijvoorbeeld is er een voedselbank via de (wederom linkse) deelraad gekomen. Ik ben erg benieuwd hoe efficient dit soort ambtenarenprojectjes uitpakken.
  Overigens ben ik het eens met bovenstaand artikel. Voedselbanken zullen altijd een succes zijn omdat gratis het altijd goed doet. De relatieve armoede hebben we geheel en al aan de staat te danken: nivellering van het onderwijs, hoge werkloosheid door absurde sociale lasten en belastingen en een kapotgereguleerd en overbelast bedrijfsleven.

 4. [2] Dat gaat rechtstreeks naar de overheid en die is zoals iedereen weet spilzuchtig. Nederland is dusdanig aan het verarmen en verloederen juist omdat we een monster hebben gebaard in de vorm van een enorme overheidsbureaucratie. Deze kan alleen maar geld uitgeven. Het rode bolwerk van Amsterdam is daar een uitstekend voorbeeld van, zosls MrxL duidelijk aangeeft in zijn briliante artikel.

 5. De kop van dit artikel zou moeten luiden: "Armoede Amsterdam neemt toe DANKZIJ links bestuur".

 6. [3] Heel raak gezegd.
  Er is inderdaad altijd enorme behoefte aan gratis. En als iets ondankbaar maakt, is het wel iets dat gratis is!

 7. De bijstand is zo hoog dat je als steuntrekker makkelijk iedere dag biefstuk kunt eten.
  Maarja, aangezien zij zelf vinden dat ze ook "recht" hebben op leuke dingen als breedbeeld-tv, computer met internet, scooter en kettingroken, blijft er niet meer zoveel over voor eten.

  "Als ik geen eten krijg spring ik voor de trein."
  Hoe dom ben je als je dit als argument gebruikt. Je zou ze bijna gaan aanmoedigen om dat voornemen vooral waar te maken.

 8. [9]

  sprongen dat soort lui maar voor de trein. dat ruimt lekker op.

 9. [5] hoe meer je mensen afhankelijk maakt (van subsidies, uitkeringen, voedselbanken), hoe meer stemmers je krijgt als je (zoals PvdA) van alles belooft.
  Dat hebben stemmers en verkozenen, goed begrepen.
  nu moeten wij dat alleen nog wat duidelijker maken

 10. [11] Overnight, leg uit.
  Duidelijker maken. Geef zelf het goede voorbeeld. Je doet dus afstand van je h.rente subsidie?!, de verkapte inkomensherverdelingsoperatie, genaamd de verplichte basisverzekering (arm subsidieert rijk) die wil je liever terugdraaien. Een vent met ballen!

 11. [12]
  Sterker nog, dat willen we hier allemaal !
  En de meisjes ook !

 12. [12]

  ja, dat is nou net wat we hier allemaal willen.

  hé hé, het kwartje is gevallen.

Comments are closed.