De recente berichten over seksuele misdragingen aan boord van Hare Majesteits fregat Tjerk Hiddes hebben toch weer wat nieuwe ongerustheid opgewekt over de Nederlandse militairen die naar Afghanistan gaan.

Onlangs stelden we de vraag: “Seks geregeld voor troepen in Afghanistan”?
Zie: www.vrijspreker.nl/blog/?it…
We kregen toen wel een aantal, gedeeltelijk gerustellende, reacties, maar niet een exact antwoord over hoe het nu echt geregeld is. Of is er niets geregeld en wordt verwacht (geëist?) dat die jongens en meisjes daar al die tijd leven in volledige onthouding?

Zeker nu Gerrit Zalm vertelde dat het kabinet geschokt is door de gebeurtenissen op de Tjerk Hiddes zouden we de werkelijke situatie wel eens willen weten.
Ook al zegt Henk Kamp, de minister van oorlog, dat het een normale zaak is, letterlijk: “Het is niet ernstiger dan in andere organisaties”.

In het kader van “openbaarheid van bestuur” en als “financier” van deze missie, menen we er toch recht op te hebben om te weten hoe de feiten zijn.

120 REACTIES

 1. naarmate ‘het’ beter is geregeld, zullen ze ook meer aanmeldingen voor het leger krijgen!

  Kom op vertel het nu eens en geef ons een transparant=doorzichtig, beleid

 2. "Of is er niets geregeld en wordt verwacht (geëist?) dat die jongens en meisjes daar al die tijd leven in volledige onthouding?"

  Waarom zo zwart wit denken?
  Ze kunnen toch aan self service doen?
  Al dan niet m.b.v. een blaadje/dvd-tje.

 3. Vroeger, toen er alleen nog maar mannen aan boord marineschepen waren, zorgden de heren van de marine als ze ergens aanlegden nog voor beetje "input" in verscheidene zaken waaronder de lokale economie.
  Ik denk niet dat het nodig is om "het" goed te regelen. Noch denk ik dat het, eerder voorgestelde, self-service verhaal nodig is. Zolang de verscheidene militaire diensten maar een tolerant beleid hanteren inzake het gebruik van lokale "diensten" in uitzendingsgebieden zal "het" niet zo’n probleem vormen.

  Ik denk echter dat Uruzgan een uitzondering hierop is. Ik denk er niet graag over na, maar ik denk dat wat hier onder prostitutie verstaan wordt, in Uruzgan waarschijnlijk een gijt en een schuurtje betekend; en dat kunnen we onze manschappen toch niet aandoen?

  Lodderzat

 4. [3] Dat is een van de redenen waarover ik me zorgen maak!
  Maar wat me het meest verwondert, is dat er geen enkele officiele persoonlijkheid is die durft te vertellen hoe het nu precies "geregeld" is.
  De overheid regelt alles. Van de wieg tot graf. Welk liedje je wanneer, waar mag horen, en wat je ervoor moet betalen.
  En regelt ze nu "het" niet voor "onze jongens en meisjes"?

 5. [2] "M" OUT OF CONTEXT: laat me even weten of je mijn persoonlijke vraag ontvangen hebt. (hub@vrijspreker.nl)

 6. Er is echt geen officieel beleid, behalve dat vieze boekjes zijn toegestaan en dat Tatjana langskomt.

 7. Volgens mij heeft minister Kamp gesproken over dat het "niet erger is dan in andere vergelijkbare organisaties. Met, wat mij betreft, de nadruk op het woordje vergelijkbaar.
  Wat bij mij dan weer de vraag oproept: Welke vergelijkbare organisaties dan zoal?
  Ingeplande orgiedagen bij de politie? Ruk- en vingeruurtjes bij het ministerie van financiën? NAVO-drinkgelagen?

 8. Vroegah,

  Had het Franse legioen de zogenaamde Bordèl Militaire de Campagne. Deze zijn tot in de jaren ’60 in Algerije in bedrijf geweest. Met meisjes die door militaire artsen vrij werden gehouden van allerlei nare ziektes.

  Was nog goedkoper ook vanwege de groepskorting die de legionairs kregen. Het bataljon betaalde de meisjes per week en de mannen konden bij de CSM een bonnetje kopen.

  Zal tegenwoordig wel niet politiek correct meer zijn…

 9. [6] [7] [8] Omdat we zoveel vragen kregen die we niet met harde feiten konden beantwoorden, hebben we het aan Postbus 51 gevraagd.
  Hier hun (voorlopig? antwoord.
  Zij weten het ook niet!:

  "Geachte heer of mevrouw,
  Bedankt voor uw e-mail met kenmerk 304372.
  Wij beschikken helaas niet over voldoende informatie om uw vraag te kunnen beantwoorden. Het antwoord op uw vraag kan het beste gegeven worden door een medewerker van de afdeling Voorlichting van het ministerie van Defensie die uitgebreid op de hoogte is van de regels en richtlijnen.

  Uw e-mail hebben wij daarom doorgestuurd naar het Defensievoorlichtingscentrum van het ministerie van Defensie voor verdere beantwoording."

  Wij wachten af!

 10. Bekrompen sukkels zijn het,sex is als eten en drinken en behoort tot de eerste levensbehoeften of ze het nu willen of niet. Dus in mijn optiek is een publieke vrouw (hoer,SCHELDWOORD) een eerzaam beroep,overigens voor de Nederlandse fiscus ook.
  Waarom zo moeilijk doen?
  Regel vrijwillige dames voor het plezier daar is niets mis mee,maak ze desnoods ambtenaar elke week verversen. Hypocriet geneuzel schieten we niets mee op. Als ik 2 maanden op zee moet zitten en er zijn vrouwen a/b ga ik ook snorren,als je dat niet doet ben je homo(geen probleem op een (Marine )schip of je hebt een afwijking helemaal als 25 bent. Toen zette ik de vuilnisemmer,met zo n beugel, buiten met de handen op mijn rug. Zouden die bewindslieden dat niet begrijpen? Die wippen ook bij het leven.Bij ons aan boord werd er gewipt bij het leven goed voor de moraal waarom zou dat nu anders zijn.

  Een gepensioneerde Zeeman

 11. Waar maakt iedereen zich druk om!

  Iedereen weet dat militairen onderling erg goed voor elkaar zorgen!!
  Er gaan genoeg mannen en vrouwen mee en er lopen genoeg "locale vrouwen " rond.
  Neem maar van mij aan dat er genoeg gemeenschap is onderling of je nu getrouwd bent of niet het gebeurt allemaal!!!
  Dus laat ze maar schuiven de militairen.

 12. [4] Inderdaad Hub,
  en de eerzame burger maar laten denken, dat het oorlogvoeren "voor de goede zaak" gebeurt.
  Ik zou ervoor willen pleiten, dat hij, voor hij zijn materiele of morele steun aan dit soort projecten geeft, zich eerst afvraagt, wat er terecht komt van het nageslacht, dat eventueel op deze wijze wordt verwekt.
  Groet,
  Harry

 13. Harry schreef (Ik zou ervoor willen pleiten, dat hij, voor hij zijn materiele of morele steun aan dit soort projecten geeft, zich eerst afvraagt, wat er terecht komt van het nageslacht, dat eventueel op deze wijze wordt verwekt.)

  Defensie zorgt wel voor HEEEEEEEELLLL veel condooms hoor! dat is wel perfect geregeld..

 14. [13] ex militair,
  "Defensie zorgt wel voor HEEEEEEEELLLL veel condooms hoor! dat is wel perfect geregeld.."
  Wat wil je daar mee zeggen ? Moet ik als vreedzaam burger daar ook allemaal aan meebetalen dan ? Mag ik daar alsjeblieft voor bedanken ?

 15. Beste Harry,

  Ik geef alleen maar aan wat jullie graag willen weten of er iets geregeld word door defensie!!
  Ik vertel alleen maar hoe het is!
  En wat is beter? vrouw regelen of condooms? Ik weet het niet maar ik weet wel dat ik liever kies voor een collega die je al jaren door en door kent waarvan je zeker weet dat je geen gezeik krijgt achteraf dan een of andere vent ( ikke vrouw) die probeert met je mee te komen!!
  En wat betreft de condooms.. ach we betalen voor zoveel onzinnige dingen! je neemt ze mee of je krijgt ze .. whatever.

 16. [15]
  Beste ex militair,
  "Ik geef alleen maar aan wat jullie graag willen weten of er iets geregeld word door defensie!!Ik vertel alleen maar hoe het is!"

  Dat hopen we dan in elk geval nog een keer van "defensie" (aka ministerie van oorlog) te horen.

  Maar wil je eerst zelf eens -in een nutshell- bekijken en bedenken wat er gebeurt, ex militair: je wordt dus opgefokt om op commando van je regering (maar eigenlijk van een buitenlands oliekartel) op schietoefening te gaan in een ver land om aldaar zogenaamd een beschaafde "democratie" te vestigen. Je ruimt een aantal evenzeer opgefokte "vijanden" met de nodige burgerslachtoffers erbij uit de weg, maakt er daarginds een nog grotere puinhoop van en je laat dit allemaal zonder commentaar over je kant gaan.
  En wat zeg je dan: "En wat betreft de condooms.. ach we betalen voor zoveel onzinnige dingen! je neemt ze mee of je krijgt ze .. whatever."

  Mag ik alsjeblieft NEE tegen zo’n project zeggen ?
  Groet,
  Harry

 17. Harry,

  Volgens mij ging het toch echt over sex in uruzgan voor militairen of er wat geregeld was??
  Daar reageer ik op!
  Jouw persoonlijke mening voor de rest over defensie daar gaat het niet om!
  Wie zegt dat ik het er mee eens ben ? dat maak jij er van!
  Het is maar goed dat je de helft nog niet weet van wat er allemaal gebeurt! Burgers krijgen nog niet eens 2/3 te zien via de media en dat is misschien maar goed ook anders word je nog gefrustreerder dan je al bent!
  We kiezen er zelf voor er is geen dienstplicht meer!
  En over dat nog een groter zooitje maken als je je info goed had dan wist je dat wij nederlanders helemaal niets mogen ( de amerikanen maken een zooi ) tenzij je kan bewijzen dat het noodzaak was wat dus inhoud dat je eerst zelf 6 kogels moet opvangen en dan nog een getuige moet hebben etc….en wat de politiek beslist daar kunnen wij niets aan doen.
  Ik heb al verschillende landen gezien en heb ookal het nodige meegemaakt dus weet echt wel waar ik het over heb hoor.

  Fijne dag verder

 18. [17]
  ex militair,
  "Volgens mij ging het toch echt over sex in uruzgan voor militairen of er wat geregeld was??
  Daar reageer ik op!
  Jouw persoonlijke mening voor de rest over defensie daar gaat het niet om!"

  -OK, maar mag ik dat niet in een morele context zetten ? Het gaat wat mij betreft om respect voor menselijk leven. En dat doel wordt niet bereikt met dit soort projecten.

  "Wie zegt dat ik het er mee eens ben ? dat maak jij er van!"

  -Sorry, dat ben ik niet helemaal met je eens. Mag ik citeren uit een eerdere post ?
  "Waar maakt iedereen zich druk om!", of heb ik dat uit zijn verband gehaald ?

  "Het is maar goed dat je de helft nog niet weet van wat er allemaal gebeurt! Burgers krijgen nog niet eens 2/3 te zien via de media en dat is misschien maar goed ook anders word je nog gefrustreerder dan je al bent!"

  -Wat mij betreft, mag er veel meer over gerapporteerd worden, maar dan wel objectief en niet als oorlogspropaganda.

  "We kiezen er zelf voor er is geen dienstplicht meer!"

  -Wie zijn "We", ik hoor daar zeker niet bij en wil daar ook zeker niet bij horen, tenzij ik geen keus meer heb, want dan is het inderdaad "jij of ik".

  "En over dat nog een groter zooitje maken (…) etc….en wat de politiek beslist daar kunnen wij niets aan doen."

  -Daar ligt het probleem: in dit land kies je nog min of meer vrijwillig voor het leger. Maar ik geef grif toe, dat jongeren makkelijk in de oorlogspropaganda van "defensie" tuinen en daar een boterham denken te kunnen verdienen.
  Maar als je toevallig pech hebt of "te" gevoelig bent, bedenk je pas later, dat je daarmee het risico loopt in de morele problemen te komen en er ernstig getraumatiseerd door kunt worden.
  Groet,
  Harry

 19. godallejezus.!!!.

  Zeg beste mensen hier. kunnen jullie niet gewoon lekker met z’n alle een weekendje naar centerparks. wat een zinloos geouwhoer hier allemaal zeg,
  Bla bla context, bla propaganda, bla uruzgan,bla bla tjerk hiddes bla bla niet mee eens bla,trauma bla legionairs, bla bla etc etc

  Pak een biertje of ga de vaatwasser inruimen ofzo.

  Enfin..

  gegroet Sergeant der Mariniers
  ex Bosnie,Cambodja,Kosovo,iritrea/etiopie,Irak,Afghanistan.

  Zie je mij me druk maken.??

 20. beste mensenn mijn vriend moet binnekort naar uruzgann en had dus een vraag over de sex he hoe veel wordt er daar nou werkelijk rond gebatst dacht dat ze bezig waren met weder opbouw als dat zo is horen ze daar geen eens tijd voor te hebben mannen die weggaan doen alleen de achterblijver vriendinnen en hun vrouwen pijn mee vind dat ex-militair hier zoiets niet hoort neer te zetten dan weten we dus waar hij mee bezig is geweest niet met weder opbouw lijkt me duidelijk alleen met het verieken van dingen groetjes I.

 21. [20]
  Mike Madison,
  Die (pas)San(t) voelt zich duidelijk persoonlijk op zijn pik getrapt. 🙂
  [21]
  Beste Ilona,
  Hier lees je tenminste eens een keer echt, hoe smerig die Haagse comedie en al die andere voorstellingen allemaal wel niet zijn.
  Het ga je goed.
  Groet, Harry

 22. Daarom is het maar goed dat inderdaad wat ex militair schreef dat dat burgers de helft nog niet weten!!

  Voor ilona denk na het gebeurt in het normale leven en dan zou het daar niet gebeuren? droom verder.

  Groet SGT1 VBD

 23. o ja en voor de marinier….

  Zeg jij nou niets want jullie volk vreet de raarste dingen uit of wil je dat gaan ontkennen???

  Groet SGT1

 24. nou sgt1 als ik het goed begrijp zit jij nu ook in het leger aan je naam te zien (sergeant) weet daar verder niets van vraag me alleen af waar dat droom verder van u over gaat maar volgens mij vind u het de normaalste zaak van de wereld ofniet ik niet in elk geval als het toch overal gebeurd waarom wordt porno voor mensen als jullie dan verboden weet dat het daar niet over gaat maar vreemdgaan met een ander het bed in duiken hoe u het dan ook wilt noemen vind ik niet bepaald fijn om te weten dan zou een soldaat sergeant spijkerbroek etc noit een vriendin of vrouw kunnen hebben omdat ze niet te vertrouwen zijn:S en harry bedankt groetjes I

 25. Ik moet ook echt even reageren.
  Al die ophef vind ik namelijk een beetje overdreven.
  Ik heb zelf vier maanden in irak gezeten. en ja soms is jeuk inderdaad erger dan pijn. Maar kom op zeg laten we er nu niet meer van maken dan dat het is.
  toen ik zelf in irak zat had ik zoals iedereen dat wel eens heeft zo mijn behoeftes. maar het is natuurlijk niet het eind van de wereld als er geen vrouw is (ik woon samen)om daar iets aan te doen.
  maar degenen die problemen heeft met dat gevoel is naar mijn mening niet op zijn plaats binnen dit bedrijf.
  ik sluit me aan bij m. zelf service lucht op en helpt hoe plat het ook klinkt.

 26. haha ik wil ook reageren op dat sex onderwerp mijn vriend gaat ook naar afganistan nou ik hoef men eigen nergens druk over temaken ik zorg van tevoren wel dat die niks tekort kom haha en als jouw relatie goed zit hoeven ze het niet tezoeken daar dan doen ze het wel met de hand en wat betreft die wijven daar het zijn bijna allemaal potten en oer lelijk nou hoe hopeloos mijn vriend ook zal zijn hij kruipt daar echt niet op haha

 27. Het blijft hier allemaal enkel en alleen bij de kwestie, hoe "onze jongens" aan hun gerief moeten worden geholpen. Dat is een wezenlijk strikt persoonlijke zaak, maar die schijnt door een collectivistische staat "opgelost" te moeten worden.

  Maar in wezen gaat het natuurlijk over de vraag over de rechtvaardiging van een immorele en illegale buitenlandse NATO-actie. Daarin heeft elke militair als INDIVIDU zijn eigen individuele verantwoordelijkheid, wat de politiek ook moge beweren.
  Maar die cruciale vraag wordt door het collectief van politiek en "de defensiespecialisten" handig omzeild of -althans voorlopig- niet beantwoord.
  Wie dan leeft, die dan zorgt, net als bij het "dossier Srebrenica".

 28. [28] 4 tot 6 maanden is errug lang hoor…..

  Heb je de vrouwen gezien ?
  Weet je hoe het daar is ?

  Jouw vriend kan dat wel zeggen dat iedereen daar oerlelijk is, maar hij weet zelf ook wel beter..
  Zodra ze door krijgen daar dat er militairen komen dan weten ze niet hoe gauw ze iets moeten doen aan dr zelf in de hoop dat ze een militair treffen die verliefd word en ze meeneemt…
  Het gebeurt overal..

Comments are closed.