Henry Sturman en Koen Swinkels zijn een wiki-website begonnen waarop iedereen vragen over alle aspecten van het libertarisme en het
kapitalisme, in theorie en praktijk, kan stellen en beantwoorden.

Het probleem
De ideeën van het libertarisme en het kapitalisme roepen bij een eerste kennismaking bij ‘de gewone man’, op zijn zachtst gezegd, veel vragen op: nadat men van de ergste schok bekomen is, gestopt is met schelden, of vanwege een dichtzittende deur men niet verontwaardigd weg kan lopen, komen de vragen: maar willen jullie de armen laten stikken? de privatiseringen van de NS en de energiebedrijven hebben toch laten zien dat de vrije markt niet overal werkt? Willen jullie soms terug naar kinderen die in fabrieken werken? Enzovoorts, enzovoorts.

Het is heel normaal en begrijpelijk dat men zo veel vragen heeft. Het libertarisme is immers een radicale ideologie die lijnrecht ingaat tegen het discours van het mainstream politieke debat.

Libertariërs zijn veelal gewend zulke begrijpelijke vragen te beantwoorden, maar het is duidelijk dat men veelal meer vragen kan stellen dan libertariërs prompt kunnen beantwoorden: als iemand aankomt met het voorbeeld van het mislukken van waterprivatiseringsprojecten in Bolivia, dan heb je daar normaliter te weinig kennis over om iets tegen in te brengen, hoewel je veelal wel een vermoeden zult hebben dat de staat allicht ergens nog een dikke vinger in de pap heeft. Of wanneer men vraagt naar de ins en outs van private criminaliteitsbestrijding, infrastructuur enzovoorts dan is het ook niet altijd zo dat een libertariër direct een goede en overtuigende repliek heeft.

De kennis en inzichten van het libertarisme en vrije markt economie zitten in duizenden boeken, artikelen, lezingen enzovoorts. Maar het is een crime over elk onderwerp je helemaal in te gaan lezen of de argeloze medemens dan maar de bibliotheek in te sturen.

De oplossing?
Om dit probleem op te lossen zijn Henry Sturman en Koen Swinkels begonnen met de Libertarian FAQ: een wiki-project (net als de online encyclopedie Wikipedia) waar iedereen vragen over alle aspecten van het libertarisme en het kapitalisme kan stellen en voorstanders die vragen kunnen beantwoorden. Groot voordeel is dat zowel het libertarisme als de Oostenrijkse School economie van relatief eenvoudige principes uitgaan (non-agressie en de logica van het menselijk handelen) die tezamen wel een enorme verklaringskracht hebben.

Het doel is dat geleidelijk aan een enorme database van vragen en antwoorden (gebaseerd op die simpele principes) ontstaat. De site zou dan als een referentiepunt kunnen dienen waar je mensen heen kunt sturen voor antwoord op hun vragen, waar libertariërs zelf vragen kunnen stellen over onderwerpen waar ze weinig van af weten, en waar je ook vragen kunt beantwoorden, en de antwoorden uitbreiden en constant verfijnen zodat mooie en heldere vraag/antwoord-artikelen ontstaan. In de ‘discussion-pages’ is dan volop ruimte voor discussies over de theorie en praktijk achter de antwoorden.

Hulp gevraagd
Voordat we de site internationaal aan de man gaan brengen (bijv. via links op sites als Lewrockwell.com of Reason.com) willen we graag een site die goed functioneert, er mooi en toegankelijk uitziet en die natuurlijk ‘content’ heeft. Daarom genieten de Nederlandse libertariers het privilege om de site als eerste te gaan gebruiken, verbeteren, en om als eerste vraag/antwoord-artikelen te schrijven.

De website is nu ‘up and running’ maar nog erg basic, versie 0.1 als het ware. Er kunnen al vragen gesteld en beantwoord worden, en er staan al een stuk of 150 voor het overgrote deel onbeantwoorde vragen op. We roepen libertariërs op om verdere vragen te stellen, en te beginnen met vragen te beantwoorden. Je hoeft niet meteen een heel antwoord-artikel te schrijven, maar kunt als je wilt klein beginnen. Hopelijk wordt dit dan later door jezelf of anderen nog verder aangevuld.

Ook willen we graag hulp bij het onderhoud en de uitbreiding van de site. Een paar belangrijke punten:

– We zoeken moderators die regelmatig willen kijken of er cyber-vandalisme wordt gepleegd, die vragen in de juiste categorie kunnen zetten, die erg op elkaar lijkende vragen samen willen voegen, enzovoorts. Moderators krijgen daartoe meer gebruikersrechten dan de andere bezoekers.

– Daarnaast, essentieel voor het succes van de site is gebruikersgemak: vragen stellen en vragen/antwoorden zoeken moet zo simpel mogelijk zijn. Omdat het standaard wiki-programma wat beperkingen heeft, hebben we nu bijvoorbeeld het probleem dat het categoriseren van nieuwe vragen niet zo simpel is als we willen en mede daardoor is de ‘search by category’ functie ook nog lang niet optimaal: we willen graag een automatische hiërarchie van sub- en subsubcategorieën bewerkstelligen. Dit is hopelijk met nieuw te schrijven scripts die in het wiki-formaat in te passen zijn op te lossen. Libertariers die hieraan mee willen werken of zelf nog ideeën hebben, kunnen contact met ons opnemen.

– De lay-out van de pagina’s is nu nogal basic wat niet een probleem hoeft te zijn, maar als iemand een mooi nieuw ontwerp voor de hele site of delen van de site wil maken, dan graag.

Neem contact op met Henry of Koen.

Bezoek de site op LibertarianFAQ.org.

Dit bericht verscheen eerder op www.meervrijheid.nl.

5 REACTIES

 1. Idee is goed, taal is fout. Dat moet je een Engelsman of Amerikaan laten doen. En dan spreek ik zelf nog een behoorlijk ‘eindje over de grens’dacht ik. Van de mensen die je wilt overtuigen moet je je dat nog maar afvragen. Zeker gezien de te verwachten ’technische’ terminologie. De taal is voor (doelgroep) Nederland/Belgie in elk geval geen pre. Maar wellicht is dat ook niet het doel?

 2. Inderdaad jammer dat het in Engels is, al is de bakermat van de idee natuurlijk de VS. Maar om mensen beter te bereiken zou een nederlandse versie zeer welkom zijn.

 3. ‘Idee is goed, taal is fout. Dat moet je een Engelsman of Amerikaan laten doen. ‘

  het probleem is dat er geen Engelsman of Amerikaan is die het doet
  ‘De taal is voor (doelgroep) Nederland/Belgie in elk geval geen pre. Maar wellicht is dat ook niet het doel?’

  internationaal gaan lijkt vooralsnog het beste om content te krijgen en ook als referentiepunt voor hele web, maar een Nederlandse versie is zo gemaakt: titelpagina, guidelines etc. even vertalen en voila, NL versie is klaar.
  wij zijn nog wel even met de Engelse versie bezig, maar als iemand de NL vertaling van die zaken wil doen, kan ie verder het site-systeem etc. van ons krijgen

 4. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom hij nou vertaald moet worden in het Nederlands. Iedere Nederlander begrijpt toch probleemloos een beetje engels???
  Als het nou bedoelt was voor froggystan, okee….

Comments are closed.