Veel mensen zijn bang voor het libertarisme omdat het hand in hand met een zekere vorm van anarchie gaat. Er is immers geen ‘absolute’ macht. Dat wantrouwen is volledig misplaatst. Er zijn zoveel zichzelf regulerende evenwichten in de natuur, die het al miljarden jaren volhouden.
Vreemd genoeg brengt de absolute regelgeving van onze overheid een veel concretere vorm van anarchie met zich mee. Zeker als het gaat om dronken automobilisten. Leest u even mee?

De burgemeester van Blaricum kon donderdagavond de vergadering van de gemeenteraad niet voorzitten omdat mevrouw was aangehouden bij een alcoholcontrole. Dat blijkt een brief die burgemeester H. Ton vrijdag aan de raad schreef en die maandag bekend is gemaakt.

Ton was met de auto op weg naar de vergadering toen bij een alcoholcontrole bleek dat ze te veel had gedronken. In een persverklaring stelt de burgemeester dat ze een boete heeft gekregen en na een uur weer mocht rijden. “Wat mij betreft is dit een keer en nooit weer. Ik heb mij voorgenomen niet meer te zullen drinken als ik in functie ben, en dat is voor een burgemeester 24 uur per dag.”

Nu is het libertarische standpunt over een te hoog alcoholpromilage afhankelijk van hoe de grondeigenaar hierover denkt, maar zij heeft geen schade veroorzaakt. Maar nu krijgen we wel vaak te horen dat ambtenarensalarissen hoger moeten zijn dan in het bedrijfsleven, omdat ze een voorbeeldfunctie hebben.

Dat lijkt een directe tegenspraak met het bericht hierboven. Daarnaast is mevrouw van Groenlinks, die het autogebruik sterk wil verminderen. Het is immers slecht voor het milieu. Vreemd genoeg zullen ze ook niet zelf het goede voorbeeld geven. Maar het verhaal gaat nog verder…

De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, pleit ervoor dat burgemeesters en wethouders zich voortaan laten rijden. Aanleiding is de recente aanhouding van burgemeester Helma Ton van Blaricum, die met een te hoog alcoholpromillage achter het stuur zat op weg naar een raadsvergadering.

Borghouts adviseert de gemeenteraden van zijn provincie burgemeesters en wethouders niet meer zelf te laten rijden om “de hardwerkende bestuurders in bescherming te nemen”, zo bevestigde hij donderdag een bericht in De Telegraaf. Hij wees erop dat bijvoorbeeld de burgemeester Cohen van 020 zich altijd laat rijden.

“In kleinere gemeenten kan een bestuurder natuurlijk ook de fiets nemen”, aldus de commissaris van de Koningin.

Uit een dergelijke reactie blijkt het anarchisme waar de overheid voor staat. Als je nu zo tegen overmatig alcoholgebruik bent als overheid, dan zou ik ‘dronken’ werknemers eruit flikkeren. Zo geef je immers een signaal af. Nee, je komt met een alternatief, dat ze dan maar een taxi moet nemen de volgende keer, op uiteraard uw kosten.

Het inconsistente gedrag en waardeloze uitvoering van een dergelijk beleid kan nergens toe leiden. Het anarchisme waar u zo bang voor bent, is allang aanwezig in deze maatschappij.

Het libertarisme is wel consequent en schept vreemd genoeg minder anarchie dan waaraan we nu worden blootgesteld.

ps: een foto van deze mevrouw heb ik voor uw welzijn expres niet gepubliceerd.

12 REACTIES

 1. Right !
  Elke overheid behoort zich fatsoenlijk te gedragen, maar mag daar geen rechten t.b.v. zijn dienaren aan ontlenen.
  Sterker nog: "de overheid" misdraagt zich jegens de ingezetenen al min of meer sinds 1672, toen de gebroeders de Witt door het gepeupel werden doodgemarteld.

  Tegenwoordig betaalt de inwoner >60 % belasting meer dan toen en loopt daarnaast het risico te worden geflitst of gemolesteerd door de eerste de beste gestapo.

 2. Ik vind die "voorbeeldfunctie" quote wel leuk. De bureaucraten geven inderdaad het voorbeeld dat zij alles in hun eigen voordeel uitleggen.

  Het logische gevolg van het gedrag van deze mevrouw -die kennelijk dronken haar werk uitvoerde- had moeten zijn: ontslag op staande voet.

 3. [2] En gezien haar politieke afkomst (GL) natuurlijk een rijverbod voor het leven. Zodat ze wat aan de maatschappij (‘schone luchten’) terug kan geven!

 4. Nog een argument die aangedragen werd door de commissaris der koningin voor de auto met chauffeur; Hij kon zich voorstellen dat iemand wel eens over de scheef ging?!?
  Ik zal hier aan denken wanneer ik met 3 kilometer te hard aangehouden wordt.

 5. De vorige week werd Harry Borghouts benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nasseu, vooral voor zijn verdiensten voor de overheid, met name op het gebied van de veiligheid.

  Borghouts zegt dat het logisch is dat je niet moet drinken als je werkt, maar "je hebt niet altijd in de gaten wanneer je over de schreef gaat."

  Daarin heeft hij gelijk. De overheid moet een voorziening maken dat (alle) mensen in twijfelgevallen naar huis gereden worden! Dat is veel veiliger.

 6. [5] Hub, zou het niet beter zijn als de overheid functionarissen aanstelt die in de gaten houden of mensen over de schreef gaan?
  Een paar duizend Melkert-banen zeg maar, die dan allemaal feestjes bijwonen om te kijken of mensen niet te veel drinken (of roken, blowen, sexen). En dan uiteraard bekeuringen kunnen uitschrijven, zodat ze zichzelf terugverdienen?
  Lijkt mij een zeer goede maatregel!

 7. [6] Fantastisch Kim! Als we nu eens elke overheidsdiennaar een werkloze of steuntrekker meegeven? De hele dag door.Een begelei(ij)dend controleur? Kijk, die uitkeringsgelden zijn we toch al kwijt, maar reken maar van yes dat er dan terug verdient gaat worden hoor! En dan nog maar te zwijgen over de te verwachten explosieve TV-documentaires. EUREKA! (Zelfs het werkloosheidsprobleem is een klap ogelost)

 8. nou dacht ik even dat het libertaristich was dat niet ieder mens hoeft te werken.
  Waarom moeten we voor elke werkloze toch maar job/klusje kunnen vinden? Er worden al zoveel onnuttige dingen gemaakt in deze maatschappij.
  En als mensen eens over de schreef gaan, is dit dan zo erg? Zolang zij niet voor overlast gaan zorgen (rijden, vechten,..).
  Waar is anders je vrijheid heen? Tuurlijk eindigt je vrijheid wel (ongeveer) waar die van een ander begint (je rijdt niet als je dronken bent).

 9. In een interview dat Business News Radio met Borghouts had (over zijn voorstel burgemeesters voortaan niet meer zelf te laten rijden maar ze een auto met chauffeur te geven) vroeg de journaliste fijntjes: "Dus het is uw bedoeling dat burgemeesters tijdens werktijd nu nóg meer kunnen drinken ? 😉

  Blijkbaar is het algemeen bekend dat onze bestuurders zich, op staatskosten, laveloos van de ene receptie naar de andere begeven.

Comments are closed.