vrijdag, 14 april 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Vreemdelingen en Criminaliteit

Oplossing voor de hogere criminaliteit in Wallonie en Brussel

In “Het Laatste Nieuws” (België) staat een studie vermeld va socioloog Jan Hertogen waaruit zou blijken: “Hoe meer vreemdelingen, hoe minder misdrijven” er in een gebied plaats vinden.

Dit is een voorbeeld van het onwetenschappelijk “groeperen van cijfers”, waar in dit geval het Vlaams Belang terecht een reactie op geeft.

Vreemdelingen en criminaliteit

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Algemeen
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Vrijspreker (auteur van dit artikel) schreef op : 1
  Vrijspreker

  Het is altijd nuttig om de gesubsidieerde studies van allerlei logen en van "Wetenschappelijke Raden" zeer kritisch te beschouwen.Wie heeft het onderzocht, voor wie, met welk doel?

  Zijn er ooit ook studies gemaakt over wie meer of minder misdaden begaan: Protestanten of Katholieken?

 2. Vincent schreef op : 2

  [1] In Nederland hebben ze om dat soort groteske rapportjes te produceren zelfs een ‘Wetenschappelijke’ Raad voor het Regeringsbeleid.

 3. Tofuburger schreef op : 3

  Waarschijnlijk zijn ze de valse declaraties van EU-ambtenaren als criminaliteit mee te rekenen.

 4. Tofuburger schreef op : 4

  [3] het woord ‘vergeten’ vergeten.

 5. Karel de Grote schreef op : 5

  In een artikel in The Economist stond eind jaren 80 eens een goede opmerking m.b.t. de ‘misdaadcijfers’. Als misdaden een lage oplossingsgraad kennen en dat is in Nederland, wellicht ook België, dan is men niet meer bereid om aangifte te doen van deze misdaden, omdat het toch geen soelaas biedt. Dus de criminaliteit kan welig tieren en toch dat het aantal aangiften kan dalen. Nu is sociologie natuurlijk geen wetenschap of studie, maar een hobby. Ik zou de heer Jan Hertogen willen meegeven om eens te kijken naar landen waar wel een hoge oplossingsgraad is en dan deze studie daar te doen met het oog op criminelen van buitenlandse afkomst. We hoeven alleen maar te kijken naar het aantal buitenlanders in Nederlandse gevangenissen en daar zit zo’n 70% van allochtone afkomst. Dat moet toch boekdelen spreken.

 6. Owl schreef op : 6

  Allemaal prachtig, en ik ben (om verschillende redenen) geen voorstander van geheel vrije immigratie (nog niet), maar ik heb toch wel enige moeite met het afschilderen van groepen mensen als meer of minder crimineel. Leuk om te weten dat onder laagopgeleiden of mensen met een lager inkomen gemiddeld vaker crimineel gedrag voorkomt, maar de overheid is nu bij uitstek de enige instantie die niet naar groepen, maar naar individuën hoort te kijken. Dat iemand een laagopgeleide islamitische Marokkaan is met een laag inkomen kan best een kans geven van 20% dat het een crimineel is i.p.v. 10% onder hoogopgeleide, atheïstische autochtonen met een hoog inkomen. En hetzelfde kan gezegd worden over de veiligheid van een omgeving met veel of weinig van een bepaalde (menselijke) factor. Maar dat betekent dat nog altijd 80% van die groep niet crimineel is. Ook is het indelen van mensen in groepen volkomen arbitrair. Je kunt niet kiezen om als Marokkaan te worden geboren, en in zekere mate ook niet of je laagopgeleid of arm bent. Godsdienst en cultuur wordt je meestal ook in je jeugd ingegoten.
  Als libertariërs voorstander zijn van een vrije samenleving, dan is het oproepen tot groepsdiscriminatie en de criminalisering van bepaalde groepen waarvan het merendeel (of zelfs maar een minderheid) geen criminele daad heeft gepleegd, niet echt de geëigende oplossing. Mensen eindeloos inprenten dat ze zullen mislukken of crimineel zullen worden omdat ze een bepaalde eigenschap bezitten of in een bepaalde groep zitten (door eigen keus of niet), zal ook juist kunnen leiden tot moedeloosheid en fatalisme dat deze eigenschappen juist versterkt.
  Wat willen we eigenlijk met deze informatie (die overigens o.a. voor verzekeraars en mensen die overwegen ergens te gaan wonen heel handig is) van de overheid? Ik zit niet echt te wachten op preventief beleid tegen onschuldige groepen. Of "speciale aandacht" voor onschuldige individuën. Het consequent aanpakken van echte misdrijven lijkt me nuttiger, maar daarvoor is het niet relevant welke persoon uit welke groep die misdaad pleegt.

 7. Hub schreef op : 7
  Hub Jongen

  [6] Goed opgemerkt Owl, helemaal mee eens.
  Ieder mens is een uniek individu, is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en kan daar op afgerekend worden.
  En niet op de daden van zijn voorouders.