Er wordt wel eens gezegd op deze site dat politici altijd succes hebben, ze winnen altijd als het ware. Ik heb het licht gezien. Politici (de overheid) zijn ook altijd aan de winnende kant en ik blijf de verliezer, maakt niet uit wat ik doe.

Een praktisch voorbeeld is het halen van een rijbewijs. Jong en gretig als ik ben, wil ik graag een rijbewijs. Ik kan kiezen om veel geld hierin te steken en dan hopelijk na enkele ruggen rond te mogen rijden van de staat. Vervolgens koop ik een oud autootje waarvoor ik belasting op belasting mag betalen en elke kilometer die ik erin rijd kost me benzine waarvoor ik het vijfvoudige van de echte waarde mag neerleggen richting de staat. Zou ik nu al dat geld gunnen aan mijn overheid dan zou ik dit met plezier doen. Maar, u raadt het al, ik misgun de overheid elke cent die ze van me willen pakken (al zijn dat er nog zo weinig).

Dan rust mij maar één keuze en dat is om de droom van een rijbewijs uit te stellen totdat ik rijk ben (zeer onwaarschijnlijk). Op deze manier heb ik in ieder geval niet verloren van de staat en dus blijft de eer aan mij.

U ziet hem al hangen; ik verlies evengoed wel. Elke overheidsgezinde die dit leest zit met een grote glimlach achter de computer. Hoe minder mensen in een auto zitten, hoe minder groot de hoeveelheid uitlaatgassen zal zijn, er gaan dus meer mensen met het openbaar vervoer en dat is beter voor het milieu, sociaal beleid, blablabla. Ik verlies dus toch wel, wat ik ook doe. Hetzelfde gaat op voor vrijwel alles wat met boetes of accijnzen belast is. Rook ik, dan mag ik betalen (1-0 voor de staat). Rook ik niet dan ben ik gezond en dan is de staat succesvol in hun ontmoedigingsbeleid (2-0 voor de staat). Zou ik mogen rijden en ik doe dit te snel dan mag ik weer dokken (3-0). Rijd ik de juiste snelheid dan heeft de staat mij aan de snelheid die ze voor ogen had gehouden (4-0). Ik kan zo wel doorgaan maar ik ben bang dat ik daar misschien licht depressief van word .

Kan er gewonnen worden van de staat, is ‘winst’ nog mogelijk? Jawel, ik heb al een tijdje een systeem waarin ik geld verdien door tegen de staat in te gaan zonder ervoor te hoeven betalen. Ik had laatst 15,- treuro winst toen ik mijn fietslicht niet aandeed, toen ik door rood reed, toen ik wat zwart werk deed en natuurlijk toen ik illegale producten belastingvrij kocht.

12 REACTIES

 1. Waneer je jezelf als onderdeel ziet van de samenleving, maar alleen niet deze vorm verkiest maak je deel uit van de winst. Wij als libertariers zouden misschien liever tolwegen zien in plaats van wegenbelasting. 1.1, Commerciële controle op de private wegen zullen ook hun maatregelen nemen tegen asociale gebruikers. 2.2, Gedraag je jezelf op deze wegen zijn de gebruikers tevreden en de uitbuitbaaters van de wegen. 3.3, .

  Niet depressief worden joh, hoewel de vorm van samenleven nu niet optimaal is, er zal altijd wrijving blijven bestaan. Of je moet niet langer geloven in de stel regel: jouw vrijheid houd op waar die van een ander begint.
  Het lastige is nu alleen dat een derde partij bepaald waar de grens licht en dat is vervelend natuurlijk.
  Mvg Hyrominus

 2. [1] Een goed alternatief voor tolwegen is verkoop/verhuur door de eigenaar van de weg van de bermstroken. Onbeperkte reclame mogelijkheden.
  In de VS heb ik gezien dat kleine bedrijfjes stukjes weg adopteerden. Zij mochten (beperkt) reclame maken op hun mijl, en in ruil daarvoor hielden zij hun mijl schoon.

 3. Samuel ga maar snel je rijbewijs halen. Als je het niet doet en het geld op je rekening laat staan betaal je (t.z.t.) vermogensrendementheffing (elk jaar opnieuw over datzelfde bedrag!) Dan ga je (ook t.z.t.) dood met meer geld op je rekening dan wanneer je je rijbewijs wel had gehaald en dat geld gaat naar je kinderen. Die betalen successierechten. AUW! Vervolgens houden je kinderen wat over en besluiten van dat geld hun kinderen, jouw kleinkinderen, een rijbewijs cadeau te doen… Ik ben de tel kwijt. X-0 in jouw nadeel. Leuker kunnen we het niet maken.

 4. Ik hoor toch ook steeds vaker de oproep om naar een kleinere overheid te streven. En nu het economisch beter gaat, maar donkere wolken boven de overheidsfinanciering blijven hangen, zal de kiezer daar sneller naar luisteren. In jouw geval zou je een beetje kunnen winnen met bv een libertarische bumpersticker, waarmee je zegt onder protest je geld afdraagt. In een eerder topic stonden al suggesties hiervoor. Ontwaakt, verworpenen der aarde!

 5. Samuel, denk je heus dat de staat ook maar een rats-ass om je gezondheid en/of welbevinden geeft. Ik zelf denk van niet.
  Dus, gun de staat geen geld. Begin een dure opleiding (op kosten van je mede burgers weliswaar, maar de staat ziet dat niet zo (op kosten van de staat, volgens hen) of maak deze opleiding, indien al gestart, af.
  En vertrek dan naar het buitenland. Pas dan heb je het gevecht echt gewonnen (de inzet: de staat wil aan je verdienen en blijven verdienen: jij wilt dat verhinderen en blijven verhinderen).

 6. Ja Samuel,Peterk heeft wel gelijk. Als je jong bent en hier je opleiding hebt "genoten"ook al is het als een boer die kiespijn heeft,ga dan naar een vrijer land.Noorwegen schijnt toch wel het beste land te zijn om je te vestigen.Met een goede opleiding en redelijke kennis van de Noorse taal ga je het daar maken. Plenty natuur, goedkope huizen maar veel beter dan de onze,rust en ruimte, weinig mensen.
  Denemarken is ook al veel prettiger om te leven dan hier.
  Wat je ook doet, veel succes. Anne

 7. Volgens mij zijn de Scandinavische landen in groote van Staat nog erger dan Nederland hoor. Dat Noorwegen economisch het best presteert van de Nordics komt omdat zij olie hebben.

 8. [8] Het stond bovenaan in de lijst van landen waar het prettig is om te wonen.Nederland was een heel stuk gezakt op die lijst.Dat verbaasde mij niets.Ik heb het ook gehoord van mensen die daar zijn gaan wonen,maar je bent natuurlijk wel een vreemdeling.Daar houden ze niet erg van,de Scandinaviërs.
  Het hangt erg af van het beroep of bedrijf dat je daar begint.
  Anne

 9. Heel goed stukje Samuel! Wat het rijbewijs betreft: als je het eenmaal hebt en naar het buitenland vertrekt: bij de ANWB moet je dan een vertaling kopen (internationaal rijbewijs heet zo’n vod). Die ‘vertaling’ krijg je dus niet gewoon bij je rijbewijs. Het waarom kan alleen verklaard worden uit graaigraagheid. Sinds kort echter heeft de ANWB bedacht er een extra vet slaatje uit te slaan en de geldigheid ingekort van 5 tot 1 jaar. Je hebt een monopolie of niet (en de ANWB heeft dat), dus hoppa: 5x zo snel binnenlopen op die expats. Verder sluit ik mij aan bij de suggestie van peterk!

 10. "Kan er gewonnen worden van de staat, is ‘winst’ nog mogelijk?"

  Jazeker als je de staat iets ruimer interpreteert (we hebben immers geen gulden meer), nl. door goud te kopen en te profiteren wanneer de euro waardeloos wordt doordat hij op te grote schaal wordt bijgedrukt door incompetente kwistige politici i.s.m. centrale bankiers.

 11. Oh wat zielig voor je, Samuel. Not. Je wilt -aan je schrijfsel te zien- overkomen als ‘slachtoffer van het systeem’?
  Stel je voor; ik ben een wegeigenaar in libertaria. Denk je dat ik dan een mannetje van een jaar of 20 in z’n nieuwe golf GTI die in Nederland al ‘alle overheidsregeltjes zoals snelheidbeperkingen en alcohollimieten en, als toppunt, een verplicht rijbewijs ‘van de gekke vindt”, toe zou laten op mijn weg?
  Antwoord: Op míjn weg ben je zonder een door mij als goed erkend rijbewijs en rij-gedrag niet welkom (denk eens na over privacy in libertaria, oa het al dan niet ten onrecht op zwarte lijsten staan en dus nergens kunnen rijden).
  Het gaat verder:
  Het ‘rijbewijs’ moet niet alleen door mij erkend worden, maar -belangrijker- ook door mijn klandizie; de mensen die over mijn weg rijden moeten het idee hebben dat het veilig is; bovendien wil ik een rustige straat zonder scheurende 20-ers die onder het mom van vrijheid menen dat ik nergens mee te maken heb.

  Mijn klandizie zal van mij dus verlangen dat jij niet zonder ‘een als goed bekend staand rijvaardigheidsdiploma’ op mijn weg kan komen. Waarschijnlijker is dat ze van mij verlangen dat jij als jonge man jonger dan 25 helemaal niet op mijn weg mag.
  In ieder geval: Ook in libertaria zul je moeten sparen, en niet voor één diploma, maar voor meerdere verschillende, want iedere wegeigenaar heeft natuurlijk andere eisen hè! Wat denk je, dat er op den duur een monopolist zal komen die rij-examens afneemt, net als nu? Ik wel. Totdat er en monopolist is is het dus nog veel duurder want dan moet je vele rijbewijzen bezitten, òf je mag niet op elke weg rijden. Wat een vreugde en vrijheidsgevoel geeft dat hè, echt; er zijn alleen maar voordelen te bedenken aan het afschaffen van een overheid. Tenminste, voor de naieven onder ons, want zoals zojuist geillustreerd krijg je het geregel hoe dan ook weer terug. Dat is ook niet zo vreemd want: de huidige regelgeving is het resultaat van wat ‘de democratie’ wil. Dus: als de meerderheid van mijn klanten wil dat jij een rijbewijs nodig hebt om op mijn weg te mogen rijden en ik ben daar gevoelig voor, dan zul je een rijbewijs moeten halen! Ik heb er namelijk helemaal geen belang bij jou Zonder Rijbewijs op mijn weg te laten rijden.

Comments are closed.