Onze Europese Commissie heeft het druk. Naast het opstellen van politiek correcte woordenboeken voor islamterroristen [oeps, floepte eruit…] twijfelen ze ook hard of nu Kiev of Istanbul cultuurhoofdstad van Europa moet worden. (?)Kan iemand me vertellen wat ik bij aardrijkskunde heb gemist?


De jury van de Europese Commissie heeft Istanbul aangewezen als cultuurhoofdstad van Europa voor 2010. Istanbul lijkt deze wedstrijd te winnen van Kiev, in een competitie die erg politiek gekleurd lijkt te zijn. De jury stelde binnen de EU de Hongaarse stad Pecs en het Duitse Essen voor. De Europese Commissie hoeft het voorstel van de jury niet over te nemen, maar heeft dit in voorgaande jaren wel altijd gedaan. De ministers van cultuur van de lidstaten maken een besluit in november.

Ik zie niet echt in wat Istanbul nu aan onze cultuur heeft bijgedragen. Ze hebben continu met de Grieken oorlog gevoerd [werden in Herodotos Perzen genoemd maar het waren Turken] en gelukkig hebben mannen als Leonidas de deur dicht weten te houden.

Na 2010 moet de cultuurhoofdstad van Europa deel uitmaken van de Europese Unie. Vandaar dat het gevecht tussen de steden Istanbul en Kiev juist nu plaats vindt. De voorzitter van de jury, Jeremy Isaacs, laat weten dat de keuze “niet politiek” was, maar dat “er wel politieke implicaties aan verbonden zitten”. Vooral GroenLinks Europarlementariër Joost Lagendijk was een voorvechter van dit voorstel. Hij is een voorstander van toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Kiev? Istanbul? Europa? Dat die jongens van de EU geschuffeld zijn op gebieden als normen en waarden wisten we al, maar ook geografisch begrijpen ze ’t niet helemaal geloof ik…

De Poolse europarlementariër Grazyna Staniszewska zal een voorstel doen in het Europees Parlement, dat Istanbul en Kiev beide de Europese cultuurhoofdstad van 2010 kunnen zijn. Het Europees Parlement heeft echter alleen een raadplegende functie.

Istanbul heeft volgens Isaacs gewonnen, doordat de inwoners van Istanbul zelf het initiatief namen, en niet de politici. De Turken willen daarmee de Europese identiteit van Istanbul benadrukken. Daarnaast bereidt Istanbul zich al vijf jaar voor op de titel, terwijl Kiev dit nog maar anderhalf jaar doet. De cultuurhoofdstad van Europa kost de winnende stad 60 tot 80 miljoen euro. De EU betaalt een symbolisch bedrag van 1.5 miljoen euro.

Ik zal u ’n leuk rijmpje vertellen: ACTIECOMITE EU WEG ERMEE

32 REACTIES

 1. Wat een stompzinnigheid… Dus deze logica volgend kunnen wij er van uit gaan dat in 2011 Marakkech de culturele hoofdstad wordt, in 2012 Algiers, in 2013 Tripoli, in 2014 Cairo, in 2015 Beiroet en in 2016 Teheran, als C.H. van het Eurabische kalifaat? Jerusalem is uiteraard van deelname uitgesloten als deel van een ‘democratisch’ en niet islamitisch land.
  Ik weet een leuke tegenactie: in 2010 Amsterdam uitroepen tot anti-culturele hoofdstad en tegelijkertijd NL onafhankelijk verklaren van het Europese Gekkenhuis…

 2. In ieder geval zal niemand nadeel ondervinden van een bezoek aan Istanbul.
  De stad en de onmgeving beschikken over vele interessante bezienswaardigheden en het is er goedkoop.
  Voor mijn middenmklasse hotel met badkamer, internet en copieus ontbijt in het Centrum van stad betaal ik 20 euro per nacht.

 3. Mr XL,

  Blijkbaar nooit "the decline and fall of the Roman Empire" gelezen ?

  Geografisch wordt Istanbul nog wel tot Europa gerekend (de Bosporus is de grens).Een stukje van Turkije (Thracië) ligt binnen Europa.

  Ten tijde van Herodotus was Istanboel
  niet Perzisch zoals jij beweerd maar Grieks en noemde gewoon Byzantium.

  Die naam behield het tot Constantijn de Grote Byzantium in 330 tot hoofdstad
  van het Romeinse rijk verhief.
  Na de ineenstorting van het West-Romeinse rijk bleef het Romeinse rijk in het Oosten voortbestaan met Constantinopel-Byzantium als hoofdstad, het zogenaamde Byzantijse rijk.

  Vanaf de 11de eeuw werd het Byzantijnse
  rijk bestookt door Turkse stammen die
  Klein-Azië (het huidige Anatolië) veroverden en op de 29ste mei 1453 (1 van de meest trieste momenten uit de geschiedenis)Constantinopel zelf (waarna de stad werd herdoopt tot Istanbul.
  Byzantijnse geleerden (ik denk bijv aan de beroemde kardinaal Bessarion) vluchtten naar Europa en betekenden een
  prachtige stimulus voor de ontluikende Rennaissance.

  Uiteraard is het potsierlijk dat Istanbul Europese hoofdstad is maar niet om de redenen die jij noemt.
  Istanbul of beter gezegd Constantinopel
  is immers bezet gebied…eens was dit Europa…..en ware onze politici geen
  verraders die ons continent uitverkopen en de bevolking geen gehersenspoelde dwazen waren Istanboel en Izmir morgen terug Europa en zaten de Islam-Turken
  weer in de steppen van Centraal Azië geiten te hoeden.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. Overigens is ook Kiev wel degelijk Europa.
  Toen men in Nederland nog in holen woonde
  , bestond er een bloeiend proto-Oekraïne, Kiev-Rus (vanaf de 9de eeuw).Reizigers uit die tijd verbaasden zich over de schoonheid van Kiev, de stad met de 1000 gouden kerkkoepels (en wie ooit het prachtige Lavra-klooster heeft bezocht, kan zich daar wel iets bij voorstellen).

  Helaas werd Kiev-Rus in de 13de eeuw onder de voet gelopen door de Mongoolse horden (Tartaren) die het land zo’n 250 jaar onder de knoet hebben gehouden (chanaat van de
  gouden orde)en werd Oekraïne in de 16de en 17de eeuw lijdend voorwerp van strijd
  tussen de Polen, Zweden,Russen, Ottomanen.

  Het interessante is dat er in de 17de
  een soort van vrijstaat ontstond…vrijbuiters en avontuurlijk gezinde kerels die de lijfeigenschap beu waren, vluchtten naar oostelijk Oekraïne en vormden daar een soort broederschap
  van vrije kerels : de kozakken.

  Toen de Ottomaanse sultan hun hetman (leider) een brief schreef, waarin hij onderwerping van de kozakken aan zijn gezag decreteerde, kreeg hij dit schitterend antwoord :

  "You, Turkish shaitan [satan], cursed devil’s brother, companion and secretary of Lucifer himself; like hell you are a knight! Satan voids and your army devours. Never will you be able to subjugate the sons of Christ! We have no dread of your army and intend to fight you by land and sea. A Babylonian cook you are, a Macedonian wheelwright, a Jerusalem brewer, a goat-thrasher of Alexandria, a swineherd of Greater and Lesser Egypt, an Armenian pig, a Tatar goat. You, butcher of Kamianets and villain of Podillia [alluding to the forays by the Turks and Tatars into the Podillia region of Ukraine for captives], grandson of the devil and bafoon of the whole world and nether world … This is how the Kozaks have answered you, the basest born of runts! Unfit are you to lord it over true Christians! The date is unknown for the lack of a calendar, the moon [month] is in the sky, the year is in a book, and the day here is the same as there and you can kiss us you know where. [signed] Kozak Kish Otaman Ivan Sirko and all the Zaporozhian Army."

  home.hetnet.nl/~gabby-pat/kozakkengeschiedenis.htm

  http://www.ukrweekly.com/Ar

  Tegenwoordig vallen de EU-leiders huilend op de grond en kronkelen zich in de excuses als er ergens een cartoon wordt gepubliceerd die mogelijk door de één of andere Islamiet als beledigend zou kunnen ervaren.

  Als men leest over de kozakken beseft men pas goed wat voor waardeloze slapjanussen en amechtige eunuchen lui als Balkenende, Bos en Verhofstadt zijn…

  Hoe komt Europa toch aan zulke pleefiguren als leiders ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. [3] [4] Cincinnatus, jij bent een wandelend geschiedenisboek! Bedankt weer voor al deze informatie.

 6. [4] Ho cin in form leest weer weg als een trein! Dank je!
  Ik ben voorstander van onze eigen speech code: laten we voortaan consequent Constantinopel zeggen (of Byzantium) en nooit meer Istanboel.
  Flauw grapje met een baard: Als je constant in opel rijdt, is `t dan boel?

 7. [7] Bud,

  Inderdaad grapje flauw 🙂 maar voorstel goed 🙂

  Overigens doe ik dit reeds en spreek met bekenden altijd over "bezet Constantinopel".

  Groetz,

  Cincinnatus.

 8. Istanbul en Kieve behoren geografisch gezien dus bij Europa. Dus kunnen ze m.i. aangewezen worden als culturele hoofdstad.
  Istanbul is ook nog een goeie keuze omdat het qua mode en uitgaan hoog staat aangeschreven tegenwoordig.

  Als we op grond van islamitische cultuur steden gaan weigeren tot deelname aan Europa kunnen we Sarajevo of Berlijn for that matter ook wel direct uitsluiten.

 9. Ik vraag mij af wie er eigenlijk zit te wachten op een culturele hoofdstad.
  Zo’n onnozel spelletje valt wat mij betreft in de categorie ‘Hoe zullen de buit nu weer eens over de balk smijten?’
  Alles wat die EU bedenkt, het is allemaal zo verschrikkelijk stompzinnig. En daar moet je dan nog voor betalen ook.

 10. [3] [4]

  wat een antwoord weer!

  aan C en tevens aan de schrijver van het antwoord aan de turken toen….

  That’s my boy!!

 11. Dit geeft nog maar eens aan dat uw mening over:

  * Turkije mag toetreden tot de EU, zodra het voldoet aan alle eisen.

  * Turkije mag niet toetreden tot de EU want het is een islamitisch land, terwijl de huidige EU gevormd wordt door landen met een joods-christelijke en humanistische traditie.

  * Turkije kan wel toetreden tot de EU, maar dan moeten eerst de Europese besluitvormingsregels zijn aangepast.

  * Turkije kan alleen toetreden tot de EU als eerst geregeld is dat de Nederlandse arbeidsmarkt voldoende kan worden beschermd tegen een eventuele toestroom van Turkse migranten.

  * Turkije mag lid worden van de EU, want een Europees Turkije is goed voor de stabiliteit in Europa en in het Midden-Oosten.

  * Turkije mag niet toetreden tot de EU, omdat het land op grond van zijn inwonertal te veel invloed zou krijgen in de EU.

  * Turkije mag toetreden tot de EU, want dan wordt de Europese markt meteen een flink stuk groter. Nederland kan daar volop van profiteren.

  niets meer dan een mening is en blijft.
  De cultuurhoofdstad van Europa moet na 2010 deel uitmaken van de Europese Unie en daar heeft u of ik geen invloed op want zo staat geschreven, het moet.

 12. [7] Goed idee.
  Dat doet mij denken aan M die consistent over Broekzele spreekt.

  Verder heeft Byzantium mijn voorkeur boven een stad die genoemd is naar een vorst. Als ik al aan persoonsverheerlijking zou doen dan Warren Buffet of Jim Rogers maar geen monarch. Byzantium lijkt me dan ook te prefereren boven een stadsnaam die aan een keizer refereert.

 13. [4] "Hoe komt Europa toch aan zulke pleefiguren als leiders ?"

  Het volk, de wil van het volk. Het overgrote deel van "het volk" wil kennelijk geregeerd en uitgebuit worden en gelooft dat het reddeloos verloren is als ze niet of in zeer beperkte mate geregeerd wordt. Kennelijk is "het volk" nog niet klaar voor echte vrijheid.

  De cultuur van de angst en het graaien in andermans portemonnee regeert. Andermans geld afnemen is immers eenvoudiger dan er zelf voor werken. En als volksvertegenwoordigers dat voor jou willen regelen, waarom zou je er dan geen misbruik van maken? Men vergeet echter dat anderen er precies zo over denken. Dus graait iedereen in andermans portemonnee en aan het einde gaan onze volksvertegenwoordigers en zij die het beste snappen hoe het systeem werkt, er grotendeels met de buit vandoor. Na vier jaar is een groot deel van de bevolking opnieuw of nog steeds ontevreden en probeert men het opnieuw, in de veronderstelling dat het tij eens zal keren. Wat kan democratie toch mooi zijn als je zelf langs de zijlijn kunt aanschouwen hoe men zich keer op keer stoot aan dezelfde steen.

  Voor dergelijke onnozel- en kortzichtigheid is een markt. De markt van volksvertegenwoordiging. En op die markt is de vraag enorm (zoveel mensen, zoveel wensen) en het aanbod vrijwel nihil. En, zoals wij allen weten, worden in zo’n geval vaak kwalitatief inferieure producten geleverd. Alleen deze producten worden dankzij oppervlakkige doch doortrapte marketing wel goed ‘in de markt gezet’. Bill Gates zou er jaloers op zijn. En het volk blijft massaal deze waardeloze producten afnemen.

  Dit nu is de markt die wij volledig aan banden zouden willen leggen. Ik vrees dat dat alleen maar kan door die markt zelf te betreden en te hopen dat het volk gemobiliseerd kan worden om zich massaal tegen zijn currupte en gluiperige vertegenwoordigers te keren. Dan en slechts dan maakt ons gedachtegoed een kans van slagen.

 14. [9] Bij mijn weten is Berlijn (nog) geen Islamitische stad.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 15. Tja, wat moet ik hier nou weer mee?
  Istanboel en Kiëv zijn geografisch gezien gewoon Europa, zoals al aangegeven door Cincinnatus. Bovendien is het hele idee van Europa als een apart Continent volledig willekeurig. Qua landmassa behoren wij tot Eurazië, en dat is inclusief het Midden-Oosten.
  En ik geniet altijd van de geschiedkundige meesterstukjes van Cincinnatus, maar dat de val van Constantinopel een grote tragedie zou zijn geweest vraag ik me toch af. Het Byzantijnse (Romeinse) rijk was toch spreekwoordelijk voor corruptie, intriges, godsdiensttwisten, Cesaro-papisme (weinig scheiding van Kerk en Staat, zelfs voor Middeleeuwse begrippen), eindeloze decadentie en militaire nederlagen.
  Waarom ik Turken kennelijk als minderwaardige mensen zou moeten beschouwen omdat hun voorouders ooit een wereldrijk hebben veroverd, hebben geplunderd en onderdrukt, maar Italianen, Fransen, Britten en Amerikanen niet, is mij een raadsel. En als we naar religieuze tolerantie kijken deden onze eigen voorouders niet echt onder voor de Ottomanen. Het is toch wel frappant dat vrijwel alle gebieden die door de Ottomanen veroverd zijn grotendeels zowel hun eigen taal als godsdienst hebben bewaard. Veel andere rijken en religies kunnen hetzelfde niet zeggen.
  Laten we ons liever bezig houden met het verkleinen van de overheid en het verkrijgen van libertarische grondrechten voor álle mensen, i.p.v. in onzinnige geografische, filosofische en historische discussies verzeilt te raken over wat "Europa" is, of welk "volk" of "religie" het meest heeft gemoord (dat zijn overigens niet de Turken of Marokkanen of Oekraïeners). De vraag welk "volk" historisch of anderszins gezien "superieur" of "Europeser" (whatever the hell that means) is, lijkt me meer collectivistisch en nationalistisch van aard dan libertarisch.

 16. P.S.

  Dat hele monstruosum van "culturele hoofdstad" is natuurlijk pure onzin en geldverspilling. Schaf het af en maak je druk over iets nuttigs zou ik zeggen.

 17. [19 De label "culturele hoofdstad" is uiteraard slechts een gimmick, zoals er zovele gimmicks bestaan.
  Zolang iedereen zich er van bewust is dat het slechts of labels en gimmicks gaat, is er weinig aan de hand.
  Istanbul is geen slechte keuze als bestemmimg voor iemand die een week overheeft, ofschoon het in de zomer af te raden valt op grond van de hitte.
  Het is bij voorbeeld aanzienlijk goedkoper een week naar Istanbul te te gaan en daar te verblijven dan een week naar Londen, Brussel of Parijs.

 18. [20]

  al krijg ik er geld bij dan ga’k nog niet naar turkenland.

 19. Affijn, ik heb dus nog steeds geen argumenten gehoord dat Byzantium culturele wetenswaardigheden heeft uitgedragen naar Europa…

 20. [23] Byzantium (constantinopel) was de Europese cultuur want het was 1 van de belangrijkste Europese steden. Je vraagt toch ook niet om argumenten dat Parijs culturele wetenswaardigheden heeft uitgedragen naar Europa.
  In 1453 hield constantinopel op te bestaan als deel van de Europese cultuur. Dat wil niet zeggen dat als poort naar een ander rijk, continent en cultuur dat het geen invloed meer had op de Europese cultuur. Maar deel uitmakend van die Europese cultuur deed het latere Istanbul na 1453 niet meer. Om het dan dus culturele hoofdstad van Europa (inderdaad sowieso een raar iets zo’n culturele hoofdstad) is op z’n minst opmerkelijk. Hoe interessant Istanbul cultureel ook mag zijn.
  Daarbij vraag ik me wel af, wat is de Europese cultuur eigenlijk en hoe onderscheid die zich van de westerse cultuur?

  Ik denk dat de voorstanders voor Istanbul als culturele hoofdstad zo denken:
  1 Heeft het cultuur? Antwoord: ja
  2 Ligt het in Europa? Antwoord: ja

 21. Uit wikipedia:
  The idea of a European "continent" is not universally held. Some non-European geographical texts refer to a Eurasian Continent, or to a European "sub-continent", given that "Europe" is not surrounded by sea and is, in any case, much more a cultural than a geographically definable area.

  Armenië en Cyprus liggen geografisch volledig in Azië maar worden vaak toch onder Europa gerekend. Neem je echter de wat mij betreft nog al arbitraire geografische grens als leidraad dan is Kazakstan zelfs Europees.

 22. [21] Hee vladtapes geef nou es antwoordt waarom je niet naar Turkenland wil ?
  Ben dr zelf 1 keer geweest(Bodrum) je ziet er minder hoofddoekjes dan hier en de mensen zijn er erg aardig plus de vakanties daar naar toe zijn erg goedkoop en Alawieten zijn zeer gematigd als het om hun geloof gaat ook modern in hun levensstijl !
  of heb je gewoon een plureshekel aan ze omdat je misschien slechte ervaringen met ze gehad hebt ,je mag het gerust zeggen hoor misschien heb je net de verkeerde getroffen ,dat kan !

  Als ik mocht kiezen wordt Amsterdam de culturele hoofdstad samen met Rotterdam en Antwerpen en daar zijn heel veel redenen voor !
  Weg met die EU dan ben ik maar op dat gebied een nationalist voor Nederland en Vlaanderen

 23. O! en over cultuur gesproken de action heeft
  een box te koop voor 24 euro met 40 CDs met alle klasieke componisten die je maar kunt bedenken
  Het is een zwarte doos met kleuren opdruk en heet spectulair classics qualiteit is behoorlijk goed !
  Hoe kunnen ze het doen voor dat geld !

 24. [23] MrXL,

  Wat dacht je van de kebab ?

  Maar denk er bijv ook aan dat als Rusland, Oekraïne, Bulgarije, Roemenië orthodox zijn,dat bijv veel te maken heeft met de missioneringspolitiek van de byzantijnse keizers en patriarchen.

  Of denk aan de byzantijnse geleerden die uit Constantinopel wegvluchtten en
  oude manuscripten meebrachten en in
  West-Europa zeer krachtig
  rennaissance en humanisme stimuleerden.
  De door Cosimo de Medici in Florence
  gestichtte academie zal vol met byzantijnse ballingen.

  Nog een laatste puntje (speciaal voor Beek) : de Statenvertaling (die veel zou hebben bijgedragen aan de vorming van een standaard-nederlands) is gebaseerd op de "textus receptus" (een door Erasmus in 1516 uitgegeven Griekse
  grondtekst-editie….door latere auteurs nog wat verbeterd)…deze "Textus receptus" is dan weer gebaseerd op de byzantijnse text-variant, de zgn Griekse Bijbel : de in byzantium gangbare tekst-editie van het NT).

  Enz… enz…

  Groetz,

  Cincinnatus.

 25. Meer Turkse middenstanders in Nederland die hopelijk in de toekomst zonder visum binnen zullen mogen, zullen het stadsbeeld verrijken, het aanbod van goedkoop vers fruit doen toenemen , de kosten van levensonderhoud doen dalen en in het land van in de weide grazende koeien een lichtend voorbeeld geven van hetgeen werklust, vlijt en particulier initiatief vermogen. De lijn op Istanbul zal een shuttle worden met een keer per uur het vertrek van een 747-400.

  sat [34] reageerde op deze reactie.

 26. [22]

  nou, gewoon, om dat ik daar niet de minste behoefte aan heb. de redenen doen er niet toe omdat dat toch persoonlijk is. en of het ergens goedkoop is of niet is totaal geen overweging om er al dan niet heen te gaan met vakantie. op dat argument reageerde ik primair.

  [26]

  laat je niet verblinden door het aantal hoofddoeken dat je tijdens je vakantie in het (waarschijnlijk) westelijke deel van turkije tegenkomt. turkije is m.i. een zwaar fundamentalistisch land. d.w.z. de overgrote meerderheid van turkije is dat en dat blijkt wel uit het feit dat het leger talloze malen heeft moeten ingrijpen om afglijden in die richting te voorkomen. nu is het de islamisten dan eindelijk gelukt om een vaste greep op de regering te krijgen met erdogan. affijn, ik kan nog wel effe doorgaan maar volgens mij ben ik duidelijk genoeg geweest. mij zullen ze never nooit in turkenland tegenomen. ’t is al erg zat dat er hier zoveel rondlopen, wat ik echt verschrikkelijk vind. ik heb gewoon geen behoefte aan dat volk. en dat heeft niks te maken met mijn persoonlijke ervaringen met turken. ik ben turken tegengekomen waar ik een gigantisch schurft aan heb, maar ik ben er ook tegengekomen waar ik het heel goed mee kon vinden. het gaat om het grote plaatje. de aanwezeigheid van de grote populatie turken (ook andere groepen, maar daar gaat het nu niet over) in NL is onvoorstelbaar schadelijk voor ons land, op elk denkbaar gebied. vandaar. so excuse me, als ik tijdens mijn vakanties effe geen turken (of die andere) tegen wil komen.

  overigens is de jaarlijkse ‘culturele hoofdstad’ van europa een volslagen debiel verzinsel van eurocratische pencilpushers die daarmee denken de europeaan warm te kunnen maken voor het eu-project. voor mijn part al noemen ‘ze’ timbuktoe ‘culturele hoofdstad’ van europa, lig ik wakker van.

Comments are closed.