Op een vrijdag kort na de uitbraak van de cartoon rellen zei een goede vriend van mij tijdens een gesprek over het bewuste onderwerp: “Joh, weet je wat je moet doen? Posters maken van die cartoons en dan internationaal via een website verkopen!”. En ja hoor, ik zag de dollar tekentjes al voor m’n ogen.

Deze website zal dan hoogstwaarschijnlijk internationaal in vele medium besproken worden waardoor ik zeker weten kon rekenen op vele klanten over de gehele wereld! Kortom, ik zag voor mijn ogen het saldo van mijn bankrekening al met een paar nullen vermeerderen (een zeer prettig gevoel wat ik iedereen kan aanraden). Tevens zou het een tevenwicht vormen tegen de steeds verdere inperking van de Vrijheid van Meningsuiting. Immers, ikzelf vond namelijk deze cartoons weliswaar beledigend en kon er zelf ook niet echt om lachen maar ik vond toch dat dat toch geen reden mag zijn om er een bepaald verbod op uit te vaardigen.

Het aankomende weekend begon ik al een plan te maken hoe ik het zou aanpakken. Het maken van de posters zou geen probleem zijn. Normaal zou geen enkele drukkerij het in zijn hoofd halen om deze posters drukken maar gelukkig kende ik een zakelijke kennis die in Londen een drukkerij bezit en die zonder enig bezwaar wel die posters zou drukken. Ook het maken van de verkoopwebsite zou geen probleem zijn. Ik wist zeker dat ik een dergelijke verkoopwebsite, zoals ik al vaker heb gedaan, binnen een paar uur wel in elkaar kon flansen.

Maar nu kwamen de echte moeilijkheden; wanneer ik namelijk de website op het Internet ga zetten via een normale hostingprovider, dan zou de website binnen no-time door de desbetreffende provider geblockt worden. Dit vanwege het feit dat de provider waarschijnlijk liever geen problemen met anderen (kwaadwillenden) wil hebben. Tevens zou er de mogelijkheid bestaan dat de provider onder forse dreigementen (die er wellicht zouden komen) mijn gegevens zal overstaan aan bepaalde terreurgroepen waardoor ik nergens meer veilig zou zijn. Voor het eerste probleem was het niet zo moeilijk om daar een oplossing voor te vinden. Ik kon namelijk gewoon de website op een zogenaamde bulletproof server gelegen in China plaatsen die onder geen beding de website offline zou zetten. Helaas zou dit wel het resultaat betekenen dat de website voor de bezoeker langzamer dan normaal zal laden en dat tevens de hostingbedragen ongeveer tien keer het gangbare tarief zullen hebben. Maargoed, dat nam ik dan maar tot de koop toe.
Voor het tweede probleem kon ik ook wel een oplossing vinden. Ik kon namelijk een PayPal account met valse gegevens openen en daarna via een Belgische bank een bedrag op storten. Via die weg kon ik die Chinese hostingprovider dan vrij anoniem betalen. Immers, het geld gaat dan eerst van de Belgische rekening naar de rekening van PayPal en via de rekening van PayPal naar de rekening van die Chinese hostingprovider. Als extra verzekering voor mezelf kon ik gelijk een betaling voor drie maanden doen om zo te voorkomen dat tussentijds PayPal m’n account blockt.

Een moeilijker probleem was het om de betalingen van de klanten naar mij toe zo anoniem mogelijk te verlopen. Het was onmogelijk om hier PayPal voor te gebruiken omdat die dan mijn account onmiddellijk zou blocken. Ik moest hier dus een andere oplossing voor bedenken…. Gelukkig bedacht ik later dat er ook andere payment providers bestaan die niet zo moeilijk doen over de inhoud van de website van een bepaalde cliënt. Deze providers worden ook wel vaak gebruikt voor dergelijke sekswebsites. Hoewel dit soort providers meestal een stuk duurder zijn dan normaal moest ik dus toch hier mijn heil zoeken. Maar wat als die payment provider dan onder dreigementen mijn gegevens overdraagt aan derden die het wellicht op het gemunt zouden hebben? Ook hiervoor had ik weer een oplossing gevonden. Via via kon ik namelijk aan een vals paspoort komen waarbij ik dit dan niet alleen kon gaan gebruiken voor de opening van het contract naar de desbetreffende payment provider maar ook gelijk voor de opening van een Belgische bankrekening. Bovendien was ik er dan ook gelijk van verzekerd dat een mogelijke uitlekking van mijn gegevens bij die Belgische bank voor mij niet voor nadelige gevolgen zouden hebben.

Maar hoe zou de fiscus reageren als ik elke week een groot bedrag van mijn Belgische overboek naar mijn Nederlandse? Ook hiervoor was natuurlijk een oplossing voor te vinden. Ik kon namelijk makkelijk elke week even naar België rijden om het saldo van de desbetreffende rekening op te nemen en dan gelijk bij een andere bank in te wisselen voor goud. Dit goud kon ik dan thuisgekomen weer in een grote kluis bewaren.

Maar hoe zou de TPG-Post reageren als ik elke week opeens met honderden of wellicht duizenden verdacht uitziende kokers kom aanzetten? Zouden ze geen argwaan krijgen? “Natuurlijk wel” dacht ik bij mezelf. Maar gelukkig was ook weer dit probleem makkelijk op te lossen. Ik kon namelijk makkelijk dit wekelijkse aantal kokers verspreiden onder meerdere TPG-vestigingen waardoor ik er minder verdacht uit zou zien.

Kortom, ik had het allemaal mooi in m’n hoofd geregeld. Maar toch bedacht ik me dat ik toch één aspect was vergeten. Maar wat? Ik ging even diep nadenken en na een tijdje had ik het:
De Vrijheid van Meningsuiting is nu toch echt voor de gehele wereld dood verklaard!

Naderhand heb ik het project toch niet uitgevoerd. Eén klink in de kabel kon namelijk zo m’n dood betekenen.

Bijdrage van Mike Madison

8 REACTIES

 1. Ik neem aan dat dat van dat paspoort maar gefingeerd is, maar verder wel een goed verhaal.

  Van mij krijg je 10 M-punten.

  Overigens kan ik me voorstellen dat vele bezoekers geinteresseerd zijn in meerdere van de hier besproken thema’s omtrent anonimiteit.

  Wellicht kan je aan elk daarvan nog uitvoerige mailtjes wijden.

  Door zich aan het oog van de buitenwereld te kunnen onttrekken kan een libertarier nl. alsnog zijn gang gaan met zaken die moreel wel, doch juridisch niet kunnen.

  Groeten,
  M

 2. Prima parabel, Mike.
  Werd de drukpers al decennialang gecensureerd,
  nu worden haast alle bronnen en kanalen gecontroleerd.

  Je beschrijft al de controle van:
  -de drukpers,
  -het betalingsverkeer,
  -het transportwezen,
  -het electronisch dataverkeer,
  -de identiteit en
  -de gedachtewisseling.

  In dit rijtje ontbreekt nog:
  -de EGR, ofwel de electronische gedachteregistratie.

  Groet, Harry

 3. [1] Dat van dat paspoort is heus niet gefingeerd hoor!

  Ik zal er over nadenken om misschien een paar artikeltjes over deze anomiteit te schrijven zonder er een zaai technisch/moeilijk verhaal ervan te maken…

 4. 17-3-2006
  Het was een kleine, maar nuttige diplomatieke zege. Door inspanningen van de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Ben Bot (CDA), heeft de Europese Unie een verklaring over de Deense spotprenten iets gewijzigd om de indruk weg te nemen dat excuses aan boze moslims op hun plaats zouden zijn. Er is namelijk geen enkele reden om extremisten tegemoet te komen.

  Aanzienlijk minder nuttig was het artikel dat Bots partijgenoot Agnes van Ardenne-van der Hoeven schreef in de Arabische krant Asharq Al-Awsat. De (overbodige) minister voor "Ontwikkelingssamenwerking" schilderde ‘velen die het grootste kabaal maken over de vrijheid van meningsuiting’ af als gevaarlijke ‘fundamentalistische secularisten’, die onder het mom van verdraagzaamheid religie onder vuur nemen. Terwijl het volgens de minister toch een ‘onomstotelijk feit’ is dat religie een van de ‘voornaamste bindende factoren van onze tijd is’.

  Voor mensen die de Twin Towers in New York hebben zien instorten, Mohammed Bouyeri zijn terrorisme hebben horen rechtvaardigen of die gewoon de koran eens lezen, is dit ‘feit’ niet zo onomstotelijk. Het pijnlijkste van Van Ardennes beschouwing lijkt nog wel dat deze als een dolkstoot is in de rug van voorvechters van het vrije woord, zoals Ayaan Hirsi Ah en Geert Wilders. Deze dappere politici hebben dag en nacht bewaking nodig om ze te beschermen tegen de ‘bindende’ werking van de islam.

  De minister pleitte tijdens een bezoek aan Jemen voor ‘verzoening in plaats van vervreemding’, maar vervreemdde zich in dit fundamentalistische Arabische bolwerk van haar eigen beschaving met een onaanvaardbare aanval op de vrijheid van meningsuiting en de mogelijkheid van godsdienstkritiek.

  (Democrates.net)

  VVD en PvdA toonden zich in hun reacties op de opzienbarende uitlatingen verontwaardigd, omdat de minister het kabinetsbeleid zou doorkruisen. Maar het is veel erger. Agnes van Ardenne pleegde intellectueel verraad aan de beginselen van de liberale democratie én verraad aan haar eigen land.

 5. [6] Sander,

  Euh….een "liberale democratie" ? Zoiets als een vierkante circel ?

  Kun je me es de beginselen van zo’n
  vierkante circel…euh…"liberale democratie" uitleggen want het lijkt mij een klein beetje heel erg intern tegenstrijdig.

  Democratie is "the rule of the mob", van twee wolven en een schaap die stemmen bij meerderheid wat er op het menu staat, de tyrannie van Jan Rap en zijn maat…

  Klassiek liberalen hebben dan ook geen "democratie" bepleit maar een
  "Jeffersonian Republic" hetgeen heel wat anders is

  http://lexrex.com/enlighten

  http://www.indixie.com/indi

  Nu ff goed opletten, Sander want ik ga je iets heel belangrijks bijbrengen :

  Van het moment dat iemand begint te kwaken over "liberale democratie" kun je er geheid van uitgaan dat die persoon ofwel een als liberaal vermomde socialist is, een rooie wolf in blauwe schaapsvacht ofwel een politieke kleuter die het allicht wel goed bedoelt maar duidelijk nog niet veel begrepen heeft van het hoe en waarom.

  In het eerste geval raad ik je aan heel hard weg te hollen want niks is rotter dan een nep-liberaal, in het tweede geval kun je voorzichtig proberen de in het duisternis dwalende richting licht te loodsen waarbij het
  afhangt van de mate van NOVA-verslaving of zo iemand vatbaar is voor rede (Als iemand elke avond naar NOVA kijkt, vergeet het dan maar : that’s a basket case)

  Groetz,

  Cincinnatus.

Comments are closed.