Energie, niet het soort dat uit het stopcontact komt. Nee, die andere soort. Energie, het woord dat velen gebruiken maar dat niks betekent.
Het mooiste voorbeeld van ‘energie’ is van die prachtige Tell-Sell reclame, dat gouden dingetje aan een ketting dat de dragers’ energie in balans brengt; “Is natoerkoende” legt de van afkomst Hongaarse uitvinder uit. De term is zeer populair bij mensen die nonsens verkopen. “Er hangt negatieve energie om je heen”,”ze heeft veel seksuele energie” of natuurlijk een variatie met positieve energie.
Energie is zo’n woord dat wanneer iemand het gebruikt, het zo weinig betekent dat je er eigenlijk niks tegen in kunt brengen.
Want wat kun je nou zeggen wanneer iemand het woord energie in de mond neemt en niet verwijst naar stroom? De vaagheid en intense betekenisloosheid ervan geeft het zijn kracht. Hier zijn wat andere, soortgelijke termen:
Sociale rechtvaardigheid
Duurzaam ondernemen
Gemeente breed
Eerlijke verdeling
Planmatig
Sturend
Transparantie
Beleidsvisie
Gerichte kwaliteit
Stimulering
Als u denkt “die termen zijn toch duidelijk?”, dan zit u er naast. Net als de term ‘energie’ betekenen ze allemaal zo weinig dat je er bijna niks tegenin kan brengen. Laten we ‘eerlijke verdeling’ eens nemen. Voor wie kan zo een verdeling dan eerlijk zijn, kan verdeling eigenlijk wel eerlijk zijn? Zo ja, wie bepaalt dat het eerlijk is? En wanneer is dan het resultaat duidelijk van een eerlijke verdeling? De enorme hoeveelheid vragen die je moet stellen om enigszins duidelijkheid te krijgen over wat er bedoeld wordt is zo groot, dat het de moeite niet is. Mensen die dit soort woorden gebruiken hebben dan ook niet als bedoeling om duidelijk te zijn, het doel is erachter te schuilen.
Wie gebruiken deze woorden? Mensen die niks toevoegen of mensen die niks kunnen toevoegen, politici en overheidsmedewerkers dus. Wie anders. Zij hebben ze uitgevonden en zij zijn degene die gehele carrières kunnen leiden door surfend op lege termen van baan naar baan te gaan.
Het mooie van die kretologie is ook dat het allemaal kreten zijn waarop een ‘weldenkend’ mens nauwelijks tegen kan zijn, op straffe van ernstige verontwaardiging door diens omgeving.
Overigens ben ik van mening dat mensen wel degelijk een bepaalde ‘energie’ kunnen uitstralen. Als je die energie wat kritischer onder de loep neemt, zou je kunnen zeggen dat deze ‘energie’ vooral bestaat uit lichaamstaal en manier van praten, die duidelijk (innerlijke) stemming, mentaliteit en zelfbeeld te maken hebben. Met hogere machten heeft het naar mijn mening niets te maken.
Van dat geld voor zo’n peperduur bio-ding kun je beter gouden munten kopen…
Uitstekend gesteld Samuel.
"Wie gebruiken deze woorden? Mensen die niks toevoegen of mensen die niks kunnen toevoegen, politici en overheidsmedewerkers dus."
Het is zelfs erger. Deze lieden, vooral de politici, gebruiken deze termen "met opzet en welbewust".
Op mijn vraag aan Rita Veronk wat ze nu met links, rechts, recht door, bedoelt, heb ik dan ook nog steeds geen antwoord!
Pluim, Samuel.
Door dit soort vage termen te gebruiken en ze vooral vaag te houden, maakt iemand zich inderdaad immuun voor kritiek. Maar je kunt –dat verzuimen de emeste journalisten– doorvragen en helderheid vragen. Een term als sociale vaardigheid impliceert een bepaald recht. ‘Wat is dat dat recht?’kun je vragen. En waar is dat recht op gebaseerd? Met duurzaam ondernemen wordt kennelijk ondernemen met een bepaald lange-termijndoelstelling bedoeld. Wat is die lange-termijndoelstelling? En hoe is te toetsen of iets voldoet aan die doelstelling? Wanneer iemand dat soort vragen niet beantwoord, is hij niet meer immuun, maar onttrekt hij zich aan de discussie.
Hallo Samuel,
Ik ben het wel eens met het feit dat er heel wat lege termen bestaan zoals -terecht door jou opgemerkt- "eerlijke verdeling" en "sociale rechtvaardigheid" maar sommige zaken kan je natuurlijk wel toetsen.
Of een nieuwe manier van besturen/rapporteren transparanter is dan een vorige bv.
Ook kan je wel degelijk dingen stimuleren: met hogere belastingen, stimuleer je mensen immers om thuis te zitten niksen.
Last but not least, krijg ik van al die politici wel degelijk een hoop negatieve energie 🙁 Behalve van Kathleen Van Brempt dan. Die geeft me seksuele energie 😉 (wanneer ik haar zie, niet wanneer ik haar hoor – ’t is immers een verdomde socialiste!)
Het spijt me, Samuel, maar al bij al dus maar geen karmapuntje voor dit artikel.
Weet me effe te melden wat deze opmerking met jouw energie doet 😉
Groeten,
M
Wat dacht je van het meest misbruikte en verkeerd gebruikte woord sinds jaren in de nederlandse politiek:
Solidariteit.
Ik geloof dat zo een beetje het hele nederlandse politieke systeem gebaseerd is op een valselijke voorstelling van de betekenis van het woord "solidariteit".
"Eerlijke verdeling": Dat moeten kindertjes al van oudsher van Sinterklaas doen. Denk maar aan het liedje "….eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein"! Dat heeft al heel wat traantjes gekost.
De politiek maakt mooi gebruik van wat voor een christelijke deugd doorgaat. Zoals in zovele gevallen.
Lege begrippen zijn inherent verbonden aan een staatsorgaan – omdat het alle mensen hoort te dienen, wat een vacuum creëert; zeker op vlak van terminologie.
of niet bestaande entiteiten zoals de "internationale gemeenschap", de "multiculturele samenleving" , de "kiezer", de "politiek" of de "maatschappij"
Veel en weinig, ook zoiets. Twee haren in je soep is veel, twee haren op je hoofd is weinig.
Van mij veel karma punten voor dit artikel Samuel 8) .
"Want wat kun je nou zeggen wanneer iemand het woord energie in de mond neemt en niet verwijst naar stroom?"
Kinetische energie, of potentiele energie.
Ik wil hier toch even een kleine rehabilitatie van het begrip "energie" bewerkstelligen: Het is een heel krachtig begrip waarmee de natuurkunde een stuk overzichtelijker is geworden!
😉
Comments are closed.