Er zitten grote mogelijkheden in dat beroep.
Je moet het alleen goed spelen. Heel goed halve-hele onwaarheden kunnen vertellen, goed vriendjes kunnen maken, goed gunsten aan die vriendjes kunnen toeschuiven, en daarbij goed door hebben bij welke vriendjes je later op je beloning kunt rekenen.

Zo heeft de socialist Wim Kok laten zien dat die verfoeide kapitalisten als Shell en ING e.d. beslist mooie cadeautjes uit te delen hebben.

Recent is er het voorbeeld van Gerhard Schröder. Die was de Duitse Bondskanselier. Hij maakte deals met zijn vriendje Putin voor een rechtstreekse gasleiding van Rusland naar Duitsland. Vlak voor zijn aftreden sloot Gerhard de deal.
En vlak na zijn aftreden werd Gerhard benoemd tot hoofd van het NEGP consortium dat de pijpleiding gaat bouwen, exploiteren, met het simpele salaris van 250.000 euro per jaar.

Nu blijkt ook nog dat de Duitse regering aan Gazprom een leninggarantie van een miljard euro verstrekt heeft. (Gedekt door de belastingbetaler!)
Maar daar wist Schröder niets van af. Dat heeft hij zelf gezegd!
Ondanks dat zijn er toch Duitse politici die het te gortig vinden en al praten over formele onderzoeken.

Geheel los van de vraag of Duitsland en Europa door dit project nog meer afhankelijk worden van Russische energie, vinden we toch dat deze zaak stinkt.
Maar wie doet die oud-politici wat? Zij trekken er zich niets van aan en gaan gewoon verder. Ze weten dat burgers dergelijke (en andere) blunders snel vergeten, en dan toch weer gaan stemmen.

Ja, als je het goed speelt zijn er grote bedragen te verdienen als (ex)-politicus.

7 REACTIES

 1. Zeker weten. Zelfs als ze geen knip voor hun neus waard zijn, komen ze nog in aanmerking als lid van een ‘club van wijzen’ (ahum). Vervolgens komt hun opinie als belangwekkend ‘nieuwsfeit’ in de media terecht. Zoals wij van de week zagen toen een stel politieke fossielen wist te melden dat kritiek hebben op immigranten buitengewoon kwetsend, stigmatiserend en ongefundeerd zou wezen. Helaas voor hen, de Muppetshow is toch echt stukken leuker en wordt niet bekostigd uit belastinggeld.

 2. Niet alleen politici!
  Let maar eens op welke posten Leo van Wijk na het vrijwel gratis verkwanselen van KLM aan Air France, aangeboden zal krijgen na zijn pensionering door KLM!

 3. Ook de plaatselijke politiek werkt zo >
  Klein voorbeeld uit Leiden:
  Mevr. Gerda van den Berg is secretaris van het LWO (=Leidse welzijns Organisatie). Deze mevrouw nu is kandidaat-wethouder voor de PvdA. De tussenuitkomst van de collegeonderhandellingen laat zien dat het LWO het alleenrecht krijgt in het aanbieden van welzijn (??) op de leidse markt. Dit ondanks het bewezen feit dat het LWO verreweg de duurste aanbieder is.

 4. het woordje ‘corruptie’ kwam ook bij mij naar boven borrelen. Maar ik geloof dat zoiets in jargon een politieke vriendendienst heet te zijn.

 5. het woordje ‘corruptie’ kwam ook bij mij naar boven borrelen. Maar ik geloof dat zoiets in jargon een politieke vriendendienst heet te zijn.

Comments are closed.