Door Michielsens:
Jammer alleen dat redacteurs van Trends het beleid niet maken en dat dit overgelaten wordt aan figuren als Freya Van den Bossche die bij haar aanstelling als minister van begroting [België] opmerkte dat ze niet goed kon rekenen, maar dat kunnen optellen en aftrekken voor de functie wel moest volstaan en die later in een live interview haar gebrek aan kunnen illustreerde door het antwoord op de vraag van de reporter wat de vierkantswortel uit 25 is, schuldig te moeten blijven.

Jammer ook dat dit sujet het later nodig vond het volk foutief te informeren over de aard van een financiering: de stookoliesector had de overheid (onder dwang) nl. een renteloze lening verstrekt en dus geen gift, zoals Freya het aan de bevolking voorstelde.
Was ze behalve een rekenwonder nu ook een topjuriste die van een lening een schenking wist te maken? Of heeft ze het parlement en de bevolking bewust voorgelogen?

Is zij m.a.w. incompetent of onbetrouwbaar?
Ik vraag me af wat erger is…

Laten we hopen dat Trends erin slaagt de geesten waker te maken.
Geniet ondertussen alvast van hun artikel.
————————————————————-
Miljardenwinsten zijn sociaal
“Winst maken is toch niet verboden”

Opinie uit Trends Magazine

Hoe durven ze, de InBevs en Fortissen van België. Eerst miljardenwinsten publiceren en vijf minuten later nog wat personeel op straat zetten. Hoe vrekkig zijn ze niet, de Exxon Mobils van deze wereld. De winst is niet te tellen dankzij de dure olie, en toch kunnen er nauwelijks enkele miljoenen euro af om de arme burger zijn energiefactuur wat te verlichten.

Dat is helaas de toon van het zwart-witdebat dat verder wordt verziekt door politici als Freya Van den Bossche die als moderne Robin Hoods dat kapitalistische gespuis eens de les willen spellen.
Want winst maken is tot nader order niet verboden. Meer nog, winst maken, en af en toe zelfs buitensporig veel winst maken moet, toch als we nog vooruit willen met onze economie. Waarom?
Ten eerste omdat (veel) winst maken een krachtig en voorlopig onvervangbaar signaal de wereld instuurt: in bepaalde sectoren valt er geld te verdienen omdat er veel behoeften in te vullen zijn. Dat signaal zal nieuwe bedrijven naar deze sectoren lokken, en dat zal resulteren in een hoger aanbod tegen lagere prijzen. Tegelijk zullen er meer jobs komen én zullen de bedrijfwinsten dalen. Het eindresultaat is een pak welvaartswinst, die te danken zal zijn aan de ‘onzichtbare hand’ van Adam Smith, niet aan de grote mond van Freya Van den Bossche. Het is elementaire economie die de Wetstraat nog altijd niet heeft willen blokken, en dus vertikt om uit te leggen aan de dorpsstraat. Erger nog, door tussenbeide te willen komen, zwakt de politiek het winstsignaal af, en ontraadt ze nieuwe spelers om een graantje mee te pikken op goed boerende markten. Het is de achillespees van de Belgische en Europese economie dat de marktwerking aan handen en voeten gebonden is door regelitis, kartels, collectieve cao’s of dominante groepen die hun wingewest mogen afschermen.

Ten tweede, winstgevende bedrijven zijn de bron van nieuwe jobs en investeringen. Hoe meer winst, hoe groter de kans dat bedrijven zullen aanwerven en investeren. Het is pas als de politiek de winsten dreigt af te romen dat bedrijven met deze eeuwenoude gewoonte breken. Dan keren ze de winst liever uit aan de aandeelhouders, voor de politiek er mee aan de haal gaat.

Ten derde, de aandeelhouder is de grote winnaar van de winsten, maar die aandeelhouder is steeds meer u en ik. Goede winsten vullen de aanvullende pensioenspaarpotten, terwijl de overheid ze soldaat maakt.

Ten vierde, de winsten van een paar internationale topbedrijven steken misschien de ogen uit, maar voor heel wat andere ondernemingen is het harken, maar ook zij moeten op niet te veel sympathie rekenen. Dat hoeft ook niet, want verlies maken is een even krachtig en noodzakelijk signaal om investeringen en jobs te verschuiven naar daar waar ze productiever zijn. Dit nog altijd zwaar onderschatte proces van creatieve destructie hoeft niet gepaard te gaan met een sociaal kerkhof. Een job verliezen is geen drama als het relatief gemakkelijk is om een andere (beter betaalde) job te vinden. Het sociaal overleg moet geen jobs, maar wel mensen beschermen.
Dat is de internationale trend die in België nog met een vergrootglas moet gezocht worden. Hier geeft men liever negentiende-eeuws af op “de winst van het patronaat”.
Daan Killemaes daan.killemaes@trends.be
__________________________________
Ingezonden door Michielsens

5 REACTIES

 1. Als de overheid i.p.v. politiek correct daadwerkelijk correct zou willen zijn, zou men moeten bedenken, dat niet winst maken (= waarde toevoegen), maar verkwanselen vies is. Maar dat is nou juist iets waar die overheid -per definitie- zelf het patent op heeft.

 2. Hey Michielsens,

  Kritiek op de comptentie en integriteit van dat wicht zijn mijn stokpaardjes!

  Is het mij te snel afzijn soms als wraak voor het te hebben onthuld van jouw olievisie?
  Alleen ophemelen van Kathleen Van Brempt’s uiterlijk ontbrak nog aan je (overigens goede) stukje…
  (inhoudelijk niet natuurlijk)

  Ook vrolijk Pasen,
  M

 3. M,

  Om de één of andere reden verdenk ik jou er half van ook Michielsens te zijn.

  Dit gezegd zijnde ff aan onze Nederlandse vrienden aanhalen hoe het
  "Bei uns im Vlaanderen" er zoals aan toegaat.

  Freya Vandenbossche (dochter van de socialistische oud-minister Luc VandenBosche, tegenwoordig is die
  PDG van BIAC, de uitbater van de
  luchthaven van Zaventem) was uitgenodigd voor een interview bij het VRT-programma Terzake.Het interview werd afgenomen door een zekere Phara de Aguirre, zelf ook socialiste.De VRT is
  een staatsomroep (de raad van bestuur bestaat uit vertegenwoordigers van politieke partijen).

  Ergens in het interview van rooie Freya door rooie Phara liep er toch wat fout
  en Freya raakte in de war, begon te hakkelen en zichzelf tegen te spreken,werd kwaad en ging af als een gieter….

  Of beter gezegd, zou zijn afgegaan als een gieter want het was geen live-uitzending.Na afloop van het interview
  heeft Freya meteen Johan Vandelanotte
  (nu Robert Stevaert in Limburg ongeneerd poen zit te scheppen, is deze Vandelanotte de sterke man bij de Vlaamse socialisten) gebeld en die belde Phara van Aguirre en het hoofd van de VRT-nieuwsdienst en besloten werd het gehouden interview niet uit te zenden maar opnieuw te houden.Nu Freya de vragen van tervoren wist, lukte het haar wel de juiste mediagenieke antwoorden te geven en dit tweede interview werd ’s avonds uitgezonden.

  Iemand bij de VRT vond dit blijkbaar toch al te bar en heeft het verhaal laten uitleggen maar uiteraard werd de
  zaak door de Belgische pers lauw ontvangen…Vandelanotte verklaarde dat hij op Freya’s leeftijd ook nog veel moest leren (de dame is wel vice-premier) en dat ze goed bezig was en daarmee werd de zaak snel gesloten.

  Dit was het zoveelste in een reeks van
  incidenten waarbij regeringsleden de pers onder druk zetten om positief over hen te schrijven.Om een paar andere zaken te noemen : Guy Verhofstadt heeft herhaaldelijk geprobeerd Dirk-Jan Essink (een kritisch liberaal journalist) te laten ontslagen,Robert
  Stevaert heeft de Gazet-van-Antwerpen-eigenaars onder druk gezet (er zou hier onder meer een baron-titel in het geding zijn) om hoofdredacteur van Loon
  die het VISA-schandaal in Antwerpen (socialistische en groen (ecofascistische) wethouders gebruikten de gemeentelijke visa-kaart voor privé-uitgaven)had uitgebracht, buiten te zetten enz…

  O ja…freya Vandenbossche is bij het
  grote publiek geïntroduceerd door ene
  Siegfried Bracke, de Vlaamse Paul witteman en uiteraard ook een kameraad
  die haar dikwijls uitnodigde in de zevende dag (het Vlaamse buitenhof)waardoor ze bekend werd.

  Zo gaat het in het België van Guyke Verhofstadt (wordt het niet es tijd dat de ooit aan deze
  tyran uitgereikte libertarian award wordt teruggeclaimd ? )

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. [3] Hoi Cin,

  "Guy Verhofstadt heeft herhaaldelijk geprobeerd Dirk-Jan Essink (een kritisch liberaal journalist) te laten ontslagen"

  Klopt, al heet hij bij mijn weten Derk-Jan Eppink.
  Bovendien kennen de Nederlanderse bezoekers van deze site hun landgenoot waarschijnlijk wel als voormalig journalist van NRC Handelsblad (voor hij naar De Standaard kwam) en als medewerker/woordvoerder van Bolkestein.
  De verduidelijking kwam dus wellicht wat paternalistisch over…

  (Paas)Groeten,
  M

 5. Zo zie je maar weer een leuk kontje,koppie,(niet koppie,koppie)goed gebekt,het voordeel vrouw te zijn en het is geregeld.

Comments are closed.