De goudfixing in Londen was $ 675,25.

Nog maar net twee weken geleden meldden we dat de prijs van een Troy Ounce boven de % 600 dollar uitgekomen was. En nu is dat al boven de 675!

Net als de vorige keer verwachten we ook nu wel weer een correctie. Maar het ziet er naar uit dat we niet vlug nog eens goud kunnen kopen goedkoper dan $ 600, of misschien zelf niet beneden de $ 640.

De prijs van goud weerspiegelt gebeurtenissen en verwachtingen in de maatschappij.
Een belangrijk punt daarbij is de waarde van het papiergeld. En die waarde daalt met de dag door de inflatie die veroorzaakt wordt door de overheidstekorten. In Amerika komt dat door de hoge kosten van de oorlogen in Afghanistan en Irak.
Daardoor lijkt het wel eens of de euro “stijgt” in waarde. Maar dat is gewoon gezichtsbedrog doordat de euro langzamer daalt dan de dollar.

Behalve de invloed van de inflatie, is een tweede belangrijke factor de angst en onzekerheid voor de toekomst. Deze wordt ook door de gang van zaken in Afghanistan en Irak beïnvloed, maar op dit moment nog extra en vooral door een dreigende oorlog met Iran.

Het ziet er helemaal niet leuk uit. Wat spaargeld in gouden muntjes stoppen lijkt een goede belegging en een verstandige zaak. De prijs van een gouden tientje (guldens) hangt sterk af van welk jaar en hoe onbeschadigd het is. Kan variëren van 100 tot 300 euro.

43 REACTIES

 1. Als je jezelf echt wil beschermen tegen een meltdown of gigantische crach zal fysiek goud wellicht de beste verzekering zijn. Als je daar niet zo van overtuigd bent kun je natuurlijk met turbo’s of beleggen in de goudtracker ook aardige rendementen scoren. Ook zilver kent nu z’n tracker. OP de andere edelemtalen bestaan eveneens turbo’s.

 2. Kijk ik ken er niets van want ik heb nog nooit geld over gehad om te beleggen. Ik ben altijd van mening geweest dat je eerst je geld moet steken in wat fiscaal aftrekbaar is (soorten verzekeringen) en moet zorgen dat je je eigen huis hebt. Dat is al heel wat en verder schiet er niet zoveel over, een mens wil ook nog wat leven.
  Maar als je goud wil kopen om nog wat koopkracht te hebben als WO3 uitbreekt, heb ik wel eens de tip gehoord dat je 1% van je vermogen moet paraat hebben in goud, best in zo klein mogelijke munten (1/10 ounce of 1 gram of zo), omdat bij een totale geldcrash het goud plotsklaps honderd keer meer waard wordt en je je niet kan vertonen met goudstaven van 1 kilo zonder ter plekke beroofd te worden.
  Wat vinden de kenners daarvan? En in welke vorm moet je goud kopen? Welke munten? Waar? Het zou best eens interessant zijn om een artikeltje met puur praktische tips te lezen, met eenvoudige antwoorden op de stomme vragen.

 3. O ja, over dat huis: ik ben een Belg en belgen betalen hun huis nog echt af, itt Nederlanders 😉

 4. [3] Bud, tip: AAB heeft een nieuwe turbo uitgegeven: Turbo long 620! Profiteer net van die sterke hefboom en koop net als mij een aantal van die turbo’s 🙂

 5. [2] Pas op met het daadwerkelijk kopen van goud. Een scheurtje of krasje op je goudklomp en je goud is zo minder waard….

 6. [7] Een krasje op een "klomp" is niet zo erg. Op "munten" is dat wel degelijk het geval.
  Maar de pure goudwaarde blijft. Krasjes op krugrranden tellen minder zwaar dan op een verzamelmunt.

 7. Het lijkt mij ook goed om voor noodgevallen een paar gouden munten in voorraad te hebben.Maar waar het echt om draait is natuurlijk de transportproblemen.Hoe voed je l6 miljoen mensen als de toevoer stopt. Moeten we weer op houten banden naar het platteland?Boeren zijn er niet meer,in een ligboxenstal heb je niets meer te zoeken dan wat stinkend kuilgras.
  Vroeger had de boer kippen op het erf en fruitbomen om de deur.Dan kon je nog eens wat ruilen.
  Ik denk dat het veel belangrijker is om je siertuintje om te ploegen, een paar kippen erbij.Je hebt tegenwoordig hele handige kippenhokken,die kun je gewoon voor twee kipjes op een balkon hebben.Bij elke dierenwinkel te koop en als je het hok lekker schoon houdt en ze wat groente afval geeft leggen ze keurig elke dag een ei.In een ei zit alles wat een mens nodig heeft.
  Heb je iets grotere tuin, neem dan een witte Saane geit voor de melk.Maar hij moet wel een warm onderkomen en voldoende bijvoeren.
  En een boomgaardje is net zo mooi als een siertuin,maar veel produktiever.
  Ga ook tijdig wat bewaardingen inslaan, zoals erwten en bonen,rijst.Een flinke kast en je kunt een behoorlijk voorraadkamertje maken.Neemt de dreiging af,kun je een tijdje goedkoop huishouden.
  Zorg voor kaarsen en lucifers en evt. een alternatieve kachel ,petr.vergasser en een voorraad lampenolie. Warmte is essentieel.En dan heb je aan een klein kamertje genoeg.
  We hebben allemaal genoeg films en documentaires gezien om te weten dat het uiteindelijk om alledaagse dingen gaat.En goud kun je niet eten.
  Voor vanavond toch maar rustig slapen.
  Balkie waakt. Anne

 8. [8] Hub,

  Sorry, ik was in de war met goudstaven en goudstukken 🙂

 9. Tja, en als je dan bedenkt dat de meeste Nederlanders maar één loonstrookje van de armoedegrens afzitten dan zou het toch tijd worden om eens in beweging te komen…..toch???

 10. Ik vraag mijzelf ook af of ik met m’n gouden maple nog wel olie voor mijn oliestelletje kan kopen……of een liter melk bij de boer…. denk best dat een financiële crisis mogelijk is, maar of ik die voor mezelf kan oplossen door vooral flink goud in huis te hebben…..
  Maar goed als je dan toch wilt beleggen, waarom dan niet in fysiek… toch?
  Ik heb inderdaad de turbo long 620 gekocht 😉

 11. [12] Er kwam net turbo long 650 vrij. Heb die genomen vanwege een nog betere hefboom 🙂

 12. Gaat vrij goed met dat goud 🙂 Heb nu al in bijna drie uur, 400 euro ‘verdient’ ! 🙂

 13. [14] Is dit op papier of heb je het in huis als baar goud? Ook weer griezelig. Anne

 14. [15] Papier natuurlijk :)Gelukkig is mijn vertrouwen nog niet zo gezakt zodat dat ik geen vertrouwen meer heb over de liquitditeit van m’n bank over het komende jaar 🙂 Bovendien houd ik van de hefboomwerking van de turbo’s……

 15. [16] O nu ja dat is acadabra voor een simpele boerenziel als de mijne.Maar als je goed "gegoud"hebt over een poosje, zou ik je toch adviseren om een huisje met lapje grond (als je dat nog niet hebt natuurlijk) aan te schaffen.Want in tijden van crisis vallen we terug op de goede grond van Moeder Aarde.Een andere voedingsbron is er niet.ook op goud breek je dan je tanden stuk.
  Ik wens je toe: rijkdom en succes en verstandige en duurzame belegging.
  Anne

 16. [6] Ik heb de Turbolong 600 en de 571 en nog wat op zo’n miniforex margin account, gaat nog harder als een cfd of turbo.

 17. [13] Grote kans dat die nog sneuvelt, is mij al een keer gebeurd met een tl 540.

 18. [19] Had je die dan gekocht eind vorig jaar net op het hoogte punt?

  Btw, waar kan je een goede mini forex margin account vinden?? Ik zag er laatst een met een ratio van 400!!

 19. [1] [6] [18]

  Op aanraden van een vriend zit ik in fysiek goud, trackers en goudmijnaandelen (en idem voor zilver).

  Maar wat zijn turbo’s? Klinkt interessant maar ik heb er nog nooit van gehoord.
  Zijn dit een soort opties of zo?
  Zo klinkt het wel.

  Groeten,
  M

 20. [21]

  M.

  Turbo’s betreffen financiële instrumenten die gezien kunnen worden als een kruising tussen opties en futures. De Turbo’s hebben als verschil dat er geen tijdspremie (tijds- en verwachtingswaarde) hoeft te worden betaald zoals bij opties. Bovendien kunnen er geen onbeperkte verliezen optreden zoals bij futures het geval kan zijn (maximale verlies is de inleg). In plaats van een uitoefenprijs heeft een Turbo een financieringsniveau. Met een Turbo kunt u –vanaf het financieringniveau- profiteren van een stijging (bij een long) of een daling (bij een short) van de onderliggende waarde. Er zijn Turbo’s op veel verschillende onderliggende waarden, variërend van indices, aandelen, grondstoffen en valuta tot en met obligaties.
  Zal wel weer een daling in komen, maar sinds 9:00 ’s ochtends heb ikzelf al een winst van bijna 1000 euro behaald….

 21. Het kan gekker. In de jaren 70? (dacht ik), was de goudprijs boven de $ 800.

  Ik ken mensen die toen goud gekocht hebben met geleend geld omdat ze overtuigd waren van het feit dat de $ 1,000 grens doorbroken zou worden.
  Jameer voor die menen, sommige zijn nog aan het afbetalen.

 22. [20] Ik had twee weken terug een geopend bij http://www.easy-forex.com/a… , om uit te proberen heb ik vijftig euro gestort en sta nu boven de 500 euro.
  Turbo’s deed ik al wat langer en het tikt aardig aan terwijl ik er eigenlijk geen bal verstand van heb.

 23. [23] Ik kocht op de de top van de ICT-hype… men dacht toen ook dat het veel hoger kon….

  Winst is pas winst als het gecashed is… dus een winst op een turbo zegt mij niet zoveel, zolang het papier is…

 24. [22] Beste Mike, ben ik nou gek of zijn jullie iets vergeten. Als er nou door een int. crisis, rampen en oorlog de hele infrastructuur plat ligt, tel. internetverbindingen fini zijn, hoe wil je dan bij je winst, futures, turbo’s ed. komen ?? Waar kan je het dan ophalen ?? Nee, er staat op de hoek van de straat een vent met wèl een werkend internet verbindingetje, die er voor zorgt dat je je geld op je niet bestaande/niet meer werkende rekening krijgt !!
  Sterker nog, doordat we voortdurend met de angst geconfronteerd worden investeren miljoenen mensen daarvoor ook. Een overheids-klik…en alles is achter de schermen…en verdwenen !
  Hoe los jij dat op ?? Mo

 25. Ik ben het eens met Mo, incasseer je winst en zet het op een solide bankrekening of investeer het in onroerend goed.Dat houdt altijd zijn waarde, zelfs na welke ramp dan ook.Tenzij het verwoest wordt zoals in voormalig Joegoslavie.
  Tegenwoordig is het ook weer interessant om je hypotheek af te lossen.Onbelast onroerend goed wil de overheid belonen door huurwaardeforfait te schrappen.Ik weet niet of dit al is doorgevoerd! Anne [28]

 26. [29]

  een solide bankrekening?

  heheheheheh

  zoiets bestaat niet.

  natuurlijk onder gewone omstandigheden wel, maar het gaat hier toch over wanneer die niet meer gelden na een hyperinflatie.

  nee het enige wat dan nog wat waard is goud. het makkelijkste in zulke omstandigheden zijn muntjes. bv 1/10de Golden Eagles of Krugerrands, en daar een kist vol van. én een goed wapen.

Comments are closed.