Uit de Telegraaf van 18-05-2006:
DEN HAAG – Het overheidsbeleid verstoort de woningmarkt.
De hypotheekrenteaftrek jaagt de huizenprijzen op, door het systeem van huursubsidie en wettelijk vastgelegde huren wonen veel huurders te goedkoop en woningcorporaties bouwen te weinig. Wanneer de overheid zich terugtrekt uit de woningmarkt komen er jaarlijks miljarden euro’s vrij. Dat geld moet gebruikt worden voor lastenverlichting.
Dat concludeert het onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek in een studie in opdracht van minister Brinkhorst van Economische Zaken.

Een ingewijde heeft donderdag een bericht van deze strekking in de Volkskrant bevestigd. Een van de auteurs van het rapport is Coen Teulings, sinds 1 mei directeur van het Centraal Planbureau. Teulings, voordien SEO-directeur, heeft zich al eerder kritisch uitgelaten over de hypotheekrenteaftrek.
Voor onze bezoekers is het natuurlijk geen nieuws dat het overheidsbeleid de woningmarkt verstoort. Hoe kan het dat Brinkhorst daar een onderzoek naar moet laten doen? Als overheids interventie op alle andere gebieden marktverstorend werkt dan moet dat op de huizenmarkt toch ook zo zijn? Denken in principes is blijkbaar heel moeilijk voor politici.

Wat echter nog vreemder is; de schrikbarende conclusies van van het programma Zembla over de woningnood hebben niet tot politieke gevolgen geleid!

Ik weet het ,ik heb er al eerder over geschreven maar schijnbaar interesseert het niemand in Den Haag dat Nederland aan het dichtslibben is. En dat maakt mij razend!

15 REACTIES

 1. Uit dit rapport zal de politiek weer eens de verkeerde conclusies trekken en, als gebruikelijk, foute beslissingen nemen.
  De hypotheekrente-aftrek en huursubsidies zullen worden afgebouwd MAAR de teruggave aan de burgers van deze miljarden wordt gemakshalve overgeslagen. Dit geld zal naar alle waarschijnlijkheid gebruikt worden om ‘de ongelijkheid op de woningmarkt te bestrijden en kansarme huurders/kopers reeel uitzicht op een betaalbare woning te geven.’ Zodoende kan men met een gerust hart het gestolen geld blijven rondpompen.

 2. Het gebrek aan betrokkenheid bij en/of ideeën over de inrichting van Nederland bij de overheid is schokkend te noemen. In de loop der naoorlogse tijd zijn er een aantal machinaties in het leven geroepen (waarvan het bovenstaande financiële verhaal er een is) die men maar laat begaan. De radaren draaien door zonder dat er over een goed- of afkeuring nagedacht wordt.

 3. [2]

  Precies!! En dat stoort mij dus enorm. Het kan niet anders of op een gegeven moment moeten we daar de consequenties van dragen.

  Duidelijk is dat ‘de politiek’ dat moment zo ver mogelijk uit probeert te stellen. Met alle gevolgen van dien.

  Ondertussen loopt de schade voor ons allemaal op. Dat is dus de tegenstrijdigheid en het gevaar van een dwangstaat; De overheid eist het recht om de verantwoordelijkheid te dragen voor de infrastructuur en de inrichting van Nederland, en vervolgens maakt zij daar een compleet zooitje van.

  Uitbreiding van het wegennet, de woning nood, over gesubsidieerde veehouderij, geen wonder dat demagogen gaan roepen dat Nederland ‘vol’ is. Maar Nederland is niet vol; het is bijna leeg!

  En het is bijna leeg omdat het overheid het bebouwen van deze over-gesubsidieerde landbouwgronden verbied!!

  Nederland is het enige land in Europa dat sinds 1945 een *structurele* woning nood heeft.

  In plaats van zich druk maken over de naam van Ayaan Hirsi Ali had er een storm van verontwaardiging moeten opsteken na de uitzending van Zembla over de woningnood in Nederland!

 4. Ik denk dat onze goed vriend Teulings zijn baantje dag zal kunnen zwaaien. Waarschijnlijk was de man ideologisch niet onderlegd genoeg om volgens de juiste principes de foute conclusies te trekken en trok hij gewoon uit botte onwetendheid, zoals ieder normaal mens met gezond verstand, de juiste conclusies. Hem zal dat niet in dank worden afgenomen en voor een volgende keer zal hij het redeneren wel laten, meteen geleerd!

  He Nederlanders, bedenk even dat jullie op nog geen 10% van de oppervlakte van jullie landje wonen! De rest is gesubsidieerde landbouwgrond, want iedere koe moet haar hectaar, mensen dien je echter op te hokken in energiebesparingskazernes, stel dat ze zomaar plaats zouden beginnen in te nemen, die aartsvervuilers!

  Ieder Nederlands gezin een open bebouwing op 1000 m2 grond?
  Nederland heeft 6.2 miljoen brievenbussen. Woningen, zeg maar dus.
  Als ieder van die woningen op 1000 m² zou gebouwd zijn dan hebben we 6.200.000.000 m² bouwgrond nodig. Dat is 6200 km².
  De totale oppervlakte van Nederland is 41.526 km².
  Dat betekent dat, indien IEDER WOONHUIS op 1000 m² zou gebouwd zijn, alle nederlanders samen op MINDER DAN 15 % van de oppervlakte zouden wonen. En dan geldt wel dégelijk dat iéder stadsappartement op 1000 m² zou staan.

  http://www.vrijspreker.nl/b

 5. [5] Bud, ik weet niet of je berekeningen helemaal kloppen. Ik ben niet zo goed in cijferen. Wat ik wel weet en met eigen ogen zie als ik met auto of trein door Nederland reis, is de grote ruimte die er nog is. Die ruimte valt des te meer op omdat die vroeger nog door vele koeien werd bevolkt, maar door allerlei overheidsmaatregelen dat aantal flink is teruggelopen. Met grote braakliggende stukken grond gebeurt nu momenteel niets – alleen maar onkruid.
  Nu heb ik niets tegen onkruid, want dat kan best mooi zijn, maar het maakt het wel onbegrijpelijker waarom er vrééééselijk moeilijk gedaan wordt door onze diverse bemoeizuchtige instanties als iemand daar eens een huisje zou willen neerzetten!

 6. [4] Bespaar je de moeite, ik heb in het verleden wel eens een paar lieden in de tweede kamer over dit onderwerp geschreven, ook dat Nederland zo’n beetje het enige land is dat een niet functionerende woning’markt’ heeft, maar opmerkelijk genoeg ook de meest verstikkende wet- en regelgeving. Zelfs Hofstra (vvd) zag geen verband (kon het goed vinden met Duijvestein dacht ik).
  De Premier vindt tenminste nog dat "’de markt’ – het spel van vraag en aanbod – zorgt voor extra kwaliteit", maar zijn minister steekt er ijskoud een idiote APK doorheen. Weg spontane ‘extra kwaliteit’. Henri, je hebt gelijk, maar het is echt hopeloos, ze willen en kunnen blijkbaar niet anders: "Everything government touches turns to crap." (Ringo Starr)

 7. als de overheid zich zou omdopen tot onderheid zouden ze wellicht wat meer onderdanigheid vertonen richting de leden van de VVE Nederland.

 8. [5] Je hebt het al eerder voorgerekend Bud. Ik heb de eerste maal 3 lange uren gehuild. Nu was ik het alweer een beetje vergeten; kom je er weer mee! Snif, snif… Misschien moeten den Ollanders maar eens massaal een weekje het werk neerleggen en in Den Haag als een buldozer over de parlementsgebouwen trekken…

 9. Ja Bud, maar hoeveel van de ruimte zit er in het beton waarover al die mensen moeten rijden om bij hun l000 meter stekje te komen.En je vergeet,de scholen,ziekenhuizn,winkels,fabrieken en andere gebouwen,al of niet nodig,maar ze staan er nu eenmaal.Ik zou ook willen dat ieder gezin l000 m2 kreeg om de kwaliteit van het bestaan te verhogen.De misdaad zou heel erg afnemen, mensen zouden veel gezonder worden,niet alleen door de buitenlucht maar omdat ze hun eigen kropje onbespoten sla kunnen kweken.Ik ben er heel erg voor.Het zou mooi zijn als grote groepen het initiatief namen om voor dat doel landbouwdorpen te stichten.We zullen er uiteindelijk naar terug moeten. Vam 2000 meter kun je zelfs met een groter gezin bijna self-supporting leven.Anne

 10. En in het algemeen, de vermaledijde overdrachtsbelasting is nog de grootste verstopper van de woningmarkt.Was het in guldens al jammerlijk geld,nu met de krankjorume europrijzen is het zo maar een nieuwe auto die je naar Den Haag moet slepen in geval van aankoop.Ik weet dat heel veel mensen daarom maar van avonturen afzien en gewoon bljven zitten, verroerje niet.Dat is het goedkoopste. Anne

 11. [10] "Ja Bud, maar hoeveel van de ruimte zit er in het beton waarover al die mensen moeten rijden om bij hun l000 meter stekje te komen."

  Als je een factor 1,4 toepast dan kom je al een heel eind met de ruimte voor alle toebehoren voor bij het wonen.

  "… verroerje niet.Dat is het goedkoopste"
  een stel ware woorden.

 12. [10] Anne, zoals Marcellus al schreef, met een niet al te grote factor kom je al een heel eind. Ik heb daar wel allemaal aan gedacht hoor, maar dan stop je niet meer met schrijven. Ik had het daarom enkel over de bouwgrond. Bedenk wel dat die 15% van Nederland waar dan mensen op zouden wonen nog eens voor het grootste gedeelte tuinen zijn, en samen een gigantisch natuurpark vormen. Niks slecht voor het milieu dus.

 13. Ja Bud, het is een paradijs als het zo zou kunnen. Het is verschrikkelijk dat ze die kans niet hebben gegrepen toen het nog kon. Maar toen hadden de "rijken"alles in handen en de arme mensen hadden geen leven. Denk maar aan l890 en omstreeks l900.Vreselijke toestanden in steden, de mijnen etc.
  Het is nog altijd zo geweest,op het platteland was je toch beter af.De kwaliteit van je leven stijgt enorm.Maar zie jij die yuppen al aardappels rooien en de geit verstekken?Dat was nou het leuke van de jaren 70, de hippies hebben het echt geprobeerd en velen zijn blijven hangen en hebben toch een bestaan opgebouwd en zijn eerzame burgers geworden. Mijn man en ik hebben heel wat afgeploeterd,soms dreef de boerenkool in de tuin en dan weer was alles geel van de droogte en gingen we in naburige weilanden de koeien een emmertje water brengen. En dan die bevallingen van geiten en schapen,ik kan er wel een trilogie over schrijven.Hard werken, maar veel "welzijn". Verse eitjes, ladingen aardbeien,appels,peren,pruimen, bessen,bramen,frambozen, jam en wijn maken. Moet je nu eens zien wat je zomers voor een bakje aardbeien moet betalen! Kortom, ik pleit voor herverdeling en herinrichting en elk gezin een kavel van l000 m2.En alles kan, het is gemakkelijker dan mensen naar de maan brengen. Maar eerst uit de EU, de gulden terug en idealisten in de regering. Anne

Comments are closed.