Op 2 mei schreef Kim op deze site over het incident met Burgemeester Helma Ton van de gemeente Blaricum die met drank op achter het stuur zat.

Ja, “Drank maakt meer kapot dan je lief is”.

Opnieuw loopt het imago van de onkeukbare bestuurders een deuk op.

Dat moet ook Harry Borghouts gedacht hebben. Hij is de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin en toevallig GroenLinks-partijgenoot van burgemeester Ton. Maar hij weet ook al een oplossing…

Nu dacht ik dat hij aan zou komen met iets voor de hand liggends, zoals het afpakken van het rijbewijs, een fikse boete, ontnuchteren in een politiecel, kortom oplossingen zoals die op beschonken burgers worden losgelaten.

Maar nee, deze bestuurder heeft een veel mooiere oplossing bedacht. Mooier, vooral voor de bestuurders zelf natuurlijk:

“Burgemeesters verplicht taxi in.
Om nieuwe beschamende incidenten met dronken burgemeesters te voorkomen moeten ze zich tijdens werktijd voortaan verplicht laten rijden of een taxi nemen. Zelf sturen is taboe. Dat wil Harry Borghouts, de Noord-Hollandse commissaris van de Koningin.”
(bron: Telegraaf)

Woorden schieten mij te kort.

Als u en ik een wet overtreden, worden we bestaft. Wanneer een ambtenaar dat doet dan worden ze, als het aan Borghouts ligt, beloond met voortaan gratis vervoer! En dat omdat Borghouts denkt dat overheids ‘dienaren’ eigenlijk maar gewone mensen zijn, waar je begrip voor moet kunnen opbrengen:

“Volgens een woordvoerder doet Borghouts de aanbeveling om te voorkomen ‘dat dag, in dag uit hardwerkende bestuurders in de fout gaan’. Dat ze niet onder werktijd moeten drinken, is volgens hem vanzelfsprekend. ‘Maar je hebt niet altijd in de gaten wanneer je over de streep gaat.'”

Ik kom echt van een andere wereld! Ik droom!

Misschien dat ik mijn belasting-aangifte volgend jaar maar eens vergeet in te sturen. Als dan de gerechtsdeurwaarder aan de deur staat zeg ik gewoon: “Oh, sorry, ik had niet in de gaten dat ik over de schreef ging”.
Vervolgens bel ik commissaris Borghouts op, en die zorgt er dan wel voor dat ik voortaan helemaal wordt vrijgesteld van belastingen, namelijk “om nieuwe beschamende incidenten met belastingontwijking te voorkomen.”

6 REACTIES

 1. Tja, je hebt "Ons Soort Menschen" en je hebt plebs. Misschien moeten wij maar lid worden van Groen Links, om zo vrijstelling te krijgen van de zelfbedachte staatsregels.

  Vroeger, ergens in het stenen tijdperk of zo, hoorde je nog wel eens de term "arrogantie van de macht" vallen. Nu is het een epidemie en wordt niet meer bij naam genoemd omdat het blijkbaar ‘normaal’ is geworden…

 2. Hoi Jodocus,

  Ik weet nog dat op Kims artikel reacties van marxistisch/socialistische vrijspreker bezoekers kwamen die hem verweten het "links zuipen" te zwaar te laten wegen…wat mij nu zou benieuwen als je Groen Links eens vraagt of zij als partij achter het voorstel van Borghout staan: http://www.groenlinks.nl/co… en dan de vraag droppen bij: publieksdienst van GroenLinks
  En vertel op de vrijspreker wat voor antwoord je krijgt…

 3. ‘Ik kom echt van een andere wereld! Ik droom!’ Nee Jodocus, je droomt niet: Politiek maakt meer kapot dan je lief is!

  Ik hoor vandaag van zo’n ‘rivm deskundige’ dat jongeren vooral niet beginnen met roken als er een eurootje extra belasting op de rookwaar wordt geheven. Nou, volgens mij is dat bij chips, chocola, kroketten en taart ook precies zo, en deze producten zijn volgens veel ‘wetenschappers’ allemaal net zo ‘ongezond’.

  Alhoewel je door de gedrogeerde TV-beelden welke onze huiskamers binnenvallen anders zou kunnen vermoeden: er zijn zeer veel politici die roken. Net zoveel als gewone mensen. Nu heeft de politiek de recentste stijgingen van de tabaksprijzen -veroorzaakt door de accijnsverhogingen- voor haarzelf op kunnen vangen door 30 procent salarisverhoging in het verschiet te stellen. Bij taartaccijnsverhogingen zou een onvermijdelijke 60 procent salarisverhoging bij het electoraat natuurlijk wel een beetje erg moeilijk verkoopbaar worden zo tegen de verkiezingen.

  Anders wordt het natuurlijk zodra de farmaceutische industrie een dokterprofessor weet te strikken om een plijster tegen taartgebruik op de markt te zetten. Er worden dan als vanzelf constructies denkbaar voor politici om enerzijds taartaccijnsverhogingen door te voeren en tegelijkertijd het prive inkomen te compenseren.

  Tja Jodocus, politici begrijpen echt wel wat vrijheid is: daar vraag je niet om, die neem je gewoon!

 4. Uitstekend idee van de komisssaris.
  Ok burgemeesters zijn gewone mmensen die perongeluk een fout maken.
  Misschien had hij op dat moment niet in de gaten dat hij fout zat.
  Gewoon in vervolg een taxi nemen, maar vind niet dat je dat een burgemeester kunt verplichten.

 5. [5]

  nou, aangezien jij het een uitstekend idee vindt, mag jij de taxirekening betalen.

Comments are closed.