De rekening van de Amsterdamse oogarts voor een consult van tien minuten bedroeg 33 euro.
Een mysterieuze tweede regel vermeldde een extra bedrag van 63 euro, hetgeen de rekening deed stijgen tot het voor de arts op het eerste gezicht interessante bedrag van 96 euro.
Mij werd echter verteld dat de 63 euro doorgestuurd zou worden naar Den Haag voor distributie onder minder bedeelden.
Moet ik dit geloven ? Of houdt de dokter dit bedrag zelf ?
Als dit waar mocht zijn, dan is blijkbaar bovenop de herverdelende inkomstenbelasting een extra herverdeling gesuperponeerd.
Iemand verdient 100 euro, betaalt 50 euro belasting, houdt 50 euro over. Met deze 50 euro kunnen medische consulten ingekocht worden met een waarde van circa 17 euro en een toeslag van circa 33 euro.
Van de verdiende 100 euro kan er blijkbaar met slechts 17 euro koopkracht uitgeoefend worden.
Ik heb nog geen enkele politicus hierover gehoord. Waarom is er niet een politicus die dit systeem -als onderbreking van zijn gewouwel -in een van zijn frequente televisieverschijningen uiteenzet ?
Hugo van Reijen
Oogartsen laten zich niet oogspiegelen, Hugo. En zeker niet door een politicus.
Met het nieuwe zorgstelsel zien, volgens mij, een hoop artsen een stuk minder centen binnenkomen.
Dat ziekenfonds bleef maar uitkeren vroeger. Met het nieuwe zorgstelsel is volgens mij iedereen een stuk kritischer geworden, dus als je tegenwoordig een arts bezoekt knijpt ie je uit.
Ik ben 24 en heb alleen basisverzekering. Ga 1 keer per jaar naar de tandarts en iederen iedere keer een kwartiertje controle + tandsteenwegpoetsen = is iets van 11 + 20 euro. 1 keer in de 2 jaar fotootje = 25 euro extra.
Toch betaal ik 90 euro in de maand premie. Voor een minimale verzekering!
Zou dat door de vergrijzing komen?
[2] O wacht eens, ik krijg nog wat terug van vorig jaar, vanwege de mijn goeie gezondheid (iets van 150 euro) dat is dan weer wel beter!
Volgens mij zijn een hoop (huis en tand)artsen, pvda stemmers.
Dat hele oude ziekenfonds moet door zo’n socialistische geldwolf verzonnen zijn.
Achilles,
in jouw geval geldt niet pars pro toto.
hulpverleners in Nederland zijn vogelvrij en aan de willekeur van verzekeraars,overheid en hun eigen onbetrouwbare belangenorganisaties
overgeleverd.
of een hulpverlener PvdA of VVD stemt is onbelangrijk.
Beide partijen zijn zonder enige visie.
[4]
Achilles,
Het "vrije beroep" is al lang niet vrij meer. Het wordt op alle mogelijke manieren uitgeknepen door een allesregelende staat middels een peperdure mega-bureaucratie.
Het ziekenfonds was een relekwie uit de Nazitijd.
Tegenwoordig kennen we de gezondheidspolitie. Weet dus wel waar je over praat (in dubbele betekenis) :-).
Groet,
Harry
[4] De meeste mensen in de medische zorg hebben in 2002 op de LPF gestemd, omdat die inzag dat de staat de gezondheidszorg over de laatste drie decennia naar de knoppen heeft geholpen. Steeds meer geld ging in de overheads zitten (ministerie, departementen, gemeenten, stichtingen etc.) en de managementterreur van de ‘bestuurders’ hield maar niet op. Het probleem in Nederland is dat zowel de aanbodskant als de vraagzijde streng gereguleerd is en de tarieven in de gezondheidszorg nooit vrij zijn geweest en daar zit juist het grootste probleem, want zoals we allemaal weten is de vrije markt de enige structuur die vraag en aanbod kan sturen.
[7]
Ik had het niet beter kunnen zeggen, Albert.
Groet, Harry
[7] Precies, de tarieven zouden vrij moeten zijn en artsen zouden meer en beter moeten concurreren.
Een groot bezwaar van de medische markt is dat deze volkomen ondoorzichtig is en dat het voor de patient vaak onmogelijk te bepalen valt, bij welke dokter je vooral niet moet zijn.
[7] Ik denk dan alleen Dr Smallhout en een aantal andere topchirurgen. Die huisartsen en wellicht ook tandartsen klagen nu steen en been omdat met het nieuwe zorgstelsel iedereen een basisverzekering heeft en dus kritisch is op de kosten, vroeger konden de socialistische huisartsen hun zakkenvullen via het ziekenfonds, iedere ingreep werd vergoedt door het stelsel.
Hoe verklaar je anders die massale protesten van de medische wereld bij invoering van het nieuwe zorgstelsel?
Comments are closed.