Het jaar is 1206, roofheer ridder Bosch wil zijn volk tevreden houden en heeft daar geld voor nodig. Dit is een probleem, want sinds hij het leen over nam van de vorige ridder heeft hij alle geld opgemaakt door cadeautjes weg te geven.

In feite heeft hij zijn opstandig volk onder de duim gehouden door hun loyaliteit te kopen en door gunsten te geven aan hen die hem steunden. Nu het geld op is en de horigen merken dat de gunsten minder worden zijn ze gaan mokken.

Nu is het geld op en moet ridder Bosch op rooftocht om wat inkomsten te halen bij de vrije burgers. Deze inkomsten kan hij dan weer verdelen onder horigen om hen tevreden te houden.

Het jaar is 1506. Baron du Bosch heeft een probleem. Hij wil graag meedoen met een oorlog die de keurvorst is begonnen tegen een heer ver weg. Het probleem is, dat hij zijn geld al heeft verdeeld over zijn loyale medewerkers. Die loyale mannen zijn niet leuk voor het volk, maar wel makkelijk voor de Baron. Du Bosch heft ondertussen wel allerlei belastingen onder de boeren en burgers. Ook dwingt hij handelaren van alles te betalen wanneer ze op zijn markten willen handelen.
Hierdoor gaat het niet zo goed met Baron du Bosch; de handelaren mijden hem en de boeren verbouwen minder. De boeren weten namelijk dat alles wat ze meer verbouwen gewoon naar de baron gaat. Één vrije boer zei het zo: “Van januari tot juni werk ik voor mezelf. Van juli tot december werk ik voor de baron.”

Het jaar is 1706. Een koopman heeft met een schip een lading peper, muskaatnoten en andere specerijen naar de Republiek de Zeven Provinciën gebracht. Hij heeft de spullen in Indië gekocht en wil ze nu in Europa weer verkopen.
Op de kade treft hij een mannetje met een glunderende uitdrukking op zijn gezicht. Deze man stelt zich voor als Von Bosch en oppert dat hij de helft van de lading wil hebben. Von Bosch blijkt een Habsburgs bureaucraat, en vindt dat de koopman als onderdaan van de Habsburgers trouw, loyaliteit en belastingen schuldig is aan de nieuwe overheid. De koopman is het daar niet mee eens. Hij stelt dat hij nooit om de Habsburgers gevraagd heeft en geen overeenkomst met ze heeft.
Von Bosch wil met de opbrengsten van de helft van de lading de plannen van de machthebbers financiëren en de koopman opvoeden om wat meer solidariteit te tonen met de armen. Von Bosch ziet de belastingen, zo vertelt hij de koopman, als een lesje liefdadigheid.
De koopman wil na dit verhaal de bureaucraat Von Bosch ook wel een lesje leren.

Het jaar is 1906. Don Boscio, de wat minder succesvolle capo di tutti capi in de noordelijke regionen van de Cosa Nostra, ziet het niet zo zitten: Allerlei winkeliers willen zijn bescherming niet meer. Dat is ook niet zo vreemd, want de enigen waartegen die winkeliers nog beschermd zouden moeten worden, is don Boscio zelf.
Door een schrijnende campagne tegen de andere mafiosi, is de Rode Don Boscio himselfde de enige Don die er nog toe doet; Er zijn wel een paar consiglieri ’s voor zichzelf begonnen. ‘Ondercapo’ Salmone komt eigenlijk uit de familia van Boscio. (Net als die talentvolle vreemdeling Ali Hirscio)
“Soms is de maffia net de politiek of een stuiverroman.” verzucht Boscio.
Ondertussen zit de Don met een uit de klauwen gelopen organisatie, die de hele samenleving in het Noorden doordrongen heeft, maar die niks klaarspeelt en wel klauwen met geld kost. Wanneer die winkeliers hun geld niet afstaan, kan Boscio wel wat mannetjes sturen om het te gaan halen. Maar als de winkeliers vluchten en hun waren niet meer verkopen, krijgt hij helemaal geen geld meer binnen en komen diezelfde mannetjes achter hém aan!

Het jaar is 2006. Bos, de baas van een sociaal democratisch partijtje in een klein landje, heeft grootse plannen. Een paar jaar geleden is zijn partij gedecimeerd door de kiezers. Maar nu, na jarenlang te hebben geprofiteerd van de fouten van anderen, is hij klaar om de media en zijn kiesvee triomfantelijk te kunnen uitleggen hoe het wél moet. We moeten sociaal zijn en sterk. Het enige dat de mensen hoeven doen is hem hun geld geven. Hij zal dan de armen en de ontevredenen helpen. Bos zal de mensen ook beschermen tegen alle kwaad. Het enige dat ze hoeven doen is netjes hun belastingen betalen. Die belastingen zijn ook heel eerlijk: Wanneer je meer bijdraagt aan de maatschappij omdat je heel goed bent in wat je doet, mag je ook het meeste bijdragen aan Bos’ heilstaat.
Volgend jaar zijn er verkiezingen. Dan zal de partijleider Bos grijnzend zijn gelijk incasseren.

21 REACTIES

 1. Wanneer is de releasedatum van de film geplant Krijn? Het boek is geweldig!

 2. [1] Ja, deze script is uitstekend.

  Mischien is er bij de film een mooie rol in te brengen voor Ragnar Danneskjold?

 3. In het jaar 2006 zijn er veel liberalen die nog steeds niet snappen dat wanneer je met meer dan 6 miljard mensen op de aarde bent je het een ander moet regelen.Tenzij je niet van mensen houdt, of denk dat je zo enig en uniek bent dat je de wereld alleen wel aan kunt? Hangt ook je tong uit je mond als je iets gezegd hebt zoals meneer van AArtsen. En haal je ook het 30 jaar oude statement uit de kast dat links met geld smijt. DIT IS ZO DOM IN 2006.
  NUON 416 miljoen en ESSENT 526 miljoen winst. Over cadeautjes gesproken.

 4. [4] Chervet: "wanneer je met meer dan 6 miljard mensen op de aarde bent je het een ander moet regelen".

  Ja, maar het is nog veel extremer dan je denkt. Wij zijn maar met TWEE!
  En ook wij moeten echt het een en ander regelen.

  Ik denk niet dat er iemand ook maar enig bezwaar heeft om iets te regelen.

  Libertariers hebben er wel bezwaar tegen om mensen te dwingen (met dreiging van geweld) om dingen te doen die ze niet vrijwillig doen.

 5. [4]

  Hallo Chervet, ik ben zo dol op opgeheven vingertjes. Daar kun je zo fijn in happen. Het grappige is dat die vingertjes vaak van links komen.

  Je doet of jij als enige gevoel hebt voor je medemens en de gemiddelde liberaal of libertariër niet. Pure emotionele chantage. Jouw gevoel voor een ander komt voort uit jouw eigen onderbuikgevoelens en oi wee voor degene die dat aan durft te tasten. Je maakt hierdoor van een discussie op argumenten een sentimentele strijd om het gevoel.

  Wat betreft jouw opmerking over mijn tong en Van Aartsen; de arrogantie waarvan jij mij door deze opmerking indirect beschuldigt vind ik terug in jouw opgeheven vingertje en in jouw aanname dat ik op Jozias zou willen lijken. Of scheer jij misschien alles dat het niet met jou eens is over één kam? Da’s nogal een vooroordeel voor zo’n PC Oké jongen als jij!

  Het 30 jaar oude argument dat links met geld smijt is inderdaad niet helemaal juist. Ook het midden van het spectrum smijt met geld. Zelfs rechts wil graag in portemonnaie voelen om dat vervolgens te besteden. Welliswaar om verschillende redenen, maar da’s een detail.

  De winsten van Nuon, Eneco en Essent vloeien terug naar de Staatskas, die bedrijven zijn overheids handen.

  Als laatste nog even over jouw morele superioriteits denken: Het gebrek aan subtiliteiten in jouw commentaar doet me vermoeden dat je de boel redelijk zwart-wit ziet. Wat ik erger vind is dat je mij in het zelfde zwart-wit plaatje plakt en me vervolgens mijn door jou toegekende plekje verwijt. Dit getuigd zwakte. Het getuigd ook van arrogantie om mij als zwart-wit denker aan te spreken. Jouw gebrek aan grijs waarden is niet het mijne.

  Zelf mijn -toch redelijk linkse- vrouw was verontwaardigd over de manipulerende toon van jouw reactie.
  Ik hoop binnenkort een inhoudelijk commentaar van jou te krijgen.

 6. [9] Ik zou dit soort types lekker laten keffen. Waarschijnlijk is B.J. een trol die het liefst provoceert op internet. Zo krijgt die nog wat aandacht die hij (zij) in het echte leven niet krijgt… (oeps nu gebruik ik bijna dezelfde soort rethoriek)

 7. Ik heb net even wat kwatrijnen van Nostradamus zitten vertalen en daar kwam de volgende opmerkelijke voorspelling uit:
  Het is 2025: De eerst gekozen president van europa is een feit, gekozen door afgevaardigden van de drie grote gebieden van europa(die ook weer gekozen zijn door afgevaardigden van kleinere gebieden). Zeer tevreden wordt hij door zijn onderdanen wel "The Boss" genoemd. The Boss wil uitbreiding, en daarvoor is geld nodig. Aan de oostkant van europa ligt nog een gebied dat The Boss graag samengevoegd ziet worden met een van die drie grote gebieden, het gebied waar hijzelf ook Kanzler is. Om dit te bereiken heeft hij geld nodig. Daarom besluit "The Boss" om een nieuw soort inkomsten binnen te halen. Hij noemt dit "solidariteits tol", en het is verplicht voor een ieder die zich in de drie grote gebieden bevindt. Om te zorgen dat men dit accepteert verlaagt hij de pensioenleeftijden in heel het gebied als compensatie. De onkosten die dit met zich meebrengt kan hij makkelijk betalen met het geld dat hij wil binnenhalen door uitgifte van nieuwe euro-obligaties, gedekt door de ECB.

 8. [4] Ach ja, moderne tijden, hé! BJ heeft bij het woord "liberaal" waarschijnlijk een VVD’er voor ogen. Een veel gemaakte fout tegenwoordig. Een VVD’er is tegenwoordig net zo liberaal als een pvda’er sociaal. Wat speurwerk in het verleden zal BJ verder brengen. En als BJ nog wat tijd over heeft wil ik een opfriscursus semantiek voorstellen, BJ. Bijvoorbeeld "van mensen houden" is niet hetzelfde als "van mensen profiteren" en "regelen"is niet hetzelfde als "onder dwang aftroggelen".

 9. Een van de fijne bijkomstigheden van een Nederlands paspoort is dat je relatief makkelijk kunt emigreren.
  Dat de immigranten in Nederland PvdA stemmen snap ik heel goed: de rest is behoorlijk xenofoob geworden de afgelopen 5 jaar. De herverdelingspolitiek van PvdA is echter NIET verandert. Als je van plan was gewoon een baan of een bedrijf te hebben, dan zijn er geen redenen om voor de volgende verkiezingen een links kabinet in het zadel te helpen.
  Nogmaals, jammer dat de rest steeds xenofober is: maar goed J.S. Mill heeft een mooie racistische liberale traditie ingezet… De grootste fout in liberaal denken.

 10. Een mier alleen kan niet zo veel maar met een kolonie van 15 miljoen kunnen ze de hele wereld verkennen en dat hebben de bosche mieren dan ook gedaan, natuurlijk waren er wel eens wat dissidenten die hun eigen minikolonie wouden stichten maar die leefde niet zo lang.
  Ze vochten onderling als nog om macht (macht corrumpeert) of verhongerde. Mischien ook wel neergeknupeld door de grote bos mier maar daar wil ik het nu niet over hebben.
  Natuurlijk zou het het eerlijkst zijn als alle mieren alleen voor hun eigen hagie zouden zorgen.
  Je kunt jezelf alleen afvragen hoeveel mieren dan hun eigen huisje zouden kunnen bouwen en of er niet toch ergens klootzakmiertjes zouden rondlopen die andere miertjes als slaafjes zouden misbruiken.
  De Libermier klinkt mooi maar ik geloof niet dat hij echt vrij word.

 11. [15]

  Mieren, strak voorbeeld.

  De wereld telt vandaag de dag talloze mensen die allen in een oorlog willens en wetens hebben gemoord. Geen van hen voelt zich daarover ook maar enigzins bezwaard en toch zou elk van hen met alle genoegen en zonder te aarzelen een landgenoot aan de schandpaal nagelen die erop werd betrapt dat hij vals zat te spelen onder het kaarten.

  Als de mens een wapen uitvindt en gebruikt dat binnen vijf seconden honderdduizend mensen opzettelijk van het leven berooft, als de mens ijverig blijft zoeken naar een middel om dit wapen nog dodelijker te maken, dan is het zover gekomen dat de mens slechts door een intense eigenwaan die zijn gezond verstand verblindt, van de overtuiging kan worden afgehouden dat zijn beschaving afbrokkelt en onvermijdelijk ten onder moet gaan.
  Zou de mens een soortgelijke stand van zaken waarnemen in een andere wereld, een dierenwereld, dan zou hij als eerste de ondergang ervan profeteren. Zou hij bijvoorbeeld waarnemen dat er vijfhonderdmiljoen mieren bijeenzaten op een eilandje, niet groter dan een akker, en zou hij opmerken dat deze mieren waren verdeeld in een groot aantal elkaar bij voortduring bestrijdende groepen; zou hij vervolgens waarnemen dat een van die groepen op een dag een klein wapen vervaardigde waarmee het haar lukte honderdduizenden leden van een andere groep te vernietigen, en zou hij bij nadere inspectie ontdekken dat daarna alle groepen mieren over het hel eilandje dit wapen waren gaan produceren in grote hoeveelhaden en er snel achter kwamen hoe ze het vele malen krachtiger konden maken dan het al was – zou de mens al deze gebeurtenissen waarnemen bij de mier – dieren op hun eilandje, dan, nou dan zou hij toch zeker voorspellen dat binnen afzienbare tijd de hele bevolking zou worden weggevaagd.

  Voorwoord van Roald Dahl in:
  Ooit en te nimmer,
  ISBN 90 290 1070 3

 12. [16]
  Zullen de rode mieren deze ontwikkeling terug kunnen draaien?
  Ze seuggereren het wel. De voorwaarde is dan, dat alle mieren zich verenigen, onder de Grote Rode Mier, broeder van alle mieren.

Comments are closed.