Als de Italiaanse verkiezingen een ding duidelijk maken dan is het wel dat de Italianen hopeloos verdeeld zijn. En daarmee komt een fundamenteel probleem van democratie aan het licht.
Als de ene helft van het land naar links wil, en de andere helft wil naar rechts, dan heb je een namelijk een fundamenteel probleem.

Wat er ook gebeurt, uiteindelijk is altijd de helft van de bevolking niet tevreden. Hoe je het ook bekijkt, een democraat kan hier eigenlijk nooit een echte oplossing voor verzinnen.

Het achterliggende probleem is natuurlijk niet waarom al die mensen links of rechts hebben gestemd. Het echte probleem is dat zo’n verkiezing veel te belangrijk is. Omdat politici alle macht in een land naar zich toe hebben getrokken zijn ze zo belangrijk. En door die grote belangen is het probleem van een verdeeld land zo groot.

In een land waar politici slechts iets te zeggen hebben over politie en leger, en zich verder overal buiten moeten houden, zou zo’n dilemma zich nooit voordoen. Dan bestaat er namelijk geen links en rechts, dan bestaan er hooguit capabele en minder capabele politici. Waarbij je zelfs van de minder capabelen weinig tot geen last zult hebben.

In zo’n land kan iedereen zelf bepalen hoe hij zijn leven wil indelen. In zo’n land hoef je niet te bedelen om gunsten van de politiek, en de politiek hoeft zich niet te verlagen tot grootschalige afpersing om belastingpenningen binnen te harken.
Kortom: het probleem van de democratie is niet zozeer de wijze waarop het werkt, maar vooral de macht die de uiteindelijke winnaars van het proces kunnen vergaren. Daar moet wat aan gedaan worden.

Maar zolang alle politici de hoop hebben dat zij zelf op een dag die grote macht in handen kunnen krijgen, zal niemand die macht willen inperken.

10 REACTIES

  1. Het is wel een teken aan de wand, de laatste jaren eindigen veel verkiezingen in een bijna-pat stelling.

    Is dit een signaal dat het einde van de democratie inluidt?

  2. Leuk toch dat Italia in de euro zit, zo kan de drughandel aangewakkerd worden.

    Dit is van vorig jaar. Een voetnoot bij deze editoriaal van vandaag van
    Fred E. Foldvary
    "Iran Switch to Euros? Inconsequential!" http://www.progress.org/200
    bracht mij daar

    Dollar Loses Favor with Drug Dealers
    http://www.progress.org/200

    US dollar has long been the world’s de facto common currency, but with it declining in value against the Euro and other currencies, it is beginning to lose favor with some cash connoisseurs including global drug dealers,
    +
    With more than half of the more than $700 billion worth of dollars in circulation being held outside the US, according to the Federal Reserve, the greenback has long been the favorite of drug dealers, black marketeers, arms dealers, and anyone else who would like to keep his transactions off the books and his assets in liquid form. But now, the dollar’s reign as king of the cash economy is being challenged by the Euro. For the last two years, the number of Euros in circulation has been expanding faster than the supply of dollars, and it is becoming the currency of choice for those lovers of liquid cash.

    Nu gaan "ze" me zeker oppakken – de nadelen van broadband internet …

  3. C’est la lutte finale …

    http://www.kitco.com/charts

    We zijn AL met 600 liberteiren. Wie had dat ooit gedacht? In 1980 waren we met 850.

    Overmorgen met 30.000 – dertig duizend.

    En toen waren ze nog met twee en ne paardekop …

  4. Het lijkt idd een teken aan de wand. De laatste 2 verkiezingen in de US waren ook al grofweg 50/50. Italie 50/50 en het lijkt erop dat we in NL ook die kant op gaan. Leuk voorbeeld is Rotterdam (Zou het weer het voorbeeld voor de landelijke verkiezingen worden?) In Rotterdam is het welisweer (nog) geen 50/50. Maar het verschil is te klein om een stabiele groep met een overwegende meerderheid bij elkaar te krijgen.

  5. Wat een larie, hoe moeten mensen die nu van een uitkering leven dan rondkomen? En kom niet met iets onzinnigs aan als "baan zoeken", soms ís er gewoon even geen werk. In een dergelijk land zou je meteen het spreekwoordelijke mannelijk geslachtsorgaan zijn als je zonder baan kwam te zitten. Een paar maanden moet genoeg zijn voor mensen met een huurhuis om op straat te belanden, geen geld hebben voor een andere woning en moeten leven van de goedheid van anderen. Mensen zijn niet goed, dat werkt niet.
    Hele volksstammen zouden op deze manier aan lager wal kunnen raken tijdens een economische recessie, om niet te spreken van de rampzalige gebeurtenissen voor velen tijdens een crisis die enkele jaren duurt. Wie controleert bedrijven die hun gang gaan op het gebied van milieu? Een nachtwakersstaat doet niet aan milieuwetgeving. Wie betaalt het onderwijs, als mensen zelf geen schoolgeld kunnen ophoesten. Hoe kunnen mensen zich intellectueel ontwikkelen als ze geen universiteit meer kunnen betalen? Studeren voor minder bedeelden is nu al een pain. Ga maar eens binnen 5 jaar werken om je studie te bekostigen, goede cijfers halen voor kansen in een later leven en er ook nog een sociaal leven op nahouden zodat je niet gek wordt, ik geef het u te doen.

    Ik zou een tijdje kunnen doorgaan hierover, maar dat is niet nodig. Er is een levensgroot verschil tussen een staat met extreme vrijheid en het gebrek aan een staat, een staat waar slechts het recht van de sterkste heerst en zwakken als ratten op straat leven. Ik denk dat iedereen het er wel mee eens is dat de wereld die ik heb geschetst een onwenselijke en onmenselijke is.

    Ik wacht uw reacties af…

  6. [7] Je gaat er toch onrechte van uit dat in een laissez-faire minarchie wel alle alle uitkeringen en subsidies worden geschrapt maar voor de rest alles eender blijft.Echter ook de belastingen gaan drastisch naar omlaag en produktiviteitsremmende, kostenopdrijvende regelreving gaat "en masse" overboord waardoor het aanbod fors zal toenemen en de prijs fors zal dalen.

    Het effect zal juist zijn dat hele volksstammen die nu aangewezen zijn op ww,huursubsidies en andere welfare werk zullen vinden en in staat zelf een huis te kopen.

    In socialistisch België is een nieuwe job (na ontslag) vinden inderdaad een
    hele klus ondanks de 287 banenplannen
    van de diverse regeringen (die alleen de ambtenaren in die diensten aan het werk helpen).In landen zonder al die banenplannen en met lagere lasten op arbeid ben je vandaag je werk kwijt en morgen alweer aan de slag.In de USA, Hong Kong of Singapore is het grote paniek indien de werkloosheid boven de 5% komt want komt bijna nooit voor, in België is het feest wanneer de werkloosheid es onder de 10 % zou zakken want dat komt ook nooit voor.

    Het effect zal ook zijn zijn dat bijna alle prijzen die nu kunstmatig hoog worden gehouden (denk bijv aan landbouwprodukten of aan de import-belemmeringen op de textiel) of waar je hopen belasting op betaald zullen kelderen.

    Handig meegenomen is ook dat in een vrije samenleving geld niet z’n waarde verliest en sparen (extra) loont.In
    socialistisch België confisqueert de
    regering en haar vriendjes bij de ECB elke jaar sneaky (minstens) 2 % van je inkomen via de geld-drukpers.Diegenen die deze roof het ergste voelen zijn de armen.

    Maar toegegeven, voor een beperkte groep zou libertaria een achteruitgang betekenen : voor politici, ambtenaren
    en corrupte zakenlui die schatten verdienen door hun nauwe verbondenheid met de politiek.Zij zouden er zowel qua macht, inkomen en prestige op achteruit gaan…in tegenstelling tot
    de grote meerderheid van de rest van de bevolking die alleen maar te winnen hebben bij ECHT kapitalisme (hetgeen
    wat anders is dan de "privatiseringen" van de nep-liberalen van VVD en VLD).

    Groetz,

    Cincinnatus

  7. Italie is niet meer verdeeld dan vroeger, alleen komt door het evenredigheidssysteem die verdeeldheid meer naar voor;
    Persoonlijk vindt ik het spijtig dat de Cassa delle liberta(huis van de vrijheden, rechts blok) niet heeft gewonnen; nu zit Italie weer met de communistische en overheidsgovernisten in de regering!

  8. [8] De staat die hier wordt voorstaan bestond min of meer in de 18e eeuw (nachtwakersstaat, ik neem namelijk aan dat men politie en leger niet af wil schaffen). Ik denk dat we toch allemaal wel redelijk genoeg zijn om in te zien dat de ontwikkelingen die sindsdien hebben plaats gehad op het gebied van sociale wetgeving voor de grote meerderheid van de nederlanders positieve zijn geweest. De enige die er ‘last’ van hebben ondervonden zijn de puissant rijken, die tegenwoordig niet meer straffeloos hun werknemers mogen uitbuiten. Zij zijn er inderdaad op achteruit gegaan. Een spijtige zaak? Nu, als 5% van de bevolking een beetje moet inleveren zodat de overige 95% het veel beter krijgt, lijkt me dat niet. Overigens zou ik ook niet willen stellen dat de V.S. het beloofde land zijn. Stelt u zich eens voor, Cincinnatus, dat u (al dan niet tijdelijk) zonder werk zat in de V.S. en dus geen ziektekostenverzekering kan betalen. U wordt ernstig ziek, en binnen korte tijd moet u een dure operatie ondergaan. Wat u te wachten staat? Een leven lang kromliggen onder een gigantische schuld omdat er geen staat is die in dit geval bijspringt. Is dat niet geweldig? Dat is toch werkelijk de hemel op aarde. En ook al is er zo weinig werkeloosheid als u zegt (is 60+ uur per week werken bij Wal-Mart voor minder dan het minimumloon niet net zo goed een soort slavernij?), dan zijn er dus alsnog miljoenen amerikanen die in geval van ernstige ziekte de rest van hun leven een gigantische schuld hebben. Haleluja, de hemel op aarde.

Comments are closed.