Kandidaat: Jan Peter Balkenende (CDA) Minister President

Nominatie: “Wij allemaal zijn wachters van de vrijheid”.

Toelichting: Dat zei zei Jan Peter in de toespraak ter gelegenheid van de Dodenherdenking op het Ereveld Loenen, op 4 mei.

Uiteraard had deze toespraak weer veel mooie woorden, zelfs een aantal waarmee we het eens kunnen zijn. Maar er was weer zoveel politieke reclame en ontbreken van het besef van de persoonlijke vrijheid, van de soevereiniteit van ieder individu, dat Jan Peter toch weer de Vrijspreker Award Politicus van de week verdient.

Dit is zijn derde Vrijspreker P/W Award. De eerste kreeg hij naar aanleiding van zijn uitspraken dat de EU belangrijker is dan het Haagse geneuzel.
De tweede omdat hij dreigde dat iemand die niet ging stemmen (gemeenteraad), niet meer mocht klagen.

Deze derde keer voor het promoten van wantrouwen tegen ieder’s medeburgers en het accepteren van het onderwerpen aan het huidige democratische stelsel.

Jan Peter zegt dat wij allemaal “wachters zijn van de vrijheid”. Daarom moeten we alert zijn op dingen die onze directe omgeving de vrijheid kunnen ondermijnen. Letten op “discriminatie, onverdraagzaamheid, antisemitisme, verspreiden van haat”. Dat betekent goed opletten of iedereen in je buurt zich wel politiek correct gedraagt.

Iedereen, “vanachter onze rollator, rolstoel, mountainbike of bureau, bureau.” Overal “in de buurt, op het werk, op school, in de politiek, in de vereniging” Elkaar dus goed in de gaten houden. Er zijn anonieme meldlijnen genoeg!

Hierbij moet ik denken dat de situatie in Nederland nu al zover is dat meerdere personen niet durven schrijven op de Vrijspreker uit angst dat dit tegen hen wordt gebruikt.

In de toespraak zegt Jan Peter ook dat we in Nederland staan voor “vrijheid, menselijke waardigheid en democratie”, en concreet: “De vrijheid om te zeggen wat je op je hart hebt” en “De vrijheid om je dromen na te jagen”

Maar elders, en in de wet regelt Jan Peter dat er aan de vrijheid van meningsuiting wel grenzen zijn. En met allerlei betuttelingen, beperkingen, vergunningen maakt hij wel het najagen van je dromen heel erg moeilijk en vaak zelfs onmogelijk.

Dat de vrijheid zwaar beperkt wordt door de huidige absolute democratie wordt op de Vrijspreker op alle fronten overduidelijk aangetoond. Maar Jan Peter promoot die (absolute) democratie waar hij maar kan.

Wij zijn het eens met Jan Peter als hij over Vrijheid zegt: “Zij is het kostbaarste wat we hebben”.
Hij zegt dat in het kader van de bevrijding van de naziehordes.
Wij bedoelen echter de volledige vrijheid, soevereiniteit, van iedere individuele persoon.

Misschien is deze derde Vrijspreker Politicus van de Week Award een stimulans voor Jan Peter om zich eens beter te verdiepen in de mogelijkheden van een maatschappij waarin iedereen, zonder uitzondering, een VRIJ MENS is.

9 REACTIES

 1. Als Jan Pater over Vrijheid spreekt (en welke politicus niet) dan denkt hij aan een pasgeboren lammetje al huppelend in de wei. Hij verzuimt echter te zeggen dat het lammetje die vrijheid maar op een stukje gras van 10m x 10m kan uitoefenen, omdat daar omheen paaltjes met stroomdraad staan. Strikt genomen jokt Jan Pater dus niet. Zolang het lammetje maar binnen de paaltjes blijft. Maar ook verzuimt hij te zeggen dat deze paaltjes elke dag weer dichter rondom het lammetje worden gezet. Uiteindelijk zal het lammetje, welke beweging deze ook maakt, zich altijd bezeren. Om uiteindelijk te belanden op de plek van een doorlopende, onafgebroken, eindeloze, en helse pijn.

 2. [1]
  Wordt jij altijd zo zwartgallig in de nacht? Wat een beprimerende beeldspraak…
  Maar daarom nog niet onjuist, helaas.

 3. [2] Ach Owl, de boodschap moet maar eens aankomen, toch? Ik moet je bekennen dat toen ik -diep in de nacht- mijn reply het levenslicht gaf, ik even geinspireerd werd (was het wellicht van zijn directe hand? :evil:) door George Orwell, die op de vraag hoe hij de toekomst voorzag antwoordde: "Imagine a boot, stamping on a human face forever and ever, never to stop". De link met de pijnlijke voet van Jan Pater was snel gelegd…

 4. Als ik mij goed herinner was de good old D.D.R. ook een ‘vrij’ land, net als grote broer Sovjet Unie. Helaas weet ik zo snel geen leuke quotes van Ulbricht of Honecker.

  Terwijl dwazen als Balkenende staan te mekkeren over hun visie op vrijheid; wordt door vrijheidshaters als Europese Unie en Islam de echte vrijheid (om ongehinderd door wie dan ook je gang te kunnen gaan) in rap tempo bedreigd en beperkt.

  IIIII-AAAAA-IIIIII-AAA

 5. [5] Kewl. Deze had ik nog niet eerder gehoord. Balkenende. Ik had het verband met het ezelgeluid nog niet gelegd. Misschien beter "Er komt geen ende aan het Balken"?

 6. [4]
  Sander,

  Dat is heel toevallig, en griezelig. Ik dacht aan precies hetzelfde citaat van Orwell toen ik jouw reactie las…
  Serieus.

 7. De politicus van de Week moet nog komen!
  In dit Kabinet zitten ze niet. Boel gezwam ik zie liver een politicus van de week die de samenhang van de samenleving er boven op helpt.

 8. Het officiele "thema" was: "Vrijheid maak je met elkaar."
  Dergelijke nietszeggende leuzen probeert men de burger als hoogste waarheid door de strot de duwen. Politici hopen, dat het er bij de massa als (lul)koek ingaat.

Comments are closed.