zaterdag, 25 maart 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

‘Woningtekort komt door fout beleid’

De bouw van te veel duurdere koopwoningen, de inrichting van grote vinex-wijken en verkeerd beleid in de jaren negentig zijn de oorzaak van het woningtekort in Nederland. Dat schrijft het Ruimtelijk Planbureau in de gisteren gepresenteerde studie :”Woningproductie ten tijde van Vinex”.
(Nederlands Dagblad, 21 maart 2006)

Het woningtekort in Nederland bedraagt 2,5 procent, wat neerkomt op zo’n 170.000 huizen. Het kabinet wil dat tekort in 2010 hebben teruggedrongen tot 1,5 procent. Daarbij heeft minister Dekker (volkshuisvesting) gemeenten en provincies nog meer verantwoordelijkheid gegeven.

Volgens het Ruimtelijk Planbureau hangen de verschillende oorzaken van het huidige woningtekort nauw met elkaar samen. Waar woningbouw eerst een taak was van de rijksoverheid, hebben in de jaren negentig gemeenten en marktpartijen die verantwoordelijkheid gekregen. Die partijen hebben volgens het planbureau lange tijd aan elkaar moeten wennen, waardoor de productie van koophuizen stagneerde.

Toch zegt het Ruimtelijk Planbureau dat de rijksoverheid die decentralisatie niet moet terugdraaien. Inmiddels zijn de partijen aan elkaar gewend”, verklaart woordvoerder Paul Splinter. ,,Dat zie je aan de woningproductie die weer aantrekt. Als je het beleid terugdraait, dan ontstaat er opnieuw vertraging.”

Een andere oorzaak voor het woningtekort is de bouw van te veel dure koophuizen op grote vinexlocaties. Omdat gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor de financiering van woningbouwprojecten, hebben zij halverwege de jaren negentig duurdere koopwoningen gepland waarmee zij de bouw van goedkope woningen wilden bekostigen. Toen die dure huizen af waren, bleek er door de economische neergang helemaal geen behoefte te zijn aan de dure koophuizen. De krapte zit ook nu nog steeds aan de onderkant van de woningmarkt.

,,Dat duurdere woningen niet verkocht worden, werkt overigens ook extra vertragend”, zegt Splinter. ,,Gemeenten bouwen de geplande woningen veelal pas als zij al verkocht zijn. Kan het aantal geplande woningen niet gebouwd worden, dan betekent het dat er eerst weer nieuw beleid gemaakt moeten worden.”

Om van de ellende af te komen is er maar één oplossing:
Maak de woningmarkt compleet vriij en schrap al die idiote bepalingen zoals ouders die niet bij hun kinderen mogen wonen, en plekjes waar je op je eigen terrein niet mag bouwen en nog honderd van die onzinbepalingen.
Je kunt dan tevens al die controleurs en papierinvullers ontslaan en productief werk laten doen.

Gegarandeerd is dan de woningnood binnen twee jaar opgelost. Waarschijnlijk zelfs veel eerder!

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Overheid
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. elpiojo schreef op : 1

  De Nederlandse woningmarkt is totaal verpest door bemoeizieke ambtenaren! Je mag niet eens de kleur van je voordeur veranderen in een gem Vinex wijk.

  Eigenlijk is het te gek voor woorden dat de koop van een Woning niet tot onvoorwaardelijke eigendom leidt.

  Inderdaad weg me de idiote regels en laat mensen iets moois voor zichzelf neerzetten ipv de project"ontwikkelaars"troep…

 2. Sander schreef op : 2

  "Maak de woningmarkt compleet vriij en schrap al die idiote bepalingen zoals ouders die niet bij hun kinderen mogen wonen, en plekjes waar je op je eigen terrein niet mag bouwen en nog honderd van die onzinbepalingen.
  Je kunt dan tevens al die controleurs en papierinvullers ontslaan en productief werk laten doen."

  Juist! En weg met al die rode voordeuren (in kleur RAL1014) in 24 straten. En weg met al die bepalingen dat je vanuit je woning geen drankenwinkeltje, fritestent, tabakszaak, snoepwinkeltje, pizza-tent of fietsenhandel kunt bedrijven! Dat is vlak na 1945 wel even anders geweest. DAT levert pas winst op voor ‘de onderlinge sociale contacten in de wijken’! Tegelijk ben je dan mider afhankelijk van de lugubere, criminele, verpauperde, en door ‘schimmige figuranten in de nacht’ bevolkte winkelcentra. Maar ja, zo’n bestemmingsplan ‘winkelcentrum’, daar is voor de gemiddelde broekvest-zakvest ambtenaar wel wat meer te ritselen ter eigen gerief natuurlijk!

 3. Sander schreef op : 3

  [1] Van die deurkleur had ik nog geeneens gezien!

 4. Achilles schreef op : 4

  Ik ben nu 24 jaar maar ik ga dus echt geen huis kopen, grote kans op prijsdalingen, hypotheekrenteaftrek waar ze aan willen gaan zitten, En als alleenverdiener is het nauwelijks nog te betalen

  Nee, ik zit ernstig te twijfelen om een camper te kopen en dan voor 2000 euro per jaar op een camping zitten.

 5. Sander schreef op : 5

  [4] Ik denk als ik nu 24 was we elkaar op dezelfde camping zouden treffen!

 6. Kranige Karel schreef op : 6

  En wat te denken van die ‘kantorenlocaties’? De leegstand in kantorenland zit op naoorlogs record hoogte! De afgelopen 5 jaar is er gewoon doorgebouwd. Argument? ‘De gebouwen zijn verouderd’. FU-CK! Zelfs IK krijg het voor elkaar een PC aan te sluiten in een kantoor uit 1972! ‘Bestemmingsplan’ mijn reet!

 7. Barbara de Jong schreef op : 7

  Denken jullie nou echt, dat die ambtenaren opstappen, de bedoeling is dat er nog meer baantjes voor die leden worden verzonnen, ze beschermen elkaar allemaal. De enige die dit haarscherp in de gaten had was…. Pim?

 8. Arnold schreef op : 8

  [7] Goed gezien Barbara,dat noemen ze netwerken.

 9. Henri schreef op : 9
  Henri

  Weer een uitstekend artikel Hub! 🙂

  Toch nog even wijzen op de geweldige uitzending van het programma Zembla waarbij het perverse overheidsbeleid aan de kaak werd gesteld:

  tinyurl.com

  Een must voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van de woningnood in Nederland

 10. Bertus schreef op : 10

  Die Vinex wijken en feitelijk alles wat er in de huur (en vaak ook koop)sector na ’45 is neergepleurd zijn door de saaie, deprimerende, door kaarsrechte, wiskundige, efficiente ‘anti-life ontwerpen’ een aanfluiting voor ‘de vrije wereld’. Een collectivistische etalageruit ten top, waarbij de passant zich elk moment afvraagt waar de poster of het standbeeld van ‘broeder Stalin’ geplaatst zal zijn. Een ultieme eenheidsworst, wars van elke leefbaarheid, waarbij menig individuele bewoner ‘s-morgens bij het openen van de gordijnen een traan van desolate wanhoop niet zal weten te onderdrukken. En dan MOET hij nog gaan ontbijten en werken!

 11. Vincent schreef op : 11

  Heel goed pleidooi voor vrije woningmarkt. In het land met de meeste regeltjes, dwangmaatregelen en onrechtvaardige wetten, zijn de grootste ‘tekorten’. Nederland dus. Alleen in de politiek is dat inzicht taboe.

  [6] Ziedaar, slechts een -tikje- vrijere markt en er is al evenwicht of zelfs overschot (en dan dus lagere vraagprijzen).

 12. een ontevreden burger schreef op : 12

  ik ben 40 jaar en woon bij mijn ouders in,een huis kopen kan ik niet door omstandigheden in het verleden,een huurhuis is nergens te krijgen,overal in het land wachtlijsten,zelfs in het saaiste dorpje van nl, swifterband kun je nog 3 jaar wachten op een huis,de enigste oplossing is een camper zoals hier boven staat beschreven,maar daar zullen ze al wel een paar regeltjes voor hebben,zodat ze je weer lekker leeg kunnen melken en je dat wel uit je hoofd laat.