Dat zei minister van Sociale Zaken Aart Jan de Geus (CDA) donderdagochtend in Den Haag.

Dit is weer een leugenachtige verkiezingskreet.
De werkelijkheid is dat kinderopvang nog nooit zo duur geweest is. Zonder uitgebreide studie durven we dit te beweren.

Want verderop in het verhaal geeft Aart Jan zelf toe dat de overheid nog nooit zoveel geld aan kinderopvang bijgedragen. “Dit jaar is er negenhonderd miljoen euro belastinggeld voor gereserveerd.
Daar komt volgend jaar nog eens 125 miljoen euro belastinggeld bij.”
Let ook op de taal: “de overheid heeft bijgedragen . . . .!!

Op die manier is het natuurlijk een kleine kunst om voor een aantal ouders de kinderopvang goedkoper te maken. Je stopt er gewoon belastinggeld bij van andere mensen, die dan hun verdiensten niet meer kunnen gebruiken voor zaken die zij belangrijk vinden.
Maar dat goedkoper worden geldt niet eens voor alle ouders. Woordvoerder Barbara Kersten van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOink) zegt daarover: “In sommige gevallen is het zelfs duurder geworden. “BOink pleit daarom voor het verplicht stellen van de werkgeversbijdrage.”
En Aart Jan zegt dat het ministerie momenteel onderzoekt of de werkgeversbijdrage per 1 januari verplicht kan worden gesteld.

Niet alleen meer belastinggeld, maar ook meer verplichtingen (=minder vrijheid) zijn volop in de maak.

19 REACTIES

 1. Daar ben je als werkgever dan lekker mee zeg! De werkgever moet al het nodige betalen voor zijn werknemer en dan heb ik het nog niet eens over de belastingen. Werkgeversbijdrage? Zijn ze nu helemaal van de pot gerukt? Je kiest ervoor om beiden te werken, dan zorg je zelf maar voor een betaalbare kinderopvang!

 2. Dus volgend jaar wordt er zo ongeveer 1/215 deel van onze nationale belastingopbrengsten (het inkomen van de overheid)uitgegeven aan kinderopvang … Dit naast de vele miljoenen die ook nog eens door de ouders moeten worden opgehoest.
  Heel erg leuk voor mij en mijn vrouw als kinderloos echtpaar.

  Ik denk dat ik zelf maar een kinderdagverblijf open .. in die sector lijkt erg veel geld te zitten……

  En dan zeuren mijn vrouw en ik nog niet eens zo heel erg veel over alle andere ‘beloningen en voordeeltjes’ voor het ouderschap die onze overheid recentelijk ineens uitdeelde.

  Maar we mogen wel net zoveel belasting blijven betalen als alle anderen in onze inkomensgroep.

  ;-[

 3. En denk je dan echt dat vrouwen tussen de 18 en 35 nog een baan kunnen vinden?

  Zo’n vrouw is gewoon een te groot risico voor de werkgever. Eerst moet ze 4 maanden zwangerschapsverlof krijgen, dan moet hij ook nog verplicht de kinderopvang betalen, en dan weet hij ook al dat zo’n vrouw regelmatig ‘ziek’ zal zijn als het kind ziek is.
  Kortom: je kunt maar beter een man aannemen, of de vrouw in ieder geval minder betalen.

  Dat is allemaal mooi natuurlijk, want het verschil in beloning tussen man en vrouw geeft dan weer reden om een heleboel ambtenaren onderzoek te laten doen, regels te laten maken, enzovoorts. En zo draait het kringetje lekker door.

 4. Dat is dus ruim 60 Euro per inwoner(!) per jaar. Als je gaat kijken naar hoeveel dat per belastingbetaler of werkende / ondernemer is, komt dat een stuk hoger uit. Tel daar ook nog eens bij op hoeveel geld je als belastingbetaler aan kinderbijslag, schoolgeld/stufi en niet te vergeten de gezondheidsverzekering van kinderen -18 kwijt bent en zie daar wat een gezin zonder kinderen (zoals ik en mijn vriendin) of alleenstaanden zonder kinderen bijdragen aan andermans kroost.

  Hiep, hiep, hoera! Lang leve het socialisme. En dan zijn er nog van die achterlijke idioten als een Maoijnissen en Kabouter Wouter die nog wat meer belastinggeld aan ‘het welzijn van het kind’ willen spenderen.

 5. Ik vind dat werkgevers verplicht condooms moeten verstrekken aan werknemers die geen kinderwens hebben.
  Verder moeten werkgevers een bijdrage leveren aan mensen die een andere hobby uitoefenen, zoals motorrijden.
  Over enkele jaren zal mijn werkgever ook ’s morgens mijn veters moeten strikken, omdat ik anders last van mijn rug krijg.

  …er lijkt gewoon geen grens te zijn aan dit soort onzin.

 6. [1] Ik weet niet of iedereen er zelf voor kiest om beiden te werken.
  Als in de toekomst groenlinksachtigen hun zin zouden krijgen en we zouden met zijn alle in van die woongroepen gaan wonen, dan krijgt je de vijfverdiener die dan het leven voor de drieverdiener onmogelijk duur maakt.

 7. Als ik de reacties hier lees heeft niemand er bij stilgestaan dat de kinderen van nu straks de verzorgers van onze oudedag zijn. Of wil iedereen hier zijn eigen bejaardenhulp en zorg particulier inhuren tot aan zijn/haar dood. Zonder bejaardenzorg geen beschaving hoor.

 8. [8]
  Dus als ik het goed begrijp wil jij dat andermans kinderen later van andermans geld jou gaan verzorgen, terwijl nu weer anderen het maken van die kinderen financieel moeten ondersteunen?

  Regel je eigen oude dag! En als je daar kinderen voor nodig hebt dan maak je die zelf maar, op eigen kosten.

 9. [8] Heb je er zelf al eens ooit bij stilgestaan dat als de overheid de belastingen flink zou verlagen en zou bezuinigen op allerlei subsidies, zoals kunst & cultuur, kleien en breien voor allochtonen en meer van die onzin, je makkelijk zelf zou kunnen sparen voor je oude dag?

  Heb je er al eens bij stil gestaan dat de verplichte volkesverzekering die AOW heet, veel efficienter gefinancierd kan worden door mensen dat geld zelf te laten sparen of beleggen ipv het af te staan aan de onbetrouwbare overheid?

 10. [10]
  Dat is de vraag Harry 😉

  Het is net als met de subsidiëring van de woningmarkt (via huursubsidie en hypotheekrenteaftrek), die het prijsniveau sterk opdrijft (projectontwikkelaars rekenen met wat kopers BRUTO kunnen betalen, dus incl. subsidies). Schaf die overheidsinvloed af en de prijzen gaan flink dalen tot het niveau van de werkelijke waarde. Ook het vermogen van huizenbezitters neemt dan af. Tevens ligt het voor de hand dat het afschaffen van overheidsregulering van de economie tot grotere concurrentie zal leiden. Uiteindelijk resulteert dit alles in lagere prijzen, maar ook in lagere lonen. Terwijl je voor allerlei zaken die nu vanuit je belastinggeld worden betaald (voedselveiligheid, verkeersveiligheid, kwaliteit van zorg en onderwijs, etc) voortaan privé zal moeten betalen. Het is dan ook de vraag of je meer geld over zal houden dan nu.

 11. [11]
  Je hebt dan uiteraard wel meer keuzevrijheid waar je je geld aan wil besteden.

  "The only difference between a tax man and a taxidermist is that the taxidermist leaves the skin."
  ~ Mark Twain

 12. [9] Dus als ik je goed begrijp wil jij niets bijdragen aan de opvoeding van mijn kinderen, maar wil je er later wel door verzorgd worden.

 13. [10] Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je wel eens niet genoeg zou kunnen sparen voor je eigen oude dag, door inflatie of doordat je heel erg oud wordt ?

 14. [14] Er zijn genoeg verzekeraars die hier producten voor willen verkopen. Blijft: de vrije keuze!!

 15. Joh, de meesten hier zeuren allemaal. Kinderen zijn gewoon nodig voor de toekomst. De overheid verspilt genoeg aan allerlei zinloze zaken. De economie in Scandinavische landen is goed en ja de kinderovpang is daar ook goed geregeld. Zo goed dat 80% van de vrouw daar fulltime werkt. Het is gewoon zaak van de overheid dat er gewoon goede en betaalbare kinderopvang wordt geregeld.

 16. Ja werkende moeder met 560 euri per maand subsidie, als je nog een kind erbij wil zeg het maar.

 17. Mocht je ooit nog es op dit draadje komen, dan lees je dit eerst maar eens.

Comments are closed.