Gelijk hebben ze!

Ze kunnen namelijk het gewenste resultaat in India beter en goedkoper krijgen dan in Nederland en andere EU-landen.

ABN doet dus kennelijk hetzelfde wat iedere huisvrouw, ja, ieder persoon, van nature doet. Je koopt iets, wat dan ook, daar waar je de beste waar voor de laagste prijs kunt krijgen.

Dat is kapitalisme.

En iedereen probeert dat te doen! Beweringen van het tegendeel zijn praktisch altijd leugens!
Leugens gebaseerd op de (immorele) doctrine dat het goed is om jezelf op te offeren voor een ander! Of de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Iedereen die daar echt over nadenkt, moet toch tot de conclusie komen dat dit onverstandig en onjuist is? Bovendien laat de geschiedenis overduidelijk zien dat het niet werkt, en dat de zwakken in de maatschappij daar het meest de dupe van zijn.

Het streven naar de beste oplossing voor jezelf is een morele zaak. Net zo als welwillendheid, (benevolence), bereidheid om hulpbehoevenden te helpen een morele zaak is.
De mens is zelfs van nature geneigd om een medemens die in nood is, te helpen. Een eigenschap die we als zeer positief kunnen bestempelen en die we niet genoeg kunnen waarderen en promoten.
Het is uit puur egoïsme dat ik dat stel.
Als we namelijk in een maatschappij terecht zouden kunnen komen, waarin het normaal is dat een mens in nood, geheel vrijwillig, door anderen wordt geholpen, dan kom ik ook in een maatschappij waarin ook ik in noodgevallen geholpen zal worden.

Maar zodra de staat zich daarmee gaat bemoeien, en mensen via belastingen verplicht gaat stellen hun geld in een bodemloze put te gooien om zogenaamd anderen te helpen, gaat het fout. Kijk maar naar de huidige maatschappij waarin “Iedereen recht heeft op alles, en niemand ergens voor verantwoordelijk is”.
Hoe eerder we van de verplichte verzorgingsstaat af kunnen, hoe eerder we in een libertarische morele samenleving kunnen komen.

20 REACTIES

  1. Nu het hier over ABN-AMRO gaat, toch een leuke anekdote mijnerzijds, Hub. Ik heb het in het kader van de ‘commerciele medicalisering van Nederland’ ook al eens gezegd: goedkoop is duurkoop! Kennelijk geldt dit gezegde vooral voor multinationals en andere megadonten.

    Ik ben al jaren klant van ABN-AMRO. Ik denk zo’n 25 jaren. De eerste 10 Jaren vond ik het als klant een voortreffelijke bank. Vrienedelijke dames op kantoor, ruime openingstijden, voortreffelijk advies. ABN-AMRO begon daarna al snel met saneren om MEER winst te kunnen genereren. Kantoren werden gesloten, openingstijden versoberd, personeel naar huis gestuurd, en bankhandelingen werden geautomatiseerd. EN TOEN BEGON DE DOFFE ELLENDE VOOR DE KLANT!!!

    Ik zou hier 10.000 karakters met klaagzang neer kunnen plenzen waarbij de tranen van het lachen/huilen bij de willekeurige lezer over de wang zouden dwarrelen, maar zal me beperken tot slechts 1 voorbeeld:

    Op een zaterdag toog ik naar de bank voor een kasstorting. De bank was open, wat me al verheugde. Een medewerker was zojuist bezig een stelletje een SPAARREKENING te openen. Ik was daarna aan de beurt. "Waarmee kan ik u helpen meneer?" Ik antwoordde: "ik wil een kapitaaltje storten op mijn bankrekening juffrouw". Antwoord: "Dat zal niet gaan meneer, dat kan alleen op doordeweekse dagen!!!!!!!!!!!!!" Toen vroeg ik aan de dame: "Dus indien ik nu bij u 1 miljoen euro zou willen storten, dan is dat niet mogelijk?" "NEE MENEER, DAT IS NIET MOGELIJK!"

    Het zal allemaal wel niet zo Libertarisch zijn maar ik weet wel 1 ding: de prijs is beslist geen bewijs! En waarom ik niet naar een andere bank ga? Tis toch overal hetzelfde joh! Vrije markt is mooi, maar het zijn wel de internationale banken die de spelregels bepalen. Hoe "vrij" is die markt dan?

    Laat maar weer komen…

  2. [1] Nou, zo beetje vrij dat er een Rabobank bestaat waar er (bijna) geen lange rijen bestaan, vriendelijk personeel is, gratis koffie, normaal telefoonnummer zonder toets een…. etc etc

  3. Overigens een feit dat de Amro Bank op het punt staat overgenomen te worden vanwege hun slechte service. Een of andere amerikaan bezit zo’n beetje 30% van de aandelen als het niet meer is. Deze amerikaan kan dan het serviceniveau tot een hoog niveau brengen en het dan weer met winst verkopen…..

  4. [2] Het is zwaar verslechterd, ik heb dat aan den lijve moge ondervinden. Op werkelijk alle gebied! Ik zou daar 5 TV uitzendingen mee kunnen vullen (was ook bijna gebeurd) en Nederland zou zich hoofdschuddend vergapen aan het geboden entertainment! Het heeft 3(!) maanden geduurd en 4cm dik dossier plus brieven in kopie aan de directie samen met de dreiging ‘publiek’ te gaan om een fout in een ABN-AMRO autoverzekering te kunnen corrigeren. Pas toen kreeg ik als excuses 3 maanden verzekering gratis. Maar daar heb ik wel een dagje of vier a-4tjes voor vol moeten typen! Moet ik nu straks naar India typen? Hou toch op zeg. Het is zwaar KU….

  5. [4] Inderdaad. Ik kan zelf ook wel over de ABN een top honderd lijst genereren:) Vaak bellen ze nog of ik een of andere rekening wil openen. Meestal zeg ik dan dat ik geen tijd heb of dat diegene die daarover gaat net in bespreking is 🙂

  6. [4] [6]
    Hub, Sander, Mike.
    Ik denk, dat het probleem is, dat heel veel mensen alleen op prijs letten i.p.v. op de verhouding prijs/kwaliteit.
    Da ABN_AMRO is een corporatistische bank, dus wat denk je ?
    Groet, Harry

  7. [7] Mensen (en bedrijven) letten inderdaad te veel op de prijs. Overigens was ik als ondernemer niet tevreden over ABN AMRO. Zij vragen veel geld voor weinig service. Wie in het westen des lands woont kan naast de Rabo ook goed terecht bij de SNS Bank. Die is daar vrij nieuw en doet erg d’r best voor de klanten. Tot nu toe heb ik geen klachten. En wie echt alleen op de centen let kan bij de Pest… -pardon- Postbank terecht. Al las ik laatst een interssant artikel ergens over de bancaire eenheidsworst hier en de matige service, die bovendien voor minder winst zorgt.

  8. Goedkoop is duurkoop. Kwaliteit wint het van prijs, ik ben daarvan overtuigd. Dus het is kortzichtig om gelijk al te roepen: "Gelijk hebben ze".
    Kortgeleden heb ik het werk mogen bewonderen van Poolse schilders en stratenmakers. De EHBO-afdeling heeft overuren gedraaid om de gestruikelde burgers weer overeind te helpen en het schilderwerk is echt belabberd uitgevoerd. Haak voor de deur: gewoon gedeeltelijk meegeschilderd, randen slecht afgewerkt, geknoeid op de vloer, etc, etc.
    Daarnaast heb ik ook ervaring met ICT’ers uit exotische oorden. En het spijt me geweldig: copy-paste gaat in de regel prima, maar innovatie: 0,0. Mijn aanvankelijke angst voor al die buitenlandse inbreng is omgeslagen in optimisme: laat maar komen / doen. Het is zo weer over.

  9. [9] Dat denk ik dus ook mijn beste, dat denk ik ook. Daarbij was ik (omgekeerd) onlangs in gesprek met een Poolse inginieur machinetechniek. Hij voorspelde mij dat binnen nu en 5 jaar de lonen in Polen op gelijke hoogte zouden zijn als de Nederlandse. In veel bedrijfstakken bedroeg het verschil nu al slechts 5 – 15 procent. ONDANKS de berichtgeving die wij hier dus op onze nationale TV zenders mogen ontvangen! Er is uiteraard wel een mega werkloosheid aldaar…

  10. [10] Natuurlijk stijgen de lonen daar: het is mensen eigen om te zoeken naar het plafond van financiële verdiensten voor hun arbeid.
    En wat die werkeloosheid betreft: er zijn gewoon (veel) te veel mensen in Europa. In alle grote EU-landen ligt de werkeloosheid rond de 10%. Krankzinnig gewoon; maar ik schijn op deze website niet te mogen roepen dat overheidsregulatie van immigratie een hoge prioriteit zou moeten hebben.

  11. [11] Toch wel! Er bestaan in het libertarisme vele strekkingen o.a. die van de anarcho-kapitalist Hans Herman Hoppe volgens wie een land eigendom is van een volk dat mag bepalen wie er wel/niet inkomt.
    http://www.hanshoppe.com

  12. [12]
    Hoppe vindt dat zolang er overheden bestaan de overheid zich als eigenaar van de publieke ruimte kan opwerpen, "Volkeren" bestaan niet bij Hoppe. Wel denkt Hoppe dat in een anarcho-kapitalistische maatschappij sommige grondeigenaren een vereniging van eigenaren oprichten die statutair kan regelen wie er lid mag worden, of aan wie een eigenaar mag verkopen of verhuren.

    Overigens zijn de meningen onder libertariërs verdeeld over wat wenselijk is. In een anarcho-kapitalistische wereld zullen er ongetwijfeld xenofobe gemeenschappen bestaan naast kosmoplitische gemeenschappen en zal noch het Hoppe, noch het Friedman model overheersend zijn.

  13. [11] GJ: Wat mij betreft is er inderdaad geen reden om immigratie te beperken. Slechts 1 voorwaarde: er moet ook nul komma nul aan verzorgingsstaat zijn.
    Als dan uitsluitend nog de immigranten komen die keihard willen werken voor hun toekomst zie ik niet in wat het probleem met immigratie zou zijn.

    De rijkdommen die dan ontstaan zullen ongetwijfeld ook het doelwit worden van dieven en ander uitschot, maar daar kan in een vrije samenleving eenvoudig paal en perk aan worden gesteld.

  14. [11] Dan wil ik ook wel iets roepen wat op deze site gevaarlijk ligt: 🙁
    Kbouter Wouter wil dat er wordt doorgewerkt na het 65e jaar en dat het makkelijker moet worden om werknemers te ontslaan. Nu pleit daar heel veel voor, zeker in Libertarische visie. Maar zolang het hier nog geen Libertarie is: Wat er bij mij niet in wil, is hoe dat valt te rijmen met de mega werkloosheid in Nederland (Europa), en het reeds nu al grote gemak waarmee werkgevers hun personeel kunnen ontslaan. Immers, laat je niet gek maken, bij negatieve bedrijfsresultaten wordt ELK ontslagverzoek door het CWI gehonoreerd! Ik begrijp dan ook werkelijk niet hoe het verder vereenvoudigen van het ontslagrecht tot meer banen kan voeren. Ik heb hier veel theorieen over gehoord, maar naar mijn idee raakt het kant noch wal. Je zou ook kunnen zeggen: "Indien we iedereen uit de woning zouden kunnen zetten, komt er meer woonruimte beschikbaar"! Hallo zeg…

  15. [15] Bertus, ik ben zelf ook ondernemer. Ik stik van het werk (moet zelfs soms nee verkopen), maar ik verdom het om personeel aan te nemen. Er daar is maar èèn reden voor: de overheidsregulering. Ben je ziek, is je achtergroottante overleden, de poes zit in een boom, je gaat verhuizen: ik moet er allemaal verlof voor geven. En als dat niet bevalt en ik wil van iemand af: dan kan ik betalen, en veel ook. En daar pas ik voor. Als ik iemand kon aannemen voor de duur van mijn overschot aan werk, ik zou het doen. Nu niet. Het is echt calvinistisch om werkgevers altijd en overal voor op te laten draaien: dat zijn toch de bezitters, de kapitalisten? Niet dus, ik moet hard werken voor een niet meer dan normaal loon.

  16. [16] [18]
    Een van de problemen is dat de zaak zo complex is omdat er zoveel verschillende factoren een rol spelen.
    In een verotte, immorele, situatie is het ontslagrecht maar één factor.
    Het lijkt me erg nuttig om dat eens te trachten dat tot op de bodem te ontrafelen. Zodanig dat het voor ons allemaal eenvoudig duidelijk wordt.
    Proberen daar eens tijd voor te vinden.

    OUT OF CONTEXT: Bertus, zou jij eens rechtstreeks contact met me willen opnemen? Mail hub@vrijspreker.nl

  17. [16] "Het is echt calvinistisch om werkgevers altijd en overal voor op te laten draaien: dat zijn toch de bezitters, de kapitalisten? "
    Dat is niet calvinistisch, maar socialistisch. Van origine hebben calvinisten juist een enorm arbeidsethos en zijn het geen types om hun handje op te houden. Ik zeg erbij van origine, tegenwoordig heb je natuurlijk figuren als Doekle Terpstra met z’n geëmmer over christen-socialisme…

Comments are closed.