Pechtold wil bouwkeuring voor websites overheid.

Minister Alexander Pechtold wil dat alle websites van de rijksoverheid vooraf een bouwkeuring krijgen. Deze websites moeten dan volledig voldoen aan de toegankelijkheidseisen. Nu voldoet maar 4% van de overheidswebsites daaraan.

Het lijkt geen slecht idee om (overheids) websites goed toegankelijk te maken. Maar het is dan weer echt iets voor politici om daaraan een goedkeuring vooraf aan te verbinden.
Ik zie al weer allerlei afdelingen voor de richtlijn-, aanvraag-, indien-, goedkeuring-, controle- en inspectieprocedures.

Het ministerie van Financiën heeft nu sinds 13 april een nieuwe website. De website geeft een voorproefje van de vormgeving van alle departementale sites, die worden opgemaakt volgens een nieuwe gezamenlijke Stijlgids.

Staatssecretaris Karien Van Gennip oppert het plan om de vestigingswet af te schaffen. Ze ontdekte dat de wet een belemmering is voor startende ondernemers. Bovendien staan de zaken die in deze wet worden geregeld, ook al in andere regels.
De Raad van State bekijkt nu eerst of de wet inderdaad kan worden afgeschaft, daarna neemt de Tweede Kamer een beslissing.

De betreffende ambtenaren kunnen dan overschakelen naar het Bouwtoezicht op de overheidswebsites.

2 REACTIES

  1. En als ze niet genoeg baantjes kunnen creeëren met het checken van overheids-sites, dan zullen de overige Nederlandse sites ook onder die regeltjes vallen. Vrijspreker.nl, maak je buik maar nat!

  2. Het afschaffen van de vestigingswet is een goed plan.
    Hopelijk wordt de wet over openingstijden en -dagen van winkels ook afgeschaft. In vele andere landen mag een winkel open zijn op welke dag en welk tijdstip dan ook.
    Hugo van Reijen

Comments are closed.