Kandidaat: Rita Verdonk (VVD) Minister voor vreemdelingenbeleid

Nominatie: “Ik ben niet Links, en niet rechts, maar recht door zee”

Toelichting: Rita Verdonk kreeg al eerder de Award Politicus van de Week.

Er waren enkele ander kandidaten, Mark Rutte, Jelleke Veenendaal, Adrie Duyvestein en nog enkele andere Tweede Kamerlieden die hun belofte aan de kiezer niet nakwamen. Maar Rita kreeg zoveel publiciteit dat haar deze tweede benoeming niet kon ontgaan.

Sinds onze vorige Award heeft Rita twee moties van wantrouwen overleefd. De eerste ging over het verstrekken van gegevens aan de regering van Kongo, en de tweede over het terugsturen van asielzoekers naar een veilig land als Syrië. Ondertussen had ze ook nog wel/niet de verantwoording over het verbanden van elf van haar gevangenen in Schiphol.

Nu heeft Rita ambities om Premier van Nederland te worden. Eerste horde is lijsttrekker worden van de VVD. Dan zoveel stemmen van het gemene volk zien te krijgen dat de VVD veel zetels krijgt en dan… you never can tell!!!

Rita geeft dus eerst af op Mark Rutte als haar belangrijkste korte termijn concurrent. Die heeft geen daadkracht. Daarna geeft ze af op haar eigen regeringsteam alsof ze daar niet zelf verantwoordelijk voor is. Over de loonstrookjes, verpleeghuizen, politie en scholen.
Ze zal wel gelijk hebben dat die dingen niet kloppen. Dat vinden wij ook! Maar het getuigt niet erg van een loyale teamspeler en het is natuurlijk ook het ontkennen van je eigen verantwoordelijkheid.

Wat teamspeler betreft hebben we ook nog enige twijfels over het optreden van Rita bij de VVD-conferentie over Europa. (Zij noemen het tegenwoordig “Europa” om te verbloemen dat ze het over de “EU” hebben.)
Op die conferentie was de gelegenheid om zich als lijsttrekker te presenteren. Daar wist de derde kandidaat, Jelleke Veenendaal, niet terwijl ze naar Frankfurt was voor andere politieke spelletjes. Geen idee wie dat schuld is, maar het ruikt naar unfair play.

Mark Rutte wil de debatten die de benoeming van de lijsttrekker bepalen het liefst in de 17 departementen van de VVD houden. Rita houdt liever enkele debatten voor de media. Zij wil de show naar buiten. We zien wel hoe dit afloopt.

Ook de Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Kortmann waarschuwt voor een gevaarlijke negatieve ontwikkeling betreffende Rita en de Tweede Kamer: (Van RTL Nieuws)
“De Tweede Kamer toont zich ‘zwak en onmachtig’ op het beleidsterrein van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Als de minister telkens naar de Kamer wordt geroepen omdat er ernstige problemen zijn ‘en dit steeds met een sisser afloopt’, verliest de burger het vertrouwen in de controlerende functie van het parlement.
Vooral het falen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, zoals in de affaires met Kongolese en, recenter, Syrische asielzoekers, had door het parlement veel kritischer benaderd moeten worden.

Het parlement moet zich ‘schamen’, vindt Kortmann. “Zowel uit juridisch als uit politiek oogpunt vind ik dat de Kamer op dit beleidsterrein een dikke onvoldoende verdient.”

Kortmann heeft gelijk dat hij hiermee het falen van de Tweede Kamer belicht. Het is het falen van de politiek! Maar het is ook een bewijs van de politieke eigenschappen van Rita, die steeds weer de Kamer te kakken weet te zetten.

Dit alles geeft weer een uitstekend beeld van hoe de politiek werkt. Het gaat om een vlotte tong. Het gaat om de show. De kiezer kiest voor vuurwerk en spelen.
De kiezer krijgt zijn spel. Hij beseft toch niet of hij ook het brood krijgt!

En het lijkt er op alsof Rita dat, misschien door haar campagneteam, het beste door heeft. Spannend de komende tijd. Overigens alles op kosten van de belastingbetaler!

Rita verdient daardoor voor de tweede keer de Vrijspreker Award van Politicus van de Week.

P.S. Onze vraag aan Rita wat Links, Rechts, Rechtdoor is, is nog bij haar in behandeling.

4 REACTIES

  1. Rita Verdonk wil de belasting verlagen, wat er op wijst dat ze de overheid wil laten krimpen. Dat is een goed plan.

  2. [1]
    Alle would-be politici roepen dat ze de belastingen willen verlagen. Behoort gewoon tot het standaardrepertoire. Ik ga zo’n would-be politicus pas ietsje serieuzer nemen als de politicus in spe ook aangeeft op welke posten er precies bezuinigd gaat worden om de begroting weer in evenwicht te brengen.

    Verder heeft Verdonk, in tegenstelling tot Rutte, geen enkele daadkracht getoond. Veel stoere taal uitslaan kan wel een daadkrachtige *indruk* maken, maar veel meer is het niet. Rutte heeft al wetgeving op zijn naam staan, namelijk het iets minder socialistisch maken van de bijstandsregelingen.

  3. Als dit zo doorgaat ga ik toch maar op Wilders stemmen, die heeft in ieder geval de partij verlaten omdat hij het niet eens was met de ‘spelletjes’ van de VVD.

  4. Als je als partij (VVD) niets hebt om aan te bieden. (Rutte) dan zorg je voor een keuze. Zo maakt men van niets iets.
    Met de handen in het haar spelen ze een spelletje waar niemand trots op kan zijn.

Comments are closed.