Het is weer zover, de pendel slaat weer door naar links, terwijl deze de vorige keer naar rechts slingerde. Deze pendelbeweging begint vertrouwd te worden.

Als we het over de beurs hadden zouden de analisten zeggen dat deze zich horizontaal beweegt. Geen grote winnaars, geen grote verliezers.
Ach ja, de PvdA cijfert zich rijk, maar hoe rijk ben je met een dergelijk marginale winst? Hoezeer we ook proberen van procentjes grote ventjes te maken, feit blijft dat eigenlijk niet één partij een mandaat heeft gekregen van het hele Nederlandse volk.
52 komma nog wat procent van de stemmers kwam opdagen. Zelfs als die allemaal op de PvdA gestemd hadden zou deze partij nog maar namens iets meer dan de helft van de stemmers spreken.

Maar goed, in een matige race kwamen de linkse partijen deze keer als eerste over de streep. Ik kan er niet warm of koud van worden.
Ik heb me nog wel gedegen voorbereid op de verkiezingen. Ik heb programma’s gelezen, websites bestudeerd, stemwijzers afgenomen die me consequent vertelden dat ik op partijen moest stemmen die mij om weloverwogen redenen tegenstaan, enzovoort. Ik heb dus na ruim beraad, en veel voorbereiding, besloten dat ze allemaal mijn rug op kunnen, het hele corrupte, incompetente zooitje bij elkaar. Ik heb niet gestemd.
Mijn reden? Om een Amerikaanse slogan te citeren: “The left is wrong, the right is stupid.”

Niemand met enig historisch besef kan nog met een strak gezicht claimen dat links enig bestaansrecht heeft. Het socialistische experiment heeft niet alleen gefaald; het is brandend en gierend ter aarde gestort alwaar het een krater achterliet van staatsschuld, werkloosheid en uitzichtloosheid voor juist de zwakkeren waarvoor ze zeggen op te komen. Desondanks bewonder ik hun engagement waar het de sociale issues betreft.

Rechts is in Nederland allang niet rechts meer. Het is een mengeling van kleuren en smaakjes. En wat krijg je als je te veel kleuren en smaakjes mengt? Juist, een bruin poepkleurtje met een smerige, xenofobe, smaak. Desondanks kan ik er niet omheen dat de rechtse partijen tenminste niet op een economische ramkoers liggen met de zeemijn van het Nederlandse faillissement.
Kortom, ik gunde beiden hun verlies, en bij beiden kan ik zaken bedenken die onder hun bewind hopelijk, misschien, een beetje, beter zullen gaan. Kortom, we hebben de verkiezingen weer verloren. Weer heeft een minderheid voor de meerderheid beslist. Maar ach, er was toch niemand wie ik graag had zien winnen.
Hopelijk komen de volgende keer nog minder stemmers opdagen. Vroeger of later zal dan eens duidelijk worden wat een klucht het eigenlijk allemaal is. Boze tongen beweren dat niet stemmen inhoudt dat je je bij de meerderheid neerlegt. Dit mag de-facto zo zijn, maar voor mij betekent niet stemmen dat ik mijn steun NIET geef, aan niemand. Dat ze bij de politieke partijen te dom, te arrogant en te machtsbelust zijn om dit in te zien, dat ze dus feesten om een meerderheid van stemmen die neerkomt op een minderheid van stemmers, dat ze denken een mandaat te hebben dat niet bestaat, ach. Dat is nou juist waarom ik niet op die malloten stem.
——————————————-
“Goliath staggers round in a punch-drunk daze, Doesn’t understand what hit him, I saw which was the winning side but still I joined the other, And I’m in love with every strange unfolding day”
-Sullivan – New Model Army-

Ingezonden door David Dylan

19 REACTIES

 1. Heel goed David.
  Ik heb overgesn wel gestemd, in Amsterdam mochten we twee maal stemmen, dus een keertje op de "wrong" en een keertje op de "stupid" 🙂

 2. Prima artikeltje David. Zou het als column op elke voorpagina prima doen.

 3. Ik heb ook bewust niet gestemd omdat geenéén partij voor het volk staat. Allemaal voor eigen bewin.
  Wanneer zal de overheid eens doorkrijgen dat de niet stemmers(tegen) veel groter in aantal is als de rest van de partijen.
  Tijd voor een nieuw kabinet dus.
  Zonder manipulatie en bedrog.

 4. [3]
  *Elk* kabinet zal van manipulatie en bedrog aan elkaar hangen. De oplossing ligt niet in een *ander* kabinet, de oplossing ligt hooguit in *geen* kabinet.

  Ik ben alleen bang dat dat laatste een illussie zal blijven en dat we na 1000 jaar toenemende staatsmacht nog zeker 1000 jaar te gaan hebben….

 5. Maar vrijsprekers,
  had dan toch maar vvd gestemd, dat ze stupid zijn ben ik het helemaal mee eens, ze denken nu dat ze verlies hebben geleden door de te harde campagne, wat een sukkels, nu denkt de vvd meer stemmen te winnen door een sociaal liberaler gezicht laten zien.

  Dalijk wordt de vvd net zo’n uit koers gebrachte partij als d66.

  Laat Wilders met de PvdV het maar overnemen dan… of Pastors met de NLMP Nietlullenmaarpoetsen.

 6. [5] Het zijn verdorie gewoon maar GEMEENTEraadsverkiezingen.
  Een vriend van mij, een vvd-er, heeft groenlinks gestemd om de aanleg van de A4 zuid tegen te gaan.

  Deze toekomstige snelweg zal langs zijn woonplaats gaan. Dit zal toch wel door gaan, de provincie en den Haag hebben meer macht dan de gemeentes.

 7. [7] A4-Zuid?
  Als er 1 stukkie snelweg broodnodig is, is het de A4-zuid toch wel.
  Het talud ligt er echter al 40 jaar, origineel waar. Vanuit de lucht zie je het tracé al lopen. D’r hoeft alleen nog maar asfalt op.
  De viaductpeilers staan ook al 40 jaar lucht te torsen ten noorden van de Benelux tunnel.
  Tot hier toe zijn alle bezwaarprocedures succesvol gebleken, Achilles. Jouw vriendje hoeft zich geen zorgen te maken en had beter VVD kunnen blijven stemmen.
  Met een mooie moderne snelweg, verzonken, met tunnels, all the works, zouden heel veel mensen geholpen zijn in de regio.
  Een not in my backyard strategie leidt er alleen maar toe dat technologische vernieuwingen niet toegepast worden. Dat een ander met de shit blijft zitten.
  Dat poldergemeentes (en polder)compleet aan gort gereden worden door sluipverkeer. En dat de zwaar overbelaste A13 langzamerhand een economisch rampgebied aan het worden is. Tja, gréép die Provincie maar in.

  Huub

 8. [8] Ik denk zelfs dat elke ondernemer in de regio zuid-holland er wat geld voor over heeft om die baan te bekostigen. Er hoeven geen bomen meer voor worden gekapt, geen huizen voor worden gesloopt, en alles rondom het traject is praktisch weiland.

 9. Heel slecht nieuws!
  Lees net dat de PvdA in de jongste peilingen op 60!!! zetels staat.
  Dan hebben we het nog niet over de SP en GroenLinks.
  Dus we zijn gewaarschuwd voor volgend jaar.
  Mocht ik perongeluk een paar ton euros op straat vinden, dan ben ik dit jaar nog vertrokken.

 10. [10] Voor mij is het probleem: de dierbaren die je achterlaat met deze typhuszooi! Anders was ik al lang vertrokken!

 11. [10] "Mocht ik perongeluk een paar ton euros op straat vinden, dan ben ik dit jaar nog vertrokken."
  Zet ze dan maar snel om in goud en/of zilver want anders eindig je over een paar jaar met een stapeltje waardeloos papier.

  [11] Ik ken het probleem…
  Verder is ook de vraag "Waarheen te emigreren?". Nederland en Belgie zijn waardeloos, inderdaad, alleen vraag ik me af welk land dat niet is. En of je daar dan zomaar welkom bent.

  Als iemand hier heel erg concrete ideeen over heeft, hoor ik die graag.

  Misschien kan de Vrijspreker daar eens een apparte topic aan wijden met een quick link in de marge: het ideale (of in de praktijk minst slechte) land om heen te emigreren.
  Daarop kunnen we dan concreet ideeen uitwisselen en informatie over belastingregime, visa, naturalisatie etc.

 12. Spanje,zuiden (of Portugal) is geen slecht land om naar toe te gaan.Klmaat is aangenaam,veel ruimte,huizen zijn niet echt goedkoop,auto s en brandstof wel.Btw is 16 % BPM is er niet,wegenbelasting ca 135,- p/jr maakt niet uit of het een diesel is.
  Belastingen zijn hier relatief hoog maar iedereen sjoemelt hier en het zwarte circuit is groot(maar van zwart geld kan je ook brood kopen)Nog geen of weinig snelheids controle s.
  Energie en water is veel goedkoper en je hebt de kachel bijna niet nodig,wel airco zo nu en dan,infrastructuur en scholen zijn goed. Werk is er wel voor goedopgeleide lieden. En je komt er
  altijd in da s ivm Europa geen probleem,ziektekosten verzekering is ook niet moeilijk. En als je heimwee krijgt kun je 6 keer p/dg naar Holland vliegen in 2,5 uur voor gem. E 100,- vlucht.

  Groet vu Mijas Spanje (zomer hier)

 13. [1]
  Waar komen toch die hardnekkige onjuistheden vandaan?

  zoals deze:
  "het socialistische experiment heeft niet alleen gefaald; het is brandend en gierend ter aarde gestort alwaar het een krater achterliet van staatsschuld, werkloosheid en uitzichtloosheid voor juist de zwakkeren waarvoor ze zeggen op te komen."

  De staatschuld is van alle tijden en is in vroegere tijden wel eens veel groter geweest…

  Maar ja een beetje geschiedenis les is er niet meer bij…

 14. [14] Een van de redenen waarom Wouter een ultra links kabinet straks niet zal wensen is juist de reden dat men nadien niet zal kunnen zeggen:

  "het socialistische experiment heeft niet alleen gefaald; het is brandend en gierend ter aarde gestort alwaar het een krater achterliet van staatsschuld, werkloosheid en uitzichtloosheid voor juist de zwakkeren waarvoor ze zeggen op te komen."

  Nee, het zal echt niet aan ‘links’ liggen hoor!

 15. [14]
  zamies,
  "De staatschuld is van alle tijden en is in vroegere tijden wel eens veel groter geweest…"
  Kun je iets concreter worden, zodat de lezer kan begrijpen, wat je wilt beweren ?

  "Maar ja een beetje geschiedenis les is er niet meer bij…"

  Mag ik je aanraden eerst eens wat rond te surfen op deze en gelieerde sites, voor je een dergelijke suggestie oppert ? Click onder het hoofdje "Links" in de rechterkolom.

 16. [15]
  Sander,
  Wouter valt inderdaad niet te benijden. Je zult maar zulk stemvee moeten bedienen…

  Zijn partij durft nu al nergens kleur over te bekennen. Maar wel zoete broodjes bakken bij het CDA natuurlijk.

  Wat betreft de volgende verkiezingen stel ik me de volgende rampscenario’s voor de PvdA voor:

  1) PvdA wordt grootste partij – geen absolute meerderheid:

  Het wordt een regering PvdA met
  1.1) CDA; onder Wouter: JP als vice-premier. Hmmm, nee. In 2003 ging het ook al mis.
  1.2) VVD; gaat ze weer een lading stemmen kosten. Gaat ook niet door.
  1.3) SP (en eventueel GL); de rapen zijn gaar, Nederland is te klein voor de herrie: gebeurt ook niet.
  1.4) PvdA-minderheidskabinet ? Zal niet lang duren.
  1,5) Grote coalitie. De enig mogelijke uitweg ?

  2) PvdA haalt volgend jaar de absolute meerderheid. Dan komt de onvermijdelijke catastrofe sneller, maar wordt wellicht minder pijnlijk.

  Gesteld, dat ik volgend jaar nog in Nederland woon, zal ik: of niet stemmen (zoals altijd) of met mijn voeten ?

  Groet,
  Harry

 17. "Maar ja een beetje geschiedenis les is er niet meer bij…"

  Daarom heb ik ’t drie jaar gestudeerd, om meer dan een beetje te weten. 😉

 18. [13] Dank voor de informatie.
  Hoe zit het met belasting op rente, dividend, vermogen (algemeen), onroerend goed, huur, erfenisrechten?
  Sorry als ik teveel vraag.
  Ik wil zeker geen misbruik maken van uw tijd.
  Dank bij voorbaat,
  Michielsens

Comments are closed.