Onderzoek heeft uitgewezen dat een gemiddeld Nederlands huishouden jaarlijks 66 Euri kan besparen op de waterrekening.

Waterbedrijven blijken niet bijster efficiënt te werken, maar desallniettemin aardige winsten op te strijken. Niet geheel toevallig zijn die waterbedrijven zonder uitzondering in overheidshanden.

Dat laatste maakt de aanbeveling van de VEMW, die opdracht gegeven heeft voor het onderzoek, zo bijzonder: men wil meer toezicht, van… de overheid.

Zoals gebruikelijk moet de ene overheidsinstantie – NMa – toezicht gaan houden op de andere – het waterbedrijf. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als blijkt dat het NMa deze taak niet goed vervult, komt er dan een nieuwe overheidsinstelling die de NMa in de gaten gaat houden?

Het lijkt onoverkomelijk dat het waterbedrijf in handen is van de overheid, maar dat is het niet. Waterbedrijven zijn, zoals zoveel overheidsbedrijven, ooit gestart als particuliere bedrijven. Wie hier meer van wil weten moet het volgende artikel van Frank van Dun maar eens lezen: Lokale publieke voorzieningen en collectieve voorzieningen (Tip: aan de HTML-versie ontbreekt momenteel een stuk, de PDF-versie is wel volledig)

6 REACTIES

 1. Wat met electriciteit en gas kan, moet met water ook kunnen => liberaliseren die handel!

 2. Ik had eigenlijk nog nooit nagedacht over het potentieel dat water een overheid te bieden kan hebben. Dat economische implicaties van een overheidsmonopolie op water zijn al erg genoeg. Maar denk eens na over het idee dat de overheid bij het dreigende linkse kabinet rode kleurstoffen laat toevoegen, of misschien zelfs geestbeïnvloedende middelen; daar had zelfs Orwell nog niet over nagedacht!
  De mogelijkheden zijn voor de overheid oneindig en voor de burger oneindig beangstigend.

  Lodderzat

 3. Drinkwater in Nederland is het gezondst. Nog zuiverder als spa blauw. Barleduc is helemaal giftig voor de hersenen omdat ze fluoride hebben toegevoegd wat de hersens beïnvloed.
  De overheid mag het dus nooit in handen krijgen want dan herhaald de tweede wereld oorlog zich waarbij de commandanten er achter kwamen in de conectratiekampen door het toevoegen van fluoride aan het drinkwater de gevangenen onderdanig werden. Ze werden afhankelijk.

  Fluorides in drinkwater zijn (worden) gebruikt om het gedrag en de stemming van mensen te beïnvloeden (=> futlozer, meegaander).
  Dit werd door de NAZI’S gedaan in CONCENTRATIEKAMPEN, en door de russische COMMUNISTEN in kampen in de GOELAG-ARCHIPEL.

 4. [4] Hebben overheden nog meer van die middeltjes ontdekt?
  Stoppen ze ook spul in het drinkwater om mensen naar de stembus te krijgen? Of voldoet fluor daarvoor?

 5. [1] Is de Gas en Electra markt geliberaliseerd dan? De Staat zit daar nog aan alle kanten in, hoor.

Comments are closed.