donderdag, 16 maart 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Groen en Geel

Nog erger dan politici die hun beloften niet nakomen, zijn politici die meer (willen) doen dan ik, burger, van ze verwacht. Een voorbeeld van zo’n politicus is Pieter van Geel, het vleesgeworden bewijs dat fijnstof, global warming en roetfilters weldegelijk je hersens kunnen aantasten.

Vandaag kreeg ik (waarschijnlijk net als vele hardwerkende ondernemers met mij), een brief van Pieter van Geel met de mededeling dat hij er wederom in is geslaagd, een monsterlijke administratieve molensteen om mijn nek te hangen: Het Verpakkingenbesluit.

Wat dat allemaal is bespaar ik u. Als u het echt wilt weten, lees en huiver hierrrr, of bij de speciaal voor de uitvoering van dit debiele besluit opgerichte subsidiespons Nedvang. Maar in het kort komt het erop neer, dat ondernemers moeten gaan opgeven hoeveel verpakkingen zij gebruiken en rapporteren over hoe zij gaan zorgen voor de inzameling en recycling van al het verpakkingsafval dat door de onderneming op de markt wordt gebracht.

De brief van Pieter wordt subtiel afgesloten met de zin: “Tot slotte [taalfout is niet van mij] zou ik u er op willen wijzen dat wanneer u niet aan uw verplichting voldoet dit strafbaar is. De VROM inspectie zal hierop handhaven [taalfout wederom niet van mij en er staan er nog meer in dezelfde brief…]”.

Uiteraard is deze onzin in overleg met de verschillende branche-organisaties opgezet, dus bedankt VNO/NCW en bedankt MKB Nederland! Als Vrijspreker-lezende-ondernemers nu nog niet met mij eens zijn, dat het DE HOOGSTE TIJD is om zelf een ondernemers-organisatie te starten en eens een keer flink terug te blaffen richting de Haagsche Autisten Club, dan merk ik dat wel weer aan de oorverdovende stilte, anders graag even melden via info@vrijspreker.nl.

Dat Pieter van Geel nog nooit in z’n carriere een dag productief werk heeft verricht, kan me eigenlijk niet zoveel schelen. Zolang hij z’n dagen kan vullen met het scheiden van het afval van de 4.000 beleidsambtenaren op het ministerie van VROM, prima. Maar als hij met z’n luizenbaantje als staatssecretaresse mij en de rest van productief Nederland terroriseert met totaal bespottelijke wet- en regelgeving en administratieve diarree, dan zet dat bij mij een duim-dikke laag schuim op de bek. Daarom besluit ik maar met deze toepasselijke kreet:

VUILNISMAAAAAN, KAN DEZE ZAK OOK MEE?!?!?

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Milieu
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Sander schreef op : 1

  Ik lees bij de ‘bedrijven die onder het besluit vallen’: Verstrekt u uw klanten draagtassen, zakken of dozen…

  Ik durf het bijna niet te vragen. Maar begrijp ik nu goed dat de ijzerwarenwinkelier die 5 schroefjes in een zakje doet, onder dit besluit valt? De meeneemfrites? Het zakje dropcenten bij de kleine kruidenier? Je trouwring in een doosje? Je conract bij de notaris in een enveloppe? Het product van een oorlog, zoals een Nederlandse Afghaansoldaat in een bodybag?

 2. Henri schreef op : 2
  Henri

  Mijn vriendin kreeg die brief ook en was net zo kwaad als jij dus kom maar op met die ondernemers organisatie!

 3. Secretariaat van Hank schreef op : 3

  [2] Kan ik mevrouw Henri als lid noteren dan?

 4. Bertus schreef op : 4

  [3] Ik mag toch hopen dat het een para-militaire organisatie gaat betreffen?

 5. Sander schreef op : 5

  Kunnen we er niet beter 1.500 parlementariers met dito staatssecretarissen en ministers neerzetten zodat het ‘rottingsproces Nederland’ allemaal nog wat sneller verloopt en er wellicht wat eerder een alternatief aan den einder doemt?

 6. Henri schreef op : 6
  Henri

  [3] Mail me even 🙂

 7. Jan Joris schreef op : 7

  Maar goed dat er in Den Haag slechts een zo’n mongeel [taalfout van mij] rondloopt. Het hadden er veel meer kunnen zijn – maar Wouter Jan en Femke zijn er vast al mee bezig.

 8. Hank. schreef op : 8

  [4] Nee, maar wel zwaar staatsondermijnend…

 9. John schreef op : 9

  Ik heb vandaag met Nedvang gebeld.
  Gezien ik geen offertes verstuur, geen brochures uitgeef, niet produceer en importeer kan ik het besluit naast me neerleggen.
  Het punt is nu dat in de brief van VROM staat dat ik MOET voldoen aan het besluit (anders straf!!), maar volgens Nedvang hoeft ik dit niet. Punt is nu dat Nedvang mij dit NIET SCHRIFTELIJK wil bevestigen.
  En nu…………….????

  Kortom, Vrijspreker, als jullie een ondernemers vereniging oprichten hebben jullie mij zeker als lid.

  Hank, mail me even….

 10. Secretariaat van Hank schreef op : 10

  [9] Dat zijn dan al 3 leden! Wie volgt?

 11. Fanter schreef op : 11

  Mag ik ook lid worden?

 12. Secretariaat van Hank schreef op : 12

  [11] Allemaal ff mailen naar info@vrijspreker.nl Hub stuurt het dan wel naar het secretariaat van Hank door.

 13. Sander schreef op : 13

  Ik vind dit een hardstikke goed initiatief eigenlijk. Denk dat ik het complete artikel op wat andere websites laat overnemen. Als Hank geen bezwaar heeft.

 14. Hank. schreef op : 14

  [13] No problemo !

 15. Michielsens schreef op : 15

  Volgens mij is Pieter van Geel.
  Ja, dit is een complete zin.

  (Voor de niet-Vlamingen: Geel is een kleine gemeente in de provincie Antwerpen waar zich meerdere psychiatrische inrichtingen bevinden. Op wat verplegend personeel en wellicht een locale bakker en slager na, zijn alle inwoners dan ook gekken. Het is een begrip geworden: iemand die van Geel komt = een zot).

 16. mrXL schreef op : 16
  mrXL

  Hmm, ik kreeg die brief ook net. Ik produceer software. Moet ik nu verwijderingsbijdrage over bites en bytes gaan betalen?

  Wat ’n debielen! Noteer mij ook maar als nieuw lid!

 17. mrXL schreef op : 17
  mrXL

  En dan vergeten we het andere debacle van Geel over de roetfilters die niet werkten maar wat wel 300 miljoen kostte…

 18. Joep schreef op : 18

  [10] En nog een lid!

  Uit den oude doosch trouwens: de "Kritische Nederlandse Ondernemers"

  www.libertarian.nl…

 19. Harry S. schreef op : 19

  Als het bedrijfsleven dit nu allemaal gaat betalen, moet de gemeentebelasting een stuk omlaag. Iemand al een gemeentelijke creditnota ontvangen ?

 20. Slavek schreef op : 20

  Stuur uw oude verpakkingen niet naar:

  Ministerie van VROM
  Antwoordnummer 10904
  2501 WB Den Haag

 21. Secretariaat van Hank schreef op : 21

  [1] Nader speurwerk op de Nedvang site levert een lijst met voorbeelden op. De bodybag staat er niet bij….

 22. Overnight schreef op : 22
  Overnight

  [21] en (ongebruikte) stemkaarten?

 23. Bep schreef op : 23

  [22] Staat niet op de lijst. Stuur die maar naar:

  Ministerie van VROM
  Antwoordnummer 10904
  2501 WB Den Haag

  Daar zitten 4.000 ambtenaren om het afval te scheiden…

 24. Geert schreef op : 24

  Ik had hier gisteren ook al een stukje over ingestuurd maar mijn schrijfstijl is zeker niet interessant genoeg 🙂

  Heb er gisteravond met vrienden nog over gehad. Degenen die de brief niet ontvangen hebben konden het eerst nauwelijks geloven. Terechte opmerkingen als: "Een tasje bij je product is toch juist extra service naar de klant?".

  Zowel klant als winkelier is de dupe van dit zotte besluit, aangezien een handig tasje bij je product niet meer vanzelfsprekend is.

  Als die ondernemersvereniging een serieus plan is ben ik er zeker bij. Er kan dan gekeken worden naar de juridische kant van dit besluit, want mijns inziens zijn de eisen veel te vaag en is het besluit in strijd met colportagerecht. Het is niet reeel om verantwoordelijheid over een product voor onbeperkte tijd bij de tussenhandel te leggen; verantwoordelijkheid moet volledig bij de eigenaar van een product liggen.

 25. Mike Madison schreef op : 25

  Dus een webwinkel moet de verpakking van een verstuurd product weer terug ophalen? Een afhaalopdracht bij SelektVracht kost ca 10 euro. Leuk hoor, eerst stichting thuiskopie, dan reprorecht en nu Nedvang(en).

 26. Mike Madison schreef op : 26

  This boat is sinking. We must abandon ship right now!!

 27. Mike Madison schreef op : 27

  Echt, ik weet zeker dat als je 100 jaar geleden vertelde dat dit zou gebeuren, dat ze je dan voor gek verklaarde: "Haha, die man is gek, hij is niet goed snik!!"

 28. MetaClass schreef op : 28

  Hee, die brief van VROM zat wel in een evelop! Maar er staat niet in waar hoe ik die envelop retour kan sturen. Is VROM nu strafbaar? Kan ik de verpakking van dat blaadje van SenterNovem dat ze me ongevraagd sturen ook ongefrankeerd retour sturen? En de enveloppen, cd hoesjes etc. van de belastingdienst?

  Kortom, al die overheidsorganisaties zijn natuurlijk zelf absoluut niet niet in staat zijn om voor 31 maart de inzameling en recycling van al hun verpakkingsafval te organiseren en financieren. Als daar nu eens massaal klachten over werden ingediend…

 29. Slavek schreef op : 29

  Lege enveloppen van alle staatsinstellingen kunnen naar:

  Ministerie van VROM
  Antwoordnummer 10904
  2501 WB Den Haag

 30. Harry S. schreef op : 30

  [29]
  Bedankt Slavek,
  Weet ik tenminste waar al die vuilblauwe weekpost heen moet.
  Groet, Harry