Hub is al meer dan dertig jaar bezig mensen aan het verstand te brengen dat belasting diefstal is, maar krijgt nu ineens hulp uit onverwachte hoek. De grote roerganger van de SP, ons aller Jan Marijnissen heeft namelijk inmiddels toegegeven dat de politiek andermans geld uitgeeft. In een interview met geenstijl zegt hij openhartig: “Echte socialisten zijn zuinige mensen, zeker als het om geld van een ander gaat.” (vet toegevoegd) Dat zuinige weet ik nog zo net niet, maar verder niks aan toe te voegen, Jan!

20 REACTIES

 1. Hehe, Jan spreekt eindelijk eens de waarheid.

  Ik ben alleen bang dat, als hij in 2007 in de regering komt met de Partij van de Armoede, hij er dan ineens heel anders over denkt, en vervolgens het geld over de balk smijt.

 2. Wat zou nu de verklaring zijn van het volgende:

  Jan beseft dat het gaat om "het geld van een ander". Het gaat dus om het eigendom van een ander.

  Hij beseft dat de politici dat te pakken hebben, en bezig zijn met het uitgeven ervan.

  Waarom komt dan niet in zijn koppie om dat de enige juiste weg is, om het geld van de ander aan de rechtmatige eigenaar terug te geven?

  Ik zal deze reactie ook naar Jan zelf sturen.

 3. [2] Dit komt omdat Jan denkt dat hij het geld verstandiger uitgeeft dan wijzelf. Een socialist is namelijk omdat hij Solidair is, verstandiger, wijzer en volwassener dan iemand die egoïsme als filosofie predikt.

 4. Het is wellicht de moeite waard de uitspraak "Echte socialisten zijn zuinige mensen, zeker als het om geld van een ander gaat." met auteur, datum en plaats te noteren / onthouden om hem bij gelegenheid aan geschikte kandidaten voor commentaar voor te leggen.

 5. Drees trakteerde zijn buitenlandse gasten op een kopje thee met een mariakaak en woonde in een twee onder een kap huis.
  Joop vergaderde lang maar de ministers kregen alleen maar een slordig broodje.
  Ja, er zit wel wat in. Wiegel en van Agt zaten altijd te dineren i dure etablissementen. Anne

 6. [5] het verhaal van de mariakaakjes is een mythe. Drees zou deze hebben geserveerd aan afgezanten die over het toekennen van Marshall-hulp gingen. Door zoveel karigheid van Drees waren ze overtuigd en kreeg Nederland de volle mep.
  Wiegel en Van Agt aten 1 keer samen in Le Bistroquet, een goed, maar niet overdreven duur restaurant.
  Dat socialisten vaak in armoede leven, is nogal eens het gevolg van dat socialisme zelf.

 7. [5]
  Zelf leven als een asceet, of doen alsof, en ondertussen andermans geld met miljarden tegelijk stelen en over de balk smijten maakt een dergelijke socialist eerder schijnheilig dan zuinig.

 8. Drees zou nooit l00 zijn geworden als hij niet zo sober had geleefd, hij deed dus niet alsof.En verder,dear Owl and Tofuburger, is het een mythe dat PvdAministers meer met geld smijten dan die van het CDA en VVD.Ik heb daar nooit iets van gemerkt.Denk eens aan Jorritsma en May Weggen en hun miskleunen.
  Toch overvalt me opeens een gevoel van weemoed als ik denk aan Den Uyl versus van Agt en andersom. Het bruiste in nederland en op de verjaardagen vlogen de gebakschoteltjes door de kamer, families vielen uit elkaar in twee kampen,hilarische toestanden.
  Dat is wat anders dan die l6 miljoen grijze gehaktballen,die hooguit nog voor het WK in het ordinaire oranje uitgedost in alcoholische dampen naar de stadions afreizen en nadat ze verloren hebben weer voor een paar jaar in hun lethargie terug zakken.
  No offense, de vrijsprekers reken ik natuurlijk tot het nadenkende deel der natie.Maar verder is het erg saai en grijs geworden in nederland. Anne

 9. [8]
  Sorry hoor , maar er is in die jaren veel kapot gemaakt.
  Als je van zulk vuurwerk houdt, nou ja.
  Gezinnen zijn stuk gemaakt en uit elkaar gedreven.
  Er is toen erg veel haat en nijd gezaaid, in naam van de ‘PROGRESSIE’ die is en was de NEO-REPRESSIE.
  Die hippies maakten vooral kapot.
  Ik kijk erop terug als op een walgelijk tijdperk, waar goede waarden werden vertrapt, bekwame lieden voortdurend verdacht werden gemaakt en waar de grootste bek die niemand liet uitspreken, met stenen en bezettingen, zijn verloederde staat van leven meende te moeten opdringen.
  De nitwits kraaiden er hun victorie
  konden slechts kapot maken wat goed was.
  Ik heb NUL waardering voor die tijd en betreur dagelijks dat het mij tot een outsider maakte.
  Wat jij beschrijft zijn de vruchten van die tijd.

 10. [9Kom,kom Beek, alsof het nu zo geweldig is. Ik heb nooit met stenen gegooid en mijn familie kennissen en vrienden ook niet, wij bestreden elkaar met woorden en feiten. Voor veel jongeren was het een heerlijke tijd, oude huisjes opkopen,boerderijtjes opknappen. we gingen schapen houden, hakten hout voor de haard, onbespoten groente.Werelden gingen er open, liefde voor de natuur, kennis werd er op gedaan over basale dingen, hoe je weer van de grond moet kunnen leven. Moet je nu die plastic maatschappij zien, de verloedering, die vreselijke programma’s op tv en radio. De VPRO bv ook niet bepaald een rechts instituut komt met prachtige programma’s en in het verleden ook.De Haagse Post kwam met doorwrochte artikelenHet was een leerzame tijd. Er heerste een redelijk optimisme.Het was een gezellige tijd. De kinderen met appelwangen in de tuinen. Nu rennen de overspannen ouders met hun kids van hot naar haar en krijgen de stakkers elke dag pasta te eten. Want er is nergens meer tijd voor.
  Waarom zou jij een outsider zijn, dan ben ik het ook want ik voel me een alien in dit tijdperk van God noch gebod Je kunt best een hippie zijn en daarbij een fatsoenlijk mens blijven hoor. Anne [9]

 11. Iemand nog, voedselbank, het hete item van de laatste tijd? Wat horen we er nog van, nadat de voedselbank is geprostitueerd voor stemmenwinst? Of heeft links de "armoede" reeds binnen een week opgelost? Marijnissen is een gore leugenaar, net als Bos en Halsema.

 12. Marijnissen is juist geen leugenaar en als mens absoluut de beste van het stel. ook Femke en Bos zijn geen leugenaars maar je zult er ook niet veel aan hebben, Femke is ook vol van zich zelf en Bos is te vlak en te voorzichtig,maar geen beroerde mensen,dan zijn er wel grotere griezels. Anne[11]

 13. [10] "Voor veel jongeren was het een heerlijke tijd, oude huisjes opkopen,boerderijtjes opknappen."

  Leuk voor jou dat je ervan genoten hebt. Zo te horen spreekt hier met een rasechte baby-boomer. Een vertegenwoordigster van de generatie die:

  -meer solidariteit met de jeugd opeiste,
  toen zij, in de jaren ’60, tieners waren > niets moest en alles mocht,
  -meer solidariteit met de studenten opeiste,
  toen zij, in de jaren ’70, student waren > inspraak, studentenraad en meer van die zaken
  -meer solidariteit opeiste met de jonge werknemers,
  toen zij, in de jaren ’80 zelf de arbeidsmarkt opwilden > VUT-regeling om die ouwe lui weg te krijgen
  -meer solidariteit opeiste met het bestuur en overheid,
  toen zij, in de jaren ’90, zelf op die posities terecht waren gekomen
  en die nu:
  -meer solidariteit opeisen voor senioren,
  nu zij zelf oud zijn.

  Al die tijd ervoor zorgend dat de generaties voor en na hun niet bij het geld en/of de bestuurlijke macht konden komen. Al die tijd ervoor zorgend dat zij het beste kregen en laat de toekomstige generaties maar de tyfus krijgen.

  Die leuke boerderijtjes van jou zijn door de kunstmatig gecreeerde grondschaarste nu niet meer te betalen. Drie maal raden wie die grondschaarste gecreeerd heeft. EN drie maal raden wie daar het meeste garen bij spint.

  En dan ga jij nu zeggen van: "Moet je nu die plastic maatschappij zien, de verloedering, die vreselijke programma’s op tv en radio."

  Moet je dan nu zo langzamerhand niet zelf eens optiefen naar Spanje, of naar een luxe seniorenverblijfsruimte met gesubsidieerde masages, macramélessen en een groot hek er omheen om die slechte buitenwereld buiten te houden, ofzo.

  Geniet jij nog maar even van je onbespoten groenten en laat de rest maar lekker dokken. Jullie soosjalen heeft toch altijd gelijk.

 14. [13] Hahahaha ik val zowat van m’n stoel 😀

  Marcellus, volgens mij ben jij een zwaar gefrustreerde pas afgestudeerde 20-ger? Probeer je ook een huisje te kopen? Maar niet te betalen inderdaad, onwijs overgewaarderd. Ik denk dat ik maar in een woonwagen op een camping ga wonen.
  Volgens mij als je nu een hypotheek afsluit, dan komt over 5 jaar de aasgier die zich bank noemt en die koopt je huisje op voor een prikkie. En dan kun je met golfplaten je hutje buiten de stad wonen.

 15. [14] Niet zozeer gefrustreerd (niet meer dan de rest van de nederlandse samenleving) als wel behoorlijk pissed-off op die onbespoten-groenten-etende-egoïstische-hippie-generatie. Zeker als ze er zo open en zonder enig spoor van schaamte voor uit durven te komen.

  f.y.i.: De leeftijd van 20-er ben ik al gepaseerd hoor.

 16. Beste Marcellus, ik protesteer. Ten eerste hebben mijn man en ik nooit van die dikke bestuurlijke banen gehad, integendeel.Wij hebben zelfs altijd geleefd van een half soms een heel minimum inkomen (geen uitkering) en door onze onvolprezen tuin (noeste arbeid op grond die nog ontgonnen moest worden) voelden we ons inderdaad heel rijk met onze verse groente en heerlijk fruit van onze zelfgeplante bomen. Alles is moeizaam verworven door sober te leven en niet alles te willen hebben, En wij hebben ons altijd heel erg geërgerd aan de "nieuwe vrijgestelden"misschien ken je de uitdrukking nog, de mensen die onder socialistische vlag de baantjes inpikten waar ze geen klap uitvoerden als maatschappelijk werker, onderwijzer en vooral als directeur van instellingen. Het zuivere socialisme heeft hele goede aspecten,maar er zijn altijd mensen die alleen hun eigenbelang op het oog hebben. Ik was altijd heel goed bevriend met anarchisten (geen stenengooiers maar idealisten) en heb daar altijd mee samen gewerkt b.v. als het ging om milieu,vredesbweging e.d.
  Neem Moslims,Hindoes, Socialisten, libertariërs, VVD-ers, CDAers, in elk groep zul je profiteurs vinden en egoïsten, maar ook in elke groep integere mensen die ook om hun medemens denken.

  Ik heb een afkeer van Spanje, en het idee om daar te gaan zitten niksen, dus daar krijg je me niet naar toe. Ook heb ik geen hek om mijn huis, integendeel de deur staat open en iedereen kan mijn winkel binnenlopen en bovendien krijgt de vermoeide reiziger ook nog een kop koffie.
  Het is ook nog een winkel op ideële basis, dus de verdienste is pet ,noem het maar Liefdewerk Oud Papier.

  Ik schaam mij dus niet, wij hebben juist nauwelijks van welke voorziening dan ook geprofiteerd.

  Ik hoop dat je me nu weer op de Vrijspreker toelaat. Anne3]

 17. [16] Een streven naar zelfvoorzienigheid kan mij zeer aanspreken. In zoverre is uw protest aangenomen 🙂

  korte reactie op andere punten (maar laten we er geen draad van maken):

  "… En wij hebben ons altijd heel erg geërgerd aan de "nieuwe vrijgestelden"misschien ken je de uitdrukking nog …"
  Zo oud ben ik nou ook weer niet.

  "…Het zuivere socialisme heeft hele goede aspecten…"
  Net zoals je dat van elk idee kan zeggen. Maar de beste eigenschap aan het socialisme vind ik nog wel dat zij bestreden en uitgeroeid kan worden.

  "… wij hebben juist nauwelijks van welke voorziening dan ook geprofiteerd."
  r.e.s.p.e.c.t.
  Zouden veel meer mensen moeten doen.

 18. 7]Hoe langer ik er over nadenk, wij hebben altijd het libertarisch principe nagestreefd in de praktijk,onbewust zelfs. Anderen hebben daarvan geen schade ondervonden.En wat betreft die nieuwe vrijgestelden: dat waren juist die lui die de pvda gebruikten om carriere te maken en daardoor zich te vergewissen van onduidelijke posities en banen,waar je met niets doen status en dik inkomen kon verwerven.Welzijnswerkers,die uiteindelijk meer goed dan kwaad deden.Prachtig boek was ooit: De markt van welzijn en geluk door Hans Achterhuis. Anne

 19. Na enig licht speurwerk
  staat het boek hierbij in mijn rijtje
  ‘Boeken nog te bemachtigen’

 20. [19] leuk voor op de camping. En de zon schijnt al,dus. Gr. Anne

Comments are closed.