Elke keer als Wladimir ons daar op wijst, denk ik dat hij overdrijft.
Maar elke keer als ik lees wat hij te zeggen heeft, vind ik dat hij het zwak uitdrukt!

Nu lopen we aan tegen politici die bedelen of ze toch maar belastinggeld (als ontwikkelingshulp) naar India mogen brengen, terwijl India dat zelf weigert.

Drie jaar geleden heeft India het ontvangen van ontwikkelingshulp uit Nederland afgezegd. Ze hadden geen hulp van “kleine” landen meer nodig!

De vorige week waren echter een aantal Nederlandse politici, bijgenaamd fractieleiders, op “studiebezoek” naar India.
Ik heb nog nergens gevonden wat ze daar bestudeerd hebben en of deze studie nuttig geweest is voor de financier, de belastingbetaler.

Maar op het einde van die tour komen Maxime Verhagen (CDA) en Femke Halsema (GL) met het briljante idee om weer te proberen om toch weer belastinggeld naar India te gaan brengen. De reis was kennelijk goed bevallen!

WONDER: Laat nu Wouter Bos opmerken dat Nederland geen bilaterale (??) ontwikkelingshulp aan India moet aanbieden want de Indiase overheid “is zo corrupt als de neten!”.
Wouter kan dus toch ook wel eens iets verstandigs zeggen! En Femke en Maxime hadden dat gedurende hun studiereis zeker niet ontdekt. Of denk je van wel?

Maar onmiddellijk nadat hij de uitspraak van Wouter hoorde, heeft Hans van Baalen (VVD) fel geprotesteerd. Hij vindt de opmerking van Wouter: “onbehoorlijk, onproductief en niet-ministeriabel”. Wouter zou dus niet geschikt zijn voor minister! (Fijn voor Wouter dat dit ook niet zijn bedoeling is, want hij wil immers premier worden!) Hans wil zelfs dat Wouter nu naar de ambassadeur van India toe gaat om zijn excuses aan te bieden!

Wouter is echter niet zo verstandig als deze uitspraak doet lijken. Hij heeft later toegevoegd dat de hulp aan India beter via NGO’s kan lopen. En wij weten ondertussen dat het overgrote deel van de financiering van de Quangos (quasi-non-gouvernementele-organisaties) toch ook uit de zak van de belastingbetaler komt.

Wat moet je nu met dit soort mensen?
In ieder geval het aantal zaken waar zij zich mee mogen bemoeien moet drastisch omlaag.
Libertarische Oplossing: Vanaf nu geen enkele cent belastinggeld meer voor ontwikkelingshulp. Iedere burger mag voor zichzelf bepalen hoeveel hij daaraan wil geven.
Dan wordt het ook eindelijk weer een morele kwestie.

15 REACTIES

 1. Ondertussen pakt het ene na het andere
  bedrijf hier z’n koffers en verplaatst
  de produktie naar India.

  Indien totaal corrupte mediocriteiten
  als Wouter Bos, Maxime Verhagen, Femke Halsema en Hans Van Baalen nog lang
  aan het roer van het Nederlandse schip blijven staan, zijn Nederlanders straks aangewezen op liefdadigheid uit
  India om te overleven.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 2. Hoe corrupt is het om een weddenschap aan te gaan en je er niet aanhouden als blijkt dat je verloren hebt meneer van Balen?

 3. voor de beeldvorming, ondernemer in NL ca 35 man personeel. Wij besteden werk uit aan India voor ca 10 man personeel. Een betere ontwikelingshulp lijkt me niet denkbaar omdat ze voor beide partijen voordelig is.

  Geld uitgeven is makkelijk heren politici, Vooral als het niet van u is. Ik vraag me altijd af (retorisch) of ze ook zo gul zouden zijn als ze het van hun salaris zouden moeten betalen.

 4. [3] " Een betere ontwikelingshulp lijkt me niet denkbaar omdat ze voor beide partijen voordelig is."

  Inderdaad, er is geen betere. En die methode wordt door politici nog het meest gehinderd.

 5. Sinds India gestopt is met het aannemen van ontwikkelingshulp uit (o.a.?) Nederland gaat het daar een stuk beter.

  Dus laten we het vooral zo houden…

 6. De burger mag vooral niet slimmer dan zijn politieke vertegenwoordiger worden, vandaar dat de sociaaldemocraten het onderwijsstelsel permanent controleren en het onderwijs stelselmatig afbreken.

 7. een land dat een staand leger van miljoenen soldaten kan betalen, atoombommen heeft en er een ruimtevaartprogramma op na houdt met ook nog een economische groei van 8% (geloof ik) heeft zeker geen ontwikkelingshulp nodig, lijkt mij.

 8. Ik denk dat de reden dat men graag ontwikkelingshulp aan India wil geven is, dat mensen anders wel eens zouden kunnen gaan denken dat 3e wereldlanden ook zonder ontwikkelingshulp zich kunnen ontwikkelen.

 9. India schijnt trouwens een fraai voorbeeld te zijn van een land dat, na een jarenlange gebuktheid onder het socialisme, onder een liberaal ‘bewind’ economisch geweldig is gaan bloeien.
  Schitterend als zij aangeven die fooien uit Holland niet meer nodig te hebben!
  Puur corrupte regeringen, kameraad Bos, zouden zoiets nooit zeggen, denk ik zo. Die verwelkomen elke cent die zij in hun zakken kunnen steken.

 10. Ontwikkelingshulp…

  Van mannen die nu trots tot aan hun knieën in de modder achter hun heilig beest aan lopen die de ploeg door zijn eigenaars akkertje trekt, boeren maken, met subsidie misschien voor palen en prikkeldraad.
  Daarna als de nu echt boer geworden mannen door nog harder te werken producten oogsten, zelf een fabriek opzetten en de vrouw en kinderen van de boer er in laten werken. Twaalf uur per dag moet lukken, want anders gaat het nog jaren duren voordat ook zij genoeg geld hebben om stroomvoorzieningen in de streek te krijgen. Daarna de boer flink belasting laten betalen voor zijn land, want de fabriek blijkt achteraf behoorlijk te vervuilen.

  Nu heeft het land geen ontwikkelingshulp meer nodig. Iedereen blij.
  Toch?…

 11. Het is trouwens van de zottte om een tweede keer over India na te denken en een enorme belediging voor de zorgsector in eigen land. *ontopic

 12. hmm ik werk in de zorgsector volgens mijn locatie manager ook nog eens op een niet winstgevende maar geldkostende locatie ..tja ze zijn te laag van iq/niveau om geld in het laatje te brengen?

  maargoed volgens mij toch goed genoeg om heel wat subsidies binnen te slepen…

  steunpunten is al wat ik om mij heen hoor …en daar mee gaan ze bijna letterlijk over lijken ..flikkeren iedereen die iets kan erheen …of dat nou goed voor die persoon is of niet…het brengt namelijk nog meer geld in het laatje…

  maarja wat nu te doen met die clienten van die niet winstgevende locatie?…. ze denken er nog over …maar zullen vast met een winstgevende oplossing komen…

  er zijn op onze locatie zeker wel zeven woningen met wel minimaal drie locatiehoofden ; waarom ? geen idee want de medewerkers van de woningen doen het werk ; inroosteren …etc etc…zo hebben we ook 1 bestuurder en 2 directeuren …tientallen managers en een groot admini.kantoor met dito medewerkers…

 13. [13] [14]
  Ik zou benieuwd zijn, hoeveel subsidie de overheden steken in jouw project en aanverwante. Als we dan ook een vergelijkende kosten-effectiviteits analyse konden maken, zou blijken, hoeveel er bespaard kon worden als die sector daadwerkelijk geprivatiseerd zou worden.

Comments are closed.