De SP van Jan Marijnissen heeft aan Maurice de Hond een opdracht gegeven (en betaald nemen we aan) om een onderzoek te doen naar “liberaliseringen”.

De uitkomst: “Een ruime meerderheid van 63% van de bevolking is negatief over de liberaliseringen van de afgelopen decennia.” Aldus Nu.nl.

Slechts 10% oordeelt er positief over. 69% wil niet dat het huidige beleid wordt voortgezet. (Wij zijn het eens met die 69%, dat het huidige beleid niet moet worden voortgezet. Wij vinden dat meer en VOLLEDIG geprivatiseerd moet worden.)

Zij vinden dat door de toenemende marktwerking niet de mens maar de winst centraal is komen te staan (74%), de diensten duurder zijn geworden (60%) en de kwaliteit is verminderd (59%).
Alleen over de privatisering en de liberalisering van de telefoniemarkt is een kleine meerderheid (53%) positief.

Het meest negatief zijn kiezers over de gevolgen voor de Spoorwegen (75%), de energiebedrijven (55%), en bus- en streekvervoer (52%).
Een meerderheid wil dat in de toekomst minder geprivatiseerd en geliberaliseerd wordt. Ook van de VVD-kiezers onderschrijft 55% deze stelling, slechts 34% van de liberale achterban wil het huidige beleid voortzetten.

Wij hebben al vaker voorspeld dat de socialisten als SP en VVD en anderen gegarandeerd met dergelijke verhalen zullen aankomen.
De truc is, je doet net alsof je een bedrijf of taak “privatiseert”, maar niet heus. In al de genoemde voorbeelden blijft de overheid de dienst uitmaken. Of door de meerderheid van de aandelen, of door de commissaris functies in handen te houden, of door een monopolie te verlenen, of door protectie via invoer/uitvoerrechten of door nog andere trucs.
Daardoor is het geen privatisering. Een beetje privatiseren is geen privatiseren. Een beetje zwanger zijn, is niet zwanger zijn. En dus werkt het niet.

Deze week speelde als voorbeeld de overheid die zich bemoeit met het spoorboekje. Het doet er niet toe wie in dit geval gelijk heeft, het gaat om de bemoeienis op zich die aangeeft dat er NIET geprivatiseerd is.

Door deze truc krijg je echter ontevreden mensen, en de overheid ziet kans de zaak weer te nationaliseren.
Verbazend dat het hen lukt om de niet nadenkende massa zo eenvoudig te belazeren.

Milton Friedman “Waarom de overheid het probleem is”
www.libertarian.nl/NL/archi…
of andere stukken op de Vrijspreker of libertarian.nl zoals bvb:
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
www.vrijspreker.nl/blog/?it…
www.vrijspreker.nl/blog/ind…

25 REACTIES

  1. Is er ook gevraagd wat ze van de voormalige USSR als alternatief vinden?

  2. Wel eerlijke argumenten gebruiken. De spoorwegen is nu juist een voorbeeld waar er niet volledig is geprivatiseerd. De overheid heeft van het begin af en openlijk inspraak gehouden.
    Als de spoorwegen kunnen doen wat hun economisch gevoel ze voorschrijft, dan hebben we in het oosten en noorden van Nederland over 10 jaar helemaal geen openbaar vervoer meer. Er wonen hier nu eenmaal te weinig mensen om rendabel te zijn. Het openbaar vervoer moet dus gesubsidieerd worden. Voor vele "fundamentalistische" libertarianen kennelijk een vloek.
    Gevolg: velen zullen weer naar de Randstad trekken die toch al overvol is.
    Mijn toekomstvisie: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zijn nog slechts een soort buurt in één grote, vieze, stinkende Randstad. Het wordt dan een soort Mexico stad in het klein. Met krottenwijken en misdaad en wat daar nog meer bij hoort.

  3. [3] Te beoordelen aan je uitroepteken maakt het kennelijk wel iets los. 😛

  4. [2] Dat betwijfel ik enorm, omdat overal waar er vraag is, is er aanbod. Bovendien hoe kun je dit nu stellen? De noordelijke provincies hebben nooit privaat vervoer gehad. Als we Cyprus als voorbeeld nemen, dan zijn alle openbaar vervoerdiensten privaat en toch rijden deze bussen om de 20 à 30 minuten. Dus dat geldt ook voor plattelandsprovincies, maar je moet hen wel de kans geven.

  5. De meerderheid is tegen, dus niet privatiseren.
    De meerderheid beslist. We leven in een democratie, dus niet zeuren.

  6. [2] De overheid heeft gezorgt voor die stinkende randstad:
    groeikernen:

    Den haag: Zoetermeer,
    Rotterdam: Spijkernisse,
    Amsterdam: Hoofddorp,
    Utrecht Nieuwegein.

    Als ze niet ingegrepen had zou Nederland veel gecentraliseerderder zijn zoals bijvoorbeeld Franktijk: je hebt daar alleen Parijs en Marseille. Een gecentraliseerd land is veel efficienter, milieuvriendelijker en minder files.

  7. [2]

    elke slim ondernemend type zou zo mensen kunnen vervoeren van deur tot deur zelfs, ware het niet dat, óf, dat door overheidsinterventie niet mag – want om mensen te vervoeren heb je een vergunning nodig – , of niet rendabel is vanwege alle accijnzen en belastingen.

    een goed voorbeeld zijn bv de zgn ‘snorders’ – oftewel, illegale taxi’s – die mensen voor een fractie van wat een taxi rekent vervoert, en die te vuur en te zwaard bestreden worden door middel van boetes.

    het is defacto dus verboden in NL om mensen goedkoop te vervoeren die jou vrijwillig daarvoor willen betalen.

    fijn hè, zo’n staat die alles beter weet. en daar zijn de waltertjes dan weer heel blij mee. kennelijk.

  8. [7] Terecht SP Stemmer.
    De lynch partij heeft de meerderheid, daarom moet het slachtoffer niet zeuren.
    Hoe durven ze!

  9. [7] Ga jij je mond eens wassen!
    Wanneer de meerderheid vind dat socialisten het land uit moeten, ga je dan ook?

  10. [2]
    Ten eerste: Wanneer er echt mensen in het Oosten en Noorden met het openbaar vervoer willen springt er vanzelf een ondernemer in dat gat.

    Ten tweede juist omdat de overheid zo’n enorme invloed heeft of wat er in de maatschappij gebeurt wordt er alleen in Vinex locaties gebouwd. Wanneer jij in een Fries dorpje wil wonen mag dat niet omdat je daar geen nieuw huis neer mag zetten. Van wie niet? Van de overheid niet.

    Wanneer er ook binnen Nederland een vrij verkeer van personen, goederen en diensten is, zal de bevolking en economische activiteit zich op een natuurlijke manier spreiden.

  11. [7] De SP heeft zeker geen meerderheid, dus niet zeuren, en gewoon slikken dat alles geprivatiseerd wordt. De privatisering van de energiebedrijven is zo’n gotspe, fijne privatisering als ze in handen van provincies en gemeenten zijn. Het enige echt geprivatiseerde bedrijf staat in het artikel, KPN, wordt tenminste gewoon op de beurs verhandeld.

  12. [13] Het bedrijf privatiseren en een deel van de aandelen op de beurs slingeren is HEEL wat anders dan de markt vrijgeven.

    Ook de telefonie markt is niet vrij. Kijk naar de frequentie en licentie farce van een tijdje geleden.

  13. Als er niet zo veel gesubsidieerd zou worden, woonden er in dit land minder mensen. Als auto’s veel minder werden belast, als brandstof veel minder werd belast, als er niet zo’n 30 jaar aan autootje pesten zou zijn gedaan, dan zouden veel minder mensen openbaar vervoer nodig hebben. Dan zouden veel meer mensen een veel minder dicht openbaar net nodig hebben. Dan zou Nederland niet een "openbaar" vervoer nodig hebben.

    Meneer Walter2 vertrekt weer vanaf het verkeerde station, om maar in het beeld te blijven.

  14. Maurice de Hond: goedemiddag, mag ik u iets vragen? U draagt elk jaar ongeveer de helft van uw inkomen over aan de belastingdienst. Vindt u dat uw geld efficiënt wordt besteed?

    Suggestieve vragen stellen kan iedereen.

  15. [2]
    Walter 2,

    Eigenlijk zouden we ook tunnel naar Schiermonnikoog moeten graven, zodat haar 982 inwoners ook toegang hebben tot het "grondrecht" op openbaar vervoer. En een academisch ziekenhuis daar is ook wel handig. Anders zullen ze nogal lang moeten wachten om naar een ziekenhuis in Groningen vervoerd te worden. Waarom heb je "recht" op allerlei diensten als je in je eentje in de wildernis woont? En inderdaad zouden veel diensten een stuk goedkoper zijn zonder overheidsbeleid. Een belbus of taxi kan prima de boel overnemen. Hier waar ik woon, in de "stinkende" Randstad, rijden per uur 4 bussen door de straat die voor 90% van de tijd (buiten de spitsuren zeker) vrijwel geheel leeg zijn. Ook niet het toppunt van efficiëntie wellicht.
    En ik kreeg onlangs een folder van de NUON, waarin met twee taartdiagrammen werd getoond waaruit de energieprijs bestaat:

    Electriciteit: 20% netbeheer, 29% levering, 51% belasting.
    Gas: 12% netbeheer, 49% levering en 39% belasting.

    Al dat "recht" op publieke voorzieningen voor iedereen kost dus wel een paar centen. En eigenlijk hou ik het geld liever zelf.
    Op één punt heb je wel (subjectief) gelijk: de Randstad is erg druk en vol. Dit heeft tot gevolg dat de huizenprijzen hier flink hoger zijn, evenals de kosten voor veel personen en bedrijven. Denk aan belasting, fileleed, overvol openbaar vervoer, enzovoorts. Als grond- en bouwbeleid eindelijk eens uit handen van de overheid zou gaan, zouden de prijzen aanzienlijk kunnen dalen, maar ook dan blijven een aantal van die kosten hoger dan in een minder bevolkt gebied. En dan wordt het voor veel mensen (waaronder ikzelf) toch erg aantrekkelijk om naar de minder bevolkte delen van Nederland te verhuizen. Daarvoor hoef ik niet in de wildernis van Friesland te gaan wonen. Ik neem aan dat er ook in Noord en Oost-Nederland enkele behoorlijk grote steden zijn waar je kunt wonen, die dan vrijwel altijd genoeg bevolking en koopkracht hebben om een verbinding met de andere grote steden, waaronder de Randstad, te regelen, en mij te voorzien van alle goederen die ik hier ook kan krijgen. Als jij per se in een afgelegen dorp wilt wonen, betaal je daar zelf voor. Op andermans zak teren om je eigen wensen tot isolatie te vervullen, lijkt me eerder asociaal dan solidair.

  16. [2] Nog iets. De spoorwegen zijn WEL geprivatiseerd. Het ondernemers risico ligt volledig bij de Nederlandse Spoorwegen NV. Een private organisatie.

    De NS is met handen en voeten gebonden aan de staat en kan per decreet gedwongen worden onrendabele handelingen uit te voeren. Maar het kapitaal en het resultaat zijn in private handen.

  17. [19] Oeps… Herstel: De NS is geprivatiseerd en een zelfstandige onderneming. Echter net als de grote nuts bedrijven is het aandelen pakket volledig in overheidshanden. Voor ondernemingen als Connexion geldt het zelfde.

  18. Geprivatiseerd is als de aandelen in handen zijn van derden, dus de NS is niet geprivatiseerd.

    De NS (zowel NS Reizigers als Prorail) is wel een privaatrechtelijk bedrijf (NV resp BV), maar voor 100 pct in overheidshanden. Overigens zijn ze nooit staatsbedrijf geweest, dus "verzelfstandigd" is ook niet helemaal het goede woord.

  19. [2]"Als de spoorwegen kunnen doen wat hun economisch gevoel ze voorschrijft, dan hebben we in het oosten en noorden van Nederland over 10 jaar helemaal geen openbaar vervoer meer."

    Je loopt een beetje achter, de NS heeft al de nodige lijnen afgestoten die inmiddels worden gerund door een echt bedrijf:

    http://www.noordned-ov.nl

  20. ik ben mevr ik heb al veel problemen met de ovtaxi ik heb al veel standaart klacten brieven terug ontvangen van de ovtaxi nh
    ik vraag normaal om een bonntje met handtekenning voor mij baas om het terug te vangen maar er zijn zoals taxi chsaffeur drh om gemel pas v065538202 die mij dat niet wil geven hij heeft mij de taxi uitgezet dit gebeurde on langs nog op 24.03.06
    en ik mag van de gemmente opmeer niet met mijn ovpasje van de wvg naar mijn werk bij opmaat in hoorn aan de dampten heen dit vind ik maar belachelijk

Comments are closed.