Wist u dat uw woning teveel energie gebruikt? Jazeker, wij onnozelaars zijn ons daar niet van bewust. Wat dat betreft zijn we eigenlijk maar slecht geinformeert. Maar gelukkig de redding is nabij, want onze wijze vaders en moeders in het Europese Parlement hebben besloten ons te helpen om zuiniger met energie in onze woning om te gaan. En natuurlijk zullen hun handlangers in het Nederlandse parlement de bevelen van hun Europese meesters slaafs uitvoeren. De oplossing voor ons veel te hoge energiegebruik? Het Energie Prestatie Certificaat!

Van de NOS site

VROM wil APK-keuring voor woningen

VROM wil APK-keuring voor woningen. Woningen moeten bij verkoop verplicht worden gecontroleerd op energie-zuinigheid.
Minister Dekker van VROM wil een soort APK-keuring voor huur- en koopwoningen, maar ook bijvoorbeeld voor kantoren.
Zo’n keuring, die huis-eigenaren moeten betalen, moet leiden tot minder energie-verbruik.

Aanvankelijk zag het kabinet weinig in de keuring, maar de Europese Commissie dreigde met maatregelen tegen Nederland.

Van het NOS journaal:

Vanaf 2007 zullen huiseigenaren bij de verkoop van hun woning het Energie Prestatie Certificaat moeten kunnen voorleggen aan de nieuwe bewoner.

Daarop zal het volgende vermeld worden:

* Wat is de kwaliteit en leeftijd van de CV-Ketel?
* Heeft de woning dubbel glas?
* Heeft het huis Isolatie?
* Wat is de kwaliteit van de Gas en elektriciteitsleiding?
* En hoe hoog is de Energie rekening?

Het wordt dus een soort taxatie rapport.

Het Certificaat moet 10 jaar geldig zijn en mag niet meer dan 200 Euro kosten. Bijna elk gebouw, woning of bedrijfspand moet zo’n certificaat krijgen. Het moet zuiniger van Europa want woningen verbruiken 40% van de totale energie.

Nep liberaal Sybilla Dekker van de VVD legt het geduldig aan de eenvoudige burgers van het land uit:

“Het gaat er natuurlijk om dat mensen bewust zijn van het energie gebruik”

[Vertaling: Die idioten die een eigen huis hebben zijn zich totaal niet bewust van hun eigen energie rekening ook al betalen ze die zelf.],

“er gaan naar handelen [sic], goed kijken wat de installaties zijn [sic], en goed kijken wat de isolatie bijvoorbeeld is [sic],”

[Vertaling: En ze hebben nooit iets ondernomen om hun energie verbruik te minderen, bijvoorbeeld door isolatie, zuinigere
installaties ed. Ze kijken ook nooit naar wat voor soort verwarmingsketel ze hebben, integendeel, ze besteden daar geen enkele aandacht aan.]

“en al die zaken samen geeft een ander gedrag, en uiteindelijk minder verbruik”

[Vertaling: Maar als wij als wijze bestuurders, die domme massa nu eens een bureaucratisch gedrocht als Het Energie Prestatie Certificaat door de strot douwen en ze daar flink voor laten dokken, gaan ze dat wel doen.]

Ik ben eigenlijk benieuwd welk ander eigendom een APK keuring zal moeten krijgen. Ik sta open voor suggesties van de lezers.

Goh; wat is het toch fijn om een inwoner van de Nederlandse Dwangstaat te zijn.

19 REACTIES

 1. Vrom, is dat niet het maxisterie (mini-sterie zou een passende term zijn voor een kleine organisatie) dat mij via allerlei spotjes wijst op het feit dat ik moet ventileren in huis? Zodat ik daarna weer lekker de ecotax op mijn gasrekening mag betalen?

 2. Er zijn al energie-eisen voor nieuwbouw woningen. Dat een huis getaxeerd wordt wanneer die verkocht wordt is natuurlijk heel normaal. Als koper wil je toch weten wat de kwaliteit is van de aankoop. Het type CV ketel, dubbel glas etc wordt hierop al lang vermeld. Dit certificaat is dus niks anders dan een project van een stel ambtenaren die denken dat ze belangrijk moeten doen. Sybille Dekkers voorop. De ultieme stoelbekleding.

  Look busy EU is watching you!

 3. Zum Kotzen!
  Hetzelfde VROM dat onlangs een aanbod afsloeg van de bouwsector om geld te steken in het verbeteren van de energieprestatie van het huidige verouderde woningenbestand. Ten faveure van een verhoging (wederom en redelijk nutteloos) van de energieprestatie-eis voor nieuw te bouwen woningen.

  De nieuwe woningen die nu gebouwd gaan worden hebben een isolatienorm waardoor ze makkelijk ergens in het noorden van Finland zouden kunnen staan. Het zullen een soort oventjes worden waarin mechanische ventilatie noodzakelijk is.

  Overigens zijn de energieprestatienormen zodanig opgesteld dat je pluspunten krijgt bij het toepassen van mechanische ventilatie!! Alsof dat geen energie gebruikt.

 4. Waar is de link naar het artikel dat vermeldde dat huizen momenteel overgeisoleerd waren en dat mensen eerder ziek werden hiervan? Dat was ook een kleine flater van het VROM.

 5. [1] Men zou het beter een marxisterie noemen want weer es een aanslag op het eigendomsrecht waarbij de staat een crap-dienst opdringt waar de meeste kopers niet om vragen en waarbij mensen die toch zo’n rapport willen perfekt terecht kunnen op de vrije markt.

  En uiteraard gaan de kosten voor een huis recht evenredig omhoog met de kosten van deze crap 200 pleuro naar omhoog.

  Met hoe mensen hun huis verwarmen of isoleren heeft de staat niet de minste zaken.

  Verpakkingstax,Energie prestatie certificaat…

  welke onzin gaat men volgende maand weer bedenken ?
  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. [6]

  Zeg Cin zullen we wedden dat binnen twee jaar die 200 Euro omhoog naar de 400 of meer gaat? 😉

 7. Een huis zodanig isoleren dat je geen verse lucht meer binnenkrijgt.
  Heel de staat kan de tering krijgen met hun tering regeltjes, ben ze spuugzat met die onzin.

 8. Een goed ontworpen gebouw kan veel elende voorkomen. Brand, instorting, sickbuilding sydrome etc. etc. Het is handing dat we hier normen hanteren want je wil niet in een gebouw werken waar je ziek wordt en waar je tijdens een brand geen uitweg kan vinden.

  Het probleem is dat de ambtenaren ook nog een hoop normen (en nu zelfs certificaten) toevoegt die oplossingen zoekt voor politieke problemen. Werk van hoge ambtenaren die niks anders te doen hebben dus.

  Niet alles over een kam scheren is mijn mening. Het scheiden van de zin van de onzin als het ware.

 9. Het ‘sickbuilding sydrome’ heeft nooit bestaan mijn beste. Dat was een hoax eerste klasse.

  Er waren wel gebouwen waar sommigen zich minder goed voelden, maar dat had te maken met slecht onderhouden luchtfilters van de mechanische ventilatie en niet met de kwaliteiten van het gebouw als zodanig.

 10. [7] Henri,

  Nee want die weddenschap win je.

  Het is zoals met de verplichte zorgverzekering in Vlaanderen : eerst
  stond die op 10 euro.2 Jaar later op 25
  en de politici klagen steen en been dat dat niet volstaat.Ik verwacht volgend jaar weer 10 euro erbij.

  Ik blijf me verbazen dat mensen fratsen
  als dit energie prestatie certificaat blijven pikken…De staat en de politiek heeft er geen ene zak mee te maken hoe iemand z’n huis isoleert of verwarmt en al evenmin met de verkoop
  van huizen tussen particulieren.Het is
  schandalig dat de staat bij elke koop/verkoop van huizen een fors commissieloon int (bij aankoop van een huis komt er in België 6 tot 10 %
  "beschrijf" bij) en dit soort crap maakt de situatie alleen maar schandaleuzer.

  Opvallend ook aan jouw artikel vind ik de toon waarmee de nep-liberaal Dekker
  haar roof omkadert : het wordt voorgesteld alsof ze de huiskopers een grote dienst bewijzen terwijl het hier om ordinaire roof maffia-stijl gaat : "diensten" waarvoor men niet heeft gevraagd maar wel moet dokken.

  Om de klucht compleet te maken, is er na de nep-liberaal nog een socialist nodig die protesteert dat kleine inkomens die 200 euro niet kunnen betalen en er vervolgens besloten wordt, de kostprijs op te trekken naar 250 waarvan kleine inkomens na een hoop paperasserij 100
  euro terug betaald kunnen krijgen.

  Groetz,

  Cincinnatus

 11. [11] Cin we zijn het weer eens eens 🙂

  Het zal wel weer uitlopen op de favoriete bezigheid van iedere politicus, en dat is geld van anderen rond pompen nadat ze zelf er een flink gedeelte vanaf geroomd hebben.

 12. [12] Ofwel die opgedrongen APK -die nu nog slechts ongevraagde irrelevante nonsense samen gaat vatten- is slechts stap 1. Stap 2 is dat huizen ermee kunnen worden afgekeurd en niet eerder verkocht voor alles volgens ‘de normen’ is aangepast. Schik niet: zo ‘zum kotzen’ is het al bij splitsingsvergunningen.

 13. [9] Het is natuurlijk zo dat in een vrije markt, een ondernemer ècht geen gebouw gaat huren waar zijn werknemers ziek worden of dood gaan.
  Het zijn juist de ambtenaren die een probleem hebben: Je hebt de beschikking over een enorm potentieel aan geld, maar ga je dit te overdadig mis/gebruiken, dan zullen er teveel protesten gaan klinken.
  Nee, dan maak je wettelijke regels die het comfort bevorderen (arbo!) en kan je als braafste jongetje van de klas optimaal gebruik maken van deze wetgeving, zoals een speciaal aangepast bureaustoeltje van 5000 pleurootjes.

 14. [14] Of een opknapbeurtje van het min. v. financiën , gaat zo’n twee jaar duren…..
  Ik ben benieuwd wat de overschrijdingen (tegenvallers) van de ramingen zullen worden.
  Hier speelt ernstig de uitdrukking “appelen varen is appelen eten.”

 15. Op papier lijkt het leuk, maar met de slechte kwaliteit bouw in Nederland staan na 2 jaar "werking" de kieren her en der open. Leuk bv dubbelglas maar als de naden lekken zitten ze er voor niks in.

  Laat men in Nederland is maar eens weer leren simpele dingen goed te doen af te maken en vooral leren weer SERVICE te bieden.

  NL Zuigt!

 16. Tja, Met dergelijke maatregelen wordt weer duielijk dat het gros der ambtenaren bij VROM lid is van groen links

 17. Wake up!

  Als global heating echt doorzet, hebben we helemaal geen CV meer nodig. Stoken dus… en China en India helpen ook een handje mee. Snel die olie-bel van onze aardkloot opmaken en hier in ’n tropisch Nederland lachen om de energie prestatie normen van de zichzelf bezighoudende Overheid (op onze kosten, danwel te verstaan)

 18. [16] Zet in Nederland overal alle winkeldeuren maar wagenwijd open dan kan je zo naar binnen lopen……..lekker makkelijk
  Een item waar ik me al lang aan erger Het zal per jaar een aardige extra energieverlies opleveren

Comments are closed.