Nieuwe kans op film ATLAS SHRUGGED.
Het ziet er naar uit dat het meesterwerk van Ayn Rand, Atlas Shrugged, als film gaat verschijnen!Als hoofdrolspelers worden al genoemd voor Dagny Taggart: Angelina Jolie en voor John Galt: Brad Pitt. Beiden staan bekend als fan van Ayn Rand.
Het boek Atlas Shrugged is verschenen in 1957.
Toen Ayn Rand nog leefde, strandden pogingen om het boek te verfilmen op de eis van Ayn dat zij het volledige script eerst moest goedkeuren. Zij was namelijk niet echt tevreden met de ervaring die ze had opgedaan bij de film “The Fountainhead”. (Vertaald: “De Eeuwige Bron”)
Na haar dood in 1982 zijn er verschillende pogingen gedaan om Atlas Shrugged te verfilmen. Elke keer hoopten we dat het zou lukken. Maar steeds was het te moeilijk of de financiering kwam niet rond. Nu lijkt het echter wel te slagen!
De internationale productie en distributie maatschappij Lionsgate heeft de wereldwijde distributierechten verkregen en schijnt ook de financiering van ongeveer 35 miljoen dollar rond te hebben.
Een extra hoopgevend punt is dat John Aglialoro, die de “screen rights” heeft en een mede producer zal zijn, in het bestuur zit van The Objectivist Center (TOC). David Kelley, de oprichter van TOC heeft aan het script kunnen meewerken.
Uitgebreider gegevens over de verfilming van Atlas Shrugged zijn te lezen op:www.variety.com/story.asp?l…
en op “The Bidinotto Blog”:bidinotto.journalspace.com/
Geheel los van de film speelt ook de nieuwe actie om de Nederlandse vertaling van Atlas Shrugged: “Wereldschok”, opnieuw uit te geven.
Ook u kunt dat stimuleren. Zie “Atlas Shrugged in het Nederlands” www.vrijspreker.nl/blog/?it…
Ik verwacht eerlijk gezegd niet veel van deze film maar misschien bewijzen de producenten mijn ongelijk.
Ik hoop het.
Als door deze film meer mensen interesse krijgen in het objectivisme dan zou dat al een heel mooi resultaat zijn.
[1] Ik denk dat de nauwe betrokkenheid van TOC toch wel enige garantie geeft dat het een goede film kan worden.
Of de regiseur er in slaagt de ideeen goed over te brengen, blijft natuurlijk de vraag.
Ik kijk verschijning met veel optimisme tegemoet.
Angelina Jolie en Brad Pitt zullen wereldwijd volle bioscoopzalen trekken. Als de libertarische boodschap duidelijk aan bod komt (ik heb het boek nog niet gelezen) dan kan deze film een uitstekende promotie zijn. Ik ben benieuwd wat men er van bakken gaat…
Jee, nu moet ik me wel erg reppen om het boek uit te lezen! Een boek lezen na de verfilming ervan is nooit leuk.
Maar wel een reden meer om snel werk te maken van de Nederlandse versie!
http://www.vrijspreker.nl/b…
Ik hoop echter niet dat het verhaal zo (socialistisch) vervormt wordt dat het ook in Europa goed verkocht zou gaan worden…..
En dat personages niet te persifleerd worden. Bijv dat Hank Rearden door Michael Douglas gepleeld wordt als een harteloos iemand en James Taggert door Robin Williams gespeelt wordt als een barmhartig/liefdevol (Robin Hood) iemand.
Dat moet op z’n minst een film van 5 of 6 uur gaan worden of eentje van 3 delen (net als Peter Jackson’s Lord of the Rings). De toespraak van John Galt zal al ’n half uur gaan duren op z’n minst.
Vraag me af hoe ze dat gaan doen zonder iets van de essentie af te nemen.
Weten ze ook al wie de regiseur gaat worden? Ik hoop Tarantino of Rodriquez.
Van mij mogen ze het een beetje in de stijl van Sin City doen. Duister, met een knipoog naar Hollywood van de jaren 30 tot 50. Dat was tenslotte het Hollywood waar Ayn Rand mee bekend was
Er zijn nauwelijks boeken met een complexere en toch hecht samenhangende plot dan Atlas Shrugged. Johan Jongepier noemt Lord of the Rings. Daarin zijn heel makkelijk subplots aan te wijzen die in de film geschrapt kunnen worden zonder de essentie te schaden (bijv. het verblijf bij Tom Bombadil). Dat is bij Atlas een stuk moeilijker.
En geschrapt moet er worden, make no mistake. Een half uur luisteren naar John Galt? Ik betwijfel of een regisseur dat aandurft. Het werkt gewoon niet in een film. We zien dan een half uur lang de verbijsterde mr. Thompson en consorten in hun stoelen hangen? Nee, dus. Je zou Galt’s betoog kunnen illustreren met sfeerbeelden, maar oei wat moet je dan oppassen voor kitsch. Drastisch inkorten is haast onvermijdelijk.
Het zal verleidelijk zijn om de film zoveel mogelijk te concentreren op de actie, culminerend in de shoot-out in het lab van Ferris, en de ideeën alleen summier aan te duiden. Ik weet niet of ik wel blij met een verfilming. Maar misschien ben ik te pessimistisch.
Comments are closed.