Staatssecretaris van Oorlog, Cees van der Knaap (CDA) vindt dat ons leger tijdens crisisoperaties de beschikking moet hebben over een zware ‘doorbraaktank’ die mijnen kan ruimen, barricades kan verwijderen, greppels kan graven of grote gaten kan dichten en dat alles onder vijandelijk vuur.

De landmacht heeft er 10 nodig en de keuze is de Duitse Kodiaktank op basis van de Leopard 2; raming nu 100 miljoen euro belastinggeld.

Kunnen we niet beter een groot vliegkampschip, het grootste ter wereld, zelf gaan bouwen in Nederland?

20 REACTIES

 1. groot, groter, grootst.
  en zo gaan we van hulpverlening, naar crisisbeheersing, tot oorlog.
  En als we dan toch al in Afganistan zitten met al dat materieel, kunnen we ook nog ‘even’ verder naar Iran. Hebben we meteen WO III in gang gezet.
  Helaas telt voor de beslissers (over anderen, met andermans geld) hierbij dat hun intelligentie klein, kleiner, kleinst is, naarmate zij hoger in rang zijn.

 2. [1] Je weet toch: hoe lichter iets is, hoe hoger het stijgt. Het is een natuurwet.

 3. Wat doen we in hemelsnaam nog in Afghanistan. Dit is een land dat wordt bestuurd door krijgsheren, ex-Talibanleden en doorgaans zeer ongure types. Afblazen en het leger thuis laten komen.

 4. [3] "het leger thuis laten komen"

  Het is nog erger dan je denkt!! Het leger is nog niet eens weg!! De politici gaan het er nog naar toe sturen!!!

 5. Die Leopard 2 kon overigens flinke gaten blazen hoor. Hebben ze hem al eens uitgeprobeerd op het binnenhof, zodat de politiek precies weet waar het over gaat? Kijk dat zou nu een uitgelezen kans zijn de burger weer wat bij de politiek te betrekken! 😛

 6. Als we dan toch dat geld uit moeten geven dan een maar een modern en efficiente carrier, liefst met integratie van het Korps Mariniers. En een L-803 lijkt me geen gek idee.

 7. [6] Tja, in ‘mijn tijd’ maakte de M-109 nog de meeste indruk. Wat een kanon! Maar ja, dat zal ondertussen allemaal wer verouderd zijn, Luitenant. Zeg eens, wat doet een beetje M-109 prijs-technisch nog op vrije markt vandaag de dag? (ha, ha, ha!)

 8. De specifieke kwaliteiten van die tank voor ogen houdende: verwacht de staatssecretaris stevig oproer alhier?

 9. [6] De genie heeft nu tien ouwe bakken uit de jaren ’60. De genietank Buffel is gewoon gammel na al die jaren.

  Als je dan toch een leger hebt, zorg dan dat je een goed uitgerust leger hebt.

  De snelste manier om geld te verknallen is door als tweede te eindigen in een oorlog!

  Een L803 lijkt mij ook geen slech idee, maar zorg dan wel voor voldoende LCU’s om iets anders dan alleen marns aan land te zetten.

 10. [8] Zie Vondelstraat tijdens de krakersrellen?

  Een KMAR YPR komt ook wel door wat barricades heen, hoor.

 11. [11] Mag ik even wat ‘vrouwenlogica’in dit mannelijk geweld gooien?!
  Als je nu van plan bent om de boel op het Binnenhof op te blazen, dan doet de breedte van het toegangspoortje er toch niet toe? Dat blaas je ‘en passant’ toch ook even op?? 🙂 Hahaha!!

 12. Gezien de Nederlandse marine traditie en het feit dat de enig overgebleven oorlogsindustrie, de scheepvaartindustrie is, ligt het voor de hand alles in te zetten op de marine en de overgebleven onderdelen van land en luchtmacht in te delen bij de marine.
  Ook een vliegdekschip zou hierbij horen, je behoeft nog maar 1 landluchtmachtbasis over te houden, verlost miljoenen van geluidsoverlast -trainen op zee- en het levert veel werkgelegenheid voor de eigen scheepvaartindustrie.

 13. [12] [13] Als we nou eens dat vlieg-min.Kampf-schip in de hofvijver legden?
  Kunnen ze mooi op Koninginnedag oefenen door richting parlementsgebouwen te schieten, is de scheepsbouw gesteund en scheelt het Den Haag elk jaar dat dure vuurwerk.
  En na een paar jaar zetten we het schip op wieltjes, kan het mooi over de Betuweroute heen en weer rijden en zo op de plaatselijke overheidsgebouwen oefenen en die lijn ook eens nuttig gebruiken.

 14. [13] Hmm, defensie wordt betaald uit belastinggeld. Dus wanneer we de defensie industrie steunen door binnenlands orders te plaatsen blijft het geld in NL en gaat het niet naar EUropa. Geen slechte zaak.

  Het is ook mooi dat dan de belastingfondsen die er in gaan nog enige toegevoegde waarde opleveren en misschien zelfs buitenlandse orders.

  Zoals een redacteur van Rolling Stone als eens zei toen hij een MLRS batterij zag oefenen: That’s the way to waste tax dollars! 😛

  Alleen ben ik als oud Landmachter principieel tegen het onder vlootbaal bevel brengen van de landmacht!

 15. [15] Ik ben niet tegen een goed uitgerust leger, maar vraag me al leek wel af: is zo’n bestelling een onderdeel van een strategische visie of een incidentele hickup?

 16. [17] De doorbraaktanks, of genietanks zijn al langer een issue bij de Landmacht. Ze zijn wel degelijk onderdeel van de doctrine van de landmacht en zeker geen hype of incidentele hickup.

  De oude genietanks zijn gebaseerd op het Leopard 1 onderstel, de nieuwe zouden gebaseerd zijn op het Leopard 2 onderstel. Onderhoud, opleiding en dat soort dingen zouden voordeliger uitvallen. Ook al omdat de oude bakken onevenredig veel sleuteluren nodig hebben om te blijven draaien.

  Oefeningen waarbij vier voertuigen vertrekken en er maar drie terugkomen wekken geen vertrouwen, natuurlijk. De grootste oorzaak van dit soort genante vertoningen is gebrek aan middelen.

 17. [18] Dank voor je uitleg Krijn, ik ben wat die tanks betreft gerustgesteld. Ik hoop alleen dat de militaire strategen zich niet van de wijs laten brengen door laf politiek geneuzel.

 18. [16] of mein kampfpanzer (sorry voor de slechte grap)

  Kunnen ze het geld voor die doorbraaktanks niet stoppen in ontwikkeling van nieuwe opruim methodes. Op de een of andere manier lijkt me met een tank eropaf rijden niet de meest effectieve. Ik zit meer te denken aan heel veel kleine search&destroy machientjes die een pad kunnen veilig stellen.

  Het Nederlandse leger moet m.i. meer richting licht- en high-tec bewapend gaan. En men moet zich dan goed afvragen of een Kampfpanzer hier wel nodig is/ in past.

Comments are closed.