SALZBURG (ANP) – Turkije vindt dat belediging van alle religies strafbaar zou moeten zijn in de Europese Unie.De EU-lidstaten zouden daarom volgens de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Gül “een proces moeten beginnen van onderzoek van hun wetgeving, om te verzekeren dat wettelijke regelingen gelden voor alle religies, waaronder de islam.”

Gül stelt dat in een toespraak die hij zaterdag zal houden in het Oostenrijkse Salzburg, tijdens overleg met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van de Deense spotprenten. Volgens de Turkse bewindsman zijn er nu wel wettelijke beperkingen op het gebied van belediging van sommige religies, waaronder het jodendom. Gül wil dat dit geldt voor de islam.

Volgens Gül dreigt de EU zijn internationale prestige op het spel te zetten als belediging van de islam wel mogelijk blijft. Hij vraagt verder om dialoog en begrip tussen beschavingen, waarbij Turkije en Spanje een leidende rol willen spelen.

Iemand of niets niet willen beledigen getuigt van goed fatsoen, maar zoiets mag nooit door de wet worden afgedwongen. Want ook praktijken, waarbij de bejaarde profeet Mohammed de 9 jarige Aïscha consumeert, mag dan niet ter discussie worden gesteld. Je beledigt hiermee mensen.

Dat ik als atheïst zwaar wordt achtergesteld als grote groepen mensen vinden dat ze meer rechten zouden moeten hebben wordt niet belangrijk gevonden dus…

Vreemd genoeg wordt er maar 1 iemand werkelijk beledigd, de profeet zelf, en de gelovigen “voelen zich beledigd”, maar worden het feitelijk niet. En die grote pro(f|l?)eet of zijn goddelijke baas Allah kan natuurlijk niet voor zichzelf opkomen.

12 REACTIES

 1. ik heb thuis een toiletpot waar ‘allah’ op geschilderd staat.

  er naast hangt een rol toiletpapier waarvan op elk vel een portret staat van de profeet mohammed.

  dat zou ik zeggen tegen die turk.

 2. Stap 1
  bij de invoering van de sharia in Europa:
  Stel het ‘beledigen’ van de islam strafbaar.
  Met deze regel kunnen zowel islamieten als seculieren voor de rechter worden gesleept.
  Het begrip ‘beledigen’ omvat alles wat moslim-extremisten onwenselijk achten.

 3. "Volgens Gül dreigt de EU zijn internationale prestige op het spel te zetten " had de EU dat dan? Oja, nou weet ik het weer….. Dat zijn de hoeveelheden ambtenaren, subsidies, wetten, dat bedoelt ‘ie zeker. De EU is namelijk al jaren koploper in deze zaken.

 4. Dit is een goed artikel van Amit Ghate over de westerse filosofie en de essentie van onze beschaving en dat is dat vrijheid van meningsuiting een hoeksteen is van onze samenleving en geen enkele Turkse islamofascist zoals Gul of Eurocratische kruiper als Solana kunnen dat veranderen.

  http://amitghate.blogspot.c

 5. Eigenlijk moet het gewoon omgedraait worden; Godsdienst (of wat voor gelieerde dienst dan ook) pas toestaan zolang deze niet botst met de Vrijheid van Meningsuiting. Toetsen aan de VvM dus!

 6. [8] Ja je bent op de juiste weg; maar zonder constitutioneel hof waarbij de prioritering van alle grondrechten wordt vastgelegd blijf je nergens. Alle botsende grondrechten moeten tegen elkaar worden afgezet; nu is het religie en vrijheid van menigsuiting ; dan is het onderwijs en vrijheid van meningsuiting; dan is het onderwijs en religie; dan hebben we nog het recht op leven (van moeder en ongeboren kind)…wat gaat voor….

  Het blijft een ongeregld zooitje in deze kwasi-rechtsstaat

 7. Belediging van een vaag begrip als ‘de Islam’ strafbaar willen stellen, is iets zeer merkwaardigs. Zoiets als stellen dat een rekenfout een belediging van de rekenkunde is, of een grammaticale fout een belediging van de taal.
  Dat concrete mensen zich beledigd voelen wanneer hun godsdienst in hun nabijheid belachelijk wordt gemaakt, kan ik me nog wel voorstellen. Maar dan is er eventueel sprake van belediging van bepaalde Mohammedanen, niet van ‘de Islam’. De beledigde Mohameddanen kunnen in Nederland al/nog bij de rechter terecht.

 8. [9] Daar heb je gelijk in. Gedeeltelijk is dat ook wel het gevolg omdat ‘men’ dat zo wil. t.a.v. Art. nog maar eens:

  Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan…

  Op welke grond dan ook.

  Dit lijkt me dus de absolute "Moeder der Artikelen". Maar let maar eens op als een politicus dat beter gaat uitleggen…

 9. Ik neem aan dat mijn persoonlijke religie ook beschermd wordt: ik acht mij beledigd door elke beperking van de VvM en ook door elke corporatistische uiting. Mogen mijn aanhangers rekenen op bescherming van hun gevoelige zielen?

Comments are closed.