Hoewel de goudfixing van vandaag nog niet bekend is, maar de prijs van een Troy Ounce zo duidelijk door de magische grens van 700 dollar is, vinden we het interessant om dit al vast te melden.

Eind vorig jaar werd door Albert al geanalyseerd dat die 700 dollargrens in 2006 doorbroken zou worden. En dat gebeurt nu al terwijl het jaar nog geen 5 maanden oud is.

Wat nu? Ik heb het gevoel dat het zo snel gaat date er wel een correctie moet volgen.
Om een idee te geven wat er kan gebeuren, herhalen we hier een uitstekende prognose van Michielsens. (was een reactie van gisteren)
Maar let wel< "Niemand WEET wat er gaat gebeuren!) Michielsens:
Speculatieve bubbles zijn van alle tijden. In de 20e eeuw bv. de railway stocks, de radio stocks, de “-tronics”, de nifty 50, commodities (eind jaren ’70), biotechs eind jaren ’80, internet eind de jaren ’90 en thans vastgoed (net als meermaals voordien).
Wanneer bubbles barsten, doen ze dit vaak erg abrubt. En net zoals eerder naar boven overdreven werd, wordt na de grote schrik vaak naar beneden toe overdreven. Alleen al het verdwijnen van een overwaardering zou de prijs al doen dalen maar het doorschieten naar een forse onderwaardering leidt tot nog meer verlies voor wie er maar op blijft zitten.
(Overigens biedt dit dan weer instapkansen voor een later herstel al dan niet gevolgd door een nieuwe overtokken bull run).

Er zijn goede redenen om aan te nemen dat goud momenteel nog lang niet overgewaardeerd is en de speculatieve fase nog moet aanbreken. Wegens tijdgebrek kan ik daar nu niet op ingaan (vanuit China).

Persoonlijk denk ik dat een “juiste” waardering van goud zich momenteel tussen de $1200 en $1600 situeert, maar tegen de tijd dat die bereikt wordt ligt het evenwicht (na meer geld bijdrukken) vermoedelijk eerder rond de $2000.

Maar wat dan?
Tegen die tijd -vermoedelijk rond 2010- heeft goud het al jaren aan een stuk goed gedaan terwijl de housing bubble gebarsten zal zijn, obligaties wegens oplopende rente onderuit zijn gegaan en aandelen eveneens niet best presteerden wanneer ze na de sucker’s rally van 2003 hun bearmarket voortzetten.

En dus zullen tegen die tijd allerhande beleggers (incl. professionelen die in mijn ogen niet veel meer zijn dan amateurs die betaald krijgen voor hun kuddegedrag) praten over een “new era” (now where have I heard that before?) en dus kopen ze blindelings goud en drijven ze de prijs tot astronomische hoogtes tot …. ook die bubble barst, net als alle vorige.
Een prijs van $5000 per ounce of meer is dus zeer wel mogelijk. Onverantwoord wellicht, maar niettemin mogelijk.
Dus wat te doen?

Zelf stapte ik gemiddeld in aan $300/ounce.
Daar is het nu te laat voor maar ook aan $700 per ounce kan je nog flink wat winst maken.
Wat is mijn voornemen?
30% verkopen bij $1200 -ondergrens van mijn “correcte” prijsrange- zodat ik mijn inleg (nominaal) 1,2 keer terug heb en bijna de inflatie heb gecompenseerd.
De overige 70% zal dan in schijfjes verkocht worden.
Eerst 20% bij $2000 (“correcte” waarde op dat moment). Daarmee werd dan nog eens een hoop geld (nl. 1,33 keer mijn oorspronkelijke inleg) gerecupereerd voor de overwaarderingsfase begint.
De inleg had ik op $1200 al terug. Op $2000 is nog eens een pak winst binnengerijfd. Nu de rest:
– 15% aan bv. 2900,
– 10% aan 3900.
De laatste 25% hou ik bij tot “all the way up” en daarop zet ik een trailing stop van 25%. Als goud dus piekt -waar dan ook (desnoods op op 10000 of zelfs 20000)- en een grote val maakt -meer dan een gezonde correctie van 10%-, dan wordt op dat moment de laatste 25% van de hand gedaan voor die “all the way down” wel 90% in waarde crasht.

Groeten,
Michielsens

PS toch een kleine opmerking nog over het verleden en wat nu anders is. Centrale banken hebben de prijs van edele metalen jaren lang gemanipuleerd (door op grote schaal te verkopen). Door hun zilvervoorraden zijn ze zowat volledig heen en goud … daar laten ze het niet zover mee komen. Thans vrezen zij zelf dadelijk over te weinig goud te beschikken in een wereld waarin zowat alle andere centrale banken (net als elk afzonderlijk zelf ook) hun valuta maar bijdrukken. Dus dezelfde centrale banken die voor zoveel ellende hebben gezorgd sinds 1980 en de problemen veroorzaakten waar Hugo aan refereert, staan nu dadelijk wel aan de aankoopkant. Als ze dat op een gegeven moment allemaal tegelijk beginnen doen (“voor het te laat is omdat de anderen eerst waren”) dan kan dit nog voor wat vuurwerk zorgen. Overheden zijn goed in de boel onbedoeld te doen ontsporen, dus juist daarom verwacht ik inderdaad dat we “onterechte” prijzen van $5000 of meer zullen zien.
Dit is een unike kans om eindelijk eens van overheidsbeleid te profiteren: koop nu goud, voor de centrale banken het massaal beginnen te doen.

31 REACTIES

 1. Het lijkt me niet zozeer dat het goud duurder wordt, maar dat de dollar nu daadwerkelijk instort. Dat kon natuurlijk niet uitblijven. De stijging van de goudprijs is een symptoom van het feit dat de USA haar oorlogseconomie met de drukpers aan het betalen is.
  De Euro, in feite ook niet veel meer waard dan het papier waarop het gedrukt is, gaat natuurlijk vrolijk mee naar beneden, zoals iedereen met enige visie kan beamen zal het huidige Euro-model niet kunnen functioneren. Zo lang landen als Italie en Frankrijk hun inflatoir beleid kunnen afwentelen op landen als Nederland zullen ze dat niet nalaten. De centrale bank in Europa is immers meer een politiek instituut dan een objectief instituut. Dat wreekt zich. Mijn inschatting: voor 2012 is de Euro, na een forse hyperinflatie, weer ingeruild voor onze eigen gulden of een eenheidsmunt van een aantal echt stabiele landen (Denemarken, NL, Belgie, Luxemburg en misschien Duitsland).
  De goudprijs zal dan ook nog extra stijgen natuurlijk, want door schade en schande wijs geworden zal de centrale bank dan wel weer een forse hoeveelheid goud in de kluizen willen hebben.

 2. Voor blik op de beurs schreef ik gisteren o.a. dit:
  De $700 grens voor goud. Je kunt natuurlijk wijzen op de dalende dollar en dat goud alleen daarom stijgt, zoals sceptici doen, maar die hebben daarin geen gelijk. Ging goud op 9 mei in één dag 15 dollar omhoog, dan is dat toch nog altijd 10 euro&#8230; De goudprijs in euro&#8217;s laat een prijsstijging van 25% zien sinds 1 januari jl terwijl de AEX en Dow Jones ongeveer 8,5% stegen. Sinds januari jl zijn zilver met bijna 65% en palladium met 53% de snelste stijgers.

 3. Jullie hebben geen enkel begrip van de grote waarschijnlijkheid dat goud (en z’n beheer) UIT haar oude monetaire kontekst zal worden geheven – Goud als een rijkdom-reserve-asset, NAAST stocks, bonds, onroerend goed, cash, enz.

  Het begrip "VRIJGOUD"
  http://www.libertarian.nl/N
  gaat er dus bij jullie maar niet in.

  Terwijl jullie enerzijds de gigantische financiele manipulaties zien en kennen, blijven jullie anderzijds julliezelf de illusie van vrije financiele markten aanpraten.

  Goud (en goudmarkt) blijft voor jullie vastgeketend aan de dollar, terwijl goudprijzing zich daar nu juist van aan het losmaken is.

  De accumulators van goudmetaal in hun portefeuille wensen dat deze rijkdom-reserve-asset ook als dusdanig "betrouwbaar" kan functioneren.

  De recente verkoop van een Picasso werd gewaardeerd in de dollar-koopkracht-unit en niet in de dollar-currency. Deze Picasso verkoop had niet de bedoeling om nu de rijkdom in dollar-currency te gaan bewaren ipv het doek. Deze dollar-units werden onmiddellijk omgezet in een ander tastbaar asset dat meerwaarde genereerd. De nieuwe eigenaar van de Picasso heeft deze rijkdom tangible verworven omdat hij zijn dollar-units wilde consolideren en koopkracht intact behouden. Deze nieuwe eigenaar beroept zich op de "vrije" markt in waardevolle kuntswerken.

  Dat is nu juist wat de houders van goudmetaal ook willen. Geinspireerd door het mark-to-market concept van de Europese Centrale Bank, willen houders van goudmetaal hun goud-reserve-rijkdom UIT haar monetaire context halen.

  De Picasso blijft steeds zijnn status van rijkdom behouden en laat zich niet vangen in de bull-bear golven van de financiele industrie. Picasso is everlasting koopkracht, juist omwille van de vrije markt in deze tangibles.

  Een vrije markt is dus allemaal een kwestie van evenwichtige machtsverhoudingen en dus zeker NIET van onevenwichten, zoals we die nu globaal zien aanzwellen in de polariserende markteconomie, gebaseerd op een dollar-regime.

  In een vrije markt, moet ALLES mogen blijven meespelen. Ook vrije goudprijzing dus. Dat is nu net datgene waar goud vandaag reeds naartoe aan het evolueren is.

  De dagen van het monetaire goud-kartel zijn geteld!

  Michielsens mag zich haasten om te verkopen. Weldra is het te laat voor zijn prijzen.

  Ivo Cerckel de Siquijor

 4. [4] Ja precies daar twijfel ik ook over: goudaandelen zijn ook aandelen en met de oplopende rente worden aandelen in het algemeen steeds minder interessant.

  Aan aandelen heb je in de Kondratieff winter volgens mij ook niets aan.

  Volgens mij kun je beter fysiek goud hebben, als je je aandelen in de toekomst ook nog direct kunt laten verzilveren in fysiek goud.

 5. Zolang de meeste mensen nog vertrouwen houden in papier en dat zijn wettelijke betaalmiddelen tegenwoordig zal vrijgoud nog op zich moeten laten wachten, hoezeer ik het ook aanmoedig. De centrale banken en overheden zullen alles eraan doen om dit vertrouwen te behouden, inclusief goudverkopen, propaganda, valutacontroles etc. De dollar bestaat al zo&#8217;n 200 jaar en heeft een aantal moelijke momenten gehad, zoals tijdens de Amerikaanse burgeroorlog en de jaren 30. De euro geef ik zelf minder kans, omdat het niet eens een land vertegenwoordigt. Na het uiteenvallen van de eurozonelanden zullen de lidstaten weer terugvallen op hun eigen papiergeld of wettelijke betaalmiddelen. Zodra het vertrouwen geheel is weggevallen in de wereld zal een goudstandaard weer zijn opgang maken en niet voordien.

  In ieder geval zou ik iedereen aanbevelen om vooral in edelmetalen te investeren, want het zal zeker geen windeieren leggen in het komende decennium.

 6. Geinige link van debiel
  Ik citeer:

  ”De ECB zal de euro niet zoals de oude gouden standaard definiëren als een bepaalde hoeveelheid goud, doch zal het goud gebruiken als een vrij verhandelde financiële reserve, zodat de stijging van het goud de stijging van de reserves van de euro en dus de waardestijging van de euro zelf meebrengt. Deze vrij verhandelde financiële reserve, Vrijgoud, sluit nauwer aan bij het libertarisme dan de goudenstandaard van weleer omdat de goudenstandaard onvermijdelijk leidt tot van overheidswege opgelegde wisselbeperkingen.”

  Ik begrijp dus dat bij een stijgende goudprijs, de euro meestijgt en de dollar juist daalt. Vaag. Of zou dat ongetwijfeld met onze positieve handelbalans te maken hebben?

  Al dat anti-euro geblaat hier op de vrijspreker, we hebben in de eurozone wel een positieve handelsbelans! Dit in tegen stelling tot dollar-land.
  Een positieve handelsbalans is crusciaal in het overleven van de Kondratieff winter.
  Ik lees zelfs geruchten van amerikaanse transfers naar euroland, om kapitaal veilig te stellen!?

 7. [7] Goud is ook in euro’s gestegen, alleen heb het idee dat het wat langzamer gaat dan met de dollar.

  Meestal ga ik short op de eur/dollar als het goud een snelle stijging heeft doorgemaakt, dan stijgt de euro ook maar na een tijdje trekt zich dat weer recht.
  Behalve de laatste keer dat ik dit gedaan had. Dollar staat nu 1.28

 8. [4] Ivo, ik heb geprobeerd bovenstaande te lezen en te begrijpen ook je gelinkte artikel.

  Vrij goud: geen invloed van banken en regeringen, die hebben dat niet meer in de kluis. Ook niet op papier. Toch?

  Waarom zal de prijs dan zakken en niet juist stijgen…..

  Welke termijn denk je dat dan zal gebeuren als Miechielsens snel moet verkopen?

  Zolang het economische systeem niet is ingeklapt, zullen banken toch papiergoud aan blijven houden?

 9. [2] Volgens mij is goud letterlijk nog slechts een emotionele commoditeit dat vooral aan matrassen-stoferende-paranoiden appelleert. Het is maar wat men er voor vraagt en wat de gek er voor wenst te geven. Want behalve wat het als actuele grondstof (voor industriele toepassingen en voor schmuck) waard is, is de rest uiteindelijk geheel immaginair en de "waarde" ervan opgeklopt en artificieel, en heeft het met de mondiale economie of het monetaire systeem al helemaal en totaal niets (meer) te maken. Daarom zijn op de langere duur de prijsfluctuaties en pieken van goud, behalve voor de handelaars in die commoditeit, ook van totaal geen enkel belang …

  Zulks omdat al van af de zeventiger jaren, toen de VS de goudstandaard AFSCHAFTEN, en hun dollars converteerden in letterlijke-aandelen-aan-toonder-in Amerika-Inc., alle economische conventies en begrippen letterlijk binnenste buiten zijn gekeerd. (Waarvan de "beroeps" mensen zich vaker dan niet nauwelijks van bewust zijn of daar niet van willen weten). Neem nu het verouderde en achterhaalde begrip … "betalings balans", en globale prijsenstelling. Want wat dat laatse betreft vloeit nu van elke dollar dat waar ook in de wereld wordt omgezet tussen de 12 en 15 centen rechtstreeks in uncle Sam’s zak. Zulks doordat de VS een vinger in de pap heeft t.a.v. technologie, productbelichaming, productie, distributie en marketing … En het is ook DAAROM dat ook de Europese multinationals nu vanuit de VS … mondiaal opereren …

  En door hun dollars tot aandelen in USA-Inc te maken, kan de VS nu naar behoefte en geheel arbitrair het verder dilluteren en in "waarde" laten zakken, of opwaarderen. En dat men de dollar in het buitenland flink laat kelderen (de VS kent zelf lage inflatie) is eenvoudig een maatregel om IEDEREEN te laten meebetalen aan de oorlogen in Afghanistan Irak en tegen de mosselfanaten. Overigens is het ook niet toevallig dat tegen het einde van vorig jaar de Amerikaanse bedrijven die in Europa opereren tesamen rond een duizend miljard dollar aan (nog niet gerepatrieerde) winsten op de Europese banken hadden staan …

  Het is DAAROM dat goud een op zich zelf staand handeltje is geworden, zoals dat met zeldzame postzegels het geval is. Niets meer en ook niets minder …

 10. [4] DEBIEL HEEFT HELEMAAL GELIJK … goud heeft absoluut NIETS, maar dan ook niets (meer) met de (mondiale)economie of met valutas te maken.

  Wat dat laatste betreft; de defacto universele valuta is tegenwoordig … like it or not … uitsluitend de US dollar dat de VS naar eigen behoefte kan manipuleren. Want alles wat "waarde" heeft wordt uiteindelijk daarin uitgedrukt … zelfs goud.

 11. [11] Waarom verdubbelt dan bijv de Russische nationale Bank z’n goudvoorraad ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 12. [12] De "nieuwe" wereldmachten zijn: D VS omdat zij de bron en inspiratie zijn van de wereldeconomie en wat het consummeertzowel als de mondiale distributie en marketing in handen heeft. De Chinezen omdat zij de intelligente mensenmassa hebben om het allemaal te produceren Zowel als de RUSSEN omdat hij op de globale grondstffenvoorraden zitten . In precies die volgorde …

  Dat de Russen goud delven is NIETS anders dan het opbouwen van "liquide inventory" en omdat daartoe centrale banken de natuurlijk depository zijn , met de waarde van de Roebel of monatair beleid heeft het niets te maken.

  De rol van een Europa, die de vorige eeuw niks anders als oorlogen hebben voorzaakt is da ook duidelijk niet veel meer.

 13. Uit reacties van bovenstaande deskundigen kun je minstens concluderen:

  -dat het moeilijk is om het allemaal te begrijpen.
  -dat de waarde van goud datgene is wat een gek er voor geeft. En dat er steeds meer gekken vinden dat ze goud moeten hebben als bescherming tegen de bedriegers en manipulators in de overheid.
  -dat zelfs die bedriegers/manipulators zelf ook vinden dat ze toch maar beter hun goudvoorraad kunnen verhogen.
  -dat er daardoor steeds meer vraag dan aanbod komt, en dat daardoor de natuurlijk de prijs in dollars en euros hoger wordt.
  -dat het dus verstandig zou kunnen zijn om nu goud te kopen, en later te verkopen.

 14. [14] Hub vergeet wat detailles:

  1. Onder primitieve mensen en in achterlijk samenlevingen is het inderdaad nog steeds: " Gold is King"…

  2. Schaart Hub zich onder hun dan heeft tie 1000 procent gelijk. Niks beter dan je bankrekening rond de klok om je nek.

  3. Anderzijds is de "aanwas" van goud van $ 36 per Try ounce naar $ 700 helemaal niet eens zo spectaculair, en de verwachte verdere "stijging" al evenmin. Bovendien geeft goud GEEN cent "yield".

  Case in point: Ik kocht een niewe "town house" op het adres 7 Lakis Close, te Flash Walk, London NW3 (Hampstead) in 1976, voor 42-duizend pondsterling van de ontwikkelaars … Michalaides Brothers. En ik verkocht het uiteindelijk in Dec 2995 voor 948-duizend pond. En dat is dus gelijk alsof goud nu op $ 812 zou staan. Verschil is echter dat ik het al van af sept 1980 hebt verhuurd (op aaneengesloten 5-jarige contracten aan Gulf Oil Compnny) voor gemiddeld 3000 pond netto in de maand. Om echter die zelfde appreciatie uit goud te kunnen halen had goud nu rond de $ 2000 per Troy ounce moeten opbrengen…. Bijna DRIE maal zo veel als waar nu zo’n vreselijk ophef om gemaakt wordt.

  En dat is dan (echt en verifieerbaar) een voorbeeld uit de praktijk … dat ik tegen een vergoedinkje van 50-duizend pond, te doneren aan het Leger des Heils, best op tafel wil leggen …

 15. Voordat de armoedzaaiers erop afspringen …. Het jaar van verkoop is uiteraard 2005 (tweeduizend en vijf), nu nog geen 6 maanden geleden … Sorry ‘bout that …

 16. [16] ACP,

  Geeft niet…maarre nu ff wat anders :

  http://www.vrijspreker.nl/b

  Uw Hulp:

  1. Door de groei moeten we meer kosten maken.
  Onder andere is nu een Grotere Provider nodig met meer servicekosten.

  Daarmee kunt u helpen met een donatie op:
  46.24.31.320 (ABN/Amro) van het LIBERTARISCH CENTRUM
  Bank: ABN/AMRO rek,no: 46.24.31.320
  IBAN: NL57abna0462431320
  BIC:ABNANL2A

  Bedankt bij voorbaat.

  Groetz,

  Cincinnatus

 17. Ik maak wel wat over omwille van FOS … want ik zit gelukkig niet aan de soepsidietieten te lurken als Roding …

 18. [9]

  Wilbert,

  Drie jaar geleden schreef ik
  http://www.libertarian.nl/N
  dat de bureaucraten van de ECB het allemaal zouden doen.

  Nu zeg ik dat goudfanaten het voorbeeld van de ECB zullen volgen.

  Deze fanaten zullen samen een grotere invloed hebben dat de bureaucraten van de ECB.

  De meeste van de ECB-bureaucraten weten trouwens niets af van het nieuwe goudconcept. Ze doen gewoon wat hen gezegd wordt. Monkey hear, monkey do!

  Dat banken geen goud meer in kluis hebben doet er dan ook niets toe.

  Termijn. Daar durf ik mijn hand niet meer voor in het vuur steken. Ik wacht al sinds begin 1999, ogenblik waarop ik drievierde van mijn kapitaal in goud stak. 9/11 heeft alles vertraagd (er zat goud onder het WTC &#8211; Waar is dat nu? &#8211; Er was ook onmiddellijk een vrachtwagen aanwezig om de buit op te halen).

  &#8220;Thans&#8221; lijkt alles toch eindelijk in een stroomversnelling.

  Er is zelfs sprake van 12 miljoen ounces die onthedged werden. http://www.mineweb.net/sect

  De producenten gaan dus uit van een hogere prijs in de toekomst.

  Papioergoud kan aangemaakt worden, maar het moet verkocht kunnen worden.

  De ineenklapping van het economisch systeem, is die nog zo veraf? Ik twijfel eraan (zes jaar na waitoekee).

  Maar wat is er eigenlijk gaande? Hebben wij alle oriëntering verloren? Weten we niet meer wat de waarde van het goud is?

  Voor een aandeel in een vennootschap gaan &#8220;wij&#8221; gewoon de (kwalitatieve) winst na en dan hebben we de waarde.
  Voor goud is het een &#8220;politieke&#8221; waarde die de ganse wereld (dus zeker niet enkel de ECB-bureaucraten, zoals ik drie jaar geleden schreef) aan deze algemeen verhandelbare rijkdom geeft.

  Goud aan een vaste prijs of vrijgoud, goud aan een vrij geprijsde prijs?

  Ik verwees reeds naar 9/11, maar het debat betreffende 9/11 en het debat betreffende goud zijn eigenlijk vergelijkbaar. Een grote leugen, terwijl iedereen kon zien hoe de drie torens loodrecht op elkaar implodeerden.

  Hoeveel grote goudleugens circuleren er sinds decennia?

  Misschien zijn sommige bureaucraten binnen de ECB dan toch geïnteresseerd in de Waarheid.

  Wie heeft jullie ooit wijs gemaakt dat de Waarheid voor eeuwig kan verholen worden. Door de Waarheid te verhullen, verplichten de verhullers de personen aan wie de Waarheid verholen wordt zich tegen te spreken. Drie jaar geleden zong ik dan ook de lof van de ECB bureaucraten.

  Laat ze maar fixen in Londen. Wie laatst lacht, best lacht!

  Ivo Cerckel de Siquijor

 19. [19] Ivo, leuk hoe dingen samenvallen. Heb jij al een idee waar al het goud dat in de kluizen onder het WTC lag gebleven is?

 20. [13] ACP, Hoe denkt u dat de VS hun handelstekort kunnen aflossen? Is dit uberhaupt wel mogelijk? Zonder dat er hyperinflatie optreed?

  Groeten, Achilles

 21. [21] Volgens mij behoren sinds de eerste en de tweedewereldoorlog de EU, Japan en sinds de koude oorlog OostEuropa tot de VS wereld(consumptie)macht, die naar mijn mening geregeerd worden door de Illuminatifamilies. Daarna komen China en Rusland als wereldmachten, die sinds de invasie in Irak en Afghanistan in elkaar gedreven zijn. Ik denk verder dat Rusland en China niet door de Illuminati geregeert worden. Dit in tegenstelling tot de eerste wereldmacht: de VS, de EU en Japan.

  Verder denk ik dat het leeglopen van de Nasdaq bubble deels opgevangen is door de de oorlogen in Irak en Afghanistan.

  Elders op het internet:
  Met 911 was er een welkom moment om de corporate balance sheets eens op te schonen met nieuwe, goedkope leningen (de rente lekker op 1% zetten). Het financiële armageddon werd uitgesteld (911 inside job) door er een paar oorlogen tegenaan te knallen (Afghanistan en Irak), gratis geld pompend in het militair complex en het opstoken van een huizenmarkt, betaald door onder meer uw en mijn pensioenfonds. Langzaam maar zeker zuigt de VS de rest van de wereld leeg met haar dollar printerij, de wereld valuta, net zolang totdat we er genoeg van hebben en ze vallen als een baksteen.

  Groeten, Achilles

 22. [21] WELKE handels tekort? Zulks aangezien betalingsbalansen de facto niet langer bestaan:

  1. Meer dan 60% van alle Amerikaanse importen worden vandaag de dag immers door Amerikaanse bedrijven elders geproduceert, maar nog steeds op deze aardbol. Neem Dell computers bijv. Nu werkt men dan ook vooral met INTERNE tranferprijzen om lasten en lusten daar te parkeren waar dat het gunstige is. Daarbij heeft men in feite het reguliere bancaire verkeer reeds gekortwiekt. Dat "handelstekort" is dus grotendeels een papieren farce. Vooral waar de Yanks alleen al in Europa tegen eind vorig jaar een kleine duizend MILJARD dollar in deposito hadden aan nog niet gerepartrieerde winsten. En noe hoger de Pleuro kan worden opgefokt hoe groter hun tegoeden aan dollars. Of niet soms?

  2. Van elke dollar dat nu (waar ook ter wereld) aan duurzame en minder duurzame goederen (dat laatste bijv, Mc Donald hamburgers) wordt omgezet gaan 36 centen naar de producent ( waar van de mondiale capaciteit in agegraat een 15% in handen is van de Yanks), 20 centen naar de logistiek, en een 20 centen naar marketing en distributie, en waarvan mondiaal de helft door de Amerikanen wordt beheerst. De rest is op te delen winst. Waaruit echter volgt dat tenminste een 15 centen op de dollar rechtreeks in de zakken gaan van uncle Sam. Daarnaast zijn er voor de Amerikanen uiteraard ook de buitenlandse WINSTEN. Wordt NIET bij het "handelstekort" bijgeteld he?

  DUS HOEZOOOO "HANDELSTEKORT".

  De overlay is echter nog veel meer deprimerend voor Europa, enwel omdat de afschaffing van de goudstandaard ten faveure van dollars-als-aandelen-aan-toonder–in-USA-inc de VS iedereen maar vooral de Europeanen letterlijk bij de economische en monetaire ballen heeft. En om het allemaal nog veel eenvoudigiger te maken hebben zij ook nog als gekken de Pleuro gepushed …

  Laten er nu ook nog tussen hun en China (als mondiaal productiecentrum) zowel als Rusland (die op de mondiale voorraden aan grondstoffen zit) een defacto "understanding" zijn, dat bovendien inmiddels via formele verdragen om gemeenschappelijke strijd tegen de globale Jihaddisten te leveren … is verankert.

  En nu staat Europa samen met de Sharia barmhartigen op de tochtige gang …

 23. [18]
  ale,

  IK haalde Roding, ex forumlid van DDR erbij.
  Vanwaar dan dit geloel en die kotsopwekende insinuaties richting Hub Jongen?

  Kan me vergissen, maar volgens mij heb jij echt niets beter te doen dan…..

  LOELEN.

  En wat dat postuum betreft, verdiep je eens in jouw eigen achter(familie) naam.

 24. [23] Hmm maar waarom hangt er dan een debt klok op wallstreet?

  Kom op de Amerikaan koopt meer dan die verdient, dit geleende geld wordt geleend door de Chinezen toch?

  Dat ”handelsoverschot”van China wat is dat dan? Waarom kunnnen de Chinezen een gigantisch bod doen op de amerikaanse oliemaatschappij Unocal?

 25. [20]
  Daar zeg je zowat, Kiwi. Het edelmetaal was al vóór 9/11 door de autoriteiten in veiligheid gebracht, als je de niet-officiele getuigenissen mag geloven.

 26. [11] Waarom stijgen de goudmijnaan-delen niet mee (Althans zij houden
  geen gelijke tred) met de uitbraak van
  het goud.De koek is op en pot is leeg.
  Waarom is een Rembrant zo duur?Omdat hij dood is en niet meer produceren kan. Hallo allemaal.Wakker worden!!!
  De mijnbouw is vergrijsd en een nieuwe lichting is 15 jaar verwijderd van de eerste korrel goud. b.w.v.s.

 27. [26]
  [27]
  [29]
  Een ieder die weet hoe het kadaver acp in elkaar steekt zal zien dat:

  1 Niemand er iets van begrijpt, behalve acp zelf.

  2 Niemand begrijpt wat acp bedoelt, behalve acp zelf.

  Of een willekeurige herhaling van deze acp stellingen.

Comments are closed.