Met dit dilemma worden we regelmatig geconfronteerd, vooral als de één of andere verkiezing nadert, zoals over een week in Nederland de “Gemeenteraads????Verkiezingen”.

Als je niet zeker bent of je wel of niet wilt gaan stemmen, lees dan nog eens ons artikeltje van 16 februari: “Stemadvies” en vooral de daarin genoemde links naar stukken van Frank van Dun.

Als je het zogenaamde “democratische stemproces” beschouwt naar morele gronden, dan kun je alleen maar tot de conclusie komen dat het een immoreel proces is!
Je geeft immers aan een “vertegenwoordiger” de macht om over anderen te beslissen, die je zelf niet eens hebt. En die je dus ook niet kunt delegeren.
Dit geldt zowel voor landelijke en provinciale verkiezingen als voor gemeentelijke verkiezingen.

Voor gemeentelijke verkiezingen krijgen we vaker de opmerking dat het daar anders ligt. Daar gaat het veelal om het besturen van de naaste omgeving. Vuil ophalen, riolering, waterleiding, wegen, politie enz.
Zolang deze zaken nog in handen van de gemeentelijke overheid zitten, heeft het misschien zin om je stem te laten horen, met de bedoeling om zodoende te werken aan de privatisering ervan.

We hoeven op dit moment echter maar naar een krant of TV-station te kijken, en we zien dat het allemaal veel meer lijkt op een “landelijke” verkiezing.
De Haagse hotemetoten zijn allemaal bezig om hun partij bij de bewoners van de gemeentes de strot af te duwen. Met beloftes en beloftes en beloftes. Hoe meer stemmen deze landelijke partijen kunnen, hoe sterker de positie van de landelijke politici wordt.
Dit vinden zij zo belangrijk dat ze daarvoor een hele week reces genomen hebben! Hun normale werk laten ze daarvoor liggen.

Alleen al voor de opkomstbevordering via een ‘Postbus 51 campangne’ hebben de politici 1.400.000 euro belastinggeld beschikbaar gesteld, en geven ze Jamai (een “idol”) 23.500 euro belastinggeld om even zingende de jeugd te verleiden om toch te gaan stemmen. ( www.oefenjestem.nl ) (informatie verkregen van Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties).

Omdat er die grote verwevenheid met het landelijk parlement is, blijft NIET STEMMEN boven aan de lijst staan, terwijl iemand die verwacht via het gemeentelijk stemproces tot een grotere vrijheid te komen, zeker niet op een landelijke partij moet stemmen.

Stemmen op een locale partij of persoon zou Libertarisch verantwoord kunnen zijn als die partij of persoon inderdaad alleen maar overheidsmacht zal gaan afstoten, alleen maar werkt aan de persoonlijke vrijheid van alle burgers. Alles privatiseren.
Onder de vele programma’s die we de laatste tijd onder ogen gekregen hebben, was er echter maar één die daar voldoende aan voldoet, namelijk: “Leefbaar Heiloo”.
Het is interessant en de moeite waard hun programma eens te bekijken:
Op de Gemeentesite www.heiloo-online.nl , kun je “Leefbaar Heiloo” direct aanklikken.

13 REACTIES

 1. Goh Hub, je bent wel erg met dat democratische gedoe van stemmen bezig zeg.
  Make up your mind please!

 2. ik geloof het allemaal wel.

  maar over 1 ding wil ik toch het volgende kwijt, en dat is ‘dat je via een gekozen vertegenwoordiger macht over een ander uit wilt oefenen, en dat dat immoreel is, en dat je daarom nooit moet gaan stemmen’………of zoiets?

  erg hoogdravend allemaal hoor, applaus, maar daar koop je dus geen ene moer voor.
  nee, ik wil helemaal geen macht over anderen uitoefenen, ook niet via een vertegenwoordiger.

  ik wil echter wel zo veel ALS MOGELIJK IS voorkomen – desnoods via een vertegenwoordiger – dat anderen WEL macht over MIJ uitoefenen via vertegenwoordigers.

  los van de lokale verkiezingen ga ik volgend jaar daarom dus WEL stemmen, en wel op Wilders. en wie weet, nu lokaalm ook wel.

  en je hoeft niet aan te komen met dat hij niet libertarisch is of dat hij niet veel kan uitvoeren of zo. het zal allemaal wel, maar hoe meer stemmen hij krijgt hoe minder die anderen, die dus echt geestelijk gestoord zijn, macht over mij kunnen uitoefenen, zelfs al is mijn invloed daarop minimaal. het kost me toch niks, ook al is geen enkele politicus zaligmakend voor het land?

  wel geef ik toe dat wanneer Wilders niet zou meedoen volgend jaar ik geen reden heb om te gaan stemmen, maar dat is wat anders. zolang ik iemand mijn stem waard vind, ga ik.

  trouwens een geheel overbodig draadje, dit, want dit is al wel zo vaak besproken hier.

 3. Helaas staat Leefbaar Heilo in mijn woonplaats niet op de lijst.

  Ik kan wel op de "liberale" VVD stemmen: die partij wil hier graag "meer veiligheid" door "hufterig gedrag" op camera vast te leggen (?!?!?).
  Voorts "moet" er een megabioscoop en discotheek komen. Plannetje van bevriende ondernemers?

  Of toch op Groen Links, die "vervuilende auto’s" uit de binnenstad wil weren, en "verantwoord en duurzaam ondernemen" wil stimuleren.

  Nee dat hele "politieke spectrum" zit mij teveel op een lijn, ik ga zeker niet stemmen.

 4. [2]", zelfs al is mijn invloed daarop minimaal. het kost me toch niks"

  Zeg, tijd is toch ook geld? Of zie ik dat weer verkeerd???

 5. in mijn geval niet.

  althans, even gaan stemmen heeft geen invloed op mijn inkomen.

 6. [1] Egor, "dat democratische gedoe van stemmen" heeft anders wel een enorme invloed op al ons doen en laten. Dat kan volgens mij niet genoeg benadrukt worden!

 7. [2] Je vindt mij misschien wel een muggenzifter, Vlad Tepes, maar volgens mij klopt er iets niet in je redenering.

  a) Je wilt geen macht over anderen uitvoeren, ook niet via een vertegenwoordiger.
  b) Maar je wil wel, desnoods via een vertegenwoordiger, zien te voorkomen dat anderen via vertegenwoordigers macht over jóu uitoefenen.

  Dat laatste (b) is wel heel begrijpelijk, maar daarmee ontkracht je dus wel wat je zegt onder a), want door te stemmen oefen je dus wèl macht uit over anderen. Ja toch?

  Wat betreft dat "overbodige" draadje: Er komen steeds meer (nieuwe) bezoekers op deze site. Herhaling van bepaalde libertarische standpunten lijkt me dan ook geen kwaad te kunnen.

 8. [8]

  o, dus als iemand mij aanvalt en ik sla hem terug, dan oefen ik macht over hem uit?

  rare redenering hoor.

 9. [9] Laat ik nou in de veronderstelling zijn geweest dat we het hadden over "stemmen"!

 10. [10] Aanvulling:
  Overigens vind ik dat een discussie, zoals deze nu loopt, veel beter in "het echt" gevoerd zou kunnen worden. Discussies op de site hebben toch wel hun nadelen. Je mist de toon, en de lichaamstaal, en de mogelijkheid tot het onmiddellijk rechtzetten van eventuele misverstanden!!
  (Wanneer praten we? 🙂 )

 11. [11]"Je mist de toon, en de lichaamstaal"

  Maar die leiden dan ook niet af van de argumenten.

  "en de mogelijkheid tot het onmiddellijk rechtzetten van eventuele misverstanden"

  Aan de andere kant heb je wel meer de tijd om na te denken over wat je zegt.

  Ieder nadeel heb ze voordeel… (of was het nou andersom?)

Comments are closed.