dinsdag, 9 mei 2006
Doorsturen Doorsturen   Printen Printen

Goud: fundamenteel en speculatief

De sterke stijging van een metaal of iets anders bestaat meestal uit twee fasen:

fase 1. Een fundamenteel te lage prijs wordt gecorrigeerd.

fase 2. Na enige tijd komt de stijging in de speculatieve fase.
De fundamenteel te lage prijs is dan al gecorrigeerd, maar de prijs schiet door. Men koopt dan omdat de buurman ook koopt, en het goud stijgt omdat het stijgt.

Wie ver in fase 2 instapt, is te duur uit en kan veel geld verliezen.
Op welk niveau precies de fundamentele fase overgaat in de speculatieve fase, weet niemand.

Hoever de speculatieve fase doorschiet, valt evenmin te voorspellen.
Wie in januari 1980 in goud of zilver stapte, heeft hier een zware prijs voor moeten betalen en zal in reele termen waarschijnlijk zijn geld nooit terugzien. Men vergete ook niet, dat het goud in al die jaren geen rente opgebracht heeft.
Hugo van Reijen

 
Waardering: 
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars

Door , topic: Economie
Reacties op dit artikel kunnen gevolgd worden op de RSS 2.0 feed.
Reacties
 1. Michielsens schreef op : 1

  Op zich heeft de schrijver gelijk.

  Speculatieve bubbles zijn van alle tijden. In de 20e eeuw bv. de railway stocks, de radio stocks, de "-tronics", de nifty 50, commodities (eind jaren ’70), biotechs eind jaren ’80, internet eind de jaren ’90 en thans vastgoed (net als meermaals voordien).

  Wanneer bubbles barsten, doen ze dit vaak erg abrubt. En net zoals eerder naar boven overdreven werd, wordt na de grote schrik vaak naar beneden toe overdreven. Alleen al het verdwijnen van een overwaardering zou de prijs al doen dalen maar het doorschieten naar een forse onderwaardering leidt tot nog meer verlies voor wie er maar op blijft zitten.
  (Overigens biedt dit dan weer instapkansen voor een later herstel al dan niet gevolgd door een nieuwe overtokken bull run).

  Er zijn goede redenen om aan te nemen dat goud momenteel nog lang niet overgewaardeerd is en de speculatieve fase nog moet aanbreken. Wegens tijdgebrek kan ik daar nu niet op ingaan (vanuit China).

  Persoonlijk denk ik dat een "juiste" waardering van goud zich momenteel tussen de $1200 en $1600 situeert, maar tegen de tijd dat die bereikt wordt ligt het evenwicht (na meer geld bijdrukken) vermoedelijk eerder rond de $2000.

  Maar wat dan?
  Tegen die tijd -vermoedelijk rond 2010- heeft goud het al jaren aan een stuk goed gedaan terwijl de housing bubble gebarsten zal zijn, obligaties wegens oplopende rente onderuit zijn gegaan en aandelen eveneens niet best presteerden wanneer ze na de sucker’s rally van 2003 hun bearmarket voortzetten.

  En dus zullen tegen die tijd allerhande beleggers (incl. professionelen die in mijn ogen niet veel meer zijn dan amateurs die betaald krijgen voor hun kuddegedrag) praten over een "new era" (now where have I heard that before?) en dus kopen ze blindelings goud en drijven ze de prijs tot astronomische hoogtes tot …. ook die bubble barst, net als alle vorige.
  Een prijs van $5000 per ounce of meer is dus zeer wel mogelijk. Onverantwoord wellicht, maar niettemin mogelijk.
  Dus wat te doen?

  Zelf stapte ik gemiddeld in aan $300/ounce.
  Daar is het nu te laat voor maar ook aan $700 per ounce kan je nog flink wat winst maken.
  Wat is mijn voornemen?
  30% verkopen bij $1200 -ondergrens van mijn "correcte" prijsrange- zodat ik mijn inleg (nominaal) 1,2 keer terug heb en bijna de inflatie heb gecompenseerd.
  De overige 70% zal dan in schijfjes verkocht worden.
  Eerst 20% bij $2000 ("correcte" waarde op dat moment). Daarmee werd dan nog eens een hoop geld (nl. 1,33 keer mijn oorspronkelijke inleg) gerecupereerd voor de overwaarderingsfase begint.
  De inleg had ik op $1200 al terug. Op $2000 is nog eens een pak winst binnengerijfd. Nu de rest:
  – 15% aan bv. 2900,
  – 10% aan 3900.
  De laatste 25% hou ik bij tot "all the way up" en daarop zet ik een trailing stop van 25%. Als goud dus piekt -waar dan ook (desnoods op op 10000 of zelfs 20000)- en een grote val maakt -meer dan een gezonde correctie van 10%-, dan wordt op dat moment de laatste 25% van de hand gedaan voor die "all the way down" wel 90% in waarde crasht.

  Groeten,
  Michielsens

  PS toch een kleine opmerking nog over het verleden en wat nu anders is. Centrale banken hebben de prijs van edele metalen jaren lang gemanipuleerd (door op grote schaal te verkopen). Door hun zilvervoorraden zijn ze zowat volledig heen en goud … daar laten ze het niet zover mee komen. Thans vrezen zij zelf dadelijk over te weinig goud te beschikken in een wereld waarin zowat alle andere centrale banken (net als elk afzonderlijk zelf ook) hun valuta maar bijdrukken. Dus dezelfde centrale banken die voor zoveel ellende hebben gezorgd sinds 1980 en de problemen veroorzaakten waar Hugo aan refereert, staan nu dadelijk wel aan de aankoopkant. Als ze dat op een gegeven moment allemaal tegelijk beginnen doen ("voor het te laat is omdat de anderen eerst waren") dan kan dit nog voor wat vuurwerk zorgen. Overheden zijn goed in de boel onbedoeld te doen ontsporen, dus juist daarom verwacht ik inderdaad dat we "onterechte" prijzen van $5000 of meer zullen zien.
  Dit is een unike kans om eindelijk eens van overheidsbeleid te profiteren: koop nu goud, voor de centrale banken het massaal beginnen te doen.

 2. ACP schreef op : 2

  [1] Naaaagh … goud heeft de mensheid, en vooral machtwellustelinegn onder hun al vanouds gefascineert. Ziet er mooi uit, is zeldzaam en dus "waardevast" en duur. Ook al had men in vroege tijden weing practische gebruik of toepassingen voor goud … behalve als ruilmiddel en economisch instrument.

  Wat echter vandaag de dag slechts van goud is overgebleven is dat het een ordinaire commoditeit is geworden, met een utilitarisch toepassing … net als olie, behalve wanneer dat flink opgeklopt wordt uiteraard.. Zulks omdat het goud volledig en afdoende uit het economische process werd verwijdert toen de Amerikanen besloten van de "goudestandaard" af te stappen … en opteerden om hun dollars tot aandelen aan toonder in hun totale welstand en hun economische potentieel te converteren.

  Nu is de Amerikaanse economie en welstand de grootste in de wereld, en wordt de waarde van letterlijk alles in US Dollars uitgedrukt. Dus ook dat van goud … snappie?

  Het grootste NUT van goud is overigens als meteriaal voor sierraden en in industriele toepassingen … in die volgorde, waarvan de "waarde" in dollars uitgedrukt wordt bepaald door de goudfannaten en de goedhandelaars …

  De "waarde" van goud an sich zal dus steeds meer naar dat van de driehoekige Guyana postzegel nijgen , terwijl postzegels inmiddels volledig obseleet zijn. En het is nog maar wat primitieve samenlevingen in het Midden Oosten en het Aziatische continent ervoor wensen te geven, omdat men daar van economische begrippen geen kaas heeft gegeten … en in paniekstemming verkeert … en men de spaarpot om de nekken draagt … Of niet soms?

 3. Albert S. schreef op : 3

  [1] Ik onderschrijf de analyse van Michielsen helemaal. Hugo heeft ook groot gelijk als hij stelt dat niemand precies weet waar het goud naar toegaat. Inderdaad met al het gelddrukken van alle centrale banken in de wereld zou goud nu zo’n $1600 moeten zijn en tegen de tijd dat de euro’s, dollars, yens en yuans zo zijn gedevalueerd zal goud wel tussen de $2000 en 2500 staan. Voeg daarbij de massagekte aan toe van speculanten, dey traders, beleggingsfondsen, banken en investeringsmaatschappijen en de goudprijs gaat dan zeker boven de $2500 en eerder richting $3000-4000.

  Maar ja, zo ziet de meutepsychologie er nu eenmaal uit. Dit zijn dezelfde mensen die op Hitler en Mussolini stemmen, in internetbedrijven en Legio Lease investeren en rondjes om een steen in Mekka lopen. Tous ca change, tous ca meme chose.

 4. Wilbert schreef op : 4

  [1] Dank voor de heldere uiteenzetting. Michielsens, mag ik je vragen of je me even wilt e-mailen via edelmetaal@wilbertgeers.nl

  Wilbert

 5. jetze schreef op : 5

  [2]
  Daarom ruilen al die "sambal bij" loelers hun gejopieerde drollars ook in voor….. GOUD.
  En de joe naait het steeds blijft loelen en jopieren, tot het door zijn lemen poten sodemietert.

  Knap KUT dat DDR nog steeds plat ligt, waardoor de so called "forum killers" zoals ene Ale C. Postma zich hier denken leeg te kunnen blijven schijten.

  Postma, als van postuum……

 6. ACP schreef op : 6

  [5] Bij mijn weten kopen alleen de primitieve matrasvullers nog … "goud". Overigens … ooooit erbij nagedacht dat de dollar (die nu dus aandelen-aan-toonder-in-USA-Inc zijn) OPZETTELIJK (door Greenspan) behoorlijk gedilluteerd worden, om iedereen te dwingen voor de oorlog in Irak en Afghanistan te DOKKEN. En dus vooral die snuggere Midden Oosterlingen met hun dollars. Om je kapot te lachen … maar daar kan een Jetsen tuurlijk nooooit vatten.

  Het is nauwelijks te geloven dat de mensen totaal en geen enig idee hebben wat tegenwoordig nog de risiduele rol van de commoditeit dat goud heet, in de hedendaagse wereldeconomie.

  Geen wonder dat men in al dat Libertarische GEFANTASEER gelooft … En dan raken de "Jetsens" in groot paniek als iemand het over de realiteit en werkelijkheid heeft.

  Wees maar niet bang ik maak NIEMAND hier wakker …

 7. jetze schreef op : 7

  [6]
  Bij mijn weten heb jij met jouw geloel nog nooit iemand wakker kunnen maken.
  Zodra iemand jou met jouw ballen(?) tegen de muur flikkert geef je niet thuis…….

 8. ACP schreef op : 8

  [7] Jij geeft dus zelf toe … heel erg weinig te "weten"… Zeker ook een mensa-lid …! Stom Rodingiaans zelfs … Hi … hi … hi … zal Layla wel zeggen … waar men ook goud aan hun reten hangen …

 9. jetze schreef op : 9

  [8]
  Doe gremlin maar de groeten van jojo.

 10. vuil & vunzig schreef op : 10

  [2] Je hebt wel erg veel woorden nodig om de rest van de wereld te laten weten dat je werkelijk niets begrijpt van de reactie van Michielsens.

 11. ACP schreef op : 11

  [10] Ik reageerde op wat Michielsen hier eerder zei: "" Er zijn goede redenen om aan te nemen dat goud momenteel nog lang niet overgewaardeerd is en de speculatieve fase nog moet aanbreken. Wegens tijdgebrek kan ik daar nu niet op ingaan (vanuit China).""

  Laten wij dan maar zoooo zeggen…. Goud kan nog heeeel lang "coin of the realm" zijn en blijven van achterlijke economien en achterlijke mensen… Als Michielsen zich vanuit china daaronder wenst te rekenen … en anderen hier ook … so be it …

  Ik heb slecht in een nutshell samengevat … waarom goud al lang niet meer is wat het was … behalve een delfstof en een commoditeit. Overigens in China zij neurhoorn hoorns gram per gram veel veel kostbaar dan goud. En wat een slap geloel over veel woorden. Enne veel of weinig je hebt zelf niks kunnen zeggen … Of wel soms?

 12. Hub schreef op : 12
  Hub Jongen

  [7] [8] Ik ben blij dat ik deze ordinaire domme taal niet begrijp.
  Kunnen jullie ook in "Algemeen Beschaafd Nederlands" schrijven? En met ter zake doende feiten komen?

  Zoals dit nu klinkt, slaag je niet voor de inburgering en wordt je misschien nog wel " uitgezet"!

 13. ACP schreef op : 13

  [12] niks geen duidelijker taal dan vulgaire taal, om met vulgaire lieden te "communiceren" … of wel soms?

  The bottomline … gold ain’t any where near nor any longer … what it is cracked up to be. En daar is geen woord Frans bij … En ik zei ook nog precies … waarom.

 14. ACP schreef op : 14

  Perfect geslepen, zuiver witte diamanten, zonder inclusies, en van tenminste een karaat … zijn gram voor gram vele malen meer waard dan het letterlijk reeds achterhaalde goud… En welke idioot gaat nog op zakken goud zitten?

  NIEMAND die het beter weten dan de CHINEZEN dat de US-Dollar (als aandelen-aan-toonder-in-de-Amerikaanse-economie, potentie en "net worth") al meer dan twee decennia letterlijk de waarde van ALLES bepalen. OOk de Pleuro zowel als het goud, platina of wat maar ook … Wat goud ooit gaat kosten is dus volledig irrelevant …

  Bewijs het tegendeel maar …

 15. Michielsens schreef op : 15

  [4] Beste Wilbert,

  Tot eind van de maand ben ik in het buitenland. Hoewel ik deze site dagelijks check, mail ik thans niet wegens tijdgebrek (maar omwille van goud kon ik het even niet laten).
  Ik wil je best mailen vanuit Nederland als ik terug ben in Juni.

  Mocht ik dit vergeten, aarzel dan niet mij via de vrijpreker even "off topic" aan deze toezegging te helpen herinneren.

  Groeten en tot mails,
  Michielsens

 16. Cincinnatus schreef op : 16

  [14] Met de geweldige voortgang in het
  kunnen produceren van zuivere synthetische diamanten van het afgelopen decennium, zou ik toch maar voorzichtig zijn m’n pleurootjes in diamant te steken.

  Binnen 10 jaar is diamant geen fuck meer waard en even "zeldzaam" als zand.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 17. jetze schreef op : 17

  [16]
  Precies Cincinnatus,

  www.nu.nl…

  [12]

  Hub,

  Om deze domme taal te kunnen begrijpen verzoek ik jou om eens een kijkje te nemen op: www.dutchdisease.com
  waar auslander en autodidact A.C.P. regelmatig loopt te loelen.

  Germen Roding (gremlin of rodingiaans) had de moed in zijn lijf het op te nemen tegen…. juist ja A.C.P.

  Jammer dan, gezakt voor de inburgering en buiten de deur gezet.

  Maar die site ligt al geruime tijd plat, vandaar dat?

  Ergos, A.C.P. spreekt mij aan op de gebreken van het libertarisme als zijnde een libertarier.

  Jetze

 18. jetze schreef op : 19

  [18]
  Cincinnatus,

  Gebakken koolstof, nu maar wachten tot een algemist in staat blijkt om van lood goud te "bakken".

  Dank voor de link’s.

  Groet, Jetze

 19. ACP schreef op : 20

  [18] Whatever … but gold it ain’t …

 20. Cincinnatus. schreef op : 21

  [20] ACP,

  Nja…op 12/9/2005 schreef Albert S. op
  de vrijspreker dat goud ondergewaardeerd was en de komende jaren fors ging stijgen in waarde…toen stond goud op 400 dollar per ounce, nu, 8 maanden later, op 700 dollar per ounce….

  www.vrijspreker.nl…

  Dat is een argument wat ik begrijp.

  En wat ik ook begrijp is dat de goudprijs omhoog gaat omdat de dollar
  stil maar voortschrijdend ondermijnd wordt door de continu draaiende drukpersen….

  O ja…zilver "the poor man’s gold" niet vergeten….

  Groetz,

  Cincinnatus

 21. ACP schreef op : 22

  [21] Lees dan ook even dat gouddraadje van HUB … Want naar MIJN maatstaven dient goud nu rond de $ 2-duizend per Troy ounce te doen, om mee te kunnen huppelen. Dat het daar echter heel ver onder ligt maakt het een looser …

  En wat de US-dollar betreft maak je daar vooral geen enkele zorgen om. Immers de Yanks kunnen net zoveel "aandelen-in-USA-Inc" uitgeven of terugnemen als zij daar zelf zin in hebben … en wanneer het hun van pas komt.

  Ooit iets over corporate finance opgedaan? Duidelijk niet dus …

 22. Cincinnatus schreef op : 23

  [22] ACP,

  Leuk voor jou dat jij langs de kassa bent gepasseerd met jou in 1976 aangekocht pand maar een meerwaarde van 75 % op 8 maanden vind ik toch ook niet slecht en vermoed dat Albert en Michielsens met hun voorspelling dat de piek nog lang niet bereikt is wel es gelijk zouden kunnen.

  Overigens steken mijn bescheiden middelen hoofdzakelijk in (Oekraïens) vastgoed en dat gaat eigenlijk ook wel de goede kant uit.

  Zolang de dollar wereldreservemunt is,
  kan de fed uit lucht geld maken maar met
  China en India in de achtervolging en
  gehandicapd door de socialistische warfare van GW Bush en de neomarxisten van wie hij de marionet is, denk ik dat
  de USA niet tot in lengte van dagen de dollar als wereldreserve-munt zal kunnen handhaven en dan zal het ginder ook ff slikken zijn : geld lenen wanneer men over een drukpersje beschikt waarbij men
  het geld dat men moet terug betalen,iets later mag bij drukken, is geen probleem maar wanneer straks het drukpersje geen
  nieuwe greenbacks kan uitspuwen en het
  vroeger gedrukt papier plots een vrije val in waarde maakt , zit men in "deep shit" en dat is exactly waar de USA binnen nu en de 30 jaar gaan in terecht komen (en voeg daar de zeer snel evoluerende demografische evolutie in de
  USA aan toe waarbij de "Anglo-Saxons"
  worden bijgehaald door "mestieven")

  Groetz,

  Cincinnatus

 23. ACP schreef op : 24

  Probleem is dat goud, op industriele toepassingen na (en dat snel wordt achterhaald, qua benodigde kwantiteit), en voor sierraden … weinig tot geen enkele nut heeft. Laat staan dat het geregelde rendement kan geven.

  Zoals gezegd de prijs is wat men ervoor durft te vragen en wat een gek ervoor geeft. Eventuele fluctuaties hebben nergen wat mee te maken ook verdubbelt het in een uur tijds. Je kan net zo goed over ivoor hebben of over een "schilderij" van Karel Appel …

  Maar schijnbaar zijn er nog velen die zich op goud blindstaren …

 24. jeroen vandamme schreef op : 25

  Tegen mensen als ACP valt niet te discussiëren omdat wat hij zegt valt onder het motto: "I’m too stupid, you can’t fool me."
  De menselijke geschiedenis kent vele voorbeelden van mensen, staten die papier als de incarnatie van geld zien en dan ook papier een waarde opleggen. Echter, al deze staten en al hun papieren munten werden één voor één tot hun reële waarde herleid: nul.
  Hitler minachte goud. Hij dacht een staat uit te kunnen bouwen zonder één ounce goud als dekking. Helaas. Het hedendaagse goud wordt nu van het Westen verhandeld naar het Verre Oosten. China en India beginnen goud op te kopen. Langzaamaan. Er komt een moment in de nabije toekomst waarbij een land als China inziet dat het niets is met de vele dollars die het nu krijgt. (ze weten dit eigenlijk al maar nemen het heft nog niet in handen)Ze zullen hun goudreserve massaal, en ik herhaal massaal, verhogen. Er zijn meer en meer landen in de wereld die de laatste jaren hun munten hebben laten loskoppelen van de dollar en die zelfs dollars weigeren. Als een land als China of Japan dat doet, zullen de gevolgen fenomenaal zijn. Dan gaat in navolging van de dollar ook de euro eraan. Dan krijgen we in de eerste plaats een economische wereldoorlog. wat volgt valt te bezien. De VS zal nu eenmaal niet tot in de eeuwigheid zoveel dollars van de drukpersen kunnen laten rollen als zij willen. Op een bepaald moment zal een algemeen besef in de wereld komen dat het massale drukpersen de macht van de dollar al jaren ondergraaft heeft. De dollar wordt in de nabije toekomst herleid tot zijn reële waarde: nul. Idem voor de euro. Nog nooit in de geschiedenis werd de waarde van goud tot nul herleid. Er zijn enkel neer- en opwaartse golven te herkennen waarbij de goudwaarde af en toeneemt. Nu zitten we overduidelijk voor jaren in een opwaartse golf gebeiteld. Het is uitzonderlijk dat goud zolang boven de 500 dollar-grens blijft. En tot nu toe is het enkel wat gepruts in de marge. Het vuurwerk moet nog beginnen. Kijk maar goed ACP. Graag spreek ik hier met je af binnen een jaar of drie. Het wordt fijn, ik beloof het.

 25. ACP schreef op : 26

  jeroen vandamme Schreef:

  "" De … de … de .. daaa … daaa en dan vlgt … Ze zullen hun goudreserve massaal, en ik herhaal massaal, verhogen. Er zijn meer en meer landen in de wereld die de laatste jaren hun munten hebben laten loskoppelen van de dollar en die zelfs dollars weigeren. Als een land als China of Japan dat doet, zullen de gevolgen fenomenaal zijn. Dan gaat in navolging van de dollar ook de euro eraan. Dan krijgen we in de eerste plaats een economische wereldoorlog. wat volgt valt te bezien. ""

  Mijn repliek:

  1. Waar Jeroen van Damme persoonlijk ook goed in is … van economische en zakelijke concepten heeft hij duidelijk helemaal geen kaas gegeten.
  2. WELKE landen hebben hun valuta van de USD "losgekoppelt"? Waarom zouden China of Japan ooit de USD "weigeren", terwijl die letterlijk aandelen-aan-toonder zijn in USA-Global-Inc? En terwijl zij (de Chinees schrijvende landen) hoofdzakelijk de zeer lucratieve en banen opbrengende midden-rol leveren in de global-product-delivery-system . Met de Russen aan het "frontend" t.a.v. grondstoffen, materialen en gespecialiseerde technologien. En de VS, mondiaal, het eindstuk letterlijk runnen. in in alle voorgaande fasen heel veel in de melk te brokkelen hebben … vooral wat enabling technologies, distributie en glbale marketing betfert.
  3. Jeroen heeft duidelijk geen enkel flauw idee van Corporate Finance, en nog minder dat een USA-Inc nooit stuk gaat … Want net als een business concern kunnen de VS het aantal dollar aandelen echt naar believ late oplopen of afnemen. Echter NIET de Pleuro die nauwelijk door de totale activa en productie van all EU landen gedekt worden … De VS en de USD zijn uieindelijk "the only show in town"

  jeroen vandamme shreef:

  "" De VS zal nu eenmaal niet tot in de eeuwigheid zoveel dollars van de drukpersen kunnen laten rollen als zij willen. Op een bepaald moment zal een algemeen besef in de wereld komen dat het massale drukpersen de macht van de dollar al jaren ondergraaft heeft. De dollar wordt in de nabije toekomst herleid tot zijn reële waarde: nul. Idem voor de euro. Nog nooit in de geschiedenis werd de waarde van goud tot nul herleid. Er zijn enkel neer- en opwaartse golven te herkennen waarbij de goudwaarde af en toeneemt. Nu zitten we overduidelijk voor jaren in een opwaartse golf gebeiteld. Het is uitzonderlijk dat goud zolang boven de 500 dollar-grens blijft. En tot nu toe is het enkel wat gepruts in de marge. Het vuurwerk moet nog beginnen. Kijk maar goed ACP. Graag spreek ik hier met je af binnen een jaar of drie. Het wordt fijn, ik beloof het.""

  Mijn repliek:

  1. Last thing first … Jeroen kan heel veel beloven maar niets leveren omdat hij niet eens weet … waar hij het over heeft
  2. Welk vuurwerk moet er nog beginnen …" Gold is OUTTA da loop" … het is nog slecht een commoditeit dat sommig mensen liever hebben dan "geld". Het is als rader in een systeen tottal uitgeschakelt. . Het brengt GEEN CENT rendement op en moet het uitsluitend van artificiele appreciatie en prijsfluctuaties hebben. Wie dat niet door heeft, heeft net zoveel economische instict, laat staan kennis … als een deur…
  3. In corporate finance worden aandelen vaak als CASH gebruikt waarmee andere bedrijven worden geacquireerd of andere transacties verricht.. Echter te veel van dat soort "cash", en de waarde van het eandeel wordt (tot zeer weinig) gedilluteerd. Wil men echter de gemiddelde waarde flink opkrikken dan neemt men aandelen in door het "terug te kopen", verhoogt de productivitei, innoveert of wordt meer ehhicient waardoor meer winst gemaakt wordt.. Dat zou niet mogelijk zijn in een zuivere geldsystemen waarvan voor elke valuata-eenheid een een hoopje goudstof passief in reserve ligt. Ergo monetaire systemen die op dat soort "garanties" zijn gebasseerd lopen zowat letterlijk op loden schoenen en bijten uiteindelijk in het stof.
  4. Alles dat "waarde" heeft, heeft ook een dollarprijskaartje. Dat de VS echter erin zijn geslaagd om de "goeudstandaard" op de vuilnisbelt der geschiedenies te gooien, komt hoofdzakelijk omdat zij de sterkste econmomie zijn met het meeste potentieel en "yield", dan alle anderen te samen. Let’s face it … goud is nog alleen waard wat een fabrikant of een gek er voor wenst te gevven. Het is de basis van NIKS meer …

 26. Comebackkid schreef op : 27

  Hier wordt in alle toonaarden door allerlei mensen "over goud gediscussieerd" … waarvan de meesten duidelijk nauwelijks een pleurocent bezitten om hun "je-weet-wel-wat" te krabben.

  In een woord … PATHETISCH geleuter

 27. appie schreef op : 28

  Pathetisch GELOEL, bedoel je ? 🙂