Dit zei Henk Vonhoff ( VVD, onder meer ex-staatssecretaris en oud-commissaris van de Koningin in Groningen) in een interview met de Wereldomroep over de strijd om de macht in de VVD.

Niet alleen is het een rare situatie, maar ze kraken elkaar onderling, en daarmee de VVD, ook nog af..

Er zijn nu leden van de regering die met elkaar in gevecht gaan. Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenbeleid en Integratie tegen Marc Rutte, Staatssecretaris van Onderwijs. Bij het bekampen van elkaar is het niet te vermijden dat ze uitspraken doen op punten die buiten hun portefeuille liggen, en zelfs op elkaars gebied. Leuk circus.

Ook vallen ze elkaar nu al af. Rita heeft Marc al te weinig daadkracht verweten.
Daarbij zegt ze dan “Afspraak is afspraak. Wat IK zeg, doe ik ook” . En Marc? Geldt dat voor hem niet?
Dan is er nog de derde kandidaat: Jelleke Veenendaal. Daar hoor je niet veel over. Blijft die op de achtergrond en is zij de derde hond die er met het been vandoor gaat?

Wat nu al voor iedereen duidelijk moet zijn, is dat er in de VVD grote verschillen zitten. Er is niet een duidelijk eenduidig beleid. Er is een linker en een rechtervleugel. Een geheel verschillend beleid dus.

Ook de strategie voor de verkiezingen is verschillend. Met Rita wil de VVD rechtse (Wilders) stemmen vasthouden of aantrekken, en met Marc de linkse leden die het harde migratiebeleid van Rita zat zijn en die bovendien ten koste van alles een “links”kabinet willen voorkomen.

Zelfs als een van kandidaten gewonnen heeft, weet de kiezer straks toch nog niet wat er zich verder intern in de VVD gaat afspelen. En helemaal niet wat die dan ritselen met de eventuele coalitiepartners. De kiezer weet dus gegarandeerd niet wat hij krijgt. Waarom dan nog stemmen?

Hij hoeft ook niet op een andere partij te stemmen, want ook daar is het niet veel anders. Ook daar is het politiek! Wij gaan steeds meer voelen voor een StemNiet programma

7 REACTIES

 1. De meeste stemmen zullen die partijen krijgen, waarvan de politici hun mond kunnen houden. Want die kunnen niet liegen.

 2. "Met Rita wil de VVD rechtse (Wilders) stemmen vasthouden of aantrekken"

  Dat zou je denken. Verdonk’s uitspraak dat ze een kabinet PvdA-VVD niet uitsluit (vooral om de gewraakte combi PvdA, SP, GL buiten de deur te houden) zal de socialistisch-liberale (contradictio in terminis ik weet het) flank van de VVD aardig bekoren wat juist de beoogde markt is voor Rutte (Dijkstal jr.).

  Tevens is Verdonk één van de meest consequente (recht door zee) uitvoerders van (mede)-PvdA wetgeving; dat moet toch ook pleiten voor haar (als toekomstige coalitiepartner van PvdA).

 3. Een dwaze uitspraak van die Vonhoff (ook weer zo’n oud-politicus waar Wladi het recentover had).Heeft die D in VVD dan echt helemaal niks te betekenen ? Wat is immers het alternatief van zulk een verkiezing : dat een klein groepje
  partijprominenten de lijsttrekker aanduidt en de 99 % andere leden middels handjeklap die keuze beamen ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. Verdonk is een ex-PSP’er die nu lijsttrekker van de VVD wilt worden? Dat vertrouw ik niet, dit is infiltratie. Rutte van hetzelfde laken een pak. De VVD is een extreem-collectivistische partij die in niets verschilt van de PvdA. Communisme gegoten in een meer-partijen stelsel en maar denken we kunnen kiezen. Een farce is het.

 5. Haar toespraak was een akelige persiflage. Ze wilde blijkbaar daadkrachtig en helder overkomen, hoogst waarschijnlijk op advies van een vrouwtjesmaker, en werd aldus potsierlijk.
  Dat is de vloek van Fortuyn: al die would-be Fortuyns.

 6. [6] Potsierlijk of niet, langzaam aan wordt ook het jachtseizoen weer geopend in bananenland. "Wie stopt de Nederlandse Thatcher?"* was de meest recente suggestieve hint.**

  *Een verwijzing naar de campagne "Wie stopt de Nederlandse Haider" – de afloop daarvan is bekend
  **http://www.bndestem.nl/binn

Comments are closed.