Google is mijn vriend. Dankzij google vind ik vrijwel alles wat ik wil, snel, simpel en vooral belangrijk; gratis. Google is al gigantisch maar heeft nog grotere ambities; alle informatie in de wereld gecategoriseerd en doorzoekbaar maken.


Ik ben iemand die met een glimlach google als werkwoord gebruikt, de spelling check negeert en uren achter google earth zit. Volgens mij ben ik de enige niet want google heeft rond de 56% van de zoekmachinemarkt. Het 23 miljard waard, in Californië gevestigde bedrijf is niet zonder reden boven de concurrentie geëindigd. Google heeft een simpele lay-out met een krachtige zoekmachine maar wint vooral terrein omdat het bedrijf niet stopt bij een zoekmachine. Google heeft ontzettend veel extra functies die natuurlijk gratis zijn; mail, maps, earth, scolar, pictures, discussiegroepen, noem het maar op.

Wat kan dan het nadeel zijn wanneer ik google gretig gebruik? Elke keer als ik iets opzoek met google, elke click die ik maak en elke pagina die ik open wordt geregistreerd door google. Waar kan dit toe leiden, een nieuwe Big Brother, als ik onze gesubsidieerde vrienden van Tegenlicht mag geloven. Vergeet niet dat google van alles over u weet en meer te weten zal komen hoe meer u het gebruikt. Zou google echt alle informatie in de wereld categoriseren, wat niet als onmogelijk gezien moet worden, dan zal dit bedrijf ontzettend machtig kunnen worden. Op een dag kan google realiteit zijn, wat google zegt is waarheid omdat google het zegt. Angstaanjagend? Misschien, maar een big brother kan het bedrijf niet worden. Dit blijft een exclusief doel voor overheden en de Europese overheid ruikt dan ook concurrentie:

30 maart 2006
DEN HAAG – Europese toezichthouders zouden veel steviger moeten proberen in te zetten op handhaving, zodat zoekmachine Google ook naar de Europese normen ten aanzien van bescherming van persoonsgegevens gaat luisteren. Dat zegt de voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), J. Kohnstamm, donderdagavond in het televisieprogramma Zembla.

De Nederlandse/Europese overheid heeft onder andere als doel zoveel mogelijk persoonsgegevens te verzamelen maar is niet zo succesvol als google. De reden is simpel en het is dezelfde reden die het onmogelijk maakt voor google om een big brother te kunnen worden: Google krijgt zijn gegevens vrijwillig en de overheid niet. Google als bedrijf is afhankelijk van zijn klanten en kan niet zonder leven, zou google alle informatie ter wereld gecategoriseerd hebben, dan is zijn bestaansrecht nog steeds afhankelijk van vrijwillige gebruikers. Een overheid heeft geen vrijwillige burgers nodig als bestaansrecht, een overheid kan in tegendeel tot google de politie inschakelen wanneer deze dat nodig acht.

Als er dan iemand over al mijn gegevens gaat beschikken geef ik de voorkeur aan google want daar krijg ik een grote mailbox en oneindig info/entertainment (google earth) voor terug. De overheid geeft voor mijn gegevens niks anders dan belastingen, kut regeltjes en bemoeizucht.

9 REACTIES

 1. Goed gezegd, helemaal mee eens.
  Er blijft echter het gevaar dat Google zijn gegevens aan de overheid verkoopt of gedwongen wordt om ze af te geven.

 2. [1] wie dat niet wil kan een andere zoekmachine nemen, yahoo bijvoorbeeld maar niemand kan zich aan de ogen van de staat onttrekken

 3. Google heeft allen de info die je geeft en heeft dan ook geen betrouwbare info. Ook kan google makelijk ondkomen aan regeljes door zijn kantoor te verhuizen naar een ander land.

 4. Naast een eenvoudige layout heeft Google ook de/je email berg (bij Gmail) veel overzichtelijker gemaakt dan de standaard In- en outbox en zo. Wat collaboratie met foute regeringen betreft is het eerder Yahoo die in de fout zit, daar Chinese dissidenten worden veroordeeld met ‘bewijs’ van Yahoo.
  Verder is er niemand die je dwingt om Google te gebruiken, er zijn alternatieven genoeg. Was dat met de overheid ook maar zo…

 5. [5] Wat je zegt, de heldere en overzichtelijke opmaak (gestript van werkelijk alle overbodige en storende franje), heeft Google populair gemaakt. Je komt er immers wat zoeken en niet om een suikerspin te winnen. En ook dergelijke populariteit komt te voet en gaat te paard. Zodra Google zich laat infecteren door een of ander overheids-virus, haakt iedereen weer af. (Dat is inderdaad het voordeel van een bedrijf een het nadeel van een overheid). Ze kijken wel uit.
  Het heet nu al "College Bescherming Persoonsgegevens" en dat is maar 1 stap van "Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens". Ik zou me dus vooral zorgen maken over een overheid die zegt zo graag persoonsgegevens te willen ‘beschermen’.

 6. Erg goed artikel Samuel! Ik zag die uitzending op tv en het was echt nergens op gebaseerd. Karma +! 🙂

 7. wie dat niet wil kan een andere zoekmachine nemen, yahoo bijvoorbeeld maar niemand kan zich aan de ogen van de staat onttrekken

Comments are closed.