De Duits-Franse as geeft het beleid aan.
Zelfs heel intiem!

Eind deze maand is er weer een topvergadering van EU-opperhoofden. Net als vroeger met Gerhard Schroeder, die nu een topbaan heeft bij het Duits-Russich pijpleidingconcern, bespreekt ook Angela Merkel de te volgen koers van de EU van te voren met Jakkes Chirac.

Vandaag in Berlijn heeft Jacques daar dan ook geen doekjes om gewonden.

Hij zei (EU-Observer) “Europa kan alleen maar de antwoorden [voor het beleid] vinden, als, net als in het verleden, Duitsland en Frankrijk hen de weg wijzen en leiding geven om hun verschillen te overbruggen wanneer die er zijn”.
Waarom blijft Nederland nog langer lid van die club? Waar is de oude ondernemersgeest om zelf het beleid te bepalen?

De vraag stellen is ze beantwoorden. Die geest is foetsie! Kijk bij voorbeeld alleen maar eens naar de peiling van de mening van Nederlanders over de EU.*)
Dit door staatssecretaris Atzo Nicolai (VVD) gelanceerd onderzoek op het Internet gaat er volledig van uit dat Nederland in de EU zit en daar voor eeuwig in zal blijven. Vragen gaan over de wens om alles vlugger of langzamer te laten verlopen. Een kans om te zeggen dat je het helemaal NIET wilt, is er theoretisch via afzonderlijke opmerkingen. Het is echter onduidelijk hoe deze opmerkingen meegeteld worden.

Er zou al heel wat gewonnen zijn als het zou lukken om meer mensen duidelijk te maken dat er een groot en een principieel verschil is tussen een Economische en een Politieke samenwerking.
Wij zijn vóór een economische samenwerking van individuele burgers en bedrijven. Het enige dat elke overheid daarvoor hoeft te doen, is het afschaffen van hindernissen.
Wij zijn fel tegen een politieke samenwerking. Die kan namelijk alleen maar bestaan uit overheden die met elkaar afspraakjes maken om de burgers wetten op te leggen op basis van “meerderheden”. Waarbij dan stemmen uit bvb Malta (en andere) gaan uitmaken wat Nederlandse of Belgische burgers mogen of moeten doen!

Het duidelijk krijgen van deze verschillen tussen economische en politieke samenwerking is één van de belangrijkste sleutels voor een betere toekomst voor ons en onze kinderen.
Uittreden uit de huidige EU is daarvoor een belangrijke stap.

6 REACTIES

  1. Ik ben het er op zich mee eens hoor, daar niet van, maar wat als de meerderheid van Nederland juist uit de EU wil omdat ze een nog collectivistischer beleid wil? Wat als Nederland uit de EU treedt en vervolgens een extreem linkse of rechtse beweging de wet gaat voorschrijven? Dan zijn we eigenlijk nog verder van huis. Op zich steun ik het streven naar een onafhankelijk, maar dan wel liberaal, Nederland. Maar als ik moet kiezen voor een liberale(re) EU of een socialistisch(er) of fascistisch(er) Nederland neig ik toch meer naar de EU. Ik heb destijds ook tegen de EU-grondwet gestemd, maar krijg de laatste tijd een bang vermoeden dat de volgende grondwet (of de verdragen die op slinkse wijze deze de facto zullen invoeren), nog erger zal zijn, om de linkse en rechtse populisten binnen Europa tevreden te stellen.

  2. [1] Owl,

    Ook hier werkt concurrentie bevrijdend.
    Nederland zou om collectivistische redenen uit de EU kunnen stappen maar wanneer men dan een socialistisch beleid zou voeren, zou men snel er flink op achteruit gaan want ondernemers gaan dan gewoon bij de EU-buur en er zijn geen subsidiestromen en bankair geknutsel meer om de boel helpen drijvend te houden….tegen wil en dank zouden die collectivisten al gauw moeten economisch liberaliseren (tenzij ze zoals de Noren over een oliebronnetje ter grootte van de Noordzee beschikken natuurlijk).
    Anderzijds moesten ook de EU-leiders
    toch een beetje de teugels inhouden of
    al het EU-spaargeld verdween "en masse" naar Amsterdam.

    Als het toch al te benauwd in Nederland werd, pakte jij je rugzakje en ging bijv in Vlaanderen wonen.

    Met een continent-omspannende monoliet zonder direkte concurrentie van andere
    staten, ligt dat anders…vluchten wordt veel moeilijker en de politici kunnen hun regulerende en schatting heffende lusten gewoonweg laten botvieren omdat er toch geen belastingsparadijsje om de hoek lont waar uitgebuitte producenten hun vermogen in veiligheid kunnen brengen.

    Groetz,

    Cincinnatus.

  3. [2]
    Dat is inderdaad waar. Al kan het soms raar lopen met totalitaire regimes. In Cuba regeert nog altijd Fidel Castro en in Noord-Korea Kim Jong-Il. Een collectivistische regering in Nederland kan allerlei instrumenten uit de kast halen om (kapitaal)vlucht te voorkomen.

  4. Nederland uit de EU.. En dan?

    51e staat van de VS worden?

    Ik vind dat Nederland eerst maar eens uit de Navo moet stappen. Dat is pas collectivistisch, daar dulden ze geen weerworden! Daar wordt gedreigt met sancties! Kijk maar naar het Afghanistan debacle!

  5. Wees blij met elke schil die je kunt verwijderen. Hoe dichter bij huis alles blijft hoe beter. Mijn buurman kan ik door praten misschien wat meer inzicht laten verwerven. Iemand ompraten in Madrid is voor mij dus niet te doen.

Comments are closed.