Er worden regelmatig nieuwe regeltjes gemaakt die de vrijheid inperken. Normaal gesproken zou een bevolking in een vrij land daar tegen in opkomst komen.
Dus wordt er slim gespeeld, en wordt de ‘noodzaak’ van die regeltjes eerst subtiel in de hersens van de bevolking geplant. Dan krijg je berichten in het nieuws zoals vandaag op nu.nl:

NEW YORK – De terroristen achter de aanslagen in Madrid in 2004 hadden een eenvoudige manier om de controle van e-mailverkeer te ontlopen. Kopstuk Hassan al-Haski sloeg mailtjes op in een mailaccount, waarvan zijn handlangers het wachtwoord kenden. Dat meldde het Amerikaanse dagblad International Herald Tribune vrijdag.

Haski ontliep de datacontrole van de Europese Unie door de mailtjes niet daadwerkelijk te verzenden maar slechts op te slaan, staat in het rapport van een Spaanse onderzoeksrechter. Volgens de rechter had Haski vanaf 2003 tot de aanslagen in maart 2004 verschillende mailadressen aangemaakt met de gebruikersnaam ‘Babanal2002’ en het wachtwoord Wahd11. Hoeveel handlangers precies het wachtwoord kenden, is niet duidelijk.

Bron www.nu.nl

Dit soort berichten zijn ideaal voor de Donner’s van deze wereld.

Wat is namelijk de meest voor de hand liggende oplossing tegen dit ‘probleem’? Juist: justitie moet toegang hebben tot alle e-mail boxen. Want anders kan een volgende terrorist ook deze truuk gebruiken. Natuurlijk kun je dat als Nederland niet alleen regelen, dus ligt het voor de hand om dit in Europees verband te regelen. Het grote voordeel daarvan is meteen dat er dan ook geen democratische controle meer plaats hoeft te vinden.

Waarna er alleen nog een stel ambtenaren nodig zijn om de dan uitgevaardigde “Europese richtlijn” in te voeren. En weer is het ideaal van de politiek een stukje dichterbij: de totale controle over de burger.

Kijk dus uit bij dit soort nieuwsberichten. Voor je het weet wordt het tegen je gebruikt.

12 REACTIES

 1. Die "oplossing" staat natuurlijk gelijk met schending van briefgeheim.

 2. Bovendien, briefgeheim is slechts een artikeltje uit de grondwet (art. 13 dacht ik). Gevolgd door het beruchte "behoudens in gevallen bij wet bepaald".

 3. En ook opvallend dat men dat zomaar en plein publique vertelt… Als men dit ontdekt, zou je verwachten dat de geheime dienst(en) dit stil zou(den) houden om er voor de toekomst nuttig gebruik van te maken: dan kun je nl. een heel nuttige inzage krijgen in de accounts die bijv. de Hofstad-leden aanhouden.

  Dus ook nog eens heel amateuristisch en contraproductief (vooropgesteld dat men echt iets tegen het terrorisme wil doen).

 4. Ik denk dat je bij wel wat meer ‘nieuwsfeiten’ van NU.nl voorzichtig kunt zijn…

 5. [1] Harry,

  Briefgeheim is ook weer zoiets…. Staat weliswaar in de grondwet maar zoals alle wetten in de grondwet die de vrijheid van de burger waarborgen, staat er achter: "…..behoudens bij de wet te bepalen gevallen"

  Een uitzondering op deze regel vormt de wetten in de grondwet die de vrijheid van de overheid en bea waarborgen. Deze zijn namelijk Absoluut!!!

 6. [2] [5] [8]
  Kim, SPY, Mike
  Ik weet het, maar het maakt het allemaal wat sprekender. Het hoofd van de Nederlandse contraspionage Sybrand van Hulst maakte het vanavond in Netwerk ook nog eens duidelijk: de AIVD mag gewoon bij jou komen inbreken, als ZIJ vermoeden, dat er bij jou interessante dingen te vinden zijn. Waar blijf je dan ?

 7. [9] Juist! En die deponeren dan op hun beurt de gegevens weer bij de vuilnisman, de taxichauffeur of bij Peter R. de Vries. Soms worden deze tussenschakels echter overgeslagen i.v.m. personeelskrapte, waarna ze rechtstreeks bij de onderwereld worden afgeleverd. Met de complimenten van Dooner uiteraard.

 8. Van bomaanslagen door "wie zal het zijn" ben ik niet zo bang, maar wel van de regelgeving die er uit voortvloeit.
  Het lijkt me een typisch geval van Problem-Solution-Direction. Hegel.
  En ik denk ineens terug aan Hitler die de Reichstag in de fik stak en de communisten de schuld gaf…..

  Ja,.. die terroristen.. die onzichtbare vooral.. die zijn gevaarlijk en we moeten nu van iedereen een database maken…….. goed plan.. Was in ’40-’45 ook zeer handig: Die registratie……..

  ahum…

  Je hebt overigens helemaal gelijk Kim. Ik erger me ook aan hoe de media bepaalde zaken sociaal acceptabel probeert te maken….. Je vast te laten wennen, of je de indruk te geeft dat het voor je veiligheid is….

  Terrorisme is ANGSTPOLITIEK, waar het om controle gaat.

  Geef maar eens een goed antwoord op hoe Building7 op 9/11 is ingestort! @ politici
  Ga daarna maar mijn vingerafdrukken afnemen, mijn ogen scannen, mijn dna stelen, mijn mail lezen en mij lul opmeten!

Comments are closed.