In Thailand stemden bij verkiezingen 50 % blanco en in de hoofdstad Bangkok zelfs meer dan 50%.
Dit is het resultaat van een oproep tot blanco stemmen van de oppositie die de corrupte premier Thaksin weg te werken. Het voorlopige gevolg is dat er nu een commissie gaat uitzoeken of Thaksin aan het bewind mag blijven, zelfs als zijn “partij” de meerderheid krijgt (van de wel uitgebrachte stemmen).

“Democratisch” wordt er steeds beweerd dat de meerderheid van het volk de beslissingen neemt. Los van het feit dat het beslissen over minderheden immoreel is, kun je bij minder dan 50% stemmen, ook nog zeggen dat de spelregel van “meerderheid” zijn geldigheid verliest.
Politici zijn daar bang voor, en doen alle mogelijke moeite om mensen naar de stembus te krijgen. Als ze eerst maar stemmen! Dan confirmeren ze zich al aan het proces.
Als tweede komt dan pas op wie ze verleid moeten worden te stemmen.

Het “blanco stemmen” telt bij de “opkomst” en daarom zijn de politici meer blij met een blanco stem dan met potentiële kiezers die hen doodgewoon negeren.

Het kan nuttig zijn om ook nu al eens te denken over een STEM NIET actie voor de verkiezingen van mei 2007. Zeker nu de diverse politici al acties beginnen te voeren en meer aandacht voor de verkiezingen trachten te trekken.

1 REACTIE

  1. Goede actie, zo een STEM NIET actie!

    De mensen moeten erop gewezen worden dat juist diegenen die NIET gaan stemmen, altijd kritiek mogen blijven uitoefenen op het beleid van politici. Dit in tegenstelling tot wat politici vaak beweren.

    Het zijn juist de WEL stemmers die hun stem bij wijze van spreken voor 4 jaar afgeven aan haagsche politici en dan maar 4 jaar hun mond moeten houden.

    STEM NIET, neem dus niet deel aan de democratie en behoud daardoor je souvereiniteit!

Comments are closed.