103 Teletekst wo 15 mrt
***************************************
“In de Tweede Kamer gaan stemmen op om de salarissen van Kamerleden voortaan door de Rekenkamer te laten bepalen.Het idee komt van VVD-Kamerlid Hofstra.Zijn CDA-collega Van de Camp steunt hem. Het voorstel volgt op onenigheid tussen de fracties over de salarissen.

Vorig jaar stelde een commissie onder leiding van oud-VVD-leider Dijkstal voor het loon van Kamerleden met 2% te verhogen. De linkse partijen verzetten zich tegen de voorstellen.Hofstra wil de discussie uit de politieke sfeer halen.Dat kan door de Rekenkamer,of een ander onafhankelijk instituut,de hoogte van de salarissen te laten bepalen. ”

Daar hebben we een leuk antwoord op.
Deze democraten, verdienen natuurlijk een democratische oplossing.

Wij van de Vrijspreker stellen voor om dit nu eens en voor altijd echt democratisch op te lossen.
Wij stellen hier op de Vrijspreker een stemvakje ter beschikking en daar mag elke nederlandse burger het salaris invullen dat de kamerleden de komende maand mogen krijgen (negatieve bedragen mogen ook ingevuld worden).
Door van de nieuwe internet mogelijkheden gebruik te maken kunnen burgers direct hun stem en mening over het salaris geven en wordt de politiek weer dichter bij de burgers gebracht.
In een toekomstige versie kunnen we dan per kamerlid het salaris laten bepalen, waarbij bonus punten verdiend of verloren kunnen worden door de ‘politicus van de week’.
Gezien de regelmatige uitspraken van Kamerleden dat vervelende maatregelen ( het zuur) nu eenmaal vanwege democratische grondslag, doorgevoerd kunnen worden, neem ik aan dat er geen enkel kamerlid tegen deze vorm van salaris vaststelling is (en ook weinig burgers).

11 REACTIES

 1. Ik stel voor dat ze allemaal het minimumloon krijgen en dat de kamer als geheel een -onderling te verdelen- bonus krijgt van 1% van het begrotingsoverschot, waarbij als restrictie geldt dat geen geld mag bijgedrukt worden en de belastingen niet mogen worden verhoogd.

  Bij een begrotingsoverschot van 1% kunnen ze dus ca. 40 mln aan bonussen opstrijken.
  Zo,als dat geen stimulans is…

 2. Toch is het slim bedacht!
  Als er een politieke partij komt met verhoging van eigen inkomsten, dan staan de anderen al in de startblokken om socialistischt te doen.

  Maar als nu een "rekenkamer", of bij voorbeeld het "Libertarisch Centrum", dat laten bepalen, dan kunnen zij er zelf niets aan doen dat ze meer geld krijgen.
  Je moet natuurlijk wel iemand kiezen als beslisser, waarvan je verwacht dat ze je salaris zullen verhogen.

  Het Libertarisch Centrum speelt dan met een handicap!

 3. Eigenlijk best wel een goed idee om de Nederlandse burger te laten bepalen wat de hoogte van de salarissen van kamerleden, enz. enz. zou moeten zijn. Het wordt door de overheid constant vergeten dat niet ZIJ de baas zijn, maar dat de Nederlandse burger, de belastingbetaler, hun werkgever is. Dit wordt trouwens ook door de burgers zelf vergeten. Als de burgers niet meer zouden betalen, dan kunnen alle politiekelingen hun politieke baantjes wel vergeten, dan moeten ze laten zien wat ze op de arbeidsmarkt waard zijn.
  Wanneer dringt dit idee toch eindelijk eens door?! (héél lange zucht!!)

 4. wat altijd boeiend is hier is dat kamerleden graag met het drijfsleven willen worden vergeleken en daarom meer salaris willen.

  Er is echter een cruciaal verschil. Een directeur is hoofdelijk aansprakelijk (bij wanbeleid), echter ambtenaren hebben dat lekker afgescherm.

  Meer verdienen prima maar dan ook gelijke andere voorwaarden zoals geen wachtgeld, en wel aansprakelijkheid.

 5. Het lijkt er sterk op, dat politici zich al jaren laten betalen voor de hoeveelheid regegeving, die ze hebben ingevoerd en bevorderd. Als je in de CV van Nelie Kroes kijkt, word je daar meteen onpasselijk van.
  Politici dienen -voorlopig althans- te worden betaald naar de hoeveelheid regelgeving dat daadwerkelijk wordt afgeschaft en het aantal ambtenaren, dat wordt ontslagen.

 6. ik weet het….
  we verplaatsen die gasten naar lage lonen landen of we rukken een blik Polen open.

 7. Harry,
  ik wordt al onpasselijk bij het zien van Neelie,daar hoef dan nog niet eeens extra een c.v. voor door te lezen,idem hans wiegel etc.

 8. Prachtig plan, ik zit me nu al te verkneukelen! Aanvullend: voorzie ambtenaren van een feedback optie (net als bij ebay). Bij contact met een ambtenaar krijg je hun naam, nummer en een unieke code. Met die code kan je ze dan later 1x een + of – toekennen. Iedere min is in ieder geval een korting van 10% op de ‘eindejaarsbonus’. De score van alle ambtenaren is publiekelijk in te zien, de namen van de score-toekenners (met motivatie) ook.
  Ik zou zo al een paar weten die ik de komende jaren geen door mij meegefinancierde kalkoen op tafel gun en dat mogen weten ook.

 9. [9]
  Spuitgast,
  etc.,etc…. ?
  Ben je werkelijk zo’n misantroop ?
  In dat geval heb ik misschien een -GRATIS- advies voor je: Dan kun je misschien beter vertellen van wie je NIET onpasselijk wordt. Zijn we misschien gauw klaar.
  Waarna het leven wellicht wat PRETTIGER wordt… 🙂

Comments are closed.