Kandidaat: Marijke Vos (GroenLinks) Wethouder Amsterdam/ex Kamerlid

Nominatie: “Vrouwelijke kandidaten zijn alléén al in de kwaliteit “vrouw” geschikte raadsleden, vooral als ze straks – dat gooide ze er en passant op BNR Nieuwsradio ook even tussendoor – beter betaald worden “

Toelichting: Marijke is een van de vele Tweede-Kamerleden die wel zeggen dat het kamerlidmaatschap een roeping is, maar die roeping toch in de steek laten zodra ze elders een hoger salaris kunnen krijgen. En het is nu eenmaal zo dat een wethouder van een grote stad als Amsterdam enkele tienduizenden euro’s meer verdient dan een Tweede-Kamerlid! En dan kan Marijke toch geen dief van haar eigen portemonnaie zijn!! Ook al wordt in beide banen haar beurs gevuld door de belastingbetaler.

Dit is een zuivere vorm van kiezersbedrog. Marijke en die anderen hebben zich kandidaat gesteld voor de Tweede-Kamer met het verhaal dat ze de belangen van de kiezer voor vier jaar willen gaan behartigen. Op zichzelf al een halve waarheid, want het gaat duidelijk om hun eigen machtspositie. Maar als ze dan ook nog halverwege die termijn beginnen te solliciteren naar een beterbetaalde baan, is het wel erg duidelijk.

Ook de Kamervoorzitter Frans Weisglas sprak daarover onlangs zijn verontrusting uit.

Marijke studeerde biologie op Landbouwhogeschool te Wageningen en houdt zich sindsdien vooral bezig met zaken die iets met het milieu te maken hebben.

Waarschijnlijk werd ze daarom ook lid van GROENLinks en wordt haar portefeuille ook Milieu, Openbare Ruimte en Groen, en doet ze Zorg en Personeel en Organisatie er even bij.

Zij was al politiek actief in de studentenbeweging, (vrouwen)vredesbeweging en anti-kernenergiebeweging en heeft niet opgehouden met het afremmen van verdere ontwikkelingen van kernenergie. In 2002 diende zij bij voorbeeld een initiatiefvoorstel in over de sluiting van de kerncentrale Borssele (verbod kernenergie voor elektriciteitsproductie)

Daardoor is zij medeverantwoordelijk voor de huidige afhankelijkheid van de maatschappij van olie en gas.

Marijke Vos verdient dan ook, mede als vertegenwoordigster van haar deserteurcollega’s, de prestigieuze Vrijsprekers Award: Politicus van de Week.

15 REACTIES

 1. Misschien zou het een idee zijn om alle beginnende politici en ambtenaren een bepaald percentage van hun laatstverdiende loon op de vrije markt te geven, oplopend in percentage naar gelang de functie "hoger" is of meer verantwoordelijkheid vereist. Indien ze nooit op de markt gewerkt hebben, kunnen ze eventueel het minimumloon krijgen, of moeten daar dan eerst maar eens ervaring opdoen. Dan wordt het onaantrekkelijk voor mensen die op de markt ongewaardeerd en onervaren in de realiteit zijn, om in de politiek of ambtenarij te treden. En het zullen juist de hoogvliegers zijn, die een waardering voor de werking van vrije markt hebben, die in de politiek of ambtenarij zullen gaan. Tegelijkertijd is hun beloning meer "marktconform". Maar dan echt meer marktconform, en niet het bizarre idee van "als iemand in de vrije markt meer verdient dan de minister-president, moeten zijn salaris en alle andere salarissen in de publieke sector navenenant worden verhoogd".

 2. Wat die extra kwaliteiten die ‘vrouw zijn’ dan precies inhouden, daar laat mevrouw Vos zich -begrijpelijk- niet over uit.

  Ik noem er even twee:

  – Kinderen baren en op kosten van de baas/samenleving zwangerschapsverlof nemen.
  – Een functie aanvaarden met veel verantwoordelijkheden, om vervolgens part-time te gaan werken om meer tijd voor de kinderen vrij te kunnen maken.

  Marijke, slaap zacht meid.

 3. [1] Of gewoon de boel zo prestigieus maken dat mensen er veel voor over hebben voor deze eer.

  Het heeft Michael Bloomberg ettelijke miljoenen dollars campagnegeld -goeddeels uit eigen zak- gekost om burgemeester van New York te worden.
  En in die stad hebben ze nu dus een topondernemer aan het roer staan.
  En bij ons … krijg je figuren als Marijke die voor enkele duizende euri meer haar "roeping" opgeeft.
  Neen, dan denk ik dat iemand die er miljoenen instopt om Burgemeester van zijn geliefde stad te kunnen worden toch wel een sterkere roeping kent.

  Verder ook wel typisch: de kliek rond Bush komt uit de olie en heeft energiebevoorrading hoog op de agenda staan en wij hebben lieden als Marijke die voor boerin studeerden en zo kortzichtig zijn om uit kernenergie te stappen zonder een deftig plan B te hebben klaarliggen.

  En met "vrouw zijn" heeft dat niets te maken. Kijk maar naar Condi. Wat een moordwijf! Oops, daar ga ik weer 😉

  Groeten,
  M

 4. Ik signaleer een tendens die een poosje geleden op de Oprah Winfrey show "domestic diva" werd genoemd. Een nieuwe generatie ‘huisvrouwen’ die thuis een werkster, au pair, tuinman en ander personeel heeft en wat die zelf doen is een raadsel.

  Voor types als Marijke introduceer ik de term ‘corporate diva’ (hoewel de staat weinig te maken heeft met corpotae). Een term voor een categorie nietsnutten die veel geld en eerbetoon wil krijgen puur om het feit dat ze bestaan en (toevallig) vrouw zijn.

  [4] Dat mentaliteitsverschil tussen USA en hier wordt steeds duidelijker. De atheistische calvinisten van GL (en geestverwanten binnen EU) blijken vooral bekwaam in anderen de moraal voorschrijven en verder zijn ze nog te stom om voor de duvel te dansen.

 5. [5] Maverick, je moet ze niet onderschatten. Dat is niet slim. Ze maken nog steeds deel uit van de macht. Daar hebben wij nog steeds gefaald. Onderschatting is naast "aannemen" volgens mij nog steeds "the mother of all fuckups"!

 6. [4]M,

  Je kan je de moeite besparen : het is een publiek geheim dat Condoleeza Rice lesbo is.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. [8] Verdomme Cin!

  Condi en Kathleen samen… ik zie het al zo voor me. Nu krijg ik dat beeld de hele dag niet meer uit mijn kop. 😉

 8. [9] M,

  Is die Vandenbempt of vanderbrempt of hoe die misdadigster ook moge heten dan ook lesbo ?

  Zou me niks verwonderen eigenlijk…

  Groetz,

  Cincinnatus.

 9. [10] Oh, bij mijn weten niet.
  Maar als politica zou ze zich wel prostitueren, toch? 😉

 10. [11] M,

  Pas maar op dat het niet uitmondt in een triootje met die Katleen en….Margriet Hermans die ook een oogje op haar heeft 🙂

  Overigens, de vriendin van die Rice
  vind ik wel aardig : ene Lauren Green
  ( http://www.foxnews.com/imag… ).

  Groetz,

  Cincinnatus.

 11. [12] Ja, da’s juist. Snel Kathleen weg voor ik Margriet in mijn kop krijg (alhoewel, daar is niet genoeg plaats voor) 😉

  En die vriendin van Rice… Jawadde!
  Smaak heeft ze wel, die Condi.

 12. Ik bedacht me ineens zelf een bezwaar tegen mijn "briljante" plan. Wat als we straks alleen nog maar hoogbetaalde topondernemers in de politiek zouden krijgen?
  Een ambtenaar of wethouder in Lutjebroek die X% van zijn voormalige marktsalaris á 500.000 euro ontvangt, hmm…
  Al vraag ik me af hoeveel mevrouw Vos nu precies krijgt. Een salaris van een Amsterdamse wethouder is al enkele tienduizenden euro’s meer dan een Tweede Kamerlid zei Nominator? Dan zou het misschien daar nog kunnen werken. Al zou het voor Lutjebroek wellicht een tikje duurder uitvallen. Hoeveel het netto meer of minder zou kosten voor de hele overheid, weet ik dus niet.

Comments are closed.